Etusivu Esittelyssä Rakenna itsellesi tietokone VIDEOEDITOINTIA varten — vinkkejä & suosituksia

Rakenna itsellesi tietokone VIDEOEDITOINTIA varten — vinkkejä & suosituksia

kirjoittanut Johe
pc-inside-tietokone-naytonohjain

Räätälöi tietokone tiettyä tarkoitusta varten

Oon kasaillut itse (itselleni) yhteensä kolme vai neljä tietokonetta: joka kerta tutkinut ja vertaillut eri tietokoneen komponentteja keskenään — mitkä ovat hinta-laatu-suhteeltaan parhaita, mitkä sopivat toistensa kanssa parhaiten yhteen ja mitkä osat ovat parhaita nimenomaan VIDEOIDEN työstämiseen.

JA — viimeisimmät kaksi konetta olen kasannut enempi siinä mielessä että:

  • mitkä osat nimenomaan vaikuttavat siihen, että VIDEOIDEN tekemisestä tulee mahdollisimman sujuvaa
  • ei olisi heti ensimmäisenä niin sanotusti hermo pinnassa odottelun takia kun koneen saan (videoeditointi on nimittäin raskasta tietokoneelle)

Sitä se elokuvien ja videoiden editoiminen valitettavan usein on — että ODOTTELET — kun kone MIETTII ja LATAA. Ugh. Odottelulta ja koneen mietiskelyltä yritämme siis välttyä.

Huom!

Tiedoksi vain, oon linkannu tänne ”edellisten sukupolvien” (eli männä vuosien) komponentteja, koska TÄMÄN sukupolven (vuoden 2019) komponentit ovat suht kalliita vielä. Parin vuoden takaiset komponentit alkavat olla sopivissa hinnoissa just nyt.

Toinen huomio

Tämä artikkeli keskittyy vain tietokoneesi KOPAN SISÄÄN laitettaviin komponentteihin — joten EN turise esim. tietokoneen näytöistä ja hiiristä / näppäimistöstä tms.

Vielä huomio

Unohtakaa PC vs. MAC keskustelut tämän artikkelin tiimoilta, koska tässä keskitytään VAIN Windows / PC maailmaan.

 

ITSE KASATUN tietokoneen hienoudet

Itse kasatussa koneessa on mun mielestä hienoa se, että:

  • TIEDÄT MITÄ KONEESI SISÄSSÄ ON, mitä se on syönyt
  • paljonka mikäkin osa on maksanut ja
  • MIKSI kyseinen osa siellä on
  • PLUS — itse tykkään siitä ajatuksesta, että koneen mukana EI TULE MITÄÄN TURHAA
  • Koneessa on tasan ne osat (ja ohjelmat) mitä olen sinne tilannut

Enough talk, mennään asiaan. Alla erittäin hyvä video missä kerrotaan eri komponenttien tärkeydestä kun kyse on videoeditoinnista. Tämän artikkelin lopusta löydät lisää infoa (linkkejä eri sivustoille) liittyen koneen kasaamiseen.

Tehdään selväksi itsestäänselvä asia — toki mitä enemmän maksat aina yksittäisestä komponentista, sitä parempi ja nopeampi se YLEENSÄ on — ei tietenkään AINA, mutta USEIN.

Vertaile osien TEHOJA keskenään

Nippelitietona vain niin täällä voit VERTAILLA tietokoneen osien NOPEUKSIA JA TEHOJA keskenään! Vertailua kannattaa harrastaa kun olet ostamassa (mitä tahansa) tietokoneen osaa. Tässä esimerkkinä Nvidia GTX 750 vs. Nvidia GTX 1060.

Hanki Adobe Premiere CC

Ootko miettinyt Adobe Premieren ostamista? Adoben virallisilta sivuilta voit hankkia Adobe Premiere Pro CC -paketin itsellesi.

 

1. NÄYTÖNOHJAIN

NÄYTÖNOHJAIN (Graphics Card, GPU) on oikeasti se tietokoneen osa, joka PIIRTÄÄ kaiken näkyvän (kuvan) näytöllesi. Mitä parempi näytönohjain sulla on, sitä nopeammin ja tehokkaammin se ruksuttaa kuvaa näytöllesi. Joten, videoeditointia ajatelleen tämä on erittäinkin tärkeä osa — niin tärkeä, että se on tässä listassa heti YKKÖSENÄ (mutta jaetulla ykkössijalla prosessorin kanssa).

