Etusivu Blogi Meitsin YouTube-kanavan ensimmäinen vuosi takana — mitä ajatuksia, oppeja & kokemuksia?

Meitsin YouTube-kanavan ensimmäinen vuosi takana — mitä ajatuksia, oppeja & kokemuksia?

kirjoittanut Johe

YouTube-kanavan vuosipäivä

YASS! Meittin YouTube-kanavalla oli kuukausi sitten vuosipäivä. Tässä artikkelissa kertaan miten kanava sai about vuosi sitten alkunsa ja minkälaisia videoista (suurinpiirtein) olen kanavalle tehnyt. Jos luvuista puhutaan, niin sain ensimmäiset 100 tilaajaa kanavalleni tässä vuoden vaihteen jälkeen. Rock!

Jees, lähdetään tsekkailemaan kulunutta vuotta. Ja kiitos tässä vaiheessa kaikille kanavan tilaajille 🙂

Haluatko menestyä YouTubessa?

Tähän  alkuun vinkkinä vaan niin kantsii seurailla näitä VIITTÄ YouTube-kanavaa, jos haluat menestyä YouTubessa. Löydät erittäin hyvää settiä kaikilta näiltä kanavilta.

YouTube-kanava ja 100 tilaajaa - mitä ajatuksia, kokemuksia ja vinkkejä?

YouTube-kanavan alkuhetket

Eletään viime vuotta (2019) ja on tammikuun 7. päivä. Muistan, kuinka kuvitteellinen hikipisara valui otsaltani painaessani JULKAISE-napista, kun julkaisin ensimmäisen videon omalle YouTube-kanavalle. Ugh — ”nyt se on menoa” —ajattelin. Jotakin uutta kohti. Olin pyöritellyt mielessäni oman henkkoht kanavan perustamista jo monta vuotta, mut nyt se oli vihdoin siinä.

Videota videon perään

No mutta — ensimmäisen videon julkaistuani kesti hetki, että sain seuraavan ja taas seuraavan videon kuvattua uudelle kanavalle. Videoita tippui silloin tällöin, mutta ne ekat videot oli vähän mitä oli ja oikeastaan vasta kesällä 2019 kun tein ensimmäisen tavallaan pidemmän tutoriaalin, eli ”Adobe Premieren PERUSTEET OSA 1:sen” niin koin, että NYT tämä kanava vasta lähti jotenkin liikkeelle. Siihen asti tuntui, että kanava lipui eteenpäin vailla sen tarkempaa suuntaa.

Sitten — tein jonkin ajan päästä After Effectsin Perusteet -videon ja nyt kanavalta löytyy jo Adobe Premieren Perusteet OSA 2:nenkin. Video kerrallaan eteenpäin. Tällaisten pitkien tutoriaalien tekemisessä kestää nimittäin hetki — puolentoistatunnin mittaista tutoriaalia ei editoi ihan yhdessä illassa. You know.

Tässä esimerkin vuoksi Adobe Premieren Perusteet OSA 2

Tilaaja tilaajan jälkeen

Vähitellen niitä tilaajiakin on tippunut; nyt tosiaan (tämän artikkelin kirjoitushetkellä) kanavalla on 120 tilaajaa — ja olen iloinen jokaisesta tilaajasta. Aina kun tulee yksikin tilaaja — tulee sellainen olo, että on (ehkä) tehnyt jotakin oikein. Vaikka tilaajien saaminen hyvältä tuntuukin, ei pitäisi silti ajatella niitä tilaajalukuja niin paljoa — tästä puhun kohta lisää. Mutta joo, mun varovainen tavoite oli siis saada ensimmäisen vuoden aikana ensimmäiset 100 tilaajaa tarkemmin ottaen 1.1.2020 sain sadannen tilaajan kanavalle. Tästä on hyvä jatkaa.

