ChatGPT — mikä se on ja mitä kaikkea sillä voi tehdä?
Olet varmaan jossain kohtaa lähikuukausina kuullut puhuttavan tekoälystä — joko uutisissa, kaverilta tai netissä — ja ehkäpä sellaisesta Chat-tekoälystä kun ChatGPT? Itsestäni tuntui, että ChatGPT oli tuossa joulukuussa ja tammikuussa 2023 kaikkien huulilla. Mun televisio on YouTube, ja sieltä nyt näitä tämän aiheisia uutisia enempi onkin tullut vastaan.
Tässä artikkelissa jutellaan ChatGPT:stä ja tekoälystä, lisäksi linkkaan artikkeliin mun tekemän videon samaisesta aiheesta (löydät videon hieman alempaa). Jos et ole aiemmin kuullut yhtään mitään ChatGPT:stä, suosittelen jatkamaan lukemista tai vilkaisemaan tekemääni videota. Tekoäly on nimittäin tullut jäädäkseen ja tästä kelkasta ei parane jäädä pois. Asiat päivittyvät hurjaa vauhtia tekoälyn suhteen — ja kokoajan tulee jotakin uutta.
Jes eli heti kohta alapuolelta löydät videon ja sitten käydään ihan näin blogiartikkelimuodossa läpi juttuja ChatGPT:stä.
Lightroom perusteet?
Oon tehny Adobe Lightroomin käyttöön liittyen aloittelijoille suunnatun tutoriaalin. Video on ilmainen ja kestää noin 1h 40min. Kattele ihmeessä tutoriaali mikäli Lightroomin käyttö kiinnostaa.Löydät videon alempaa
Skrollaile alaspäin niin löydät ChatGPT-aiheeseen liittyvän videon 👇
YouTube-video: Näin luot ChatGPT -tekoälyn avulla laadukasta tekstisisältöä
Jes, eli tervetuloa katsomaan videota, jossa keskustellaan ChatGPT:stä: miten tätä chattia kantsii käyttää ja minkälaisia omia kokemuksia mulla on sen käytöstä. ChatGPT on OpenAI:n kehittämä suuri tekoäly-chat, joka on suunniteltu auttamaan tekstin luomisessa ja käsittelyssä. Se on erittäin taitava ymmärtämään keskustelun kontekstia ja jatkamaan tekstiä luontevasti.
Tykkää ja tilaa
Muista tykätä videosta ja laittaa myös kanava tilaukseen! Thanks!Hanki Adobe Lightroom itsellesi
Kiinnostaisiko ostaa omaan käyttöön Adobe Lightroom? Käy tsekkaa Adoben virallisilta sivuilta Lightroomin hankkimista.
Mikä on ChatGPT?
ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) on OpenAI:n marraskuussa 2022 lanseeraama chatbot. Se on rakennettu OpenAI:n ”suurten GPT-3-kielimallien” päälle. ChatGPT julkaistiin viime syksynä prototyyppinä (30. marraskuuta 2022), ja se keräsi nopeasti huomiota ympäri maailmaa. Chatti sai VIIDESSÄ PÄIVÄSSÄ yli miljoona käyttäjää, mikä on aika uskomatonta. Se tekee siitä maailman nopeiten kasvaneen ja ihmisten käyttöön ottaman palvelun. Käy lukemassa Wikipediasta lisää.
Tässä alapuolella linkattuna eräs video, joka pyrkii selventämään mikä tämä chatti on
ChatGPT on tietokoneohjelma, joka on luotu auttamaan ihmisiä vastaamaan kysymyksiin ja etsimään tietoa eri aiheista. Se on tavallaan kuin iso tietokirja, jossa on paljon tietoa monista eri aiheista ja se yrittää vastata kysymyksiin, joita sille esitetään. ChatGPT pystyy vastaamaan hyvin monenlaisiin kysymyksiin, kuten esim. ”Mikä on maailman suurin valtio?”, ”Pystyisitkö keksimään minulle 10 hakukoneoptimoitua YouTube-video otsikkoa?” tai vaikka ”Miten pääsen käyttämään webbisivuillani CSS-tyylejä?”