Näytönohjain on nimenomaan siinä kohtaa tärkeä, kun EDITOIT VIDEOITASI ja teet esim. After Effectsillä animaatioita ja muuta

Hyviä (vielä) budjettiluokassa olevia näytönohjaimia:

  • Ihan OK näyttis: Asus NVIDIA GTX 1050 Ti, OC, 4GB »
  • Mulla on tää: Asus NVIDIA GTX 1060 OC, 6GB »
  • Kovemman luokan näyttis: Asus NVIDIA GTX 1070 Dual OC, 8GB »
  • Monien Youtubettajien suosittelema: Asus ROG Strix GeForce GTX 1080 Ti, 11GB »
  • Nopeampi kuin GTX 1060:nen: Gigabyte Geforce GTX 1660 Ti Windforce OC, 6GB »
  • Kallis, mutta pirun kova: Gigabyte Geforce RTX 2060 OC, 6GB »

Laitoin tähän nyt 1050-sarjasta ylöspäin näytönohjaimia. Nvidia GTX 1050 on vielä ihan OK, mutta en lähtis sitä enää itse ostamaan (ostin jouluna GTX 1060:sen) jos ostaisin uutta videoeditointikonetta — koska muutaman vuoden päästä se on ainakin vanha. Muista, että MSI:n räätälöimät (Nvidian)näytönohjaimet ovat myös erittäin hyviä ja luotettavia.

Yllä on Dustinin ja Amazon.de:n valikoimaa — tsekkaa myös Jimm’ssin näytönohjainvalikoima »

Älä unohda HINTAvertailua

Älä missään nimessä unohda vertailla eri kauppojen ja komponenttien HINTOJA!

 

2. PROSESSORI

Prossu (prosessori, CPU) on JAETULLA YKKÖSSIJALLA näytönohjaimen kanssa ja/koska prosessorilla on (tottakai) sormensa pelissä monessakin asiassa, jotka liittyvät videoiden työstämiseen. Etenkin, PROSESSORI tulee siinä kohtaa kysymykseen kun TULOSTAT (export) videoitasi Adobe Premierestä ulos.

Prosessori on erityisen tärkeä etenkin kun TULOSTAT videoitasi editointiohjelmasta ulos

Nopeusvertailua eri prosessorien välillä:

Varteenotettavia prosessorivaihtoehtoja:

  • Intel Core i7 8700K, 6-ydin prosessori »
  • Intel Core i7 7700K, 4-ydin prosessori »
  • Intel Core i7 6700K, 4-ydin prosessori »
  • AMD Ryzen 7 1700 W Spire, 8-ydin prosessori »
  • AMD Ryzen 5 1600 W Spire, 6-ydin prosessori »

Tuossa yllä on jo ihan hyvän hintaisia nuo Intelin prossut, mutta vaikka ne ovat hinnakkaita — ne ovat myös erittäin KOVIA prossuja. Prosessoriin kannattaa kuitenkin sijoittaa muutama satanen, jos aikoo hyvän saada.

 

3. KIINTOLEVY(T)

Tämä on tärkeä kohta (ainakin) siinä vaiheessa kun käynnistät tietokonettasi ja (tai) ohjelmiasi + kun luet ja kirjoitat dataa kiintolevyillesi. Huom! ”KUN LUET DATAA KIINTOLEVYLTÄSI” — tästä asiasta olen aikaisemminkin täällä blogissa jauhanut artikkelissa, miten saat enemmän TEHOJA Premierestä irti? Kun kasaat konettasi, muista ostaa siihen vähintään YKSI SSD-levy.

Muista käyttää & ostaa SSD-levyjä

Eli, kun editoit videoita, Premierehän ”LUKEE” koko ajan dataa kiintolevyltäsi (videoita ja välimuistissa olevia esikatselutiedostoja) — ja mitä nopeammin dataa luetaan, sitä nopeammin videot toistuvat editointiohjelmassa. SSD tulee tässä kohtaa tärkeäksi (koska SSD:llä on moninkertainen lukunopeus normaaliin kiintolevyyn nähden).