Kaikki on suhteellista

Niin — tiedän todellakin ettei 100 tilaajaa ole vielä mitään ”YouTuben mittakaavassa” ajateltuna, mutta mulle se on paljon. Sata ihmistä seuraa mun juttuja. Jos olisin pitämässä vaikka opetus- tai puhetilaisuutta 100-päiselle yleisölle — niin olishan se nyt paljon.
Selkeämpi visio

Nyt vuoden tekemisen jälkeen mulla on vähän selkeämpi visio, mitä kanavalle on tulossa ja käsikirjoituksessa onkin nykyisin aina seuraavat kaksi tai kolme videota — ja editoinnissa vähintään yksi. Eli eli — omaa YouTube-kanavaahan ajattelee aikalailla sen about 24 tuntia vuorokaudessa, haha.

En ihan nollasta kuitenkaan lähtenyt liikkelle

Oli mulla siis jo periaatteessa paljonkin kokemusta YouTube-kanavan pitämisestä (ennen tätä omaa YouTube-kanavaa siis); kun kun — onhan mulla ollut työn alla Olohuonetuotannon YouTube-kanava jo vuosia, mutta sitä on ollut tavallaan ”helpompi” työstää koska se on YRITYKSEN YouTube-kanava, eli se ei niin vahvasti henkilöidy muhun itseeni. Mutta nyt tämä täysin oman — omalla nimellä kulkevan YouTube-kanavan aloittaminen oli paljon isompi pala henkisesti haukattavaksi.

Tässä alla kuvakaappausta Olkkarin YouTube-kanavan videoista. Olkkarin kanavalla taitaa tällä hetkellä olla about 2400 tilaajaa. Tännekin teen videoita aina kun kerkiän.

Olohuonetuotanto YouTube-kanava

Seuraavaksi ajatuksia, vinkkejä ja kokemuksia

Tässä nyt tosi tiivistetysti, että miten kanava on edennyt alusta tähän hetkeen. Kerron seuraavaksi kaikenlaisia ajatuksia, kokemuksia ja ehkä vinkkejäkin mitä on lyhyen matkan varrella kantautunut takataskuun.

 

Meitsin YouTube-kanavan ensimmäinen vuosi takana ja ekat 100 tilaajaa. Tästä aiheesta ajatuksia, vinkkejä ja kokemuksia.

 

0. Älä tavoittele VAIN tilaajia ja lukuja

Niin kuin äsken vähän jo mainitsinkin: ihan jopa ennen edes ykköskohtaa toteaisin, että älä tee YouTubea VAIN sen takia, että saisit tilaajia. Älä myöskään tee YouTubea VAIN sen takia, että saisit kommentteja ja tykkäyksiä videoillesi. ÄLÄ TEE YOUTUBEA VAIN NÄISTÄ SYISTÄ.

Pysahdy seis STOP

Kantsii miettiä, että MIKSI tätä tekee

Tottakai se on kivaa kun tilaajia, katsojia, kommentteja ja tykkäyksiä tulee, mutta YouTubettamista ei todellakaan kannata aloittaa ja tehdä VAIN näistä edellämainituista syistä. Mistä syystä sitten? No esim. sellaisista syistä, että oikeasti tykkäät videoiden tekemisestä + esim. ihmisten auttamisesta videoiden välityksellä ja ylipäätään nautit tästä koko prosessista. Näin ollen voit jopa itsekin nauttia YouTube-matkasta. YouTubettaminen on nimittäin pitkä ja työläs matka. Tilaajia ja katsojia tulee kyllä jos uskot kanavaasi ja teet oikeasti ihmisiä kiinnostavaa sisältöä.

Tottakai tsekkailen YouTube-kanav(ie)an tilastot & analytiikat, kommentit ja tykkäykset päivittäin — ei siitä pääse mihinkään — mutta edelleen, en tee YouTubea vain noista syistä. Itseasiassa ”videoiden analytiikasta” puheen ollen; analytiikkaahan kannattaa siis todellakin seurata ja tutkia ihan jo käytännön syistä, sieltä näet ylipäätään kuinka ihmiset reagoivat videoihisi — ja voit tehdä tietoisesti muutoksia sen mukaan (puhutaan alempana analytiikasta lisää).