ChatGPT on luotu niin, että se oppii ja kehittää itseään. Tämä tarkoittaa, että ChatGPT voi oppia vastaamaan paremmin kysymyksiin ja tarjoamaan tarkempaa tietoa eri aiheista ajan myötä.
ChatGPT:sta on olemassa ilmainen versio (jota itse käytän) ja nykyään myös maksullinen versio (20$ / kk). Maksullisessa versiossa luvataan mm. nopeampia vastausaikoja myös silloin kun palvelussa on ruuhkaa ja ennakko-pääsyä kurkkaamaan tulevia ominaisuuksia.
Huomion arvoinen ominaisuus
ChatGPT:ssä on yksi erittäin huomionarvoinen juttu; se nimittäin muistaa aiemmat asiat, joista olet keskustellut sen kanssa. Eli pystyt keskustelemaan chatin kanssa asiasta X ja sitten voit myöhemmin kysyä esim. täydentävää vastausta kyseiseen aiheeseen liittyen. Tämä jos joku on mun mielestä todella cool juttu 😁 tästä jutellaan alempana hieman lisää.
Teköälyn tekniikka
Jos kysyy Chatiltä itseltään esimerkiksi että ”Miten ChatGPT toimii teknisesti?”, saa tällaisen vastauksen:
”ChatGPT on luonnollisen kielen käsittelyyn (NLP) erikoistunut koneoppimismalli, joka on koulutettu käyttämällä suurta määrää tekstidataa. Se perustuu Transformer-arkkitehtuuriin, joka on kehitetty Googlen tutkijoiden toimesta.
Kun käyttäjä lähettää kysymyksen tai viestin ChatGPT:lle, malli käyttää syvää neuroverkkoa analysoidakseen käyttäjän viestin ja tuottamaan vastauksen. Malli käyttää koulutuksessaan ennakkoon käsiteltyjä tekstidataa, jotta se voi oppia ymmärtämään kieltä ja vastaamaan kysymyksiin.
ChatGPT:n toiminta perustuu siihen, että se käyttää suurta määrää dataa oppiakseen erilaisia säännönmukaisuuksia ja yhteyksiä tekstissä. Tämä mahdollistaa sen, että se pystyy tuottamaan luonnolliselta kuulostavia vastauksia monimutkaisiinkin kysymyksiin.
Yksi ChatGPT:n merkittävimmistä ominaisuuksista on sen kyky kontekstin ymmärtämiseen. Se pystyy ymmärtämään kysymyksen kontekstin ja vastaamaan sen perusteella. Tämä mahdollistaa sen, että se pystyy vastaamaan monimutkaisiinkin kysymyksiin, jotka edellyttävät tietynlaista ymmärrystä aiemmasta keskustelusta tai tilanteesta.
Käytännössä ChatGPT:n toiminta tapahtuu siten, että käyttäjä syöttää kysymyksen tai viestin ChatGPT:lle, jonka jälkeen malli käsittelee viestin ja tuottaa vastauksen. Vastaus näytetään käyttäjälle, joka voi jatkaa keskustelua tai esittää uusia kysymyksiä.”
Miten pääset käyttämään ChatGPT:tä?
Jotta pääset käyttämään ChatGPT:tä, sun täytyy luoda OpenAI.comiin tunnukset. Tästä linkistä jos klikkaat, sulle pitäisi tulla tälläinen ilmoitus:
Eipä siinä muuta; lyhyestä virsi kaunis, eli luo palvelluun tunnarit ja pääset käyttämään chattia 😎 tunnukset ovat ilmaiset. Sitten kun kirjaudut palveluun, sulle pitäisi aueta suunnilleen hieman alempana olevan kuvan mukainen näkymä (harmaa sivupohja, isolla keskellä ostikko ”ChatGPT”).
Mihin tarkoituksiin ChatGPT:tä voi käyttää?
No, mihin kaikkeen ChatGPT:tä voi käyttää? ChatGPT:n käyttökohteet ovat erittäin monet: voit esimerkiksi kirjoittaa artikkeleita, voit kysyä siltä ideointiapua, voit kysyä siltä tietoa mistä tahansa eettisesti soveliaasta aiheesta, voit pyytää sitä vaikka kirjoittamaa elokuvan kohtauksen, voit luoda koodia tai kysyä Chattia auttamaan koodaamiseen liittyvissä ongelmissa. Se on myös erittäin hyvä työkalu tekstin generoimisessa ja kääntämisessä.
