Etusivu Blogi Muistikortit VIDEOKUVAUSTA varten — mitä on hyvä tietää?

Muistikortit VIDEOKUVAUSTA varten — mitä on hyvä tietää?

kirjoittanut Johe
muistikortti-kamera-sdcard-kapea

Miten ostat muistikortteja VIDEOKUVAUSTA varten

Yleensä muistikortit ovat lähtökohtaisesti hyviä valokuvien ottamista varten, mutta jotkut muistikortit ovat oikeasti parempia VIDEOIDEN tallennusta varten! Muistikorteissa on myös hullusti kaikenlaisia merkintöjä — mitä ihmettä ne kaikki tarkoittavat? Luulet ehkä tietäväsi niistä jotain, mutta voit olla väärässä — ainakin itse olin väärässä joistain merkinnöistä. Jutellaan näistä alempana.

muistikortit-merkinnat-sdcard Videoita kuvatessa suurin tekijä on muistikortin kirjoitusnopeus (ja toki lukunopeus), koska videoita ”kirjoittaessa” (eli tallentaessa) kameraan muistikortissa täytyy olla nopeutta. Tämä kannattaa tiedostaa ostaessaan muistikorttia.

Muista, että tietyt muistikortit ovat PAREMPIA VIDEON tallennusta varten!

Valintojen muailma

Mutta joo, tällä hetkellä markkinoilla on todella paljon muistikortteja — montaa eri tyyppiä ja tuotemerkkiä, kokoja ja muuta — joten tietämättömämpi ostaja voi hukkua valintojen maailmaan.

SD (Secure Digital) -kortti, joka on saatavana myös SDHC- ja SDXC- mallisina, on tämän päivän digitaalikameroiden eniten tukema muistikortti. Voisin todeta näin etukäteen, että lukemieni arvosteluiden perusteella SanDisk Extreme PRO SD UHS-II on yksi parhaista videohommiin tarkoitetuista SD-muistikorteista.

Puhelimissa on edelleen käytössä microSD-muistikortti & vanhemmissa DSLR:rissä on käytössä CompactFlash (”CF”) -kortti — ja nyt on noussut suosioon (CF: n seuraajaksi) XQD-muistikortit. XQD-muistikortti on suunniteltu erityisesti pysymään mukana uusimpien kameroiden vaatimissa nopeuksissa. Tässä muistikortissa on aivan huikea luku- ja kirjoitusnopeus, mikä on tärkeää kun tallennetaan Raw-tiedostoja tai 4K-videota.

Mieti hetki ennen kuin ostat

Kun valitset omaan käyttöösi parhaiten sopivaa muistikorttia: sun täytyy mietiskellä tosiaan hetki, mitä tulet kuvaamaan, kuinka pitkään / paljon kuvaat, kuvaatko RAW- tai JPEG-, Full HD- tai 4K-videota + mieti budjettiasi — ja vasta näiden ajatusten jälkeen valitse muistikortti, jossa NOPEUTTA & TEHOA & TILAA just sun käyttöäsi varten.

Älä osta hitaita, äläkä tilaltaan pieniä muistikortteja (videota varten)

memory-cards

Esimerkkinä nyt vain: en lähtisi ostamaan VIEREISESSÄ KUVASSA olevia kortteja ollenkaan (VIDEOTA varten), koska esim. nuo kortit ovat SDHC -kortteja — joissa on fat32 -tallennussysteemi — mikä tarkoittaa esim. sitä, että yksittäiset muistikortille tallennettavat tiedostot eivät voi olla kuin max. 4 Gigan kokoisia!

Plus, en ottaisi ainakaan noita 8 – 32 gigatavun muistikortteja, silllä niihin saa tallennettua materiaalia muutamasta minuutista puoleen tuntiin. Pysyttele siis yli 64 gigatavun muistikorteissa (kun on kyse videon tallentamisesta)!

