Etusivu Blogi Haluatko elokuvantekijäksi? Seuraa ainakin näitä Youtubekanavia!

Haluatko elokuvantekijäksi? Seuraa ainakin näitä Youtubekanavia!

kirjoittanut Johe
filmmaking-elokuvanteko-klaffi-video

Youtube on kuin koulu

Viimeisimmässä kirjoituksessani puhuin siitä, kuinka Youtube on korvannut itselläni television katsomisen käytännössä kokonaan. Youtube on toiminut mulla muun moassa inspiraation lähteenä ja kouluna olen sieltä (ja toki muiltakin sivustoilta, kuten MasterClass.com) opiskellut kaiken videoon- ja elokuvantekoon liittyvän ja opiskelen päivittäin lisää. Kaikki tämä tietenkin ilmaiseksi (Youtubesta), mikä on äärettömän hieno aspekti tässä koko hommassa. Toki lukemisen ja videoiden katsomisen lisäksi pitää tehdä käytännössä töitä, jotta jotakin oikeasti oppii ainakin itse joudun käytännössä kokeilemaan asioita ennen kuin opin.

Suosittelen Youtubea kaikille

Olen käynyt pitämässä videoiden tekemiseen liittyviä koulutuksia Jyväskylän alueella, joiden aikana olen opiskelijoille mm. kertonut, mitä kanavia kannattaa seurailla, jos haluaa pysyä niin sanotusti ajan hermolla videoiden- ja elokuvanteossa. Se, että alkaako seuraamaan jotakin Youtubekanavaa  on paljolti kiinni kanavan pitäjän pärstäkertoimesta, eli jos Tubettajan naama ei miellytä, ei välttämättä tilaa kanavaakaan. Myöskin, jos ei ole tottunut katsomaan Youtubea, niin alku voi olla haastavaa mutta kyllä se siitä jos tarpeeksi haluaa.

Mutta, tässäpä tätä listaa elokuvantekoon liittyvistä kanavista, joita itse eniten seuraan:

1. Film riot

Film Riot on kova. Film Riotilla on nyt 1,3 miljoonaa tilaajaa Youtubessa. Jos jonkun miehen (ja nykyään ihan tuotantoyhtiön) touhuja kannattaa seurailla, niin Ryan Connollyn. Film Riotilta tulee monta kertaa viikossa tyypillisesti 6 min – 15 min mittaisia jaksoja. Jaksojen sisällöt vaihtelevat elokuvanteon suhteen laidasta laitaan; ”behind the scenes”-videoita, tutoriaaleja, haastatteluita, vinkkejä, kilpailuja, laitearvosteluja, Q & A -videoita (eli Ryan vastailee tilaajien esittämiin kysymyksiin) ja kanavalla nähdään myös Ryanin ohjaamia lyhytelokuvia ja paljon muuta. Viime viikkojen aikana he alkoivat tekemään kaiken muun sisällön lisäksi Podcastejä.

Videot ovat laajasta skaalastaan riippumatta todella laadukkaita ja aina tuntuu oppivansa jotakin uutta, kun katsoo jakson. Olen seurannut Film Riottia ajoilta, jolloin heillä oli alta 100 000 tilaajaa ja kanava on kehittynyt siinä ajassa uskomattoman paljon. Erittäin vahva suositus. Itse katselen Film Riotin kaikki videot – eli Youtuben herätyskello-kuvakkeesta on painettu!

 

 

2. Red Giant

Red Giant tekee pääasiassa videoiden ja elokuvien tekemiseen liittyviä Adobe Premiere ja After Effects -lisäosia ja tuotteita.

Red Giant tuottaa ja tekee myös lyhytelokuvia (yleensä esittelevät elokuvien kautta jonkin tuotteensa) ja kertovat elokuvan valmistumisen jälkeen kuinka ja miten sen toteuttivat. Videot ovat erittäin opettavaisia ja mielenkiintoisia. Usein Red Giantin videoiden juontajana toimii Seth Worley.

Listaan Red Giantin tähän toiseksi, koska käytän heidän tuotteitaan, jolloin myös katson about kaikki Red Giantin tekemät videotkin. Videot ovat tosiaan usein aiheiltaan seuraavanlaisia; ”kuinka teet lisäosalla X efektin X”. Yksi heidän näkyvimpiä ja suosituimpia lisäosia on Trapcode Particular. Particulaarilla voit luoda niin sanottuja partikkeliefektejä, eli vesi- & lumisadetta, pölyä, räjähdyksiä, savua – ja siis mitä tahansa efektejä, jotka perustuvat pieniin hiukkasiin – partikkeleihin.

Kannattaa käydä myös Red Giantin kotisivuja vilkaisemassa, josko sieltä jotakin mielenkiintoista löytyisi.

3. Video CoPilot

Jos et ole tutustunut Video CoPilottiin vielä – tutustu nyt! Video CoPilot on myös yksi kovimmista ja yrityksen vetäjä Andrew Kramer on äärimmäisen kova VFX-velho (eng. Visual effects, visuaaliset tehosteet). Mikälit haluat itsekin olla After Effects velho – sinun täytyy seurata Andrewia. Andrew tekee nykyisin visuaalisia tehosteita mm. Disneylle ja esimerkiksi Force Awakenssissa hän vastasi joistain hologrammi-efekteistä, joita elokuvassa nähtiin. Andrewin tekemät tutoriaalivideot ovat laadukkaita, viihdyttäviä ja Andrew heittää vitsiä useaan otteeseen tutoriaaliensa aikana joten huumoriakin löytyy.