Mutta joo palatakseni aiheeseen, eli MIKSI teen YouTubea? No, tässä muutama syy: nautin oikeasti videoiden tekemisestä, kamera- & kuvaushommista, esiintymisestä, editoimisesta ja esim. opettamisesta. Tottakai varovaisesti toivon, että joskus saisin jonkinlaista elantoa YouTuben kautta — mutta sinne voi olla vielä pitkä matka. Yrittänyttä ei kuitenkaan laiteta.

YouTube-matka on maraton, ei pikajuoksu

YouTube-kanavan pitäminen on erittäin pitkä prosessi ja tuloksia saattaa näkyä hitaasti. Tästä syystä sanon, että jos et yhtään NAUTI YouTube-videoiden tekemisestä niin saatat ennen pitkää — puolen vuoden — vuoden jälkeen lopettaa, koska et nauttinut prosessista oikeasti.

 

1. Katsoja ensin, muut asiat sitten

Ykköskohtana toteaisin, että pyrin luottamaan ”katsoja ensin ja muut asiat sitten” -ajatukseen. Videoissani pyrin menemään aikalailla samantien asiaan (vaikka videot ovatkin pitkiä) + pyrin kertomaan asioista hyvinkin perinpohjaisesti — mistä nyt ikinä satunkaan puhumaan. Eli, pyrin antamaan katsojalle niin sanotusti ”VALUEA” (arvoa) ensin ja hän saa itse päättää näkemänsä jälkeen että tilaako mun kanavan vai ei.

Joissakin videoissa oon onnistunut tässä asiassa paremmin ja joissakin huonommin — ja alkupään videot tosiaan ovat vähän mitä ovat, mutta tunnen kuitenkin että oon menny jonkin verran parempaan suuntaan tässä (vaikka itse näin sanonkin).

Riippuu kanavasta tottakai

Tämä — mitä juuri kerroin riippuu tottakai siitä minkälainen/aiheinen YouTube-kanava sulla on! Mulla on selkeesti on TIETO-pohjainen YouTube-kanava joten tällaisestä sisällöstä kun on kyse niin monesti ihmiset haluavat että ”mennään nopeasti asiaan”. Mikäli teet Vlogia tai ihan jotain muuta niin sun ei tietenkään tartte aatella näin! You know.

 

2. Ole oma itsesi

Vaikka tää on jo todella klishee-asia: niin sanon silti, että ”Aitous kunniaan YouTubessa” — oikeesti. YouTube on niin täynnä kaikkea maan ja taivaan väliltä, että siellä ei erotu muutoin kun olemalla oma itsensä(!) Älä yritä matkia muita tai yritä olla joku muu tubettaja. Toki saa mallia ottaa ja pitääkin — eihän pyörää kannata uudestaan keksiä, mutta luulen että tajusit pointin.

Nimittäin: sain siis tähän ”omana itsenä olemiseen” liittyen jo palautetta (onneksi positiivisessa mielessä) — ja siitä syystä koen, että tästä on hyvä mainita tähän yhtenä ”vinkkinä / ajatuksena”. Pointtina on, että katsojat kiinnittävät olemukseesi kuitenkin huomiota.

Online Johe = In real life Johe

Tähän asiaan vielä viitaten; haluan myös välittää sellaista vibaa itsestäni mun YouTube-kanavan kautta, että oon täysin sama henkilö ONLINE – kuin oikeessakin elämässä. Eli; jos törmään kadulla (in real life) henkilöön X — joka mut on ehkä nähny YouTubessa (online) — nämä JOHET (eli minä) eivät poikkeaisi ainakaan  hirveästi toisistaan. En siis aio ”esittää” mitään ihmeempää YouTubessa — oon vaan ja juttelen asioista.

