Etusivu Blogi 5 kuvapankkia, joista voi(t) ladata ILMAISEKSI kuvia henkilökohtaiseen tai kaupalliseen käyttöön

5 kuvapankkia, joista voi(t) ladata ILMAISEKSI kuvia henkilökohtaiseen tai kaupalliseen käyttöön

kirjoittanut Johe
ilmainen-kuvapankki-henkilokohtainen-kaupallinen-kaytto

Royalty free images for your..

Erinäisiä ”kuva-, ääni- & videopankkeja” on paljon ja niitä on tullut selailtua aikojen saatossa suhteellisen monta tuntia. Tässä artikkelissa keskitytään (still)kuvapankkeihin. Kuvapankkeja löytyy enemmän maksullisina (tottakai) kuin ilmaisina ja yleensä maksulliset kuvapankit ovat niitä ensimmäisiä jotka tulevat Googlessa vastaan mainoksina jotenkin näin: ”Royalty free images for your business…”. Niitähän sitten menee (aloitteleva, kuvapankkeihin tutustuva) kävijä heti selailemaan – osin varmasti siksi että ne ovat ensimmäisiä linkkejä joita Google ehdottaa. Yksiä suosituimpia (maksullisia) kuvapankkeja taitavat olla iStockphoto, Shutterstock, Dreamstime ja Pond5.

Ei maksullisetkaan mestat onneksi kalliita ole

Onneksi maksullisetkaan kuvapankit eivät niin sanotusti ryöstä ensikertalaisia, sillä (still)kuvien hinnat vaihtelevat yleensä nollasta eurosta kymmeniin euroihin. Voit ostaa kuvia yksittäin, mutta monesti näkee maksuvaihtoehtona myös, että ”osta 20€:lla krediittejä, joilla voit ostaa tietyn määrän kuvia”. Ihan kätevää joo ja eikä (still)kuvaostoihin nyt suuria summia ole kulunut. Video -ostoihin taas on kulunut tuhansiakin euroa (vuosien saatossa), mutta videot ovatkin pääsääntöisesti paljon kalliimpia kuin stillkuvat.

Huom!

Videoista puheen ollen, kirjoittelin vastikään videoihin liittyen vähän samalaisen artikkelin kuin tämä mitä juuri luet: eli paikoista, joista saat ladattua ILMAISIA VIDEOITA projektejasi varten.

Ainiin, aina kun tulee vastaan — jaan kaikennäköisiä hyviä mestoja (joista voi löytää ilmaisia asioita, tutoriaaleja tms.) Instagramin storyissä mihin tulee törmättyä netissä, joten seuraile ihmeessä Olkkaria Instassa >

Olipa kerran ilmainen kuvapankki

Palataan asiaan; vuosia sitten muistan miettineeni, että ”hitsin vitsit kun olisi ilmaisia kuvapankkeja, joista voisi ladata hyvälaatuisia kuvia kotisivuille tai muuhun käyttöön”. Kaikki ilmainen kiehtoo ihmistä kuitenkin – ja Suomessa tämä ilmiö on varsinkin havaittavissa jos kaupasta saa sen kuuluisan punaisen ämpärin ilmaiseksi niin kauppaan on aivan varmasti kilometrien jono. Heh. Mutta, tästähän päästäänkin kätevästi aiheeseen, että vuosia kului ja nykyään todellakin on olemassa ILMAISIA kuvapankkeja, joista voi(t) löytää todella käyttökelpoisia & hyvälaatuisia kuvia. Tämän artikkelin ajatuksena onkin, että listaan viisi suosikkipaikkaani, joista yleensä etsin ILMAISIA kuvia erinäisiin käyttötarkoituksiin: YouTubeen, kotisivuille, elokuviin, markkinointiin jne. Ennen sitä käydään pari asiaa läpi.

 

 

Ilmainen – hyvä vai huono?

Pari suoraa sanaa ilmaisista kuvapankeistaa: niistä ei tietenkään ihan aina löydä haluamaansa – tai löytää joo ”vähän sinne päin” olevan kuvan ja tällöin täytyy päättää, että joko tämä kuva kelpaa tai sitten ei. Tottakai joskus käy tuuri ja löytää loistaviakin kuvia, mitkä ovat justiinsa sitä mitä etsittiin. Ilmaisten kuvapankkien kanssa täytyy siis aina vähän soveltaa – jos ei siis löydy justiinsa sitä kuvaa mitä etsit – eli pääsee aika-ajoin esim. muokkaamaan ladattua kuvaa ja tekemään siitä sopivamman omaan tarkoitukseen.

Kiitä tekijöitä

Siitä voi olla kuitenkin tyytyväinen, että mikäli löysit kuvan – kuva on ILMAINEN ja voit käyttää sitä (yleensä) mihin tahansa käyttötarkoitukseen – vieläpä ilman mainintaa tekijästä. Tottakai, on aina hyvä ajatella tekijää ja jos tekijän (eli kuvan ottajan) nimen voi johonkin helposti kirjoittaa, miksei sitä kirjoittaisi. Onhan se edes jonkinlainen kiitos siitä, että sait ilmaiseksi kuvan käyttöösi. Tässä artikkelissa käytettyjen kuvien atribuutiot löydät artikkelin lopusta.

