Etusivu Blogi Tekoäly: ChatGPT koodauksen apurina

Tekoäly: ChatGPT koodauksen apurina

kirjoittanut Johe

ChatGPT & tekoälyn hyödyntäminen koodauksessa

Morjesta kaikille! Hei, onko hetki aikaa jutella tekoälystä? Tekoäly tulee kovaa vauhtia joka puolelle — halusi sitä tai ei. Vaikka olenkin tähän asti keskittynyt enemmän videoihin ja niiden tekemiseen, haluan nyt jutella hieman koodauspuolesta — ja erityisesti sitä, miten olen hyödyntänyt ChatGPT:tä tässä yhteydessä.

Oon käyttänyt ChatGPT:tä monissa eri yhteyksissä, kuten sisällön suunnittelussa & jäsentelyssä, videoiden ideointivaiheessa, käännöksissä, mutta erityisesti hyvä ChatGPT on mun mielestä juurikin ohjelmoinnin apurina ja (koodi)haasteiden selvittämisessä. ChatGPT:lle on opetettu monet ohjelmointikielet ja se kyllä ymmärtää miten koodia pitäisi kirjoittaa. Tätä asiaa avaan YouTube-videollani ja myös hieman tässä artikkelissa.

Lightroom perusteet?

Oon tehny Adobe Lightroomin käyttöön liittyen aloittelijoille suunnatun tutoriaalin. Video on ilmainen ja kestää melkein pari tuntia. Kattele ihmeessä tutoriaali mikäli Lightroomin käyttö kiinnostaa.

Löydät videon alempaa

Skrollaile alaspäin niin löydät ChatGPT-aiheeseen liittyvän videon 👇

 

 

Tekoäly koodaajien apurina

Tässäpä heti alkuun upotuksena uusin YouTube-videoni, jossa jutellaan tosiaan ChatGPT:n hyödyntämisestä koodaamisen tukena. Toivottavasti videolta jää jotain uutta taskuun 🙂 jos jatkat lukemista, avaan alapuolella tämän videon sisältöä tekstimuodossa.

Tykkää ja tilaa

Muista tykätä videosta ja laittaa myös kanava tilaukseen! Thanks!

Hanki Adobe Lightroom itsellesi

Kiinnostaisiko ostaa omaan käyttöön Adobe Lightroom? Käy tsekkaa Adoben virallisilta sivuilta Lightroomin hankkimista.

 

Miten olen hyödyntänyt tekoälyä / ChatGPT:tä ohjelmoinnissa?

Videojuttujen ohella, oon koodaillut yli 10 vuotta verkkosivustoja asiakkaille Wordpressillä. Rehellisesti sanottuna, suurin osa mistä tahansa koodaamisesta on yleensä ongelmien ratkaisemista — koodasit sitten pelejä, verkkosivustoja, ohjelmistoja tai muuta. Koodaamisen haasteissa, oli kyse sitten virheilmoituksista tai siitä, miten jokin tietty toiminto kannattaisi toteuttaa — ChatGPT on ollut korvaamaton apu näissä. Voin kertua, että oon säästänyt suhteellisen paljon työaikaa vuonna 2023 kun oon käyttänyt ChatGPT:tä koodaamissa mukana.

Googlettaminen on jäänyt vähemmälle

Sen sijaan tosiaan, että etsisin nykyään ratkaisuja Googlettamalla ja lukemalla monia verkkosivustoja läpi, voin kysyä suoraan ChatGPT:ltä ongelmaan vastausta ja mikä parasta — saan näin yleensä hyvin räätälöityjä ja selkeitä vastauksia. Se mikä ChatGPT:n kanssa koodatessa on siistiä, tekoäly ei vain anna valmista koodia, vaan se myös selittää, miksi ja miten koodi toimii, mikä auttaa ymmärtämään paremmin koodauksen taustalla olevia periaatteita. Toki Googlettamaan vieläkin joutuu aika paljonkin, mutta se on vähentynyt tänä vuonna 2023 huomattavasti.

 

1. Virheilmoitusten ratkaiseminen

Koodaajan työssä törmää tosi usein virheilmoituksiin, jotka voivat olla hämmentäviä ja aikaa vieviä selvittää. Kun aikaisemmin näitä ongelmia on saanut tosiaan selvitellä / Googlata joskus montakin tuntia — nyt ChatGPT:n avulla voit saada paljon nopeammin vinkkejä virheilmoitusten korjaamiseen. Tämä luonnollisesti säästää kallisarvoista työaikaa ja voi myös auttaa oppimaan uusia tapoja ratkaista ongelmia. 🙌

tekoäly ja chatgpt ohjelmoinnin tukenaMun mielestä nimenomaan erilaisten koodivirheilmoitusten selvittämisen kanssa ChatGPT on korvaamaton apuri. Kun olen saanut virheilmoituksen liittyen johonkin (mihin tahansa) koodiin, nykyään meen suoraan ChatGPT:n kanssa juttelemaan asiasta: eli syötän sille virheilmoituksen ja kysyn miten se korjataan. Yleensä muutamassa sekunnissa saan ehdotuksia ongelman ratkaisemiseksi ja muutamissa minuuteissa ongelmat sitten ratkeavat. Ei huono!

