Etusivu Blogi Etkö katso Youtubea? Tässä 6 hyvää syytä alkaa katsomaan!

Etkö katso Youtubea? Tässä 6 hyvää syytä alkaa katsomaan!

kirjoittanut Johe
kahvi-youtube-kasi-elokuvanteko

Youtube vs. televisio

Youtube on käytännössä korvannut television (itselläni siis) ja seurailen Youtubessa tiettyjä kanavia aikalailla päivittäin. Siirtyminen Youtubeen on tapahtunut tavallaan huomaamatta ja joskus jo vuonna nappi ja kirves (ehkä 2010-2012 tienoolla). Youtube on mielestäni äärimmäisen kova paikka, koska siellä voi seuloa juuri itselle sopivat ja mielenkiintoiset kanavat (eng. Youtube channel) ja katsoa niitä. Youtuben hyviä puolia kerrottaessa tulee väkisinkin verrattua Youtubea televisioon — koska telkkari on kuitenkin se mistä ollaan lähdetty liikkelle. Anteeksi siis jo etukäteen kaikki television ystävät(!)

Koska haluan käyttää päivässä olevat 24 tuntia mahdollisimman hyvin — pidän Youtubesta siksi, että siellä videot kestävät keskimäärin parista minuutista 15 minuuttiin ja videoissa on tavallaan asian ”pihvi” tiivistetty noihin aikamääreisiin. Versus TV; telkkarissa jakson mitta on keskimäärin puolituntia tai tunnin — ja ”tunnin” mittaisen ohjelman aikana näytetään noin 15 minuuttia mainoksia — eikä siinä jäljellä olevassa 45:ssä minuutissakaan koko videon sisältö varmaan ole sitä, MIKSI videota ylipäätään on katsomassa. PLUS — televisiota pitää olla pahimmassa tapauksessa katsomassa tiettyyn aikaan ja tietyssä paikassa. Aina kun televisiota joskus enää harvoin katsoo — tuntuu että välittömästi alkaa aivot sulamaan, koska VAIKKA YRITÄT katsoa kunnon sisältöä — puolet kanavista näyttää ei-niin-laadukasta sisältöä ja siinä jäljellä olevassa hyvässäkin sisällössä oli tosiaan puolet mainoksia. Ugh. Ja joo kyllä Youtubessakin on mainoksia, mutta suhteellisen vähän —  ja ne voi yleensä skipata.

Onneksi elämä on valintoja ja enää ei välttämättä tarvitse olla television orja jos ei halua. Nyt kun on tarpeeksi juteltu  entisaikojen haasteista  seuraavaksi listaan alle:

Kuusi syytä MIKSI katson ja miksi SINUNKIN kannattaa katsoa Youtubea!

1. Youtube ja nichet

Youtubessa oppii paljon uutta oikeasti. Esimerkiksi itselläni kaikki elokuvantekoon liittyvä on opittu joko itse tekemällä tai Youtubesta katsomalla tutoriaaleja (tutoriaali on video jossa kerrotaan miten jokin asia tehdään). Youtube on siis äärimmäisen kova paikka, mikäli haluat tietoa jostain tietystä aihepiiristä (eng. ”niche”) ja Youtube on täynnä näitä pienten ja suurten aihepiirien kanavia. Itselläni suurikulutteisin aihepiiri Youtubessa on ehdottomasti elokuvanteko. Elokuvantekoon liittyviä ala-aihepiirejä on myös paljon, kuten visuaaliset tehosteet, kuvaaminen, käsikirjoitus, elokuvaohjaus, säveltäminen ja niin edelleen. Kaikista näistä pienemmistäkin aihepiireistä löytyy omat kanavansa ja jos näitä kanavia seuraa, on äärimmäisen hyvät mahdollisuudet kehittyä todella kovaksi tekijäksi alallasi. Se, että voit oppia päivittäin vaikka ja mitä uutta on siis yksi Youtuben hienoimmista piirteistä.

Youtubesta löytyy (about) kaikkeen oma kanavansa. Kanavien laatu tottakai vaihtelee aivan laidasta laitaan koska tosiaan, kuka tahansahan voi perustaa Youtubeen kanavan ja alkaa tekemään videoita sinne. Ja jos nyt puhutaan niin sanotuista tutoriaali– ja how tovideoista (mitä Youtube on pullollaan) videoiden sisältö, aika, tilaajat ja kommentit näyttävät aina kustakin Youtubettajasta (yritys tai henkilö) onko heistä mihinkään. Muista siis olla sisältökriittinen ja epäile kaikkea alkuun.