Kiinnitä huomiota ulosantiin

Tottakai, kun nauhotan videoita — pitää kiinnittää huomiota äänen voimakkuuteen, sävyyn, omaan energiaan ja juttujen selkeyteen ja moneen muuhun. Kaiken tämän lisäksi yritän pitää jotenkin ”oman itseni” näissä videoissa mukana.
Googlen mainoksia 

3. Vuorovaikutus & reagointi

Youtube & kommentitVuorovaikutuksella tarkoitan, että kysy jokaisella videolla kommenttia / palautetta ja muista vastata ihmisten kirjoittamiin kommentteihin. Se luo katsojille (toivottavasti) tunteen siitä, että olet oikeasti olemassa — olet oikea henkilö ja että välität siitä että ihmiset katsovat videoitasi. Vuorovaikutuksesta tulee myös jonkinasteinen tunne, että HALUAT (ylipäätään) herättää keskustelua ja haluat keskustella katsojiesi kanssa.

Tässä esimerkiksi Premiere -perusteet -videon kommentteja

Kommentointi, keskustelu

Juttele siis yleisösi kanssa

Niin kuin juuri mainitsin, muista kysyä katsojiltasi kommenttia ja palautetta. Juttele yleisösi kanssa kaikin mahdollisin keinoin — näin saat heitä enemmän osaksi ”yhteisöä” jota olet luomassa.

 

4. Jaa videoita relevanteissa paikoissa

Jaa videoitasi relevanteissa paikoissa, eli kun/jos teen enimmäkseen videoita VIDEOEDITOINTI -aiheesta niin en jaa videoitani minnekään esim. meikkaus -palstoille. Tää oli nyt vaan huono esimerkki, mutta tajusit ehkä pointin. Jaan videoitani esimerkiksi omaan LinkedIn -profiiliin, Facebookin Videokuvaus/editointi” -ryhmään ja oon jakanut videoitani myös Redditissä. Kun jaat videoitasi relevanteissa paikoissa, saatat saada ennemmin / varmemmin seuraajia kanavallesi.

Tarkoitan siis sitä, että kun jaat videoitasi tavallaan sellaisissa kanavissa, joissa voi olla jo valmiiksi (videon)aiheesta kiinnostuneita ihmisiä (esim. juuri Premiere / videoeditointi) niin SEN TAKIA saat seuraajia paljon paremmin. Jos videosi aihe ei kiinnosta yleisöäsi yhtään — sen katsominen jää monella varmasti kesken.

Missä voisin jakaa mun kanavaa — ideoita?

Hei, jos SÄ tiedät — tai jos sulla on ajatuksia missä voisin videoitani jakaa muuallakin niin pistäisitkö mulle viestiä tän blogin kautta? — tai ihan mitä kautta vaan. Kiitos!

 

5. YouTube-kanavan analytiikka & merkittävimmät videot?

YouTube-kanava analytiikka

Tutki videoidesi & kanavasi analytiikkaa

Vähän jo analytiikasta puhuttiinkin, mutta puhutaan lisää — on tärkeä aihe nimittäin. Kannattaa tutkia esim. mistä videoista on tullut eniten kasvua / mitkä videot ovat olleet merkittävimpiä tilaajien saannin kannalta? Oon tehny muutamia isompia ”PERUSTEET” -tutoriaaleja liittyen Adobe ohjelmiin; kuten Adobe Premieren Perusteet OSA 1 & OSA 2 ja Adobe After Effectsin perusteet. Nää kolme on selkeesti isoimmat — eniten tilaajia tuovimmat videot mitä oon tehny. Kannattaa tutkia siis videoiden analytiikkaa, koska sieltä selviää mm. kuinka monta ihmistä on tilannut kanavasi katsoessaan jotakin tiettyä videota + näet kuinka ihmiset reagoivat videoihisi — esim. milloin katsojat poistuvat videostasi ja paljon muuta.

