Etusivu Blogi Koronavirus (COVID-19) — älä anna median & PELON kontrolloida elämääsi

Koronavirus (COVID-19) — älä anna median & PELON kontrolloida elämääsi

kirjoittanut Johe
Koronavirus, COVID-19

Koronavirus COVID-19 — ajatuksia, ohjeita & faktoja

Moro, en olis ikinä uskonu että tuun kirjottamaan BLOGIIN tämmösestä aiheesta — mutta koskaan ei pidä sanoa “ei koskaan“. Koronavirus / COVID-19 on sanotaanko näin kevyesti todeten lähtenyt aivan käsistä. Jokainen puhuu koronaviruksesta, PANDEMIASTA; ilmassa on pelkoa ja jopa hysteriaa, joka johtuu varmasti jonkin verran kärjistellystä & liiallisesta mediamyrskystä — toki myös ihan aiheestakin. Vessanpaperia ja muita kuivatuotteita hamstrataan, tapahtumia ja muita sovittuja tapaamisia perutaan, julkinen liikenne sulkeutuu, Jenkit sulkivat rajansa, Italia on kokonaan kiinni, kouluja suljetaan ja paljon muuta.

Mitä oikein tapahtuu? Nyt — vedetään henkeä, rauhoitutaan ja katsotaan muutamia faktoja.

Koronavirus ei ole maailmanloppu

Se mitä yritän tämän artikkelin avulla levittää, on TIETO, fakta ja hyvällä infolla varustetut sivustot, puheet / videot maailmalta joita mulle on tullut vastaan. Maailmalla on nyt meneillään niin paljon vääristeltyä infoa, aivan täysin yli mennyttä mediamyrskyä — josta sitten aiheutuu se, että ihmiset panikoituvat.

Tottakai — koronavirus on vakava asia ja vanhukset ja monisairaat kuuluvat riskiryhmään, joille tauti voi olla vaarallinen. En sitä yhtään väheksy — päinvastoin, pidetään riskiryhmäläiset terveinä ja pidetään heille ensisijaisesti mm. sairaalapetejä vapaina. Terveelle väestölle koronavirus näyttäytyy kuitenkin vain flunssana, pelkkänä kurkkukipuna tai jopa oireettomana. Tässä artikkelissa haluan avata myös  kuinka (ja miksi) media antaa koronavirukselle käsittämättömän suuret mittasuhteet.

— tässä nyt ei ole mikään maailmanloppu kyseessä. Lue eteenpäin.

Pieni tsäänssi vaikuttaa tilanteeseen

Tätä mun blogia lukee kuitenkin jo yli 7000 ihmistä kuukaudessa niin mulla on pieni tsäänssi levittää hyvää infoa täällä. Jos saan yhdenkään ihmisen rauhoitettua näillä teksteillä, tai olla soittamatta sairaalaan pienten flunssanoireiden takia, niin jes — olen tehtäväni tehnyt! Sairaaloiden puhelinpalvelut ovat nimittäin ruuhkautuneet sinne tulleista periaatteessa turhista koronavirus soitoista.

En ole terveydenhuollon ammattilainen

Huom! En ole terveysasiantuntija, en tiedä koronaviruksesta tieteellisellä tasolla juuri mitään enkä ole missään nimessä ammatillisesti COVID-19 -asian kanssa tekemisissä! Olen vain tavallinen tyyppi joka yrittää ottaa asioista selvää, ennen kuin tekee mitään radikaaleja ratkaisuja. Maalaisjärkeä yritän vain käyttää. Tämä vain tähän alkuun toteamuksena.

Huomio x2

Sanon vielä toiseen kertaan: en ole terveydenhuollon ammattilainen. Just a normal guy.