No joo, ei tämä aina ruusuilla tanssimista ole, vaan joskus joutuu toki juttelemaan tekoälyn kanssa vähän pidempään ongelmasta ennen kuin se lopulta selviää.

Miten pääset käyttämään ChatGPT:tä?

Jotta pääset käyttämään ChatGPT:tä, sun täytyy luoda OpenAI.comiin tunnukset. Tästä linkistä jos klikkaat, sun pitäisi päästä ChatGPT kirjautumis-sivulle.

 

 

2. Koodiesimerkit ja pohjat

Mikäli et ole aivan varma, että miten tekemäsi asia pitäisi kirjoittaa jollain tietyllä koodikielellä — voit kysyä näitä juttuja ChatGPT:ltä. Voit kirjoittaa chatille ihan vaikka suomeksi, että hei ”haluaisin että mulla on on vaikka HTML, CSS & Javascript:llä toimiva slideri — ja tässä sliderissa vaihtuu slaidi aina esim. 10 sekunnin välein” – esimerkiksi. Sitten ChatGPT antaa sulle kuvauksesi pohjalta parhaan ymmärryksensä mukaan (perus)koodin sliderille. Ja mikäli koodi ei toimi vielä toivomallasi tavalla, voit jutella chatin kanssa lisää asiasta ja heittää sille muutostoiveita.

tekoäly ja chatgpt ohjelmoinnin tukenaVoin kertua, että tämän kaltaisista jutteluhetkistä (chatin kanssa) voi tulla aika pitkiä — haha😂. Mutta yleensä oon lopulta saanut haluamani asiat toimimaan chatin kanssa koodatessa. Sitten toki sellainen huomio, että chatin antama koodi on usein tavallaan pohja / alku, mistä lähdetään sitten itse viemään koodia eteenpäin. ☝️

Koodaa itsenäisesti ensin

Muista, että toki kannattaa ensin itse koodata ja selvitellä asioita mahdollisimman pitkälle, jottei chatti kirjoita ihan kaikkea koodia kuitenkaan. Ja miksi kysyisit chatiltä jotain jonka voit itsekin tehdä? No, toki nopeuttaaksesi joissain tilanteissa koodaamista. Mut joo, pointtina mulla että kysy chatilta vasta siinä kohtaa juttuja kun et itse enää osaa ja etkä saa jotakin ongelmaa selvitettyä.

 

 

3. Tekoäly tukena koodin optimoinnissa

Tää on ihan siisti juttu myös: jos oot kirjoittanut jo koodia itse ja mietit että onkohan tämä nyt järkevästi kirjoitettu tai voisiko tämän kirjoittaa esimerkiksi tiiviimmin — ChatGPT voi auttaa myös tässä! Oon monesti heittänyt jonkun itse kirjoittamani koodinpätkän chatille ja kysynyt että ”hei miten itse kirjoittaisit tämän tai voisiko tämän kirjoittaa jotenkin paremmin?”. Yleensä chatti antaa mulle sen jälkeen tiivistetymmin kirjoitetun koodin. Nice 🙌

Mitä optimoidumpaa sivustosi (tai muun projektin) koodin on, sitä tehokkaammin se toimii. Lisäksi näistä hetkistä oppii itsekin aika paljon, kun näet että miten itse kirjoittamasi koodin olisi voinut kirjoittaa ns. paremmin. Toki jos kirjoittamasi koodi toimii ilman sen kummempaa optimointia eikä mitään virheitä näy, niin kaikkihan on sinänsä hyvin.

Vinkkejä ChatGPT:n käyttöön!

  • Anna taustatietoa ja selkeä konteksti ennen kysymyksen esittämistä, jotta ChatGPT ymmärtää paremmin, mitä haluat siltä tietää.
  • Voit kirjoittaa ChatGPT:lle erilaisia kysymyksiä ja pyyntöjä saadaksesi erilaisia vastauksia
  • Ei kannata luovuttaa mikäli et saa heti haluamaasi vastausta (puhun tästä myös videolla)
  • Mikäli et saa heti haluamaasi vastausta, kokeile uudelleen mutta esitä kysymys ja asiasi hieman eri tavalla
  • Muokkaa ChatGPT:n antamia vastauksia, jotta ne vastaavat paremmin tarpeitasi

 