Täältä (Video space calculator) voit kätevästi laskea paljonko tietty video & videolaatu vie kovalevytilaa »

Yleisesti ottaen — kun tallennan isoja videotiedostoja (ja 4k-videota) tiedostokoot menevät muutamassa minuutissa yli 4 gigatavun! Plus nuo yllä olevat muistikortit ovat UHS-1 -luokan muistikortteja, joten niissä ei välttämättä riitä nopeudet tallentamaan kaikkein raskaimpia videoita ja kodekkeja.

 

Panasonic GH5 parhaat muistikortit

Koska Itselläni on ollut Panasonic GH5 -kamera viimeiset puolitoista vuotta käytössä, puhun siksi kyseisestä  kamerasta nyt hetken (parhaiten siitä tiedän, kun on tosiaan omakohtaista kokemusta asiasta). Panasoniccia varten piti tsekkailla hyviä ja nopeita muistikortteja. Pitkällisten tutkimusten jälkeen päädyin ostamaan seuraavat muistikortit: Lexar 128 Gt 1000x Professional UHS-II U3 SDXC-muistikortin ja AngelBirdin 128 Gt V90 -kortin. Kortit ovat ajaneet erinoimaisesti asiansa ainakin tähän asti — ei käytännössä mitään ongelmaa ole ollut.

Alla olevasta kuvasta näet, mitkä muistikorttien nopeusluokat tukevat esim. 4k -videota. Nopeusluokat (UHS) selviävät sulle alempana, mitä ne tarkoittavat.

[Laitoin yllä olevan muistikortti-nopeus-vertailu-taulukon jo tähän, mutta näitä termejä selitetään enempi alla. Jatka siis lukemista.]

Panasonic GH5 on yksi tavallaan vaativimmista (parin tuhannen euron) järjestelmäkameroista muistikorttien suhteen. Sillä saat tallennettua pirun kovalaatuista videota ja tästä johtuen  kamera tarvitsee myös pirun kovat muistikortit — sieltä nopeimmasta päästä. Tsekkaa alta parhaat muistikortit GH5:sen VIDEOITA varten.

Eli — kun ostat esim. just Panasonic GH5:sta varten muistikorttia, katso että siinä on merkintöjä V90 ja UHS-II niin pääset pitkälle!

Panasonic GH5s

Huomiona vain, että jos olet ostamassa uutta kameraa ja mietit Panasonic GH5:sta, kannattaa harkita Panasonic GH5s:n ostamista. HUOMAA ”S” -kirjain. GH5s on UUDEMPI (versio) kyseisestä kamerasta.

Hyvät muistikortit SONY -kameroita varten

Tutkaillaan muutamia Sonyn kameroita myös (jottei olla yhden brändin uhreja). SONY olis mun jaetulla ykkössijalla sillon kun täytyy miettiä uutta järkkäriä videotuotantoja varten. Täysikennoiset Sonyn kameravaihtoehdot ovat vaan pääosin tuhat euroa kalliimpia kuin esim. Panasonicin GH5.

Mutta joo — tutkaillaan muistikortteja (video alla) muutamaa kameraa varten eli: Sony a6500, a6300, a6000, a7SII, a7RII ainakin.

  • Sonyn max. kirjoitusnopeus on 35 MB / s
  • Sony 4k-video kirjoitusnopeus 12,5 MB / s
  • UHS-I Class 3 & V30

 

Mitä muistikorteissa olevat merkinnät & LYHENTEET tarkoittavat?

Muistikorteissa on paljon lyhenteitä, joita ymmärtämällä tosiaan tiedät (paremmin) mitä olet ostamassa ja mitkä tarpeesi ovat. Plus, toki ymmärrät mihin muistikortti niin sanotusti pystyy!

1. Lukunopeus

Suurin mahdollinen lukunopeus. Tämä on kortin suurin lukunopeus, joka annetaan yleensä megatavuina sekunnissa (MB / s). Huomaa, että kortit voivat harvoin ylläpitää näitä nopeuksia pitkiä aikoja.