Tämä artikkeli on tarkistettu

Ennen kuin julkaisin tän artikkelin — luetutin sen varmuuden vuoksi terveydenhuollon ammattihenkilöllä ja turvallisuusviestinnän konsultti Iiro Nahkamäellä, joten tässä artikkelissa ei ainakaan PITÄISI olla mitään huolestuttavan väärin. Väärää infoa en halua täällä blogissa kuitenkaan tietoisesti jakaa. Koronavirusta tutkitaan ja ohjeistuksia päivitetään jatkuvasti uuden tiedon myötä.

 

Älä “vello” pelossa & älä ylireagoi

Se tunne, mikä tästä jatkuvasta koronavirus -uutisten lukemisesta voi tulla — on PELKO. Toki itse ainakin haluan olla tietoinen asioista — että missä mennään — mutta liiallinen uutisten lukeminen voi olla haitaksikin. En halua, että MEDIA saa itsestäni ikään kuin liian suurta otetta. Jos antaa tämän koronavirus -asian mennä niin sanotusti ihon alle (niin kuin se on osalla väestöstä varmasti mennytkin) niin sen jälkeen voi olla vaikea elää normaalisti + päätyy ehkä elämään eräänlaisen pelon ja hysterian kautta.

Pelko, koronavirus ja liika mediamyllytysMikäli ahdistaa — rauhoitu, hengitä syvään ja lue faktoja. Koronavirus on kuitenkin periaatteessa “vain” kausi-influenssa (kuuluu toki samaan virus-perheeseen lintuinfluenssan ja SARS:in kanssa) — ei niistäkään tietenkään kumpikaan mukavia viruksia ole, mutta ei nyt koronaviruksenkaan suhteen mistään ebolasta ole kyse.

“Madalletaan käyrää” & social distancing

Tehdään siis se mitä voidaan, eli eletään hetken aikaa vähän kauempana toisistamme (social distancing) ja pyritään välttämään turhia lähikontakteja esim. palavereita ja suuria juhlia/sukukokouksia — sekä ulkomailla käyntiä. Näin saadaan viruksen leviäminen kuriin ja se, että niitä sairaalapetejä riittää niitä oikeasti tarvitseville — “let’s flatten the curve —niin kuin sanotaan.

Kuolevatko kaikki koronavirukseen? NO EIVÄT.

MEDIA on saanut välitettyä sellaisen fiiliksen ympäri maailmaa, että (kärjistetysti) “nyt KAIKKI KUOLEVAT koronavirukseen“. Näin ei kuitenkaan ole asia. Katso vaikka tästä videosta mikä –tämän hetkinen– koronavirus -kuolleisuus (laitoin tän videon alkamaan juuri siitä kohtaa missä kyseinen lääkäri alkaa puhumaan kuolleisuus -luvuista).

 

Joten, pidä huoli että

 • Lue tosiaan faktoja luotettavista lähteistä (alla)
 • Käytä maalaisjärkeä asioissa
 • Ole lähdekriittinen
 • Kuuntele luotettavia terveysviranomaisia (ja minä itse EN OLE sellainen vaikka tällaista artikkelia kirjoitankin)
 • Lue eri lähteistä kuitenkin asioita, jotta saat mahdollisimman laajan kuvan koronaviruksesta. Käytä kuitenkin järkeä ja arvioi perstuntumalta ihmisiä jotka puhuvat (että tietävätkö he aiheesta oikeasti vai ovatko he vain random-ihmisiä jotka puhuvat)
 • Tiedä se, että rahaa tällä koronavirus-asialla tekee nimittäin joku ja hyvin » hyötyjiä ovat mm. vastuuton MEDIA sekä sellaiset yritykset, jotka valmistavat esim. käsidesiä (..tai sitä vessanpaperia) 😀

 

Koronavirus, Media & RAHA

Älä tosiaan usko tai pidä kaikkien lehtien koronavirusta koskevia artikkeliotsikoita heti täysin totena. Toki niissä jonkinlainen totuuspohja varmasti on, mutta lehtijutuissa / internet-artikkeleissa tuoksahtaa taustalla aina kuitenkin suhteellisen paljon RAHA. Tämä siksi että tottakai lehdet haluavat lukijoita itselleen ja ne keksivät otsikoita tavallaan “klikkaus-mielessä / clickbait” — mitä klikattavampi otsikko, sen parempi (kunhan vaan kävijöitä saadaan!) —You know. 

