Etusivu Blogi Sitruunavesi on eeppinen juoma — tässä 7 syytä MIKSI juon sitruunavettä aamuisin

Sitruunavesi on eeppinen juoma — tässä 7 syytä MIKSI juon sitruunavettä aamuisin

kirjoittanut Johe
sitruunavesi-terveys

Sitruunavesi — simppeli taikajuoma

Sitruunavesi! — oon nyt viimesen puolen vuoden aikana juonu about joka aamu sitruunavettä. Oon suht positiivisesti yllättynyt tästä sitruunavesi -asiasta ja siitä siis miten se (toivottavasti) vaikuttaa omaan terveyteen — ja aattelin asiasta turista hetken aikaa tänne blogiin.

Suhtaudu tähän mediakriittisesti

Huom! Vaikka olen itse innostunut tästä sitruunavesi-asiasta ja lainannut tähän artikkeliin tekstinpätkiä ja hienoja otsikoita, niin pidä se mielessä että Sitruunalla ei ole tieteellisesti todistettu olevan terveysvaikutuksia. Asiaan kannattaa suhtautua mediakriittisesti, jotkut artikkelit saavat sitruunaveden kuulostamaan ”superjuomalta”. En halua välittää täällä blogissa väärää infoa.

En voinut olla kokeilematta

No mutta — se mikä mua kiinnosti tässä hommassa oli se, että sitruunavedellä on monien lähteiden mukaan todettu älyttömän paljon terveysvaikutuksia, joita en voinu vaan ignoorata kun niistä kuulin. Sitruunaveden juomista on kuitenkin suhteellisen helppoa kokeilla. (Tai tosin oikeasti jos haluaa nähdä sitruunaveden tuomia vaikutuksia, niin sen juomista pitäisi harrastaa pitkäjänteisemmin kuin vaan kerran — you know.)

Muita terveys-juttuja

Liittyen omiin tapoihin, lue ajatuksia aiheesta miksi juoksen AAMUISIN.

Sitruunavesi -resepti

sitruunavesi-terveellisyys-terveysvaikutuksetMeitsi tekkee niin, että pilkon sitruunan veteen (isoon vesikannuun) ja laitan sen sitten jääkaappiin —  lähinnä myös siksi, että ei tartte joka ikinen kerta pilkkoa uutta sitruunaa kun haluaa lasin sitruunavettä. Vesikannu kestää keskimäärin noin 3 vuorokautta sillein, että kun kannusta meinaa loppua vesi, täytän kannun uudestaan vedellä.

— Tai oikeestaan en laita nykyään pelkästään sitruunaa veteen, vaan laitan jotakin muuta sinne seuraksi. Kerron mun simppelin reseptin tän artikkelin lopussa.

Hypätään tässä välissä kuitenkin asiaan: eli sitruunan terveysvaikutuksiin ja MIKSI ylipäätään aloitin tän sitruunavesi -jutun.

 

Sitruunavesi ja sen eeppiseltä kuulostavat terveysvaikutukset

Sitruunat sisältävät kaliumia, C-vitamiinia, kuituja, useita kivennäisaineita, proteiinia sekä hiilihydraatteja. C-vitamiini ja sitruunan sisältämät bioflavonoidit ovat erittäin hyväksi pienempien verisuonien toiminnalle.

1. Sitruuna toimii painonpudottajana

Joidenkin eksperttien mukaan voit polttaa jopa 100 ylimääräistä kaloria päivässä, jos juot vetesi aina sitruunan kanssa. Sitruunan hapot sisältävät kuituja, jotka auttavat helpottamaan näläntunnetta. Pidä mielessä, että painon pudottamiseen vaikuttaa miljoona muutakin asiaa — kuten se, miten liikut ja mitä muuta syöt päivän aikana.

2. Taistelee sydän- ja verisuonitauteja vastaan

Sitruunat sisältävät paljon kaliumia, jolla on useita hyödyllisiä ominaisuuksia liittyen kehomme lihasten ja sydämen toimintaan. Kalium on myös hyväksi ihmisille, sillä se laskee verenpainetta. Sitruuna sisältää myös antioksidantteja, jotka pienentävät sydän- ja verisuonitautien riskiä.

3. Sitruuna vahvistaa immuunijärjestelmää

Monet meistä varmasti ovat kuulleet tästä: sitruuna auttaa pitämään FLUNSSAN poissa. Tästä olen itse (ehkä) elävä esimerkki — tai sitten mulle ei vaan oo jostain syystä nyt tullu flunssia just nyt kun oon sitruunavettä juonu — onko se vain sattumaa vai ei — Don’t know. Sitruunalla on ilmeisesti antiseptisia ja tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia.

supermies-animaatio-punainen-viitta-eeppinen

4. Sitruuna pienentää syöpäriskiä

Kyllä — sitruunoilla on epäilty olevan sormensa pelissä jopa syöpäriskin alenemisen kanssa. Tästä ei kait niin äärimmäisen todistusperäistä tutkimustulosta ole, mutta ainakin siitä on puhetta ja epäilyjä ja muuta ympäri nettiä. Tiedä sitten, mikä on totta.

