Etusivu Blogi Puhelimen sininen valo haitallista silmille — vältä silmien rasittumista kokeilemalla tätä kikkaa!

Puhelimen sininen valo haitallista silmille — vältä silmien rasittumista kokeilemalla tätä kikkaa!

kirjoittanut Johe
puhelin-sininen-valo-haitat

Älylaitteiden sininen valo on haitallista silmille

Kerron tässä alkuun aika itsestään selvän asian, eli: puhelimen, tietokoneen & älylaitteiden näytön katsominen rasittaa silmiä. Tarkemmin, mikä tässä rasittaa silmiä on SININEN VALO (blue light), joka näytöstä kajastaa — se myös vaikeuttaa mm. nukahtamista yms. kaikkea muuta ikävää.

Tutkimuksia puolesta ja vastaan

”Altistumme jatkuvasti siniselle valolle ja silmän sarveiskalvo ja linssi eivät pysty pysäyttämään tai heijastamaan sitä pois”, sanoo Ajith Karunarathne Toledon yliopiston kemian ja biokemian laitokselta.

”Ei ole salaisuus, että sininen valo vahingoittaa näköämme tuhoamalla verkkokalvoa. Kokeemme selittävät miten tämä tapahtuu, ja toivomme tulosten johtavan verkkokalvon rappeutumista hidastaviin hoitoihin, kuten uudenlaisiin silmätippoihin.”

Tutkijat havaitsivat, että siniselle valolle altistuminen johtaa haitallisten molekyylien syntyyn verkkokalvon valoreseptorisoluissa.

”Jos osoitat sinisellä valolla verkkokalvolle, valoreseptorit kuolevat. Silmä ei tuota uusia valoreseptoreita, kun ne ovat kerran kuolleet”, sanoo tutkimukseen osallistunut Kasun Ratnayake.

Yllä olevaa tekstiä on lainattu Tekniikkatalous -sivuilta. Ja tässä nyt vain yhdestä tutkimuksesta lyhyt lainaus. Monet tutkijat ympäri maailmaa ovat sanoneet samaa — on toki myös tutkimuksia, joissa todetaan että näin EI olisikaan asiat — mutta ainakin enemmän on näitä tutkimuksia tullut vastaan, joissa todetaan että älylaitteista tuleva sininen valo ON haitallista silmille.

video-editing-tips-advicesVoin todeta ainakin näin tietokoneellä paljon töitä tekevänä, että silmät OVAT rasittuneet pitkän päivän jälkeen. Silmien rasittuminen myös toki johtua ihan jo siitä, että silmät joutuvat tarkentamaan näyttöön monta tuntia päivässä. Monen tekijän summa voi olla tämä rasittuminen.

Muita terveys -aiheisia juttuja

Kirjoittelin joku aika sitten artikkelin siitä kun juon joka aamu sitruunavettä. Sitruunavedellä on erittäin terveellinen, kehoa puhdistava ja suoraan sanottuna parantava vaikutus. Lue ihmeessä artikkeli ja ajattele asiaa.

No joo, tässä nyt vaan lyhyt alkupuhe siitä, että oletetaan että sininen valo on haitallista ihmisen näölle. Voihan olla, että  huomenna joku julkaisee tutkimuksen, jossa todetaan että sininen valo EI ole ollenkaan haitallista kenellekään. Mutta, jos mennään ensimmäisellä oletuksella — itse ainakin pyrin taistelemaan sinistä valoa vastaan. Tästä aasinsiltana voisin hypätä suoraan tämän artikkelin ”lupaukseen” — eli tämän artikkelin otsikossa puhuin eräästä kikasta, mitä kantsii ainakin kokeilla!

 

Laita älylaitteisiisi YÖMOODI päälle

Sinistä valoa saat silmiisi tosiaan vähän jokapuolelta; älylaitteista kuten puhelimista ja tableteista, tietokoneen näytöistä ja televisiosta. Näissä laitteissa on kuitenkin monesti sisäänrakennettuna asia, joka voi auttaa sinisen valon liika-altistumiselle: NIGHT MODE / YÖMOODI.

puhelin-ylavalikko-yomoodi

Vinkkinä siis: jos katsot puhelintasi monta tuntia päivässä, etkä halua rasittaa silmiäsi niin paljoa — vaihda puhelimen asetuksista YÖMOODI (night mode) olemaan jatkuvasti päällä. Yömoodi tosiaan vaihtaa puhelimesta kajastavan sinisen valon lämpimmäksi (keltaiseksi). Keltainen valo rasittaa silmiä paljon vähemmän. Jos sulla on käytössä puhelimen lisäksi myös tabletti (tms.) niin kantsii vaihtaa toki siitäkin yömoodi päälle.

