Etusivu Blogi VPN yhteys — miten VPN toimii & miksi sitä kannattaa käyttää?

VPN yhteys — miten VPN toimii & miksi sitä kannattaa käyttää?

kirjoittanut Johe
VPN yhteys miksi sitä kannattaa käyttää?

Tietoturva, yksityisyys ja VPN yhteys

Morop! Nyt ollaan sellasen aiheen parissa vaihteeksi kun tietoturvan. Tiesitkö että, kaikkea sun internet -liikennettä seurataan ja ylipäätään pystytään seuraamaan jos sulla ei ole tietoturva kunnossa — ja jos et käytännössä salaa / peitä nettiliikennettäsi? Mikä on VPN yhteys ja miten se liittyy mihinkään? 

Se millä sivustoilla käyt, mitä teet ja mitä kirjoitat lomakkeisiin yms. on aivan täysin vapaata kauraa palveluntarjoajillesi, yrityksille X ja mahdollisille hakkereille, jotka tietävät mitä tekevät. Jos et ole suojannu toimintaasi millään lailla, sulla on voinu olla vuosikaudet periaatteessa ”avoimet ovet” kaikelle tiedolle mitä oot netissä tehnyt.

Salaa siis liikenteesi

Tiivistetysti totean nyt jo, että ota VPN yhteys käyttöön (ja laita toki kaikki muukin tietokoneesi tietoturva kuntoon) niin sua ei pystytä enää niin helposti seuraamaan netissä. Suosittelen käyttämään VPN:nää, ja suoraan sanottuna mielellään maksullista sellaista. VPN on virtuaalinen yksityisverkko (virtual private network) — palvelu, joka salaa verkkoliikenteesi ja suojaa verkkohenkilöllisyytesi.

Jatka lukemista — Lue alta ajatuksia VPN:stä ja mitenkä VPN toimii.

Hakkeri Matrix tietoturva

 

Ilmainen VPN yhteys?

Haluan tämän asian jutella ensimmäisenä pois alta. Eli, itsehän olen monesti ilmaisten asioiden perässä (kuten tän mun blogin perusteella voi varmaan todeta) — ja toivon toki ilmaisuuden lisäksi, että ne olisivat hyviä ja toimivia juttuja. Ilmaisia VPN-palveluita ei kuitenkaan oikein ole, tai ne ovat jollain lailla aika rajoittuneita — valitan — ja olen kyllä tutkinut asiaa ja yrittänyt etsiä ilmaista VPN:nää.

Ilmaisten VPN:ien ”rajoittuneisuudella” tarkoitan sitä, että — ilmaisissa VPN-palveluissa on yleensä aika pieni Quota (nettiliikennöintimäärä, yleensä ilmoitettu mega/gigatavuissa) joka ei juuri riitä mihinkään — ainakin mun nettikäytössä se loppuisi varmaan ensimmäisenä päivänä. Plus, ilmaisissa VPN:ssä on vähänlaisesti palvelimia, eli mikäli et löydä VPN-palvelinta läheltäsi — voi VPN:n nopeus (eli käytännössä netin nopeus) olla aika hidas. Tässä nyt vaan pari esimerkkiä tästä ilmaisten VPN:n rajoittuneisuudesta.

Opera -selaimen ilmainen VPN

Ainut itseasiassa hyvä ilmainen VPN on Opera -selaimessa (jos sitä käytät). Opera -selaimessa on ilmainen ja rajaton VPN-yhteys, joten sitä kannattaa pitää päällä kun Operalla netissä surffailet — se suojaa netissä kulkuasi edes vähän.

 

MIKSI ottaa (maksullinen) VPN yhteys?

Miksi ottaa maksullinen VPN yhteys? Yleensä maksullinen VPN -palvelu kumoaa kaikki nuo yllä mainitut ilmaisten VPN-palveluiden huonot puolet — eli maksullisissa VPN:issä on yleensä ainakin rajaton Quota (nettiliikennöintimäärä) ja laitteiden määrää ei ole rajoitettu (eli kuinka monta laitetta voit kytkeä tavallaan yhden VPN-maksun alle) — esimerkiksi itse käytän NordVPN:ää ja siihen pakettiin kuuluu 6 laitetta.