Tietyt videot tuovat tilaajia

Mut joo, just tsekkasin niin oon saanu näiden ”Perusteet” -videoiden ansiosta tyyliin puolet mun nykyisistä tilaajista — jotain pikkasen yli 50 tilaajaa. Tämän tyyppisiä videoita ihmiset siis ilmeisesti tarvitsevat, joten näitä tulen ainakin tekemään — ja paljon muutakin toki.
Täydennysvideot / jatko-osat

Sitten oon tehny muutamia — tavallaan ”täydennys”videoita näihin isompiin videoihin liittyen. — Eli jos oon pitkässä videossa esim. nopeesti maininnu jostakin aiheesta, mistä ei oo sit sen kummemmin kerinny puhumaan niin sit oon myöhemmin julkassu just kyseisestä aiheesta jatko/täydennysvideon. Tässä esim. ”jatko”video Premiere perusteet -tutoriaalille kun halusin käydä tarkemmin erästä asiaa läpi.

 

6. Kanava kehittyy pikkuhiljaa

Aloita YouTube-kanavaSun ei tartte keksiä TÄYDELLISTÄ aloitusvideota kanavallesi ja tietää heti alusta lähtien mistä kanavallasi on kyse. Toki se auttaa tietyissä jutuissa (mikäli tiedät jo kaiken etukäteen), mutta henkilökohtainen YouTube-kanava on myös siitä syystä just hieno juttu, että sillä on varaa kehittyä sitä mukaa kuin sinäkin kehityt ja saat ideoita. Jos sulla ei oo selkeätä visiota heti alusta lähtien kanavallesi — EI kannata aatella sitä heti negatiivisena asiana — you know.

Kunhan vaan ALOITAT

Eli jos oot miettiny YouTube-kanavan aloittamista — pointtina mulla oli tässä yläpuolella että kunhan ylipäätään ALOITAT JOSTAIN. Älä mieti liikaa — tai paraskin minä sanomaan kun sitä harrastan aika paljon (miettimistä siis) — mutta sain pienen taistelun kautta itseni aloittamaan. YouTubessa jokainen aloittaa nollasta a monet menestyneet YouTubettajat ovat aluksi tehneet ihan todella huonojakin videoita. Pohjalta moni hyvä asia lähtee kuitenkin liikkeelle.
Googlen mainoksia

 

7. He*vetinmoinen työmaa!

Moni joka ei tee YouTubea, ei välttämättä ihan käsitä että kuinka työllistävää Tubettaminen on. No — sitä miettii jatkuvasti (24/7) omaa kanavaa — seuraavaa kolmea videota mitä tulee tekemään ja toki miettii jo ehkä parhaillaan editoinnissa olevaa videota, että kuinka siitä saisi paremman. Mulla saattaa esim. ajallisesti kestää yhden ”puolentoista tunnin tutoriaalin” editoimisessa ja tekemisessä 1 viikosta 3 viikkoon (pääosin työstän YouTube-videoita iltaisin), riippuu vähän miten on kaikkea muuta samaan aikaan sovittua kalenterissa.

YouTube-kanava ja 100 tilaajaa tee töitä kovasti

Monesti totean ääneen, että ”oispa päivässä enemmän tunteja kuin 24.”

Youtuben lisäksi kirjoitan toki myös tätä blogia & suunnittelen mitä tuun tänne kirjottamaan seuraavaksi, miten blogista saisi paremman ja sitä rataa. Ei sillä, etteikö mulla olis ollu jo tätä ennen ”paljon töitä” — niin NYT ainakin on töitä ihan vaikka kellon ympäri jos vaan haluan ja jaksan tehdä. Haha. Tää on kyllä sinänsä siistiä — ollut ainakin tähän asti. Tykkään. Toki monesti totean, että olispa päivässä enemmän tunteja kuin 24.