Mulla on ollut yömoodi puhelimessa (ja tabletissa) käytännössä koko ajan päällä viimeiset puoltoista vuotta! Oon asettanu sen niin, että yömoodi menee automaattisesti päälle klo 00:00 ja on päällä 23:59 asti — eli käytännössä koko päivän.

Asetukset riippuvat puhelimesta

Asetukset (tai yömoodi -nimi) voi vaihdella puhelimesta riippuen, että miten ja mistä sen saa päälle. Tuskin se kuitenkaan vaikeaa on. Puhelinvalmistajat ovat pyrkineet tekemään asian mahdollisimman helpoksi.

 

MIKSI itse vaihdoin käyttämään yömoodia?

Mut yksinkertaisesti sai aikanaan vaihtamaan Yömoodi -asetuksen päälle kun satuin katsomaan Unbox Therapylta tän videon. Videolla kerrotaan kuinka tutkijat ovat löytäneet todisteita siitä, että esim. puhelimesta kajastava sininen valo tekee sinut mm. hiljalleen sokeaksi tuhoamalla silmien soluja.

Puhtaasti siis terveyssyistä vaihdoin aikanaan yömoodin olemaan jatkuvasti päällä mun puhelimessa.

Kun editoin valokuvia

Vaihdan yömoodin oikeastaan ainoastaan silloin POIS PÄÄLTÄ, kun editoin valokuvia puhelimella. Kun editoin kuvia, näen paremmin kuvan ”oikeat” värit kun otan yömoodin pois päältä. You know – kuvat eivät näytä niin kellertäviltä.

 

Elämä asteen verran terveellisemmäksi

AINA jos voi tehdä oman elämän asteen verran terveellisemmäksi (pienellä vaivalla) — miksei niin tekisi? Mua ei ole ainakaan haitannut se, että mun puhelin on all the time night modessa. Eikä se niin suuri vaiva sitten ole vaihtaa ”normaalia” tilaa puhelimeen päälle jos sitä tarvitsee. On kuitenkin oma terveys — omat silmät kyseessä.

terveet-silmat-sininen-valoMuista kuitenkin, että silmien rasittuminen / näkökyvyn heikentyminen on monen tekijän summa: tottakai asiaan vaikuttaa se, että käytätkö (katsotko) älylaitteita 5 minuuttia vai 9 tuntia päivässä, yleisesti omat elintavat, geenit ja oletko tietokoneella pimeässä yms. Tuskin näkökyvyn heikentyminen johtuu pelkästään älylaitteista tulevasta sinisestä valosta. U know.

Mut jees, toivottavasti tästä on apua! See you soon.

Selaa nettiä turvallisesti ja peitä jälkesi NordVPN:n avulla

NordVPN - hyvä hinta erittäin hyvälle VPN:lle

Tilaa meittin Youtubekanava

Jees, kiitokset vaan lukemisesta! Mikäli tykkäsit tästä artikkelista, käy ihmeessä tsekkaamassa mun Youtubekanava! Arvostan, jos pistät kanavan tilaukseen.

Lue muita artikkeleitani:

Kiitos lukemisesta! Jaa artikkelia eteenpäin jos koet sen hyödylliseksi!


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen. Näet suhteellisen kätevästi hintahaarukan eri tuotteille Hintaoppaasta.

MUN PUHELIN: OnePlus -puhelin »

VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

LOISTAVA TIETOKONEEN PÖYTÄMIKKI: Røde NT-USB & PÖYTÄTELINE: Røde PSA 1 »

BUDJETTILUOKAN PUHEMIKKI: Røde SmartLav+ »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

JÄLKITYÖSTÖ-OHJELMISTO (PC): Adoben Creative Cloud »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Seuraile Johea:

Kiitos lukemisesta

Tsekkaa ihmeessä myös kirjoittamani artikkelit: 5 PARASTA sivustoa & tässä 8 LOISTAVAA sivustoa — joissa on vinkkejä paikoista, mistä voit ladata ILMAISEKSI kuvia henkilökohtaiseen tai kaupalliseen käyttöön!

Muista TILATA meittin YouTube-kanava!

Kiitos lukemisesta! Jaa ihmeessä artikkelia, jos sillä oli esim. jotakin positiivista vaikutusta elämääsi. Toivottavasti oli ja seuraavaan kertaan! Cheers!

Hei, tästä saat ILMAISIA ääniefektejä Action VFX:ltä!

free-explosion-sound-sfx

Voit tykätä myös näistä