NordVPN vpn yhteysVoin siis laittaa saman palvelun alle mun kaksi läppäriä, pöytäkoneen, puhelimen, tabletin ja vielä jonkun kuudennenkin laitteen. No joo, pointti että kaikki asiat on yleensä paremmin kun VPN:stä vähän maksaa. Ilmaisten VPN-tutkimuksieni jälkeen totesin suhteellisen suoraan itselleni että ”en oikeestaan tee noilla ilmasilla VPN-paveluilla juuri mitään” — joten pakko se VPN on melkeimpä ostaa.

Käytän itse NordVPN:nää

Kuten juuri mainitsin, käytän itse NordVPN:nää. Se vaikuttaa tutkimuksieni perusteella erittäin hyvältä VPN-palvelulta ja sitä ovat monet pienet ja isotkin tahot suosittelleet. Kirjottelen NordVPN:n käytöstä jossain kohtaa ihan pidemmän arvostelunkin. Mutta, käy ihmeessä tsekkaamassa NordVPN:n ominaisuuksia »

 

Miten VPN toimii?

Mitenkä se VPN toimii & mitä se tekee? No, kun yrität päästä verkkosivustolle — muodostat ensin yhteyden internetpalveluntarjoajaasi (Internet Service Provider, ISP) ja se ohjaa sinut sitten haluamallesi verkkosivustolle. Kaikki verkkoliikenteesi kulkee internetpalveluntarjoajasi palvelimien kautta, mikä tarkoittaa, että se (palveluntarjoajasi) näkee ja kirjaa ylös kaiken verkkoliikenteesi. Mikä pahinta, se saattaa jopa luovuttaa selaushistoriasi mainostajille, valtion viranomaisille ja kolmansille osapuolille.

Kuinka VPN toimii?Tämän tietäen — ja toivottavasti KUN haluat tällaiselta seuraamiselta suojautua — tässä vaiheessa VPN astuu kuvioihin. VPN ohjaa verkkoliikenteesi erityisesti määritetyn etäpalvelimen kautta. Näin VPN piilottaa IP-osoitteesi sekä salaa kaikki lähettämäsi tai vastaanottamasi tiedot. Salatut tiedot näyttävät siansaksalta, joten niitä on mahdoton tulkita. Nice!

Tässä vielä Jayn selittämänä kuinka VPN toimii

 

Ilman VPN:nää olet netissä kuin avoin kirja

Tässä vähän samaa asiaa kuin yllä, mutta: ilman VPN yhteyttä verkkoyhteytesi on periaatteessa täysin avoin kaikille. Ihmiset tai laitteet voivat tarkastella tietojasi, kirjata niitä sekä käyttää niitä tavalla, jota et voi itse hallita. Näitä ovat internet-palveluntarjoajasi, työntekijä, edellä mainitun kahvilan langattoman verkon reititin, mikä tahansa matkan varrella oleva palvelin tai kuka tahansa oikeita työkaluja hyödyntävä henkilö. Sijainnistasi riippuvan IP-osoitteesi pohjalta sivustot ja palvelut voivat veloittaa eri hintoja tai esittää häiritseviä kohdennettuja mainoksia.

Suojaa tietosi Yksityinen verkkoliikenne

VPN:n avulla rauhallisempi mieli

VPN yhteys mahdollistaa siis sen, että voit selata nettiä suht rauhallisin mielin sillä tietosi ovat suojassa ja IP-osoitteesi piilotetaan. Internet-palveluntarjoajasi ei näe, millä verkkosivustoilla käyt, sillä kaikki verkkoliikenteesi reititetään VPN-palvelimen kautta. Näin ollen se ei voi kerätä metatietojasi tai tallentaa selaushistoriaasi lokitiedostoihin. Mikä parasta, tietojasi ei voida jakaa kenellekään.

 

 

Pistä myös MUU TIETOTURVA kuntoon!