Tässä esimerkin vuoksi muutamia kysymyksiä, joita olen GPT:lle esittänyt
- Kirjoittaisitko 10 hakukoneoptimoitua YouTube-videon otsikkoa, jos aihe on X
- Kirjoittaisitko YouTube-videon kuvaustekstin (description) jos videon aihe on X
- Kirjoittaisitko elokuvan kohtaukseen vuorosanat, jossa kaksi ihmistä keskustelee puiston penkillä aiheesta X
- Kääntäisitkö englanniksi tämän tekstin (ja sitten perään teksti jonka haluat kääntää)
- kaikenlaisiin koodiongelmiin olen kysynyt apua GPT:ltä. Voit pyytää chätiltä esimerkiksi koodaamiseen apua ihan selvällä englannin/suomenkielellä: ”haluaisin luoda pomppivan pallon ja mun pitäisi koodata se käyttämällä HTML- ja Javascript -kieltä. Pallon väri on punainen. Osaisitko auttaa?” (tekemälläni videolla puhun tästä aiheesta)
- mun pitäisi kirjoittaa artikkeli aiheesta X, voisitko kirjoittaa minulle aihion artikkelia varten. Kirjoita artikkelille myös kiinnostava aloituskappale
- antaisitko minulle 10 ideaa aiheeseen X liittyen
- minun pitäisi tehdä mainosfilmiin käsikirjoitus. Voisitko auttaa minua ideoinnissa jos aihe on X. Kirjoittaisitko minulle käsikirjoituksen filmille?
- kerro minulle aiheesta X ja oleta että olen 10-vuotias (näin ChatGPT yleensä antaa hyvin selkeän / rautalangasta väännetyn vastauksen)
- jne.
Keskustelen chatin kanssa useimmiten englanniksi, koska se toimii siten nopeammin ja osaa antaa parempia vastauksia (kieliopillisesti) — ja sitten jos totean että sain chatiltä hyvän vastauksen, saatan pyytää sitä kääntämään vastauksen suomenkielelle. You know 😁
Mutta joo, kaikenlaisia kysymyksiä voi kyllä chatille heittää — ja aina kannattaa rohkeasti kokeilla kysyä siltä juttuja. Chatille on kuitenkin tosi helppoa jutella, koska se vastailee hyvinkin ihmisläheisesti. Ja yleensä sieltä tulee ihan fiksuja vastauksia.
Täältä löytyy ihan hauskoja esimerkkejä miten chatiltä voi kysyä asioita.
Tekoäly auttaa pääsemään alkuun
Mun mielestä yksi tärkeimmista pointeista — jonka olen huomannut chattia käyttäneenä on se, että ChatGPT auttaa pääsemään alkuun asioissa — tekstin tuottamisessa. Jos en itse heti keksi mitään järkevää tekstiä johonkin tarkoitukseen tai on muuten vaan kiire tekstin tuottamisella, niin aina voi kokeilla kysyä chatiltä apua. Monesti kun olen julkaisemassa uutta YouTube-videota niin kysyn chatilta apua videon kuvaustekstien kirjoittamisessa. Tässä alla esitän chatille esimerkin vuoksi kysymyksen liittyen YouTube-videon kuvaustekstiin.
Jos nyt haluaisin tuota kuvaustekstiä oikeasti käyttää, niin kopioisin sen ja muokkaisin sitä suuntaan jos toiseen sopimaan paremmin omaan suuhun. Eniveis, tuossa voisi olla ihan ok AIHIO YouTube-videon kuvaustekstille, jonka aiheena on videoeditointi Premierellä 😎 siitä sitten vaan jatko-kehittämään chatin tuottamaa tekstiä.
Muokkaa Chatin vastauksia omaan suuhun sopivaksi
Painottaisin vielä, että chatin antamia vastauksia ei kannata — tai en ainakaan itse ole oikeastaan koskaan käyttänyt yks-yhteen suoraan. Aikalailla aina muokkaan chatin antamia vastauksia omaan suuhun sopivammaksi, eli lisään / muokkaan / parantelen chatin tuottamaa tekstiä vielä itse. Eli; chatti monesti auttaa PÄÄSEMÄÄN ALKUUN asioissa, ideoinnissa & tekstintuottamisessa. Tämä alkuun pääseminen tehostaa omaa työskentelyä joskus aika paljonkin.