 

5. Raikastaa hengitystä

Sitruunaveden juominen / kurlaaminen on yksi parhaista luonnon tavoista raikastaa hengitys. Sitruunahappo stimuloi syljen tuotantoa ja taistelee pahan hajuista hengitystä vastaan. Sitrushappo ”ärsyttää” hengitysteillä olevaa limaa ja vaikuttaa täten positiivisesti hengityksen tuoksuun.

sitruuna-vesi-sitruunavesi

6. Parantaa ruoansulatusta

Sitruuna sisältää 10 prosenttia hiilihydraatteja kuitujen ja sokerin muodossa. Pääkuidut sitruunassa ovat pektiini, joka on yksi hiilihydraateista, jonka on tutkimuksissa havaittu edistävän terveyttä. Nämä hiilihydraatit auttavat ruuansulatusta toimimaan paremmin.

7. Sitruuna laskee tulehduksia

Sitruuunan sisältämä happo pitää sisällään tulehdusta laskevia sekä desinfioivia ominaisuuksia. Kuuman sitruunaveden juominen flunssassa on klassinen ”vanhan kansan rohto”, jota monet meistä ovat yrittäneet. Sitruuna on ilmeisesti antiseptistä, jonka takia se helpottaa kipeää kurkkua ja tukkoista nenää.

Nää on uskon asioita

Muutenkin koko tämä sitruunavesi -asia taitaa olla enempi uskon asia — sillä tosiaan näitä juttuja ei ole todistettu tieteellisesti. Tuskin sitruunaveden juominen nyt ihan täysin huonoakaan tekee.  Eli, pidä mediakriitisyys mielessä silti aina kun luet jotain sitruunavesi -aiheesta.

 

Plus — paljon muuta

Sitruunalla on vielä tuplasti lisää terveysvaikutuksia — mutta laitoin tähän artikkeliin vaan nämä. Mulle siis tärkeimmät syyt, MIKSI lähdin tätä sitruunavesi-asiaa kokeilmaan on flunssariskin pieneneminen, tulehduksien väheneminen, ruoansulatuksen paraneminen ja immuunijärjestelmän paraneminen. Kaikkeahan voi kokeilla.

sitruuna-viipaleet

Sitruunan MIINUSPUOLI

Ei voi olla asiaa, jossa näin paljon hyvää ja ei muka mitään huonoa — eikö vaan? Sitruunassa ja sitruunavedessä on ainakin se huono puoli, että koska se on hapanta niin se ei ole tietenkään hyväksi hampaille. So, keep that in mind.

 

Meitsin sitruunavesi -resepti

Oon tässä puolen vuoden aikana kerinnyt kokeilemaan muutamaa erilaista variaatiota sitruunavesijuomasta. Nyt mikä resepti on ollut pisimpään käytössä on seuraavanlainen:

  • Kannullinen vettä
  • 1 sitruuna
  • 1 lime
  • SUPERFOOD MIX RED -jauhetta ruokalusikallinen (tai pari)

Kokeile ihmeessä omaa sekoitusta — veteenhän voi sitruunan lisäksi lisätä vaikka kurkkua, minttua tai just limeä tai muuta. Mulla on nyt tosiaan pisimpään ollu tää sitruuna & lime -yhdistelmä + ja sit aina jotakin epic shit -jauhetta kylkeen.

 

Sitruunavesi & lisäksi smoothie

Käyn tämän lisäksi toki myös about joka toinen aamu aamujuoksulla ja näinä aamuina vetäsen smoothien naamariin sitruunaveden lisäksi. Mutta siis, konkluusiona: ittellä on ollu ainakin tosi hyvä fiilis joka kerta kun aamulla juo tyhjään vatsaan sitruunavettä ja uskon että se tekkee jotakin taikoja & hyvyyksiä.

Muista mediakriittisyys

Huom x2! Vaikka olen itse innostunut tästä sitruunavesi-asiasta ja lainannut tähän artikkeliin tekstinpätkiä ja hienoja otsikoita, niin pidä se mielessä että Sitruunalla ei ole tieteellisesti todistettu olevan terveysvaikutuksia. Asiaan kannattaa suhtautua mediakriittisesti, jotkut artikkelit saavat sitruunaveden kuulostamaan ”superjuomalta”.

Muita samankaltaisia juttuja:

Kiitos lukemisesta! Jaa artikkelia eteenpäin jos koet sen eeppiseksi!


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen. Näet suhteellisen kätevästi hintahaarukan eri tuotteille Hintaoppaasta.

MUN PUHELIN: OnePlus -puhelin »

VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

LOISTAVA TIETOKONEEN PÖYTÄMIKKI: Røde NT-USB & PÖYTÄTELINE: Røde PSA 1 »

BUDJETTILUOKAN PUHEMIKKI: Røde SmartLav+ »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

JÄLKITYÖSTÖ-OHJELMISTO (PC): Adoben Creative Cloud »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Seuraile Johea:

Kiitos lukemisesta

Tsekkaa ihmeessä myös kirjoittamani artikkelit: 5 PARASTA sivustoa & tässä 8 LOISTAVAA sivustoa — joissa on vinkkejä paikoista, mistä voit ladata ILMAISEKSI kuvia henkilökohtaiseen tai kaupalliseen käyttöön!

Muista TILATA mun YouTube-kanava!

Kiitos lukemisesta! Jaa ihmeessä artikkelia, jos sillä oli esim. jotakin positiivista vaikutusta elämääsi. Toivottavasti oli ja seuraavaan kertaan! Cheers!

Hei, tästä saat ILMAISIA efektejä Action VFX:ltä!

free-dust-waves

Voit tykätä myös näistä