Yleisesti todeten SSD:n hankkiminen antaa koneellesi SILMINNÄHTÄVÄN eron NOPEUTEEN. Oikeasti — kun siirryin ”normaaleista” kiintolevyistä aikanaan SSD:hen, tietokone käynnistyi yli minuutin sijaan parissa kymmenessä sekunnissa. Leveä hymy nousi välittömästi kasvoilleni.

Käytä USEITA SSD-levyjä

Siispä suosittelen käyttämään (useita) Solid State Drives (SSD) -levyjä editoidessasi videoita (itselläni on kaksi). Asenna yhdelle SSD:lle käyttöjärjestelmäsi ja muut ohjelmistot. Toista — vähän tilavampaa esim. 512 Gb tai jopa 1 Tb SSD:tä voit käyttää kulloinkin EDITISSÄ OLEVAN videoprojektin säilyttämiseen — kun projekti on editoitu, voit siirtää sen normaalille kiintolevylle talteen. — Ja tosiaan ”normaaleja” kiintolevyjä (2Tb & 4Tb tai jopa 10 Tb) kannattaa olla (kyllä) koneessasi, mutta pääasiassa laitat niihin kaikki videosi + muut tavarasi talteen.

Varteenotettavia SSD-vaihtoehtoja:

  • Hyvä SSD: Samsung 860 EVO SSD 500 Gt -SSD-kovalevy »
  • Vielä nopeampi SSD: Samsung 970 EVO SSD 250 Gt M.2 -SSD-kovalevy »
  • Hullun Kova SSD: Intel M.2 SSD 1024 Gt »
  • HULLUN nopea SSD: Intel 760P Series 1024 GB M.2 »

Tästä vielä normaali kiintolevy SSD:n rinnalle:

  • Luotettava ja hyvä: Seagate Barracuda 4 TB »
  • Laadukas ja luotettava: Western Digital 4 TB »
  • Pirun ISO kiintolevy: Seagate Exos X10 10 TB »

ssd-versus-hdd

[Yllä oleva kuva napattu Googlesta!]

Huikeat SSD-levyt

SSD: t ovat tosiaan paaaljon nopeampia kuin perinteiset kiintolevyt (HDD). SSD: n käyttäminen ja käyttöjärjestelmän ja ohjelmiston asennuksen erottaminen tuottavat lisätehoa koneeseesi, mikä maksimoi videon käsittelyn suorituskyvyn. Ainut miinus on (vielä) tällä hetkellä SSD:n HINTA — ne ovat toistaiseksi kalliimpia kuin normaalit kiintolevyt.

Osta ULKOINEN SSD (!)

Meitsi osti itselleni hetki sitten ULKOISEN SSD:n, jossa pidän aina meneillään olevia videoeditointiprojekteja. Ai että se on A.) PIENI ja B.) PIRUN NOPEA! Ulkoinen SSD on ERITTÄIN VAHVA SUOSITUS!

 

4. RAM-MUISTI

Videoeditointia varten ei voi koskaan olla tarpeeksi RAM-muistia! Full-HD-videon editointiin suositellaan vähintään 16 Gt: n RAM-muistia. Kun duunaat 4K-videota, suositellaan vähintään 32 Gt: n RAM-muistia — mutta mitä enemmän — sitä enemmän, you know (itselläni on 32 Gb). Kun editoit videoita, RAM-muistin määrä ja nopeus vaikuttaa erittäin suuresti aikaan, joka kuluu videon käsittelyyn ja esikatseluiden (previews) näyttämiseen.

Varteenotettavia RAM-muistikampoja:

  • Kallis, mutta hyvä: Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4 3000Mhz »
  • Hyvä muisti: Kingston HyperX Predator 16GB DDR4 2666MHz »
  • Halvin näistä, mutta silti hyvä: Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4 2400MHz »

Tsekkaa myös Jimm’sin muistikampavalikoima »

Rautalangasta väännettynä MUISTIN (RAM) TARKOITUS — ajattele se vaikka näin pelkistetysti:sulla riittää ihmisenä kapasiteetti (RAM) tehdä esim. yksi asia hyvin kerrallaan. JOS sulla olis enemmän kapasiteettia (RAM), sulla riittäis ajatusta tehdä vaikka kolme asiaa hyvin kerrallaan. Mitä enemmän sulla on kapasiteettia (RAM), sitä enemmän asioita voit tehdä kerrallaan, hyvin ja nopeasti.” Sama pätee periaatteessa tietokoneen RAM-muistiin.