2. Videot ovat ytimekkäitä

Kuten jo hetki sitten mainitsin videoiden kesto Youtubessa on keskimäärin muutamasta minuutista 15 minuuttiin (ja tämä arvio ei perustu tieteilijöiden tutkimustuloksiin, vaan omaan nyt jo vuosien kokemuksen suomaan perstuntumaan). Laitan yleensä Youtubesta videon pyörimään, kun esimerkiksi kävelen töihin tai käyn kaupassa tms. (ja jos videon sisältö perustuu puheeseen, eikä sitä ole välttämätöntä katsoa) video kestää yleensä juuri sen verran kun olen ostokseni tehnyt tai kävelyni kävellyt. Kun pidän taukoa töistä, saatan katsoa Youtubesta seuraamani (esim. elokuvantekoon liittyvän) kanavan uusimman  keskimäärin yhdeksän minuutin mittaisen jakson. Se on juuri hyvä tauon mitta  kerkiää kahvitkin juomaan ja katsomaan videon vaikka puistossa ottaen samalla aurinkoa.

Suosittelen siis hankkimaan kuulokkeet, jotta voit kuunnella videoita kun olet jossain menossa tai liikut julkisilla. Itse käytän ihan on langallisia kuulokkeita, koska niistä ei lopu akku  mutta usein kaupungilla näkee ihmisiä langattomat kuulokkeet päässä. Suit yourself.

No joo, pointti siis se että videot eivät kestä tuntia vaan muutamia minuutteja. Pystyt siis varaamaan päivästäsi helpommin ajan uuden jakson katsomiselle, koska se kestää muutaman minuutin (versus tunti). Nykyään kun on oikeasti (videon pituuteen liittyen) muutamasta sekunnista tai minuutista kiinni se, että katsotko videon vai et (videon & filmin kesto on itseasiassa yksi ensimmäisistä asioista mikä esim. asiakkaan kanssa käydään läpi videota suunnitellessa). Tottakai katson myös pidempiä videoita Youtubesta, mutta pidemmille videoille täytyy tehdä oikeasti aikaa  tai parasta on, että jos videon voi laittaa ns. ”taustalle” pyörimään ja ehkä ennemmin kuunnella videota kuin katsoa sitä. Keinoja on monia. Paljon katson pitkiä 30 min – tunnin mittaisia puhe / haastatteluita tms. kun pyörin kaupungilla.

3. Youtube-kanavia voi tilata

Youtubessa voit tosiaan ”tilata” (eng. subscribe) kanavia. Itselleni on vuosien varrella kertynyt päälle 200 Youtube-kanavaa tilaukseen, mutta eihän niitä tietenkään pysty kaikkia seuraamaan (päivittäin). Seurailen tilaamistani kanavista useimmiten vaan ehkä noin kolmea – kuutta kanavaa toki joskus eksyy muillekin kanaville tutkimaan juttuja. Tilaan yleensä Youtube-kanavan, jos koen että kyseisestä kanavasta voi olla hyötyä, sieltä voi esimerkiksi oppia uusia taitoja / ajattelua, tai sieltä saa jotakin muuta arvoa (eng. value). Sehän se itseasiassa yksi Youtube-kanavan perustamisen pääsyistä pitäisikin olla: anna ihmisille jotakin infoa / arvoa (eng. create value) tästä voidaan jutella jossakin tulevassa artikkelissa enemmänkin.

Youtube-kanavien tilaamiseen liittyen kerron muutaman vinkin (mikäli et ole tottunut käyttämään Youtubea): jos ”vain” tilaat (eng. Subscribe) kanavan (etkä paina ”herätyskello”-napista) tällöin kyseisen kanavan videot ilmestyvät esimerkiksi puhelimesi yläpalkkiin vain satunnaisesti. Jos klikkasit herätyskello-kuvakkeesta saat ilmoituksen kanavan kaikista julkaisemista videoista. Itse klikkaan herätyskellosta mikäli oikeasti koen, että haluan nähdä kyseisen kanavan kaikki videot. Näin olen tehnyt vain muutamalle kanavalle ja vain silloin jos kanavan laatu on mielestäni äärimmäisen kova ja oikeasti haluan käyttää aikaani kanavan videoihin + niistä on tietenkin itselle jotakin hyötyä. Kuitenkin kun tulee jo muutenkin kaiken maailman ilmoituksia ihan tarpeeksi jo kännykään siis.

Joten – kanavan voi tilata helpostikin, mutta MIETI HETKI ennen kuin painat herätyskellosta sillä mikäli esim. tilaamasi kanava julkaisee monta videota päivässä, puhelimesi on kohta täynnä ilmoituksia uusista videoista. Tämä ei ehkä ole toivottu tilanne.

4. Youtube ei sido paikkaan eikä aikaan

Tämä on äärimmäisen hieno asia: Youtube ei sido sinua paikkaan eikä aikaan! Tykkään todella paljon siitä kun voi junassa, bussissa muina odotuksen hetkinä  tai vaikka siellä kaupassa käydessä mistä jo aikaisemmin puhuttiin katsoa (tai kuunnella) Youtubesta jotain hyödyllistä, inspiroivaa haastattelua tai sitten ihan vaan nollatakin välillä. Plus, jos video jää kesken niin sitä voi jatkaa milloin tahansa myöhemmin (ellei videota jostain syystä poisteta). Jos mulle tulee ilmoitus uudesta videosta kanavalta jota seuraan, enkä halua että ilmoitus näkyy kokoajan puhelimen ”notification bar”:ssa, laitan videon niin sanotusti ”watch later” -listalle. Eli kun tulee tyhjä hetki elämässä niin mikäli muistan, selaan ”watch later” -listan läpi ja näen sieltä että ”ainiin, tämä videohan piti katsoa”. Kätevätä.