4. Koodauskoulutus ja opetus

Yleisesti ottaen ChatGPT voi toimia ihan opettajankin koodauksen oppimisessa. Voit lähteä chatin kanssa liikkelle koodaamisen kanssa kysymällä siltä peruskysymyksiä johonkin vaikka tiettyyn koodikieleen liittyen. Voit esittää kysymyksiä ja pyytää selityksiä erilaisista koodaustavoista ja periaatteista.

tekoäly ja chatgpt ohjelmoinnin tukenaKun koodailen mulle käy monesti niin, että en välttämättä muista miten jokin tietty asia kirjoitetaan (koodin syntaksi). Nyt on mahdollisuus tosiaan kysyä chatiltä suoraan, että hei mitenkäs asia menikään: vaikka ”miten saadaan ulos kolme viimeisintä artikkelia Wordpressistä?”  tai ”miten kirjoitettiin hiirenklikkaus-funktio jQueryllä?” — tai jotain muuta vastaavaa. Pointtina tässä että sun ei välttämättä tarvitse mennä Googlen kautta lukemaan ja etsimään eri sivustoilta, miten joku koodillinen asia kirjoitettiin. Tämä sujuvoittaa ja tottakai nopeuttaa monesti töiden tekoa, kun ei mene turhaa aikaa siihen että etsii eri puolilta nettiä asioihin vastauksia.

 

 

Tekoäly on työkalu

Vaikka ChatGPT on uskomattoman hyödyllinen monessa asiassa ja siihen on helppo tukeutua, on silti tärkeää ymmärtää että se on työkalu. Koodauksen perusteiden ymmärtäminen ja omien taitojen kehittäminen itsenäisesti on edelleen tosi olennaista. ChatGPT auttaa koodaamisen haasteissa, mutta koodaajan oma osaaminen ja luovuus ovat korvaamatonta.

Toinen mun mielestä yksi tärkeimmista pointeista joka kannattaa pitää mielessä mikäli tekoälyä ja ChatGPT:tä käytät: on että tekoäly auttaa pääsemään alkuun asioissa. Pääset tekoälyn avulla nopeammin liikkeelle ideoidesi & töidesi kanssa.

💡 Mutta jees, toivottavasti tästä artikkelista oot saanut ehkä uusia näkökulmia ja inspiraatiota hyödyntää ChatGPT:tä koodauksen tukena!

Kiitos katsomisesta!

Mikäli opit ChatGPT-videolta jotain uutta, muista tykätä youtube-videosta ja laita ihmeessä kanava tilaukseen! Kiitos!

 

Midjourneyn käytön perusteet

Ainiin hei, tein vähän aika sitten tutoriaalin Midjourneyn käyttöön liittyen, käy ihmeessä tsekkaamassa tämäkin jos aihe kiinnostaa 😎 video upotettuna alla.

Semmosta tällä kertaa!  😎

Kiitoksia lukemisesta! Jaa artikkelia eteenpäin jos koet sen hyödylliseksi! Tämä artikkeli sisältää ns. affiliate -linkkejä, eli mikäli päädyt ostamaan Adoben tuotteita (tai muita asioita) tämän artikkelin kautta — saan ostotapahtumasta välityspalkkion. Mikäli käytät linkkejä, pystyt tällä tavoin tukemaan mun toimintaa täällä blogissa ja YouTubessa, joten kiitos!


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen. Näet suhteellisen kätevästi hintahaarukan eri tuotteille Hintaoppaasta.

MUN PUHELIN: OnePlus -puhelin »

VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

LOISTAVA TIETOKONEEN PÖYTÄMIKKI: Røde NT-USB & PÖYTÄTELINE: Røde PSA 1 »

BUDJETTILUOKAN PUHEMIKKI: Røde SmartLav+ »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

JÄLKITYÖSTÖ-OHJELMISTO (PC): Adoben Creative Cloud »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Suojaa nettiliikenteesi — Hanki NordVPN

NordVPN affiliate banner

Miksi hankkia VPN?

Tiesitkö että, ilman VPN-yhteyttä kaikkea internet-liikennettäsi pystytään seuraamaan? Ilman VPN-yhteyttä olet käytännössä kuin avoin kirja, kun vierailet sivustoilla netissä.

VPN on virtuaalinen yksityisverkko (virtual private network) — palvelu, joka salaa verkkoliikenteesi ja suojaa verkkohenkilöllisyytesi. Suosittelen siis ehdottomasti käyttämään jotakin VPN:ää — itse olen käyttänyt muutaman vuoden NordVPN:ää.

Voin laittaa yhden NordVPN-tilauksen alle mun kaksi läppäriä, pöytäkoneen, puhelimen, tabletin ja vielä jonkun kuudennenkin laitteen. Nice!

👉 Hanki NordVPN täältä »

Voit tykätä myös näistä