Etusivu Blogi Kuinka oma elokuva saadaan elokuvateatterin kankaalle – teknisestä näkökulmasta?

Kuinka oma elokuva saadaan elokuvateatterin kankaalle – teknisestä näkökulmasta?

kirjoittanut Johe

Digital Cinema Package WTF

Miten oma lyhytfilmi tai elokuva saadaan elokuvateatterikankaalle? Elokuvateatterin projektorit pyörittävät kyllä perus-video-tiedostojakin, mutta teattereilla on ihan oma tiedostomuotonsa, joita ne suosivat/tukevat: Digital Cinema Package (DCP). Se on järkyttävän iso tiedosto — vie kovalevytilaa sadoista megatavuista satoihin gigoihin, riippuen toki elokuvasta. DCP:n voit tehdä joko itse (jos osaat) tai maksaa satoja — tai jopa tuhansia euroja siitä että joku toinen taho tekee filmistäsi DCP:n. On olemassa siis erinäisiä esim. nettipalveluita, joissa voit teettää elokuvastasi DCP:n – mutta se maksaa tosiaan rahaa.

DCP:n tekemisen vaikeus


Noin vuosi takaperin (2016 syksyllä) kävin katsomassa Hollywoodissa elokuvafestivaaleilla omaa lyhytfilmiä ja onneksi festareille kelpasi silloin BLU-ray -versio filmistä. Koska en osannut tuolloin vielä itse tehdä DCP:tä,teetin filmistäni varmuudeksi DCP:n erään nettipalvelun kautta ja maksoin siitä about 200€. Iso raha sinänsä siitä että joku vain muuttaa tiedoston muodosta toiseen (toki joo siinä pitää tietää yhtä-sun-toista DCP -ohjelmasta ja videosta).

No, koska raha menee kuitenkin aina omasta pussista elokuvahommiin — eikä siis ulkopuolisia rahoituksia ole haettu/ollut — olen tätä tee-se-itse-DCP-asiaa jo tutkinut jonkin aikaa. Tutkimukset ovat sikäli tuottaneet tulosta että päästiin esim. viimeisintä lyhytelokuvaa katsomaan paikalliseen elokuvateatteriin itse tehdyllä DCP:llä. Säästipä siis taas pari sataa euroa, joten ”woo ja hoo”! Lisäksi huomasin jälkikäteen että tämä – nettipalvelun kautta teetetty DCP oli huonompilaatuinen kuin tämä itse-tehty.

 

View this post on Instagram

 

Throwback things: Olohuonetuotanto – ”Tutorial” Suspense Horror Short Film, 2016 was selected to be screened at the Downtown Film Festival Los Angeles. Me standing on the red carpet. Watch Tutorial-shortfilm here: https://youtu.be/3gzoYxMbd7c

A post shared by OLOHUONETUOTANTO (@olohuonetuotanto) on

Mutta joo, pointtina myös tässä postauksessa se, että tein suht pitkän, about puolentunnin mittaisen tutoriaalin siitä kuinka voit itse luoda elokuvastasi DCP:n ja kuinka vielä tarkistat että se pelittää laadullisesti hyvin — kaikki tämä niin ettei siihen kulu euroakaan rahaa (koska luonnollisesti, nollabudjetilla mennään ;). Olen jakanut tutoriaalin kolmeen osaan Olohuonetuotannon Youtubekanavalle, jotta ei tule kerralla niin paljon infoa — ja että voi halutessaan katsoa tietyn osan tutoriaalista. Jonkin ajan päästä julkaisen tutoriaalin toisen osan — ja kolmannen — ja niiden jälkeen erikseen koko (about puolen tunnin) mittaisen tutoriaalin. Josko tämä auttaisi muutamaa muuta saamaan elokuvansa isolle kankaalle ja säästämään muutaman pennin rahaa.

Tutoriaali: kuinka voit tehdä itse ilmaiseksi DCP:n

Yllä olevassa videossa on kaikki kolme osaa tutoriaalisarjasta, jonka alussa kerron asian taustoja ja puolivälissä kuinka teet varsinaisesti elokuvastasi DCP:n ohjelmalla (DCP-o-matic), ja lopussa  kuinka testaat DCP:tä kotikoneellasi. Videot on englanniksi, koska ne on Olohuonetuotannon kanavalla.


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen. Näet suhteellisen kätevästi hintahaarukan eri tuotteille Hintaoppaasta.

MUN PUHELIN: OnePlus -puhelin »

VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

LOISTAVA TIETOKONEEN PÖYTÄMIKKI: Røde NT-USB & PÖYTÄTELINE: Røde PSA 1 »

BUDJETTILUOKAN PUHEMIKKI: Røde SmartLav+ »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

JÄLKITYÖSTÖ-OHJELMISTO (PC): Adoben Creative Cloud »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Seuraile Johea:

Kiitos lukemisesta

Tsekkaa ihmeessä myös kirjoittamani artikkelit: 5 PARASTA sivustoa & tässä 8 LOISTAVAA sivustoa — joissa on vinkkejä paikoista, mistä voit ladata ILMAISEKSI kuvia henkilökohtaiseen tai kaupalliseen käyttöön!

Muista TILATA meittin YouTube-kanava!

Kiitos lukemisesta! Jaa ihmeessä artikkelia, jos sillä oli esim. jotakin positiivista vaikutusta elämääsi. Toivottavasti oli ja seuraavaan kertaan! Cheers!

Hei, tästä saat Action VFX:n SÄÄ -elementeistä 25% hinnasta pois!

Voit tykätä myös näistä