Chatille voi esittää jatko-kysymyksiä
Mikäli chatti ei anna heti haluamaasi vastausta, niin sille tosiaan pystyy esittämään jatko-kysymyksiä — ja antamaan lisää kontekstia aiheeseen liittyen — jonka jälkeen se (toivottavasti) pystyy antamaan parempia vastauksia. Eli, keskustellessani GPT:n kanssa olen huomannuut että ei kannata luovuttaa heti — vaan jatkaa vaan rohkeasti keskustelua.
Esimerkiksi vuoksi voisin ensimmäiseksi kysyä että: ”Mikä on tekoäly?”
Tässä yllä kuvakaappaus lyhyestä keskustelustamme. Chatin antama vastaus oli makuuni ehkä hivenen liian pitkä, joten esitin sille jatko-kysymyksen: ”Kirjoittaisitko minulle paljon tiivistetymmän vastauksen?” — ja näin chatti antoi tiiviimmän vastauksen 💪 Tämä oli nyt todella simppeli esimerkki – ja olisin tottakai voinut kirjoittaa chatille jo heti alkuun esim. että ”kirjoittaisitko minulle tiiviin vastauksen kysymykselle Mikä on tekoäly?”. Tapoja keskustella GPT:n kanssa on monia.
Vinkkejä ChatGPT:n käyttöön
- Anna taustatietoa ja selkeä konteksti ennen kysymyksen esittämistä, jotta ChatGPT ymmärtää paremmin, mitä haluat siltä tietää.
- Voit kirjoittaa ChatGPT:lle erilaisia kysymyksiä ja pyyntöjä saadaksesi erilaisia vastauksia
- Ei kannata luovuttaa mikäli et saa heti haluamaasi vastausta (puhun tästä myös videolla)
- Mikäli et saa heti haluamaasi vastausta, kokeile uudelleen mutta esitä kysymys ja asiasi hieman eri tavalla
- Muokkaa ChatGPT:n antamia vastauksia, jotta ne vastaavat paremmin tarpeitasi
ChatGPT:n rajoitteet
Chatilla on toki omat rajoitteensa, eli chatille ei kannata esittää vähänkään mitään tavallaan ei-niin-soveliaita kysymyksiä. Sillä on tosiaan omat käyttöehdot, joita sen on noudatettava. Chatti pyrkii olemaan vastauksissaan omien sanojensa mukaan erittäin neutraali. Kysyin tätä asiaa chatiltä itseltään ja näin se vastasi.
Lisäksi, tämän hetkinen versio ChatGPT:stä on opetettu vuoteen 2021 asti, eli jos kysyt siltä vuonna 2023 tapahtuneita asioita, chatti ei käytännössä pysty vastaamaan sellaisiin kysymyksiin. Tämä kannattaa pitää mielessä kun chatin kanssa juttelee. Varmasti jokin chatin tuleva versio (esim. ChatGPT 4.0) luultavasti pystyy jo vastaamaan reaaliaikaisemmin kysymyksiin. No, nähtäväksi jää.
Kannattaa tsekata faktat
Chatti saattaa antaa joskus virheellistä tietoa, elikkä jos kysyt chatiltä jotain tietopohjaista kysymystä (mihin et tiedä oikeaa vastausta itse), niin kannattaa tällaiset vastauksen aina tarkistaa. Eli älä luota chatin antamiin vastauksiin 100%:sti — vaan varmista ne aina mikäli et itse tiedä vastauksien oikeellisuutta.