Kuinka saat lisää tilaajia YouTube-kanavallesi?

Kirjoittelin vuosi takaperin artikkelin aiheesta: kuinka saat lisää tilaajia YouTube-kanavallesi. Tsekkaile se, jos sua kiinnostaa YouTubettaminen.

 

Pitkäjänteisyyttä kehiin

Tämmöstä! Pikkuhiljaa YouTube-kanava (ja blogi) kasvaa. YouTube-hommissa vielä vinkkinä, että ei kantsi oottaa mitää räjähdysmäisiä katsojien / kävijälukujen nousuja tapahtuvaksi PÄIVÄSSÄ, eikä viikossa — vaan näitä hommia täytyy ajatella pitkäjänteisesti eli kuukausissa ja vuosissa. Tulet mitä todennäköisimmin pettymään jos toivot, että kanavasi kasvaa hulluna jo ensimmäisen viikon jälkeen. VOIHAN niin käydä ei siinä, mutta tähtien pitää olla kyllä erittäin hyvässä asennossa, jotta näin tapahtuisi. Toteaisin siis sekä itselleni, että kaikille muillekin;  — Pitkäjänteisyyttä kehiin.

Mut joo, teen seuraavan tämäntyyppisen blogikirjoituksen taas vuoden päästä ja tsekkailen sit missä mennään!

YouTube-kanava ja 100 tilaajaa - kanava jatkuuEipä tässä muuta! Kirjottelen tänne artikkeleita sitä mukaa kun saan seuraavia YouTube-videoita valmiiksi! Toivottavasti tästä oli apua tai se herätti ajatuksia. See you soon.

Lue muita artikkeleitani

Kiitos lukemisesta! Jaa artikkelia eteenpäin jos koet sen hyödylliseksi!


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita käytän päivittäin työssäni ja joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen. Näet suhteellisen kätevästi HINTAHAARUKAN eri tuotteille Hintaoppaasta.

MUN PUHELIN: OnePlus -puhelin »

MEITSIN VIDEOKUVAUS-JÄRKKÄRI: Panasonic Lumix GH5 »

EEPPINEN MUISTIKORTTI (VIDEOKUVAUKSEEN): AngelBird, AV PRO SDXC, UHS-II, 128 Gb »

LOISTAVA KAMERAN VAKAUTTAJA: DJI Ronin S »

PARAS JÄRKKÄRIN GORILLAPOD: Joby GorillaPod 3k »

LOISTAVA TIETOKONEEN PÖYTÄMIKKI: Røde NT-USB & PÖYTÄTELINE: Røde PSA 1 »

BUDJETTILUOKAN PUHEMIKKI: Røde SmartLav+ »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ: käytä NordVPN:ää »

JÄLKITYÖSTÖ-OHJELMISTO (PC): Adoben Creative Cloud »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Seuraile Johea:

Kiitos lukemisesta

Tsekkaa ihmeessä myös kirjoittamani artikkelit: 5 PARASTA sivustoa & tässä 8 LOISTAVAA sivustoa — joissa on vinkkejä paikoista, mistä voit ladata ILMAISEKSI kuvia henkilökohtaiseen tai kaupalliseen käyttöön!

Muista TILATA meittin YouTube-kanava!

Kiitos lukemisesta! Jaa ihmeessä artikkelia, jos sillä oli esim. jotakin positiivista vaikutusta elämääsi. Toivottavasti oli ja seuraavaan kertaan! Cheers!

Hei, tästä saat ILMAISIA ääniefektejä Action VFX:ltä!

free-explosion-sound-sfx

Voit tykätä myös näistä

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä parantaakseen sivuston käyttömukavuutta. Mikäli olet asian kanssa ok, paina "Hyväksy" -painiketta. Hyväksy Tietosuojalauseke »