Etusivu Esittelyssä OpenAI:n SORA: Tekoälyn vallankumous videotuotannossa

OpenAI:n SORA: Tekoälyn vallankumous videotuotannossa

kirjoittanut Johe
OpenAI:n SORA: Tekoälyn vallankumous videotuotannossa

Tekoälyn uusi aikakausi luovassa työssä: esittelyssä SORA

Tekoäly ei oo enää pelkkää scifiä tai kaukaista haavetta – se on tässä ja nyt, muokkaamassa sitä, miten me tehdään töitä, kommunikoidaan, opitaan ja nykyään myös luodaan uutta. Vuodesta 2022 lähtien tekoäly on alkanut siirtyä pelkästä tekstinkäsittelystä ja puheentunnistuksesta visuaalisen sisällön luomiseen, ja se on ihan täysin mullistanut luovan työn kenttää. Nyt mä haluaisin jutella vähän siitä, miten eräs uusi tekoäly, eli SORA, on tuomassa muutosta alalle.

Dodiin, OpenAI on tehnyt ison loikan eteenpäin tuomalla markkinoille SORAn, eli uudenlaisen tekoälytyökalun, joka tulevaisuudessa tulee mullistamaan videoiden tekemisen ihan täysin. Se ei ehkä tapahdu ihan heti, mutta kun SORAa kehitetään vielä lisää, niin se tulee varmasti muuttamaan sitä, miten videoita tehdään.

OpenAI:n toinen työkalu, ChatGPT, on jo tehnyt ison vaikutuksen sisällöntuotannon kentässä, mutta videoiden luominen tekoälyn avulla on vielä uudempi ja vieläkin isompi juttu. SORA tekee tässä hommassa mahdolliseksi tehdä videoita ilman niitä perinteisiä juttuja, kuten kameraa, näyttelijöitä tai videonmuokkausohjelmia. Tää herättää tietenkin paljon kysymyksiä siitä, miten tämä vaikuttaa videoalaan yleisesti ja minkälaisia uusia mahdollisuuksia se avaa sisällöntuottajille.

Meikäläinenhän on näistä jutuista ite tosi innoissani tykkään nimenomaan testailla ja tutkia näitä uusia tapoja tehdä sisältöä!

Artikkeli PREMIERE-tutoriaaleista!

Tiedoksi, että oon tehnyt monta ilmaista Adobe Premiere -tutoriaalia, jotka löytyvät kaikki tästä artikkelista. Käy ihmeessä lukemassa mikäli Premieren käyttö kiinnostelee.

Löydät tutoriaalin alempaa

Skrollaile alaspäin niin löydät tekemäni YouTube-videon tästä SORA-aiheesta.

 

 

SORA: miten OpenAI:n tekoäly uudistaa videotuotantoa?

No mutta, mikä on SORA? SORA on OpenAI:n kehittämä tekoälyohjelma, joka muuttaa tekstikuvaukset (promptit) videoksi. Se on ikään kuin ChatGPT, mutta videolle — käyttäjät syöttävät tekstiä, ja SORA luo näiden kuvailujen perusteella videoita. Mietippä, että voit kirjoittaa kuvauksen periaatteessa mistä tahansa haluamastasi aiheesta, ja saat nämä visiot muunnettua videomuotoon ihan hetkessä; parissa minuutissa — tai pienen iteroinnin jälkeen muutamassa tunnissa. Tämänkaltaisen teknologian potentiaali on valtava, erityisesti indie-sisällöntuottajille, opettajille, markkinoijille ja jopa suurille tuotantoyhtiöille, jotka etsivät nopeita ja kustannustehokkaita tapoja visualisoida ideoita.

Tein muutes YouTube-kanavalle SORA:n esittelystä myös videon. Voit katsoa sen tästä:

 

SORA:n teknologia

Miten SORA sitten toimii käytännössä? No, heitin aiheesta juttua ChatGPT:n kanssa ja luin aiheeseen liittyen muutamia artikkeleita. Selvisi, että SORA hyödyntää syväoppimista ja muita hienoja koneoppimisen keinoja muuttaakseen ne tekstit eli promptit, mitä sille syötetään, videoiksi. Se siis ensin analysoi mitä tekstissä sanotaan, ja sitten käyttää tätä tietoa luomaan videokuvaa, joka vastaa just niitä juttuja, mitä tekstissä mainitaan — olipa kyse sitten tapahtumista, toiminnoista tai muusta.