Jos kortissa näkyy numero esim. ”1000x”, se on toinen (melko vanhentunut) tapa ilmaista maksimi -lukunopeutta. Se perustuu CD-levyjen lukunopeuteen nopeudella 150 KB / s. Voit selvittää, kuinka nopea 1000x-kortti lukee kilobitteinä — kertomalla 150 1000: lla ja muuntamalla KB / s MB / s: ksi jakamalla 1000: lla (vastaus on 150 Mt / s). Voit myös mennä kortin mukaan 150 Mt / s nopeudella kuvassa 2.

2. Kortin tyyppi

Kortin tyyppi. Tämä on kortin tyyppi; eri korttityypit käyttävät erilaisia tiedostomuotoja ja uudemmat kortit eivät toimi vanhemmissa kortinlukijoissa. Korttityypeistä puhutaan enemmän alla, joten jatka lukemista.

3. UHS -luokitus

Kortin UHS-luokitus määrittää, mikä on kortin LUKUNOPEUS. Kortit, jotka EIVÄT OLE UHS-kortteja on enintään 25 MB / s lukunopeus, kun taas UHS-I-kortit tukevat jopa 104 Mt / s ja UHS-II-kortit jopa 312 Mt / s lukunopeuksia. Sekä kortinlukijan että kortin on tuettava samaa standardia hyötyäkseen näistä nopeuksista, mutta UHS-kortit ovat taaksepäin yhteensopivia vanhempien lukijoiden kanssa.

UHS-luokituksistakin puhutaan tarkemmin alla.

4. ”Vanhempi nopeusluokitus”, Speed-Class Rating

Speed-Class Rating = ”vanhempi nopeusluokitus”. Se on tarpeeton, jos näkyvillä on kuitenkin UHS-nopeusluokka, mutta monet kortin valmistajat haluavat laittaa sen myös korttiin näkyviin, koska monet kuluttajatuotteet suosivat edelleen vanhan standardin mukaisia kortteja. Luokka 10 on tosiaan ”vanhan nopeusluokan” arvosana kirjoitusnopeudelle ja esim. juuri luokan 10 kortti kirjoittaa taatusti vähintään 10 MB / s, luokka 4 ei olisi koskaan hitaampi kuin 4 MB / s.

Älä oikeastaan koskaan (enää nykypäivänä) osta hitaampia kortteja kuin luokan 10 -kortti, koska ne ovat suoraan sanottuna vanhentuneita.

5. UHS -nopeusluokka

UHS-nopeusluokka. Tämä on kortin vähimmäis -KIRJOITUSNOPEUS; erittäin tärkeä tieto videon tallentamisen kannalta. UHS-nopeusluokan 3 kortit eivät kirjoita hitaammin kuin 30 MB / s, UHS-nopeusluokan 1 kortit eivät koskaan hitaammin kuin 10 MB / s.

6. Paljon kortille mahtuu tavaraa = tilavuus / kapasiteetti

Tämä on kortin kapasiteetti: SD-korttien tilavuus vaihtelee tosi pienestä tilavuudesta 2 Gigaan, SDHC-korttien tilavuudet on 2 Gt:sta 32 Gt ja SDXC-kortit 32 Gt: sta jopa 2 Teratavuun.

Oppimisen arvoisia infoja

Semmosta lyhyesti noista merkinnöistä – oikeastaan muuta en voi todeta, kun että YRITÄ OPPIA muistamaan noi merkinnät, ne on tärkeitä infoja kun ostat muistikortteja.

 

Muistikorttityypit ja UHS-luokitukset

Avataan vielä vähän tarkemmin yllä olevia merkintöjä. Ensimmäisenä katsotaan eri SD-korttityypit ja sitten jutskataan UHS-luokituksista.