Tässä alla esimerkki otsikoinneista

Koronavirus vs. musta kuolemaNykymeiningissä se — että jokainen media, palsta, tiedotuskanava yms. tuuttaa uutisia aiheesta “koronavirus” — aiheuttaa aivan jäätävän mediamyrskyn ja ihmiset menevät suoraan sanottuna aivan sekaisin. No, media tietää että ihmiset kuluttavat ja katsovat tätä aihetta just nyt — niin sen takia sitä myös heille annetaan.

Media, raha, koronavirus

Raha vaikuttaa siihen, mitä media julkaisee

Miksei uutisoida samalla mittakaavalla esimerkiksi että kuinka paljon sydänsairauksiin kuolee väkeä kokoajan? No sen takia, että se on vanha juttu eikä sitä kautta saada rahaa. Sad, but true.

 

Seuraa siis luotettavia kanavia

Jos ja kun haluatte seurata koronavirus -aihetta, seuratkaa luotettavia lähteitä, tässä alla muutama.

Seuraa LUOTETTAVIA tiedotuskanavia

 

Mikä on “koronavirus” — COVID-19?

Tässä alla THL:sta lainattua:

“Koronavirukset ovat joukko viruksia, joita on todettu sekä ihmisillä että eläimillä.

COVID-19 = Coronavirus Disease 2019.

Ihmisillä hyvin yleisiä koronaviruksia ovat 229E, HKU1, NL63 ja OC43 -virukset. Ne aiheuttavat tavallisimmin lievän hengitystieinfektion. Koronavirusinfektioita esiintyy ympäri vuoden, mutta erityisesti syksyllä ja talvella.”

Vakavia, jopa kuolemaan johtavia infektioita, ovat aiheuttaneet

 • SARS eli Severe Acute Respiratory syndrome ja
 • MERS eli Middle East Respiratory Syndrom -koronavirukset.
 • Myös COVID-19 on aiheuttanut maailmalla menehtymisiä (huom. riskiryhmät)

 

Miten koronavirus todetaan?

Koronavirus todetaan ottamalla näyte hengitystie-eritteestä ja mahdollisuuksien mukaan veren seerumista, tulos valmistuu alle vuorokaudessa ja pikatestit tunneissa.

 

Miten suojautua koronavirukselta?

Kaikkien terveysviranomaisten (oikeastaan) yksi ja ainoa ohje on, että “peskää käsiä”. Tottakai sulla on pienempi riski saada tartunta jos et mene julkisiin tapahtumiin, kättele vieraita ihmisiä, koskettele kaikkea mahdollista esim. ruokakaupassa ja laita käsiä suuhusi heti sen jälkeen, you know.

Tässä alla kuitenkin rautalangasta väännettynä ohjeita

 • Pese kädet saippualla joka kerta kun tule kaupungilta, kaupasta, ystävän luota tai muualta
 • Pese kädet hyvin
 • Pese kädet huolellisesti
 • Pese kädet ehkä vielä uudestaan
 • Desinfioi puhelimesi (se on sulla kuitenkin mukana joka paikassa)
 • Älä koskettele turhaan kasvojasi (bakteerien leviämisen takia)
 • Älä mene tietoisesti koronavirusta (tai flunssaa) sairastavan henkilön luokse / paikkaan

Tässä video missä selitetään MIKSI saippua & käsienpesu auttaa puhdistamaan kätesi viruksista

Pese käsiä pysy terveenä

Yleisiä koronavirus -faktoja & asioita

Tässä muutama tällainen yleinen fakta ja koronavirukseen liittyvä asia, jotka kannattaa painaa mieleen.