Muita tekoälypohjaisia työkaluja
Tämä tekoälyhommahan ei jää tähän, eli ChatGPT:n lisäksi on tottakai olemassa paljon muitakin tekoälypohjaisia työkaluja. Tässä alla pieni lista työkaluista, joihin kannattaa käydä tutustumassa:
- Luo tekoälyn avulla pystykuvia: Lexica Aperture
- Tekoälyllä tehtyä kuvitusta & grafiikkaa: DALL-E
- Tekoälyn avulla luotuja logoja: LogoAI
- Väripaletti generaattori: Khroma
- Skaalaa isommaksi valokuvia: Let’s Enhance
- Luo tekoälyn avulla itsestäsi Avatareja: StarryAI
- Tekoälypohjaista kuvaeditointia: Lensa
- Luo tekoälyn avulla videoita: Gen-1
Tekoäly tulee tosiaan yleistymään hurjaa vauhtia ja itsellänikin on haastavaa pysytellä mukana että mitä kaikkea sitä on juuri nyt meneillään. Joihinkin yksittäisiin uusiin työkaluihin on ehkä aikaa perehtyä enempi ja suuri osa työkaluista jää ajanpuutteen takia aivan käyttämättä. Käytän toki enempi niitä työkaluja, joille on itselläni ylipäätään tarvetta.
Viekö tekoäly meidän kaikkien työt?
Totean tähän kysymykseen vain, että tekoäly on työkalu jonka käyttö kannattaa ottaa haltuun. Tekoäly tulee osaksi arkeamme — halusi sitä tai ei. Tekoäly on suunniteltu auttamaan / edistämään / nopeuttamaan töitämme. Ja tottakai se vähintäänkin muuttaa ihmisten työnkulkua (riippuu tietenkin työstä mitä tekee), mutta joka tapauksessa: ennemmin katsoisin tekoälyn tulemista mahdollisuutena. Tekoälyä kannattaa siis opetella hyödyntämään ajoissa 🤖
Loppusanoja
Jes, tässäpä hieman ajatuksia ChatGPT:stä. Oon seurannut tätä tekoäly-aihetta jo vaikka kuinka kauan ja nyt vihdoin vuonna 2023 tuntuu vasta, että nämä tekoälyhommat alkavat oikeasti tulla isoksi osaksi arkea. Uusia tekoälyyn pohjautuvia työkaluja tulee jatkuvasti ja on kyllä siistiä olla todistamassa että minne tässä vielä mennään tekoälyn kanssa.
Mutta jees, eipä mulla muuta. Toivottavasti opit jotakin uutta. Kiitoksia lukemisesta!
Kiitos katsomisesta!
Mikäli opit jotain uutta, muista tykätä youtube-videosta ja laita ihmeessä kanava tilaukseen! Kiitos!Käy tsekkaamassa pari muuta artikkeleitani:
- Photoshop tutuksi – opi käyttämään ohjelmaa ja muokkaamaan kuvia
- Adobe After Effects tutuksi – tutoriaaleja perusteista vaativiinkin juttuihin
Kiitoksia lukemisesta! Jaa artikkelia eteenpäin jos koet sen hyödylliseksi! Tämä artikkeli sisältää ns. affiliate -linkkejä, eli mikäli päädyt ostamaan Adoben tuotteita (tai muita asioita) tämän artikkelin kautta — saan ostotapahtumasta välityspalkkion. Mikäli käytät linkkejä, pystyt tällä tavoin tukemaan mun toimintaa täällä blogissa ja YouTubessa, joten kiitos!
TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN
Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen.
ADOBEN OHJELMISTOT: Adoben Creative Cloud »
Loistava lisäosa Adobe Premiereen & After Effectsiin: Animation Composer (Mister Horse)
🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »
🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:
VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »
PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »
KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »
Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »
Suojaa nettiliikenteesi — Hanki NordVPN
Miksi hankkia VPN?
Tiesitkö että, ilman VPN-yhteyttä kaikkea internet-liikennettäsi pystytään seuraamaan? Ilman VPN-yhteyttä olet käytännössä kuin avoin kirja, kun vierailet sivustoilla netissä.
VPN on virtuaalinen yksityisverkko (virtual private network) — palvelu, joka salaa verkkoliikenteesi ja suojaa verkkohenkilöllisyytesi. Suosittelen siis ehdottomasti käyttämään jotakin VPN:ää — itse olen käyttänyt muutaman vuoden NordVPN:ää.
Voin laittaa yhden NordVPN-tilauksen alle mun kaksi läppäriä, pöytäkoneen, puhelimen, tabletin ja vielä jonkun kuudennenkin laitteen. Nice!
👉 Hanki NordVPN täältä »