SD = Secure Digital

Secure Digital (SD) on yleisesti järkkäreissä, puhelimissa ja käytetty muistikorttityyppi, jonka ominaisuuksia ovat muun muassa:

  • kopiointisuojaus, joka on tarpeen eritoten pelejä ja ohjelmistoja kannettaville päätelaitteille (matkapuhelimet yms.) kaupattaessa ja
  • ylikirjoitussuojaus, joka estää vahingossa esimerkiksi valokuvien päälle tallentamisen, tai kortin alustamisen suojan ollessa päällä sekä
  • pieni fyysinen koko, mutta verrattain suuri tallennuskapasiteetti.

sd-muistikortit-nopeus-vertailu

microSD -kortti

microSD on SD-korttiperheen toistaiseksi pienin korttityyppi. Nimi muutettiin (muutamien eri nimien jälkeen) microSD:ksi kun SD Card Association (SDA) otti sen osaksi SD-korttiperhettä. Vuonna 2016 oli tarjolla jo 128 GB:n tallennuskapasiteetilla varustettuja microSDXC – muistikortteja.

SDHC -kortti

SDHC (Secure Digital High Capacity) mahdollistaa yli 2 GB tallennuskapasiteetin (SD standardi v2). SDHC-kortteja voidaan käyttää ainoastaan niitä tukevissa laitteissa. Lähes kaikki uudemmat SD-korttia käyttävät järkkärit tukevat sitä.

Huomaa, että SDHC käyttää fat32 -tallennusjärjestelmää, joten ET voi tallentaa yli 4 GB:n kokoisia (yksittäisiä) tiedostoja kortille. Tosin, jos videosi vie yli 4 GB — se vain ”pilkkoutuu” muistikortille max. 4 GB:n kokoisiin tiedostoihin.

Huom!

Tämä sopii hyvinkin valokuvaukseen, mutta ei niin hyvin (ainakaan vaativaan) videokuvaukseen.

SDXC -kortti

SDXC (Secure Digital Extended Capacity) tukee kortteja aina 2 TB tallennuskapasiteettiin saakka. Kuten SDHC — SDXC ei ole uusi korttityyppi, mutta vaatii erillisen tuen luku-/kirjoituslaitteilta. SDXC käyttää exFAT -tallennussysteemiä, mikä MAHDOLLISTAA yli 4 GB kokoisten tiedostojen tallentamisen kortille.

Huom!

SUOSITTELEN ostamaan tätä korttityyppiä mikäli kuvaat videota.

SDUC -kortti

Secure Digital Ultra Capacity (SDUC), joka julkistettiin kesäkuussa 2018, tukee maksimissaan 128 TB: n kortteja ja tarjoaa jopa 985 Mt / s nopeuksia. SD Express -liitäntää voidaan käyttää myös SDHC- ja SDXC-korttien kanssa.

 

UHS, Ultra High Speed

Erittäin nopea, Ultra High Speed (UHS). Erittäin nopea (UHS) väylä on saatavilla joissakin SDHC- ja SDXC-korteissa. UHS:ään kuuluu tällä hetkellä kolme luokkaa.

sd-muistikortti-uhs-nopeus-vertailu

UHS-I
Nopeudet ovat 50 MB / s tai 104 MB / s. UHS-I -korteista löytyy yksi kullattu rajapinta muistikortin takapuolella.

UHS-II
Tiedonsiirtonopeuden teoreettinen maksimi 156 MB / s tai 312 MB / s. UHS-II löytyy kaksi kullattua rajapintaa muistikortin takapuolella.

UHS-III
Tämä on suht uusi, julkaistu helmikuussa 2017, lisäsi standardiin kaksi uutta datanopeutta. Tarjoaa suhteellisen korkeat 312 MB / s, ja 624 MB / s -nopeudet. Fyysinen rajapinta ja ”pin-layout” (eli kullatut piirit muistikortin takapuolella) ovat samat kuin UHS-II: n kanssa, mikä takaa yhteensopivuuden taaksepäin.