 • Koronavirus lähti liikkeelle Kiinasta, tarkemmin ottaen kaupungista nimeltä Wuhan (50 milj. ihmistä)
 • Sairasta lieväoireinen tauti kotona (koska voit tartuttaa muita)
 • Koronavirus voi ilmetä myös oireettomana, tai hyvin lievänä (et edes välttämättä tiedä että olet sairastanut koronaviruksen)
 • Koronavirus leviää pisaratartuntana, esim. kun aivasta ja yskit ja toki myös kosketuksessa
 • Hengityssuojaimet ovat huonoja suojelemaan koronavirukselta
  • Hengityssuojain saattaa jopa lisätä riskiä tartuntaan -> koskettelet enemmän kasvojasi sen kanssa
 • Henkilö, jolla on oireita — ei tartuta muita (niin helposti) käyttäessään hengityssuojainta
 • Koronavirus aiheuttaa kuivaa yskää, nuhaa, kuumetta yms. perusflunssan oireet
 • Perusterveet sairastavat viruksesta usein lievän muodon, ikä ja monisairaus ovat merkittäviä riskitekijöitä
  • Lapsilla tauti on harvinaisempi (mikä on hyvä juttu!)
 • Koronaviruksen itämisaika on THL:n mukaan 1-5 päivää
  • mutta, monien muiden lähteiden mukaan itämisaika voi vaihdella jopa viikosta kahteen viikkoon
 • Pese tosiaan saippualla niitä käsiä + yski kyynärtaipeeseen tai kainaloon, niin estät edes vähän viruksen leviämistä

 

Mitä Suomessa on tapahtunut Koronaviruksen takia?

Koska koronavirus on rantautunut Suomeenkin, meilläkin tapahtuu muutoksia. Muutokset tapahtuvat suurimmilta osin siksi, että saadaan viruksen leviäminen mahdollisimman vähäiseksi. Yritän tähän listata ajankohtaisimmat uutiset aiheesta — tsekkaile alta listaa.

 

Tässä alla hyviä YouTube-videoita, joihin olen törmännyt liittyen koronavirus / COVID-19 -aiheeseen

 

Miksi YouTube-videoita?

Miksi olen liittänyt tähän artikkeliin YouTube-videoita? Ovatko nämä luotettavia? Kuten, sanoin haluan saada itse mahdollisimman laajan kuvan tilanteesta, joten katson ja etsin tietoja ympäri nettiä. Pyrin samalla olemaan erittäin mediakriittinen.

 

Terveystieteilijä Alanna Shaikh kertoo parhaan tietämyksensä mukaan koronaviruksesta faktoja – TED -puhe

“Peskää käsiä & peskää käsiä, desinfioi myös puhelimesi – tiedän, että viette niitä vessaan mukananne kuitenkin” — Alanna Shaikh. Hän on tutkinut montakymmentä vuotta globaalista näkökulmasta terveyteen liittyviä asioita ja tauteja ja ainakin tuntui tietävän aiheesta.

 

Koronavirus COVID-19 -statistiikkaa ja faktoja — Nick Zyrowskin kanavalta

Oon seurannu Dr. Nick Zyrowskia jo jonkin aikaa ja hän on erittäin kova äijä puhumaan terveysasioista. Älkää panikoiko, vaan laittakaa asiat kontekstiin” — Nick sanoo. Hänen luonaan käyneet potilaat ovat olleet niin sanotusti yli-huolestuneita koronaviruksesta.

 

Mitä tarkoittaa sana “PANDEMIA“?

Tässä videossa käydään läpi mikä on “pandemia“. Epidemia on paikallinen (tavallaan yhdessä kaupungissa, tai maassa leviävä tauti) mutta PANDEMIAKSI epidemia muuttuu silloin kun taudin leviäminen ylittää maiden rajat ja siitä tulee maailmanlaajuinen.

