Etusivu Blogi Puhelimelle ladattavia valokuvien editointiohjelmia on paljon — mikä niistä on paras?

Puhelimelle ladattavia valokuvien editointiohjelmia on paljon — mikä niistä on paras?

kirjoittanut Johe
valokuvan-editointiohjelma

Puhelimella on helppo ottaa kuvia

Viime vuosina olen huomannut ottavani kännykällä kuvia ihan todella paljon — enenevissä määrin — sanoisinko, että melkeempä päivittäin jotakin. No — puhelin on toki aina mukana ja sillä on nimenomaan helppo napata kuva tilanteesta kuin tilaanteesta — plus on suuri ilo, että kuvat ovat äärimmäisen hyvälaatuisia nykypäivän elimillä otettuna.

Omat elimet

Itselläni on puhelimena ollut käytössä (viimeiset pari vuotta) ensin OnePlus 3:nen ja nyt tänä vuonna (2018) hankin uuden OnePlus 6:sen. Molemmilla puhelimilla saa otettua erittäin hyviä kuvia. Hyvien still-kuvaominaisuuksien lisäksi molemmissa puhelimissa (ja varsinkin OnePlus 6:sessa) on myös todella kovat video-ominaisuudet — mm. OnePlus 6:lla saa 240 kuvaa sekunnissa Full-HD:na ja 720p:nä 480 kuvaa sekunnissa. Which is really nice.

Ja hän joka ei ymmärrä mitä juuri puhuin, voi laittaa minulle viestiä.

hdr-image-landscape

[Kuva on ladattu Pixabaysta, esimerkki HDR-kuvasta]

Ainiin, laitan about kaikki kuvat mitä mulla on Olkkarin Instagramissa on otettu puhelimella (OnePlus 3 & OnePlus 6), joten jos kiinnostaa seuraile ihmeessä mua siellä!

HDR- ja RAW -kuvien hienous

HDR-kuvaustila on kova juttu olla puhelimen kamerassa. HDR tulee sanoista ”Hight Dynamic Range” — ja käytännössä HDR tarkoittaa siis sitä, että kun otat puhelimellasi kuvan — kamera ei ota vain yhtä kuvaa, vaan ottaa oikeasti muutaman — kolmesta viiteen tai enemmän — kuvia samalla kertaa (tyypillisesti yhden alivalotetun-, yhden normaali(valotetun)- ja yhden vähän ylivalotetun kuvan) ja yhdistää ne yhdeksi kuvaksi, jossa on tavallaan näiden samalla kertaa otettujen valokuvien (valotuksen)keskiarvo. Tuloksena on erittäin tasapainoisia ja valovoimaisia kuvia (yllä esimerkki).

Nice — paljon tapahtuu siis kerralla.

Otan käytännössa aina HDR-kuvia puhelimella, sillä se ominaisuus kun on päällä — aika huoletta saa räpsiä puhelimella huonossakin tai liian kirkkaassa valossa kuvia. Kuvista tulee nimittäin about automaattisesti erittäin hyvin valotettuja & tasapainoisia kuvia. Niitä on myös ilo muokata jälkikäteen.

RAW-kuva — ota jos mahdollista ja puhelimessa riittää tila

RAW-kuvamahdollisuus puhelimessa (ja ylipäätäänkin järkkäreissä) onkin sitten taas jo todella kova juttu. Jos RAW-kuvaus mahdollisuus puhelimestasi löytyy — pistä se päälle jos tiedät käyttäväsi / muokkaavasi niitä jälkikäteen. Muista kuitenkin, että jos otat RAW-kuvia — puhelimesi tallennustila täyttyy äkkiä, sillä RAW -kuvat vievät paljon tilaa.

No joo, kaikenlaista — mentäiskö jo asiaan?

Mihin käyttöön editoin (puhelimella) kuvia?

Yleensä puhelimella otettuja kuvia tulee editoitua Facebookkiin, Twitteriin ja Instagramiin — Instagramiin ehkä eniten. Instagram on erittäin hyvä mesta johon laittaa kuvia — sitä kautta saa kävijöitä kotisivuille, katsojia Youtubeen — ja muutenkin Instasta voi saada paljon näkyvyyttä, jos kuva saa paljon tykkäyksiä tai kommentteja.

Mulla on tietyt omat laatu-kriteeri-vaatimukset yms. miltä kuvien tulee näyttää jne. kun ja jos niitä laittaa mihinkä tahansa someen — joten esim. kännykän kameran ja siihen ladattavan editorin tulee olla toimivia ja laadukkaita.

valokuvan-editointia-puhelimella-lightroom

No —millä editorilla editoin kuvia?

adobe-lightroom-for-phonesOlen testannut vuosien aikana erittäin montaa puhelimelle ladattavaa valokuvien muokkausohjelmaa — ja aina tunnun palaavan yhteen ohjelmaan: ADOBEN LIGHTROOMIIN.