Tottakai, sun tietoturva on käytännössä yhtä heikko kun heikoin lenkkisi — eli tietoturvahan koostuu palasista kuten;

  • palomuurista
  • virusturvasta
  • ohjelmistojen ajantasaisuudesta
  • onko sulla uusimmat päivitykset käyttöjärjestelmässäsi
  • käytätkö vahvoja salasanoja
  • sitten toki paljon puhuttu VPN
  • yms.

VPN siis tietenkään YKSIN takaa sulle täydellistä tietoturvaa. Jos yksikin näistä palasista on ikään kuin ”heikko kohta”, eli käytät vaikka todella heikkoja salasanoja ja mahdollinen hakkeri pääsee just sen heikon salasanan kautta kalastelemaan tietojasi, niin siinä ei VPN:t eikä palomuurit enää auta. You know.

Pointti mulla, että VPN:n lisäksi kannattaa huolehtia myös kaikki muukin tietoturvaan liittyvä kuntoon.

100% tietoturvaa EI OLE

Sen vielä tähän lopuksi haluan mainita, että 100% tietoturvaa ei ole olemassakaan. Aina kun multa kysytään tästä ”100% tietoturva-asiasta”, totean että ”jos joku taho X, hakkeri tai muu tietää mitä tekee — eipä heitä oikeastaan mikään estä (palomuuri, VPN jne.)”. Eli ei kannata tuudittautua 100% tietoturvallisuuteen — koskaan. Piste.

 

Haluan jatkossa kulkea anonyyminä

Pakko todeta, että itsekin otin VPN:n käyttöön vasta aika myöhään. Olen vuosia ämpyillyt sen ostamisen kanssa koska olen jotenkin alitajuntaisesti odottanut, että tulis joku hyvä ilmainen VPN saataville. En haluaisi nimittäin maksaa enää yhdestäkään nettipalvelusta kun menee tuota rahaa jo ihan tarpeeksi kaikkeen mahdolliseen. Totesin kuitenkin itselleni, että haluan salata tästä lähin kaiken internet -liikenteeni — ja varsinkin jos käyn ulkomailla ja siellä tulee oltua avoimissa Wi-Feissä paljonkin (ne vasta riskialttiita ovatkin). En halua, että kaikki näkee mitä teen netissä — haluan tästälähin kulkea anonyyminä.

Jotenkin on vaan millin verran turvallisempi olo nyt kun on VPN.

Oon NordVPN puolestapuhuja, joten täällä mun blogissa alkaa varmasti näkymään näitä linkkejä NordVPN:n sivuille enemmän ja enemmän.

NordVPN

Lue muita kirjoittamiani artikkeleita

Kiitos lukemisesta! Jaa artikkelia eteenpäin jos koet sen hyödylliseksi!


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen. Näet suhteellisen kätevästi hintahaarukan eri tuotteille Hintaoppaasta.

MUN PUHELIN: OnePlus -puhelin »

VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

LOISTAVA TIETOKONEEN PÖYTÄMIKKI: Røde NT-USB & PÖYTÄTELINE: Røde PSA 1 »

BUDJETTILUOKAN PUHEMIKKI: Røde SmartLav+ »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

JÄLKITYÖSTÖ-OHJELMISTO (PC): Adoben Creative Cloud »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Musiikkia videoihin ja muihin projekteihin Artlistista!

Hanki musiikkia videoihin Artlist.io

Miksi hankkisit Artlistista musiikkia?

Artlistin musiikki on laadukasta ja heiltä löytyy erittäin monipuolinen valikoima erityylistä musiikkia. Olen itse päässyt käyttämään Artlistista ladattua musiikkia todella monessa videoprojektissa ja itselläni ei kyllä ole mitään valittamista Artlistista.

Artlististä ladatun musiikin lisenssi on huikea: se on Universal Lisenssi, eli voit käyttää musiikkia missä tahansa projektissa — peleissä, podcasteissä, YouTubessa, elokuvissa ja niin edelleen. Voit myös valita Personal Plan -lisenssin (on vähän halvempi), mikä kattaa ainoastaan eri sosiaalisen median alustat: YouTube, TikTok, Instagram, Twich, Facebook & Podcast.

👉 Hanki Artlist täältä »

Voit tykätä myös näistä