Teknisesti SORA toimii monimutkaisen neuroverkkoarkkitehtuurin varassa. Tää neuroverkko on koulutettu isollaa kasalla videomatskua, joka kattaa vaikka ja mitä eri skenaarioita. Tää auttaa tekoälyä hahmottamaan, miten erilaisia juttuja, kuten esineitä, ihmisiä ja niiden välisiä vuorovaikutuksia, pitäisi esittää videoilla. Neuroverkko yhdistelee tätä oppimaansa tietoa luonnollisen kielen käsittelyn (NLP) kanssa, jotta se osaa tulkita käyttäjän antaman tekstin niin tarkasti kuin mahdollista.

OpenAI:n Soran sivuilta otettu kuva. Soran luoma video, jossa nainen kävelemässä kadulla.

Kun kirjoitat SORAlle kuvauksen (tekstisyötteen), tekoäly alkaa ensin setvimään sitä tekstiä ja päättää, mitä kaikkia visuaalisia juttuja tarvitaan, kuten miljöötä, hahmoja ja niiden välisiä tekemisiä. Tässä ruljanssissa se menee läpi useamman steppin: pilkkoo tekstin osiin, bongaa avainsanat ja fraasit, ja yhdistelee ne siihen, mitä se on aiemmin oppinut näistä visuaalisista jutuista. Sen jälkeen AI rupeaa ehdottelemaan, miltä kukin skene voisi näyttää — se käyttää luovaa päätöksentekoa, että saa skenen vastaamaan tekstiä niin hyvin kuin mahdollista.

Lisäksi SORA käyttää kaikenlaisia teknisiä algoritmeja, kuten kuvagenerointialgoritmeja ja liikkeentunnistusalgoritmeja, jotka mahdollistavat sujuvien ja yhtenäisten videosekvenssien pyörityksen. Nämä algoritmit auttavat SORAn tuottamaan ei vain paikallaan seisovia kuvia, vaan myös ihan oikeita videoita, joissa hahmot liikkuvat ja vuorovaikuttavat ympäristönsä kanssa ihan niin kuin oikeassakin elämässä. Aika siistiä!

Vaikutukset videotuotantoon

SORAn tullessa markkinoille se on saanut aikaan paljon kiinnostusta ja innostusta, mutta niin se vaan on, että tekoäly tuo aina mukanaan myös kasan kysymyksiä. Niitä herää etenkin luovuuden ja tekijänoikeuksien tiimoilta. Mietitään esimerkiksi, tuleeko tekoäly korvaamaan ihmisten omaa luovaa duunia vai voisiko se ennemminkin olla sellainen työkalu, joka antaa luovalle porukalle käyttöön entistä enemmän mahdollisuuksia toteuttaa itseään uusilla tavoilla? Itse ainakin haluan nähdä tekoälyn työkaluna, kunnes toisin todistetaan. Mutta meidän on oltava tarkkana, että tekoälyn käyttö ei loukkaa alkuperäisten teosten tekijänoikeuksia, mikä on kriittisen tärkeää niin oikeudenmukaisuuden kuin luovan työn kunnioittamisenkin kannalta.

openai sora dronevideoOpenAI:n Soran sivuilta otettu kuva. Soran luoma dronevideo, jossa laineet lyövät rantaan.

Lisäksi tulee eteen se perinteinen eettisyys-kysymys. SORA on nimittäin herättänyt keskustelua siitä, miten voidaan varmistaa, että tekoälyn tuottama sisältö on eettistä ja oikeudenmukaista. Miten me taataan, että näiden uusien työkalujen tuottama matsku kunnioittaa tekijänoikeuksia? Tää on äärettömän tärkeää, koska halutaan varmistaa, että luovien ihmisten työtä arvostetaan ja että heidän oikeutensa säilytetään, kun tekoäly alkaa olla yhä isommassa roolissa sisällöntuotannossa. En pysty tietenkään tähän antamaan minkäänlaisia vastauksia, mutta totean vaan että kuullostellaan tilannetta ja toivotaan että kaikki menee parhain päin!

Lightroom perusteet?

Oon tehny Adobe Lightroomin käyttöön liittyen aloittelijoille suunnatun tutoriaalin. Video on ilmainen ja kestää melkein pari tuntia. Kattele ihmeessä tutoriaali mikäli Lightroomin käyttö kiinnostaa.

