Etusivu Blogi Kuinka oma elokuva saadaan elokuvateatterin kankaalle – teknisestä näkökulmasta?

Kuinka oma elokuva saadaan elokuvateatterin kankaalle – teknisestä näkökulmasta?

kirjoittanut Johe

Digital Cinema Package WTF

Miten oma lyhytfilmi tai elokuva saadaan elokuvateatterikankaalle? Elokuvateatterin projektorit pyörittävät kyllä perus-video-tiedostojakin, mutta teattereilla on ihan oma tiedostomuotonsa, joita ne suosivat/tukevat: Digital Cinema Package (DCP). Se on järkyttävän iso tiedosto — vie kovalevytilaa sadoista megatavuista satoihin gigoihin, riippuen toki elokuvasta. DCP:n voit tehdä joko itse (jos osaat) tai maksaa satoja — tai jopa tuhansia euroja siitä että joku toinen taho tekee filmistäsi DCP:n. On olemassa siis erinäisiä esim. nettipalveluita, joissa voit teettää elokuvastasi DCP:n – mutta se maksaa tosiaan rahaa.

DCP:n tekemisen vaikeus


Noin vuosi takaperin (2016 syksyllä) kävin katsomassa Hollywoodissa elokuvafestivaaleilla omaa lyhytfilmiä ja onneksi festareille kelpasi silloin BLU-ray -versio filmistä. Koska en osannut tuolloin vielä itse tehdä DCP:tä,teetin filmistäni varmuudeksi DCP:n erään nettipalvelun kautta ja maksoin siitä about 200€. Iso raha sinänsä siitä että joku vain muuttaa tiedoston muodosta toiseen (toki joo siinä pitää tietää yhtä-sun-toista DCP -ohjelmasta ja videosta).

No, koska raha menee kuitenkin aina omasta pussista elokuvahommiin — eikä siis ulkopuolisia rahoituksia ole haettu/ollut — olen tätä tee-se-itse-DCP-asiaa jo tutkinut jonkin aikaa. Tutkimukset ovat sikäli tuottaneet tulosta että päästiin esim. viimeisintä lyhytelokuvaa katsomaan paikalliseen elokuvateatteriin itse tehdyllä DCP:llä. Säästipä siis taas pari sataa euroa, joten “woo ja hoo”! Lisäksi huomasin jälkikäteen että tämä – nettipalvelun kautta teetetty DCP oli huonompilaatuinen kuin tämä itse-tehty.

 

View this post on Instagram

 

Throwback things: Olohuonetuotanto – “Tutorial” Suspense Horror Short Film, 2016 was selected to be screened at the Downtown Film Festival Los Angeles. Me standing on the red carpet. Watch Tutorial-shortfilm here: https://youtu.be/3gzoYxMbd7c

A post shared by OLOHUONETUOTANTO (@olohuonetuotanto) on

Mutta joo, pointtina myös tässä postauksessa se, että tein suht pitkän, about puolentunnin mittaisen tutoriaalin siitä kuinka voit itse luoda elokuvastasi DCP:n ja kuinka vielä tarkistat että se pelittää laadullisesti hyvin — kaikki tämä niin ettei siihen kulu euroakaan rahaa (koska luonnollisesti, nollabudjetilla mennään ;). Olen jakanut tutoriaalin kolmeen osaan Olohuonetuotannon Youtubekanavalle, jotta ei tule kerralla niin paljon infoa — ja että voi halutessaan katsoa tietyn osan tutoriaalista. Jonkin ajan päästä julkaisen tutoriaalin toisen osan — ja kolmannen — ja niiden jälkeen erikseen koko (about puolen tunnin) mittaisen tutoriaalin. Josko tämä auttaisi muutamaa muuta saamaan elokuvansa isolle kankaalle ja säästämään muutaman pennin rahaa.

Tutoriaali: kuinka voit tehdä itse ilmaiseksi DCP:n

Yllä olevassa videossa on kaikki kolme osaa tutoriaalisarjasta, jonka alussa kerron asian taustoja ja puolivälissä kuinka teet varsinaisesti elokuvastasi DCP:n ohjelmalla (DCP-o-matic), ja lopussa  kuinka testaat DCP:tä kotikoneellasi. Videot on englanniksi, koska ne on Olohuonetuotannon kanavalla.


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita käytän päivittäin työssäni ja joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen. Näet suhteellisen kätevästi hintahaarukan eri tuotteille Hintaoppaasta.

MUN PUHELIN: OnePlus -puhelin »

🎥 VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

LOISTAVA TIETOKONEEN PÖYTÄMIKKI: Røde NT-USB & PÖYTÄTELINE: Røde PSA 1 »

BUDJETTILUOKAN PUHEMIKKI: Røde SmartLav+ »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ: käytä NordVPN:ää »

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

JÄLKITYÖSTÖ-OHJELMISTO (PC): Adoben Creative Cloud »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Seuraile Johea:

Kiitos lukemisesta

Tsekkaa ihmeessä myös kirjoittamani artikkelit: 5 PARASTA sivustoa & tässä 8 LOISTAVAA sivustoa — joissa on vinkkejä paikoista, mistä voit ladata ILMAISEKSI kuvia henkilökohtaiseen tai kaupalliseen käyttöön!

Muista TILATA meittin YouTube-kanava!

Kiitos lukemisesta! Jaa ihmeessä artikkelia, jos sillä oli esim. jotakin positiivista vaikutusta elämääsi. Toivottavasti oli ja seuraavaan kertaan! Cheers!

Hei, tästä saat Action VFX:n SÄÄ -elementeistä 25% hinnasta pois!

Voit tykätä myös näistä

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä parantaakseen sivuston käyttömukavuutta. Mikäli olet asian kanssa ok, paina "Hyväksy" -painiketta. Hyväksy Tietosuojalauseke »