Adobe Lightroom — se on vaan kova!

Lightroom on ammattilais-käyttöön suunnattu ohjelma joten sillä saa tehtyä valokuviin kaikki tarvitsemat tärkeät säädöt — kuten terävöityksen, clarityn, värimäärittelyt, croppauksen, vinjetin, exposuren, highlights / shadows yms-säädöt ja + kuvat saa ohjelmasta ulos hyvälaatuisina ilman ”vesileimoja” tms. Lightroomin käyttöliittymä on selkeä ja toimiva. Kuvia voi muokata ja säätää selkeillä liukusäätimillä ja puhelimen näytöltä näkee kokoajan kuinka kuva muuttuu.

Mainitsin HDR-kuvista ylhäällä, koska suosittelen laittamaan HDR-kuvaustilan päälle (jos joku vaikka ei ole hoksannut sitä ominaisuutta puhelimen kamerassaan vielä). Valmiiksi tasapainoisia kuvia on mukavampi muokata jälkikäteen.

Jos jossain vaiheessa tarvitsee tehdä vaativampaa valokuvien manipulointia, siirrän kuvat tietokoneelle ja avaan Photoshopin. Eli, mun vaatimukset puhelimen valokuvaeditorille on tavallaan siinä, että saan tehtyä valokuviin juuri luetellut ns. perus-valotus- ja värisäädöt kuntoon ja helposti.

Käytän toki muutenkin Adoben tuotteita työkseni ja kyseiset ohjelmat ovat jo monen vuoden takaa tuttuja. Joten — koska tykkään käyttää niitä tietokoneella — ei ollut mikään ihme, että pidän myös Adoben tuotteiden (esim. juuri Adobe Lightroomin) käyttämisestä näköjään muillakin laitteilla. Näistä asioista puhuttaessa on aina toki kyse myös mielipide- ja tottumiskysymyksistä (eli kuka tykkää mistäkin) — mutta sen totean, että vuosien testaamisen ja kokeilujen jälkeen tiedän kyllä mitä haluan (puhelimen) valokuvaeditorilta.

Puhelimen Lightroomissa on tuntunut olevan about kaikki kohdallaan — toistaiseksi. Ainahan voi tulla jokin uusi Äppi mikä syrjäyttää edellisen.

Lightroomin ilmaisversion puutteita

Kaikki ei kuitenkaan ole ruusuilla tanssimista — jos haluat esim. muokata RAW-kuvia puhelimellasi, ei Lightroomilla voi tehdä sitä — ilmaiseksi. Lightroomin ”upgradettaminen” maksaa (juuri äsken tarkistaneena) 4,99€ / kk ja sillä saa toki monia ihan hyviä ominaisuuksia editoriin. Ja maksamalla tosiaan saa esimerkiksi juuri tuon mahdollisuuden Lightroomiin, että voit editoida RAW-kuvia siinä. En ole itse tätä / näitä ominaisuuksia toistaiseksi tarvinnut puhelimelle — vaan kuten äsken tuli todettua — jos mun tarttee muokata jotenkin ”vaativammin” kuvia, siirrän ne tietokoneelle, avaan Photoshopin (tai pöytäkoneen Lightroomin) ja muokkaan siellä.

Mutta, plussineen ja miinuksineen Adoben Lightroomin mobiiliappi on erittäin vahva suositus puhelimen valokuvaeditoriksi. Kannattaa ainakin kokeilla, Lightroomin ilmaisella versiolla pääsee erittäin pitkälle!

Ei muuta kun muokkaamaan kuvia!

Jees, semmosta tänään! Muista, että multa voi kysyä lisää jos jokin asia jäi mietityttämään.


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen. Näet suhteellisen kätevästi hintahaarukan eri tuotteille Hintaoppaasta.

MUN PUHELIN: OnePlus -puhelin »

VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

LOISTAVA TIETOKONEEN PÖYTÄMIKKI: Røde NT-USB & PÖYTÄTELINE: Røde PSA 1 »

BUDJETTILUOKAN PUHEMIKKI: Røde SmartLav+ »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

JÄLKITYÖSTÖ-OHJELMISTO (PC): Adoben Creative Cloud »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Seuraile Johea:

Kiitos lukemisesta

Tsekkaa ihmeessä myös kirjoittamani artikkelit: 5 PARASTA sivustoa & tässä 8 LOISTAVAA sivustoa — joissa on vinkkejä paikoista, mistä voit ladata ILMAISEKSI kuvia henkilökohtaiseen tai kaupalliseen käyttöön!

Muista TILATA meittin YouTube-kanava!

Kiitos lukemisesta! Jaa ihmeessä artikkelia, jos sillä oli esim. jotakin positiivista vaikutusta elämääsi. Toivottavasti oli ja seuraavaan kertaan! Cheers!

Hei, tästä saat ILMAISIA ääniefektejä Action VFX:ltä!

free-explosion-sound-sfx

Voit tykätä myös näistä