 

 

Ensikosketus SORAan

Kun ekan kerran näin SORA:lla tehtyjä videoita, huomasin ainakin heti, että kuinka pitkällä ollaan JO tekoälyn avulla tuotettujen videoiden kanssa. Elikkä SORA tekee kyllä nyt jo suoraan sanottuna ihan todella hienoa jälkeä. OpenAI:n verkkosivuilla olevat esimerkkivideot toimivat todisteena kyllä siitä, että ollaan astumassa suhteellisen pian uuteen aikakauteen videoiden tuotannossa. SORA pystyy tekemään simppeleistä tekstisyötteistä (prompteista) visuaalisesti koherentteja ja näyttäviä videoita. Täytyy aina muistaa se, että tämä teknologia on nyt juuri huonoimmillaan, verrattuna siihen mitä se tulee jatkossa olemaan.

Muistaakseni tää oli ensimmäisiä videoita, joita kattelin SORA:n liittyen. (Marques Brownlee video):

 

SORAn mahdollisuudet ja haasteet

SORA ei vaan tee nopeita prototyyppejä tai auta visualisoimaan juttuja, vaan se myös avaa ihan uusia tapoja kertoa ja jakaa tarinoita. Tällaisen teknologian myötä sisällöntuottajat, niin ammattilaiset kuin harrastajatkin, voivat herättää hurjimmatkin ideansa eloon ihan uudella tavalla. Ja hei, jopa ne tyypit, jotka eivät perinteisesti tuota videoita – siis eivät kuvaile videokameraa käyttäen – voivat nyt luoda videoita, ja vieläpä superhelposti.

tekoäly muuttaa videotuotantoaErityisesti meille pienille tuotantoyhtiöille tai itsenäisille sisällöntuottajille, kuten minulle, SORAn tuoma potentiaali on valtava. Se mahdollistaa visuaalisesti vaikuttavien teosten luomisen pikkurahalla tai pienellä tiimillä, mikä voi vauhdittaa ja helpottaa videoiden tuotantoprosessia aivan uudella tavalla. Tottakai käyn edelleen kuvauskeikoilla normaalisti, mutta luulen että jossain kohtaa tulen tuottamaan ison osan materiaalista tekoälyn avulla.

Tulevaisuuden mediamaailma ja se, miten se muovautuu, riippuu myös meistä itsestämme – siitä, miten me opitaan käyttämään SORAa fiksusti ja vastuullisesti. Niin kuin vanha viisaus sanoo: ”Great power comes with great responsibility!” You know!

 

 

SORAn haasteet

Tekoälyn generoiman videomateriaalin laadussa ja luonnollisuudessa / realistisuudessa on vielä toistaiseksi havaittavissa aika paljon vaihteluita. Tietyissä tilanteissa esiintyy paljon epäjohdonmukaisuuksia, kuten se että tekoäly ei vielä täysin noudata fysiikan lakeja joka tilanteessa — tää vielä kertoo siitä että tekoälyn kehitys tässä suhteessa on vielä hyvin kesken, mutta kovaa vauhtia kehitys kehittyy!

sora tekoäly epäjohdonmukaisuudetOpenAI:n Soran sivuilta otettu kuva. Soran luoma video, jossa muovituoli lähtee leijailemaan, vaikka henkilön pitäisi pitää siitä kiinni.

Tekoälyyn liittyvät eettiset dilemmat ja tekijänoikeusjutut ovat ihan yhtä pinnalla SORAn kanssa. Miten me varmistetaan, että tekoälyllä tehty sisältö on eettisesti ok ja kunnioittaa niitä alkuperäisiä luomuksia? Tämä vaatii paljon keskustelua meiltä sisällöntuottajilta, oikeudenhaltijoilta ja tekoälyn kehittäjiltä. Mutta joo — yhdessä meidän pitää löytää se tasapaino, jossa innovaatio ja luovien töiden oikeudet kohtaavat.

 

 

Tulevaisuuden näkymät

SORAn mahdollisuudet herättävät kyllä aikamoista innostusta, mutta ollaan vasta pääsemässä jyvälle siitä, mitä kaikkea tää teknologia voi tarjota. Nyt käytössä oleva tutkimusversio (OpenAI:n sivut) antaa pientä esimakua tulevasta, mutta SORAn todellinen potentiaali alkaa paljastua vasta, kun OpenAI saa hiottua sen kyvyt vieläkin terävämmiksi. Mitä enemmän tekoäly oppii tajuamaan ihmisen kirjoitusta, kontekstia, tarkoitusta ja tarinankerrontaa, sitä monipuolisempia videoita voidaan odottaa Soran pystyvän tuottamaan tulevaisuudessa.