Muistikorttien ”fyysinen rajapinta”

Olen maininnut nyt tuon muistikortin ”fyysisen rajapinnan” tai ”pin-layoutin” monta kertaa, että sille tarvitaan selitys. Tarkoitan sillä tosiaan noita muistikortin takapuolella näkyviä kullattuja ”pinnejä”. Tämä oli itselleni aikanaan valaistumisen hetki, kun tajusin että UHS-I -korteissa on YKSI kullattu rivi ja UHS-II -korteissa on KAKSI kullattua riviä takapuolella. Mind has blown.

uhs-1-uhs-2-memory-card-back

Mitä muistikorteissa lukee? — by Gerald Undone

Katso tämä Gerald Undonen tekemä huikea video, jossa hän selittää erittäin selkeästi mitä kaikkea muistikorteissa lukee. Oikeastaan tämän videon takia itsekin inspiroiduin tästä aiheesta, että täytyypä kirjotella näistä jutuista artikkeli. Kiitokset siis Geraldille.

GeralD ≈ GeralT

Sori mut pakko mainita — näin sivuhuomiona — että GeralDista ei tuu mulle mieleen enää mitään muuta kun Witcher 3: Wild Hunt -pelin GeralT. Oon sitä nimittäin pelannu tässä viime aikoina — Heh. Vahva suositus — JOS ET OLE pelannut sitä vielä.

geralt-of-rivia-witcher-3-peli

No mitä tästä kaikesta infosta jää käteen?

Tässä pieni rautalangasta vääntö & muistikortin ostamisen muistilista. OLETETAAN ETTÄ KUVAAT VIDEOTA!

  • pidä huoli, että muistikortissa lukee SDXC (älä osta SDHC:tä)
  • osta vähintään UHS-II -muistikortteja
  • olisi hyvä, että kortissa lukee V60 tai V90
  • osta muistikortti, jossa on TILAA — eli vähintään 64 gigaisia (itse ostin KAKSI 128 gigaista muistikorttia)

Kuten kaikessa ostamisessa pätee mun mielestä sääntö, tutki ensin mitä olet ostamassa — ja OSTA KERRALLA KUNNOLLISTA niin ei tartte joka vuosi vaihtaa uuteen, toiseen tai parempaan.

thumbs-up

Lopun sanoja

Semmosta! Jäikö jotain mielen päälle / kysyttävää? Olisko sulla lisättävää tähän artikkeliin? Jäikö mulla joku asia kertomatta? Kysy & kommentoi tuonne alapuolelle kommentti-kenttään! Kiitos lukemisesta!

Jos päädyt ostamaan tämän artikkelin (dustin.fi) linkkien kautta jotakin, saan ostosta muutaman prosentin itselleni. Mutta – nämä tuotteet ovat tarkoin harkittu ja etsitty tänne — ja joita OIKEASTI suosittelen — ja myös itse käytän.

Tämän artikkelin kuvat on löydetty Googlesta ja Wikipediasta. Osa niistä on myös muokattu itse.

Lue aikaisempia artikkeleitani:


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen. Näet suhteellisen kätevästi hintahaarukan eri tuotteille Hintaoppaasta.

MUN PUHELIN: OnePlus -puhelin »

VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

LOISTAVA TIETOKONEEN PÖYTÄMIKKI: Røde NT-USB & PÖYTÄTELINE: Røde PSA 1 »

BUDJETTILUOKAN PUHEMIKKI: Røde SmartLav+ »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

JÄLKITYÖSTÖ-OHJELMISTO (PC): Adoben Creative Cloud »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Seuraile Johea:

Kiitos lukemisesta

Tsekkaa ihmeessä myös kirjoittamani artikkelit: 5 PARASTA sivustoa & tässä 8 LOISTAVAA sivustoa — joissa on vinkkejä paikoista, mistä voit ladata ILMAISEKSI kuvia henkilökohtaiseen tai kaupalliseen käyttöön!

Muista TILATA mun YouTube-kanava!

Kiitos lukemisesta! Jaa ihmeessä artikkelia, jos sillä oli esim. jotakin positiivista vaikutusta elämääsi. Toivottavasti oli ja seuraavaan kertaan! Cheers!

Hei, tästä saat ILMAISIA efektejä Action VFX:ltä!

free-dust-waves

Voit tykätä myös näistä