Mihin tarkoitukseen etsin kuvia?

Etsin usein ilmaisista kuvapankeista kuvia, kun esimerkiksi kirjoitan (näitä) artikkeleita LinkedIniin, tai kun etsin kuvituskuvia Youtube-videoiden thumbnail-kuviksi. Ja ihan kelpo-kuvia olen mielestäni juuri mainittuihin tarkoituksiin löytänyt. Nykyään katson – periaatteessa minkä tahansa projektin/asiakastyön kohdalla – itseasiassa ENSIN ilmaiset kuvapankit läpi. Jos ilmaisista kuvapankeista ei löydy esim. asiakastöihin sopivia kuvituskuvia, siirryn vasta sitten kuvapankkeihin joissa täytyy maksaa. Maksullisissa kuvapankeissa on toki enemmän vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia – mutta raha on rahaa.

Kiinnostaako kuvankäsittely PHOTOSHOPILLA?

Kuvista tuli mieleen kuvankäsittely, joten totean tähän väliin, että sain vähän aika sitten valmiiksi pidemmän luokan Adobe Photoshop -tutoriaalin nimeltä Adobe Photoshopin PERUSTEET. Kahtele jos on aikaa, se kestää yli pari tuntia mutta siinä on kyllä asiaa alusta loppuun saakka.

Hanki Photoshop itsellesi

Kiinnostaako ostaa omaan käyttöön Adobe Photoshop? Käy tsekkaa Photaria Adoben virallisilta sivuilta.

Tekijänoikeudet on hyvä muistaa

Vaikka äsken sanoinkin, että ”yleensä voit käyttää kuvaa mihin vain” niin muista silti aina tarkistaa jokaisen kuvan kohdalla kuvan käyttö- ja tekijänoikeudet ja tarvitseeko niitä merkitä. Yleisesti ottaen kaikkea julkaistavaa materiaalia koskevat säännöt siitä, miten ja missä niitä saa käyttää ja kuinka tekijänoikeudet tulee niiden yhteydessä merkitä – sama pätee kuvamateriaaliin. Joidenkin kuvien käyttö on kielletty kaupallisissa yhteyksissä, joissain tekijänoikeuksia ei tarvitse merkitä, jotkut kuvat taas vaativat kuvaajan merkitsemisen kuvan yhteyteen. Kannattaa olla näissä asioissa tarkkana, ettet joudu oikeuteen, muuhun ”liemeen” tai pulittamaan isoja summia rahaa.

Seuraavanlaisia ajatuksia kannattaa ajatella kun etsit kuvia:

  1. Miksi tarvitsen kuvan?
  2. Tukeeko kuva tarinaasi, jota kerrot?
  3. Mikä kuvan käyttötarkoitus on?
  4. Sopiiko se yrityksesi (tai muun asian) värimaailmaan / viestiin tms.?

Pointti noissa ajatuksissa lyhyesti siis se, että älä nyt vaan ”lätkäise” jotakin kuvaa artikkelisi tekstin sekaan, vaan ajattele ensin – miksi tämä kuva sinne sopisi, vai sopiiko se ollenkaan? Tukeeko se artikkelin tekstiä / tarinaa? Väärä kuvituskuva voi nimittäin huonossa tapauksessa etäännyttää lukijaa. Please, THINK first.

 

Meitsin TOP 4 -kuvapankit (Youtube-video)

Mainitsen vaan, että oon tehny tästä samaisesta aiheesta videon mun Youtubekanavalle. Tsekkaa videolta ajatuksiani ilmaisista kuvapankeista.

 

Vihdoin asiaan: 5 suosituinta ilmaista kuvapankkia, joita käytän

 

1. Unsplash

unsplash-photos-for-everyoneLataa ilmaisia (ja tee niillä mitä haluat) korkealaatuisia kuvia. Unsplashiin ladataan kymmeniä ja satoja kuvia joka päivä. Kuvat ovat ammattivalokuvaajien ottamia ja niitä saa käyttää vapaasti mihin tahansa käyttötarkoitukseen. Unsplash on äärimmäisen kova paikka ja täältä olen löytänyt liian monta kertaa hyviä kuvia.

 

2. Pixabay

pixabay-stunning-free-imagesPixabay on elinvoimainen yhteisö, joka jakaa tekijänoikeuksettomia kuvia ja videoita. Kaikki materiaali julkaistaan Creative Commons CC0: n alla, mikä tekee niistä turvallisen käyttää pyytämättä lupaa tai mainitsematta taiteilijaa. Kuvia voi käyttää myös kaupallisiin tarkoituksiin. Täältä löydän usein hyviä kuvituskuvia.