Jos nyt pilkkua viilataan niin Youtubehan toimii netin avulla, joten toki siellä missä nettiä ei ole  ei tietenkään Tube toimi.

5. Yhteisöllisyys

Youtube on parhaimmillaan kun saat luotua omasta kanavastasi yhteisön (eng. community), eli kanavallasi on oikeasti oikeita seuraajia jotka tilaavat kanavasi esim. jostain tietystä syystä. Otetaan esimerkiksi tutoriaalivideot: teet uuden tutoriaalivideon, mitä todennäköisemmin juuri kanavasi tilaajat katsovat sen ja kommentoivat videota saattavat kysyä kysymyksiä tai antaa palautetta. Kanavasi tilaajat voivat suurella todennäköisyydellä myös jakaa videotasi eteenpäin, koska he ajattelevat että luomasi sisältö on laadukasta. Jos kanavallasi on vaikka tuhat tilaajaa, mahdollisuus on että videotasi katsotaan lyhyen ajan sisään 0 – 1000 kertaa, koska kaikille tilaajille lähtee jollain todennäköisyydellä ilmoitus uudesta videostasi, ja he katsovat sen mikäli kerkeävät & videon sisältö on heitä varten. Mikäli teet videoita Youtubeen, muista siis että sisältöäsi katsovat oikeat ihmiset!

Youtubessa on todella pieni kynnys esimerkiksi kysyä videon tekijältä jotakin (jos ei esim. tutoriaalivideossa kaikki asiat avautuneet vielä) ja jatkaa tavallaan keskustelua kommenteissa. Kommenttien ja kysymyksien kautta voi myös antaa aika helposti kanavan pitäjälle (vahingossakin) uusia ideoita tulevia videoita varten. Itsellenikin on jopa näin käynyt pari kertaa joku on esittänyt videoni aiheeseen liittyvän kysymyksen ja olen saanut siitä kimmokkeen tehdä seuraavan videon omalle kanavalle.

6. Ajankohtaisuus

Oikeisiin ihmisiin + Youtuben helppouteen (sisältöä on helppo ladata Youtubeen) liittyvä hieno asia on että Youtube on niin sanotusti ajan hengessä. Jos esimerkiksi elokuvateattereihin tulee joku uusi elokuva ja elokuvassa nähdään jokin hieno visuaalinen tehoste joku elokuvantekijä-tubettaja saattaa tehdä kyseisestä tehosteesta jo muutamien päivien, tai viikon aikana tutoriaalivideon aiheena kuinka voit luoda kyseisen tehosteen itse kotikoneellasi. Esimerkkinä vain. Televisioon tämmöinen saattaisi video saattaisi eksyä kuukausien tai vuoden sisään jos koskaan. Toisaalta  kuka nyt telkkariin kyseistä sisältöä toisaalta edes tekisi. Pointtina vain siis se, että televisiosta ei tule ihan heti samanlailla ajankohtaista sisältöä (muuta kuin uutisia) ja aina ison koneiston kautta (YLE, MTV jne.). Youtubeen taas voi(t) ladata kännykällä videon kysymättä keltään mitään ja se on koko maailman nähtävillä heti. How cool is that.

Lopuksi

Omistan kyllä edelleen television, mutta katselen sieltä tilanteesta riippuen lähinnä elokuvia ja TV-sarjoja. Ja ei se telkkari nyt niin paha ole kuin saan sen tässä artikkelissa kuulostamaan tässä artikkelissa mainitut asiat ovat omia mielipiteitä ja jokainenhan saa katsoa justiinsa sitä mitä-, miten- ja mistä haluaa. Tavoista ja tottumiskysymyksistähän se on paljolti kiinni mitä katsoo, mistä etsii tietoa ja inspiraatiota elämään.


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen.

ADOBEN OHJELMISTOT: Adoben Creative Cloud »

Loistava lisäosa Adobe Premiereen & After Effectsiin: Animation Composer (Mister Horse)

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:

VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Seuraile Johea:

Kiitos lukemisesta

Tsekkaa ihmeessä myös kirjoittamani artikkelit: 5 PARASTA sivustoa & tässä 8 LOISTAVAA sivustoa — joissa on vinkkejä paikoista, mistä voit ladata ILMAISEKSI kuvia henkilökohtaiseen tai kaupalliseen käyttöön!

Muista TILATA mun YouTube-kanava!

Kiitos lukemisesta! Jaa ihmeessä artikkelia, jos sillä oli esim. jotakin positiivista vaikutusta elämääsi. Toivottavasti oli ja seuraavaan kertaan! Cheers!

Hei, tästä saat ILMAISIA efektejä Action VFX:ltä!

free-dust-waves

Voit tykätä myös näistä