Muualla tietoa RAM:sta:

5. VIRTALÄHDE

Varmistu, että kaikki valitsemasi komponentit saavat tarpeeksi VIRTAA. Osta siis riittävä VIRTALÄHDE tietokoneeseesi. Itselläni on 550 Wattinen virtalähde ja se on riittänyt ainakin tähän asti. Se tuskin kuitenkaan riittää siinä vaiheessa, jos ostaisin parhaimman näytönohjaimen tai yrittäisin laittaa esim. KAHTA näytönohjainta kiinni samaan aikaan (eli tällöin pitäisi ostaa minunkin isompi virtalähde).

Hyvän hintaluokan virtalähteitä:

  • Cooler Master 550W 80 PLUS Bronze »
  • Cooler Master 650W 80 PLUS Bronze »
  • Corsair Vengeance 750W 80 PLUS Silver »

Virtalähdettä ei monestikaan ajattele tavallaan ”tärkeänä” komponenttina, mutta kyllä se siinä vaiheessa on erittäinkin tärkeä mikäli koneesi EI jaksa KÄYNNISTYÄ siitä syystä, ettei se saa sille kuuluvaa perus-asiaa, eli virtaa. Täällä mestassa voit laskea komponenttiesi tarvitseman virran-tarpeen, jotta näet riittääkö virtalähteesi niille.

 

6. EMOLEVY

No — tämä vehje käytännössä YHDISTÄÄ kaiken edellä mainitun, eli tähän (emolevyyn) laitat kaikki tietokoneen osasi kiinni. Jos emolevy ei soita samaa säveltä muiden komponenttiesi kanssa, ollaan pulassa. Joten — pidä huoli ostaessasi emolevyä, että se toimii ostamiesi komponenttien kanssa yhteen!

Varteenotettavia (budjettiluokan) EMOLEVY-vaihtoehtoja:

  • AMD yhteensopiva: MSI Gaming Pro Carbon »
  • INTEL yhteensopiva: MSI B250 Gaming M3 »

Huom!

Emolevyjä on vähän haastava suositella, koska tietyt emolevyt tukevat tiettyjä prosessori-merkkejä! Joten — näin yleisesti todeten: kun kasaat itsellesi tietynlaista PC-”buildia”, katso että KAIKKI OSAT sopivat ostamasi emolevyn kanssa yhteen.

Juttele myyjän kanssa

Emolevyn ostamisen suhteen (toki monen muunkin osan suhteen) hyväksi tavaksi olen kokenut sen, että varmistan kaupan IT-myyjän kanssa (esim. Jimm’s / Multitrocnic tms.), että emolevy todellakin toimii / sopii ostettavien komponenttien kanssa yhteen.

 

7. KOTELO

Kotelo on siinä mielessä tärkeä ”komponentti”, koska tämän kautta kulkee tietokoneesi JÄÄHDYTYS-systeemi + tämä määrittää (fyysiseltä kooltaan) paljolti mm. sen, että kuinka paljon ja kuinka ISOJA komponentteja koppaan mahtuu sisälle.

Kovia vaihtoehtoja koteloksi:

  • Erittäin suositeltu kotelo: Cooler Master MasterCase H500P »
  • Suhteellisen cool koppa: Corsair Spec-Omega Tempered Glass RGB »
  • Mattamusta kotelo: Fractal Design Define R6 Glass Gunmetal »

Suosittelen tässä nyt pelkästään ns. ”MID-TOWER” -koteloita, koska ne on hinnaltaan vähän halvempia (kuin full-tower -kotelot), ne ovat YLEISIMPIÄ koteloita — ne eivät ole LIIAN ISOJA, mutta niihin mahtuu varmasti riittävästi kamaa sisälle; monesti jopa kaksi näytönohjaintakin.

Toki — moni komponentti on fyysiseltä kooltaan tietyn kokoisia aina (esim. kiintolevyt), mutta esim. näytönohjaimen FYYSINEN KOKO voi vaihdella todella paljon! — muun moassa itse juuri koin taas tämän — PC:n kopan fyysisen koon rajallisuuden siis — kun testasin kaverin näytönohjainta koneessani (Nvidia GTX 970) niin kyseinen näytönohjain oli käytännössä puolitoista kertaa isompi kuin mun aikaisempi — eikä se meinannut mahtua koppaan sisälle.