Tulevaisuudessa SORA voisi mullistaa videoiden tekemisen monella tapaa. Yksi isoimmista jutuista on se, että videoiden tuotantokustannukset suhteellisen varmasti tippuvat. Tekoälyn avulla videot saadaan tehtyä nopeammin ja halvemmalla, mikä avaa videoiden tekemisen mahdollisuuden ihan uudelle joukolle sisällöntuottajia.

SORAn tulevaisuus videoiden luomisessa avaa myös uusia mahdollisuuksia koulutuksen, markkinoinnin ja viihteen saralla. Kuvittelepa huvikseen tilanne, jossa kuka tahansa (esim. kouluissa oppilaat) voi heittää kasaan elokuvatason animaatioita tai visualisoida monimutkaisia juttuja ilman syvää teknistä osaamista. On se melekosta.

Vaikka tulevaisuutta on aina hankala ennustaa, oon melko varmaa, että SORA ja muut tekoälyteknologiat tulevat olemaan iso osa sitä, miten seuraavan sukupolven mediaelämykset muotoutuvat. Itse en oikeastaan malta odottaa nähdä, miten SORA kehittyy ja mitä kaikkea sillä vielä saadaan aikaan. Toivottavasti näillä työkaluilla tullaan tekemään enemmän hyvää kuin haittaa!

 

 

Kohti mukavampaa videoeditointia

Sellasta! Toivottavasti tämä tsekkaus OpenAI:n SORAan herätti yhtään kiinnostusta ja antoi uutta näkökulmaa videoiden luomisen mahdollisuuksiin tekoälyn avulla. Miten sä koet tekoälyn roolin omassa luovassa prosessissasi? Älä epäröi jakaa ajatuksiasi ja kokemuksiasi kommenttiosiossa YouTube-videon alla. Iso kiitos, että luit tän artikkelin!

Tilaa kanava!

Jos tykkäsit videoista, muista tosiaan laittaa myös kanava tilaukseen! Kiitos!

Hanki Premiere itsellesi

Kiinnostaako ostaa omaan käyttöön Adobe Premiere? Käy tsekkaa Adoben virallisilta sivuilta Premieren hankkimista.

Tsekkaa myös muita artikkeleitani

Kiitoksia lukemisesta! Jaa artikkelia eteenpäin jos koet sen hyödylliseksi! Tämä artikkeli sisältää ns. affiliate -linkkejä, eli mikäli päädyt ostamaan Adoben tuotteita (tai muita asioita) tämän artikkelin kautta — saan ostotapahtumasta välityspalkkion. Mikäli käytät linkkejä, pystyt tällä tavoin tukemaan mun toimintaa täällä blogissa ja YouTubessa, joten kiitos!


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen. Näet suhteellisen kätevästi hintahaarukan eri tuotteille Hintaoppaasta.

MUN PUHELIN: OnePlus -puhelin »

VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

LOISTAVA TIETOKONEEN PÖYTÄMIKKI: Røde NT-USB & PÖYTÄTELINE: Røde PSA 1 »

BUDJETTILUOKAN PUHEMIKKI: Røde SmartLav+ »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

JÄLKITYÖSTÖ-OHJELMISTO (PC): Adoben Creative Cloud »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Suojaa nettiliikenteesi — Hanki NordVPN

NordVPN affiliate banner

Miksi hankkia VPN?

Tiesitkö että, ilman VPN-yhteyttä kaikkea internet-liikennettäsi pystytään seuraamaan? Ilman VPN-yhteyttä olet käytännössä kuin avoin kirja, kun vierailet sivustoilla netissä.

VPN on virtuaalinen yksityisverkko (virtual private network) — palvelu, joka salaa verkkoliikenteesi ja suojaa verkkohenkilöllisyytesi. Suosittelen siis ehdottomasti käyttämään jotakin VPN:ää — itse olen käyttänyt muutaman vuoden NordVPN:ää.

Voin laittaa yhden NordVPN-tilauksen alle mun kaksi läppäriä, pöytäkoneen, puhelimen, tabletin ja vielä jonkun kuudennenkin laitteen. Nice!

👉 Hanki NordVPN täältä »

Voit tykätä myös näistä