 

Neil Degrasse Tyson vastaa Koronavirus -aiheisiin kysymyksiin

Neilillä on mielenkiintoisia mielipiteitä koronavirus -aiheesta. Neil on ASTROFYYSIKKO (ei lääkäri eikä virologi tms.) Kannattaa silti kuunnella hänen puheitaan yleisesti ottaen. Hän  selittää mm. miksi koronavirus on niin sanotusti “viheliäs” (laitan videon alkamaan juuri koronavirus -kohdasta). Huom. tätä kanavaa en varsinaisesti ole seurannut, mutta Neil Degrasse Tysonia olen seurannut.

 

Koronavirus covid-19 — Joe Roegan experience

Kuinka vakava tilanne koronavirus on? Koronavirus -jutut jatkuvat varmasti vielä muutaman kuukauden tai jopa kesän yli – kukaan ei tiedä varmasti. Kuten todettu, koronavius COVID-19 ei pidä ottaa kevyesti, mutta liika ylireagointi on huonoa kaikille.

 

Koronavirus COVID-19 & Patric Pet-David ja bisnes / medianäkökulma

Patric Pet-David kertoo bisnenäkökulmasta koronaviruksesta ja justiinsa siitä, että JOKU TEKEE koronavirus-asialla rahaa ja paljon. Älä siis heti usko aivan kaikkea mitä MEDIA koronaviruksesta julkaisee.

Tässä toinen video Patriciltä, jossa hän selittää kuinka koronavirus vaikuttaa maailmanlaajuisesti rahatilanteeseen. Hän kertoo myös salaliittoteorioista sekä siitä, että hallitukset kontrolloivat ihmisiä PELOLLA (fear). Pidä maalaisjärki päässä ja yritä asettaa koronavirus kontekstiin. Älä ylireagoi — “Stay alert – stay alive”.

 

Mitä kehossasi tapahtuu jos saat koronaviruksen?

Tässä tiivistetty selitys koronaviruksen toiminnasta; miten se tarttuu, mitä tavallaan soluasteella tapahtuu, miten tauti etenee — ja mitä toimenpiteitä kehosi tekee puolustautuakseen virusta vastaan.

 

Seuraillaan tilannetta

Seuraillaan koronavirus COVID-19 -tilannetta ja päivitän tätä artikkelia sitä mukaa kun aiheesta tulee lisäinfoa. Ja ja — kuten jo todettu monta kertaa, älä ylireagoi, katsele tilannetta rauhassa mihin se kehittyy, lue faktoja aiheesta, äläkä hamstraa asioita tai soittele turhaan lääkärillesi. Ja niin — pese saippualla käsiäsi.

Kaikki on suhteellista

Koronavirukseen liittyviä meemejä ja viestejä kiertää nyt paljon ympäri nettiä ja niistä paras ja rohkaisevin viesti mun mielestä on ollut: “Your grandparent were called to war. You are being called to sit on your couch. You can do this!”. Kyllä — me pystytään tähän.

Isovanhemmat sotimaan

Sitäpaitsi, nyt on alkanut tulemaan jo uutisia siitä, että Kiinassa ja Etelä-Koreassa on koronavirus-tilanne jo “tasaantumassa“. Suomessakin on jo parantunut potilaita infektiosta, kukaan ei ole myöskään kuollut. Anyways — toivottavasti pysyt tämän myräkän keskellä terveenä ja voit hyvin. Kiitoksia lukemisesta! Don’t panic. Ole tilanteen päällä, älä sen alla.

Pidä yllä perus-terveellisiä elämäntapoja

Voisin linkata tähän loppuun artikkelini “Miksi juoksen juuri aamuisin?“. Artikkeli liittyy terveenä pysymiseen.

supermies-animaatio-punainen-viitta-eeppinen


Voit tykätä myös näistä