 

3. Pexels

pexels-best-free-images-for-everyoneOn vaikea ymmärtää monimutkaisia lisenssejä, joten kaikki Pexelsin valokuvat ovat lisensoitu Creative Commons Zero (CC0) -käyttöoikeuden nojalla. Tämä tarkoittaa, että kuvat ovat täysin vapaita käytettäväksi missä tahansa. Kuvat ovat ilmaisia henkilökohtaiseen ja kaupalliseen käyttöön. Voit muokata, kopioida ja jakaa valokuvia. Kaikki tämä pyytämättä lupaa tai asettamatta linkkiä lähteeseen. Pexelssistä löydän myös usein hyviä kuvituskuvia.

 

4. Stocksnap.io

Äärimmäisen kova paikka. StockSnapissa toimii hakutoiminnot, kuvat ovat korkealaatuisia ja helposti ladattavissa. Kaikki kuvat ovat CCO-lisenssillä, eli tee taas mitä haluat.

Vaihdoin Stocksnapin tähän artikkeliin uudemmasta kirjoittamastani artikkelista, eli ”8 mahtavaa mestaa mistä saa ilmaisia kuvia” — koska kun tämän artikkelin kirjoittamisesta on jo kulunut aikaa, ja Stocksnap on ollut enempi käytössä kuin Free Images (eli vaihdoin Free Images -linkin tästä artikkelista pois ja Stocksnap tuli tilalle). Plus, Free Imagesiin joudut kirjautumaan ennen kuin voit ladata sieltä kuvia.

 

5. Picjumbo

picjumbo-epic-free-imagesSamalla lailla – ilmainen kuvapankki, josta voit ladata kuvia omaan tai kaupalliseen käyttöön. Et voi kuitenkaan suoraan myydä kuvia sellaisenaan, mutta esim. projektin yhteydessä kyllä (eli jos suunnittelet esim. kotisivut, jossa olet käyttänyt Picjumbon kuvia). Picjumbossa on myös Premium-ominaisuus, jonka kautta saat enemmän ilmaisia kuvia jne. – Premium -asioista voit lukea enemmän täältä.

 

BONUS: Pixbuster — Suomalainen ilmainen kuvapankki

Kaikki Pixbusterin kuvat on ottanut ja omistaa yksi pohjoismainen ammattivalokuvaaja Juha Tuomi, joten tekijänoikeusasioissa ei pitäisi olla hässäkkää. Kuvia voi käyttää niin omassa kuin kaupallisessa tarkoituksessa. Viittauksia ei tarvita, mutta se on erittäin suotavaa. Käy tsekkaamassa Pixbuster!

ilmainen kuvapankki pixbuster

 

Loppusanat

Jees, tässäpä (yllä) pieni lista kuvapankeista joita olen tottunut käyttämään. Kaikki näistä toimivat about samalla tavalla ja äärimmäisen yksinkertaisesti – etsi kuva, lataa se ja käytä missä haluat. Joissakin paikoissa on toki pieniä eroja säännöissä. Onko sinulla suosikki -kuvapankkia, jota käytät? Kommentoi ihmeessä alle.

Hanki Photoshop itsellesi

Kiinnostaako enemmän ammattimainen kuvankäsittely ja kiinnostaako alkaa harrastamaan sitä Adobe Photoshopilla? Käy tsekkaa Photaria Adoben virallisilta sivuilta.

Ilmaisia VIDEOITA?

Jos meni ylempänä ohi tämä linkki, niin tsekkaa tästä artikkelista mestat, joista saat ladattua ILMAISIA VIDEOITA rojektejasi varten.

Huom!

Tsekkaa ihmeessä myös muut ILMAISET kuvapankit, jotka ovat vähintään yhtä kovia paikkoja kuin nämä tässä artikkelissa mainitut: 8 laadukasta kuvapankkia, joista lataat ILMAISEKSI kuvia mihin tahansa käyttötarkoitukseen »

(Kaikki tämän artikkelin kuvat ovat ladattu Unsplash.com, Pexels.com ja Pixabay.com)

Lue muita artikkeleitani:


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen. Näet suhteellisen kätevästi hintahaarukan eri tuotteille Hintaoppaasta.

MUN PUHELIN: OnePlus -puhelin »

VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

LOISTAVA TIETOKONEEN PÖYTÄMIKKI: Røde NT-USB & PÖYTÄTELINE: Røde PSA 1 »

BUDJETTILUOKAN PUHEMIKKI: Røde SmartLav+ »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

JÄLKITYÖSTÖ-OHJELMISTO (PC): Adoben Creative Cloud »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Seuraile Johea:

Kiitos lukemisesta

Tsekkaile alta muita kirjoittamiani artikkeleita ja muista myös kommentoida tätä artikkelia!

Muista TILATA meitsin YouTube-kanava!

Hei, kiitos että luit tämän artikkelin! Saa jakaa ja tykätä, jos tällä artikkelilla oli esim. jotakin positiivista vaikutusta elämääsi. Seuraavaan kertaan!

Hei, tästä saat ILMAISIA efektejä Action VFX:ltä!

free-dust-waves

Voit tykätä myös näistä