Tsekkaa myös JIMM’Ssin kotelovalikoima »

 

8. KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ

Keskitytään tässä artikkelissa pelkästään Windowssiin. Kysymys herää varmasti, että mikähän Windows kannattaa videoeditointia varten hankkia? Vastaus kysymykseen on seuraavanlainen: hanki 64-bittinen Windows 10 ja mielellään PRO -versio.

Miksi 64-bittinen?

Niin kuin ylempänä ollaan juteltu — meille videoeditoijille RAM-muisti on elintärkeä asia. 64-bittinen Winkkari osaa käyttää RAM-muistia oikeastaan niin paljon kuin sulla on koneessa asennettuna (teoreettinen maksimi taitaa olla 8 Teratavua). 32-bittinen Winkkari ei muistaakseni pysty käyttämään kuin 4 Gigatavua RAM:mia. Täältä voit lukea 32- ja 64-bittisen Winkkarin eroja.

Mistä saat ostettua HALVALLA aidon Windowssin?

Oon ostanu oman Winkkarin G2Play.netistä. Sieltä saat Windowssin SERIAL-avaimen alle 30 eurolla! Hullun halpa siis jos miettii, että ostaisit Mikrosoftin sivuilta niin saat pulittaa Winkkarista yli 200€!

Pyöreesti Windowsin ostaminen maksaa 26 € G2Play.netistä — ja saat vielä PRO -version. Alla linkit:

Huom!

Kun ostat tuolta G2Playsta Winkkarin, saat siis sieltä SERIAL KEYN (AVAINKOODIN). Voit nyt ladata (Microsoftin sivuilta) Windowsin asennustiedoston ja saat ostetulla avaimella aktivoitua & asennettua Winkkarin koneelle. Et saa siis mitään FYYSISTÄ — kuten dvd-levyä tms. (mutta mihinpä CD / DVD:tä enää nykyään tarvittaiskaan).

 

Ajatuksia

Taas — mitä enemmän sijoitat — sitä nopeampaa yms. jne. varmasti saat — mutta kun puhutaan BUDJETTILUOKAN koneesta eli esim. hintahaarukalla 800 – 2000€ saat varmasti riittävän koneen videoeditointia varten. Itse sijoittaisin uuteeen koneeseen juurikin tuossa hintaluokassa rahaa (jos NYT ostaisin): ostaisin about 1000€ – 1500€ koneen rungon + päälle toki kaikki kilkkeet kuten näytöt, hiiret, WLAN ynnä muut — tai käyttäisin toki vanhoja jo olemassa olevia.

Ja hei, toivottavasti sait tästä artikkelista edes vähän OSVIITTAA, että mitä sun pitää ottaa huomioon kun kasaat tietokonettasi — ja jotakin tietokoneen OSA-vaihtoehtoja.

Muualla (video) tietokoneen rakennus -infoa:

Lue aikaisempia artikkeleitani:

Kiitos lukemisesta! Jaa artikkelia eteenpäin jos koet sen hyödylliseksi! Kiitos myös vielä Linukselle, kun hän selittää hauskasti, nopeasti ja selkeästi tietokoneasiaa.


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen. Näet suhteellisen kätevästi hintahaarukan eri tuotteille Hintaoppaasta.

MUN PUHELIN: OnePlus -puhelin »

VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

LOISTAVA TIETOKONEEN PÖYTÄMIKKI: Røde NT-USB & PÖYTÄTELINE: Røde PSA 1 »

BUDJETTILUOKAN PUHEMIKKI: Røde SmartLav+ »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

JÄLKITYÖSTÖ-OHJELMISTO (PC): Adoben Creative Cloud »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Seuraile Johea:

Kiitos lukemisesta

Tsekkaa ihmeessä myös kirjoittamani artikkelit: 5 PARASTA sivustoa & tässä 8 LOISTAVAA sivustoa — joissa on vinkkejä paikoista, mistä voit ladata ILMAISEKSI kuvia henkilökohtaiseen tai kaupalliseen käyttöön!

Muista TILATA mun JouTube-kanava!

Kiitos lukemisesta! Jaa ihmeessä artikkelia, jos sillä oli esim. jotakin positiivista vaikutusta elämääsi. Toivottavasti oli ja seuraavaan kertaan! Cheers!

Hei, tästä saat Action VFX:n SÄÄ -elementeistä 25% hinnasta pois!

Voit tykätä myös näistä