Yksi Andrewin tutoriaalien hienoimmista pointeista on, että hän pyrkii suurimmassa osassa tutoriaaleissaan toteuttamaan kaikki efektit ja keinot 100-prosenttisesti After Effectsillä – eli hän EI käytä ulkopuolisia ohjelmia tai lisäpalikoita niiden tekemiseen. Jos käyttäisi tutoriaalin / efektin tekeminen vaatisi, että sinulla on kyseinen kolmannen osapuolen ohjelmisto asennettuna koneellesi. Ei siinä mitään jos ohjelmisto on ilmainen, mutta kun yleensä lisäpalikat maksavat satoja – ellei jopa tuhansia euroja. Alla esimerkki eräästä Andrewin viimeisimmistä tutoriaaleista.

Video Copilotin tutoriaalit ovat yleensä suhteellisen pitkiä – tyyliin kymmenestä minuutista jopa tuntiin. Mutta eipä sitä Hollywood -tasoisia visuaalisia tehosteita viidessä minuutissa saavutetakkaan. Andrew kertoo niissä onneksi vain asiaa ja toisaalta, hän kertoo videoissaan alle tunnissa asioita ja vinkkejä joita hän itse on opiskellut tunteja, päiviä ja viikkoja. Ja tosiaan videot sisältävät aivan sairaan hienoja juttuja pääsääntöisesti!

Video CoPilotilta voi myös ostaa mm. äänikirjastoja, visuaalisia tehosteita ja muita (lähinnä After Effects) lisäosia. Yksi lisäosa, jonka avulla luotuja valoefektejä näkee lähes joka toimintaelokuvassa on Optical Flares. En tiedä tarvitseeko Video Copilottia sen enempää perustella sanon vaan että ”älä enää mieti, vaan ala katsomaan ja seuraamaan”.

 

 

4. Rocket Jump Film School

Rocket Jumpilta tulee laadukasta sisältöä – aihealueita on saamaan tyyliin laidasta laitaan, kuin Film Riotilla. Kanava kattaa aihealueet, kuten: valaistus, leikkaaminen, ohjaaminen, kuvaaminen, tuottaminen ja niin edelleen. He ovat tehneet paljon (kuten suuren suosion saaneen Video Game High Schoolin) ja tekevät lisää filmejä kokoajan. Nuoresta iästään huolimatta suosittelen kuuntelemaan, mitä heillä on sanottavana. Tässä Film Schoolin kanavan eeppinen esittelyvideo:

Rocket Jumpin kanava on hyviä vinkkejä täynnä. Tässä esimerkki puhemikrofonin laittamisesta näyttelijälle:

Lisäksi heiltä löytyy erittäin mielenkiintoisia analysointivideoita:

Film Schoolin lisäksi Rocket Jumpilla on myös nimensä mukainen ”Rocket Jump” -kanava, johon he julkaisevat tekemiään elokuvia ja kyseistä kanavaa kannattaa toki myös seurata.

Lisää kanavia myöhemmin

Listasin tähän nyt vain neljä kanavaa, jotta ei tule valinnanvaikeutta liikaa. Kanaviahan siis riittää olisin halunnut puhua heti jo about kymmenestä kanavasta, mutta hillitsen itseni ja kerron niistä vaikka toisessa artikelissa.

Alkuun pääseminen missä tahansa asiassa on haastavaa (sanon tämän sillä, jos et siis ole tottunut katsomaan Youtubea) mutta haluan rohkaista jokaista video- ja elokuvantekijäksi haluavaa ainakin tutkimaan näitä kanavia ja antamaan niille mahdollisuuden. Toivottavasti niiden katsomisesta tulisi jopa päivittäisen tapa. Kanavien sisältö on kuitenkin sinulle oikeasti hyödyksi eikä aika mene todellakaan hukkaan. Siirrä vaikka se aika mitä katsoisit reality-tv:tä (tms.) mikä ei niin sanotusti kehitä sinua ihmisenä tai tekijänä näiden kanavien videoihin. Tai mikä vielä parempaa: katso pari videota, inspiroidu ja tee käytännössä itse!

VÄLIHUOMIO: Elävöitä elokuviasi SIIRTYMÄefekteillä

Kuluuko sulla aikaa siihen, että teet joka projektiin uudet ns. TRANSITIO-efektit (siirtymä-efektit)? Tsekkaa Envato Marketista Mister Horsen ”siirtymäefekti”-paketit! Nää on ihan törkeen kovia — säästää oikeasti työtunteja. Käytän näitä about joka projektissa!

Mikäli sulla on mielessä joku muu hyvä Youtube-kanava jota kannattaa seurailla, kerro siitä kommentteihin.


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen. Näet suhteellisen kätevästi hintahaarukan eri tuotteille Hintaoppaasta.

MUN PUHELIN: OnePlus -puhelin »

VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

LOISTAVA TIETOKONEEN PÖYTÄMIKKI: Røde NT-USB & PÖYTÄTELINE: Røde PSA 1 »

BUDJETTILUOKAN PUHEMIKKI: Røde SmartLav+ »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

JÄLKITYÖSTÖ-OHJELMISTO (PC): Adoben Creative Cloud »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Seuraile Johea:

Kiitos lukemisesta

Tsekkaa ihmeessä myös kirjoittamani artikkelit: 5 PARASTA sivustoa & tässä 8 LOISTAVAA sivustoa — joissa on vinkkejä paikoista, mistä voit ladata ILMAISEKSI kuvia henkilökohtaiseen tai kaupalliseen käyttöön!

Muista TILATA meittin YouTube-kanava!

Kiitos lukemisesta! Jaa ihmeessä artikkelia, jos sillä oli esim. jotakin positiivista vaikutusta elämääsi. Toivottavasti oli ja seuraavaan kertaan! Cheers!

Hei, tästä saat Action VFX:n SÄÄ -elementeistä 25% hinnasta pois!

Voit tykätä myös näistä