Adobe Audition perusteet
YASS! Tämä video on nimeltään Adobe Audition PERUSTEET — Tutoriaali aloittelijoille. Videossa jutellaan nimensä mukaan AUDITIONIN perusteista: miten & mihin tarkoituksiin olen kyseistä ohjelmaa itse käyttänyt, mitkä ovat ohjelman tärkeimpiä ominaisuuksia & efektejä, miten Audition linkitetään Premieren kanssa yhteen ja paljon muuta.
Audioeditointi on tärkeä osa videoiden tekoa
Jees, eli tässä tutoriaalissa jutellaan audion nauhoittamisesta ja editoimisesta Adobe Auditionilla. Kannattaa muistaa, että hyvälaatuinen ääni on tärkeä osa mitä tahansa videotuotantoa: oli kyse sitten YouTube-videosta, musiikkivideosta, elokuvasta, mainosfilmistä tai niin edelleen. Mikäli jätät audion editoinnin huomiotta videoissasi, voin kertua että se kyllä huomataan jossain kohtaa. Audion laatuun kannattaa siis oikeastaan aina kiinnittää huomiota. Ja esim. juuri Adobe Audition kannattaa juuri tästä syystä ottaa haltuun.
Mihin itse olen Auditionia käyttänyt?
Sanon suoraan, että Auditionia käytän itse hieman harvemmin, mutta olen sitä kuitenkin vuosien varrella käyttänyt kyllä todella paljon. Audition on itselleni ollut sellainen ohjelma, että käytän sitä — JOS TARVITSEN — eli mikäli Adobe Premieren audiotyökalut ei jostain syystä vaikka ”riitä” audion editointiin, niin sitten siirryn Auditionin puolelle editoimaan musiikkia / ääntä. Plus, teen omia pianosovitus-videoita YouTubeen (Johe Plays Piano -YouTube-kanavalle) niin näiden pianosoitto-audioraitoja muokkaan kyllä aina Adobe Auditionissa.
Tutoriaali on pitkä, mutta täynnä informaatiota
Uusi tutoriaali on noin tunnin mittainen, mutta täynnä informaatiota. Oon leikannut videon mahdollisimman tiiviiksi, jotta se menisi jatkuvasti eteenpäin.
Kenelle tutoriaali on suunnattu?
Tutoriaali on suunnattu aloittelijoille. Tutoriaalissa katsotaan Adobe Auditionin aivan perusteita.Löydät tutoriaalin alempaa
Skrollaile alaspäin niin löydät itse tutoriaalin. Oon kirjotellu tähän ensiksi kaikenlaista tutoriaaliin liittyvää tekstiä.
Tutoriaalin aiheet
Käydään videolla tosiaan läpi yleisiä ajatuksia ohjelman käytöstä, äänen nauhoittamisesta, asetuksista, efekteistä ja monesta muusta aiheesta. Tässä alla tarkemmin lueteltuna videon aiheet:
- Ajatuksia Auditionin käytöstä
- Audition asetukset äänen nauhoitusta varten
- Äänen nauhoittaminen Auditionilla
- Favourite / suositut -välilehti
- Parametric Equalizer -efekti
- Multiband Compressor -efekti
- Studio Reverb -efekti
- Mastering-efekti
- DeReverb-efekti
- DeHummer-efekti
- DeNoise-efekti
- Waveform-välilehti
- Limiterin käyttö (Dynamics-efekti)
- Audion exporttaus Auditionista
- Multitrack-puolen käyttöö Auditionissa
- Premieren ja Auditionin linkitys
Pysy kartalla uusista julkaisuista Facebookissa
Mulla on muutes nykyään omat Facebook -sivut näitä blogin ja YouTuben juttuja varten. Käy tsekkaamassa ja tykkäämässä, mikäli haluat seurailla meitsin juttuja vähän ajankohtaisemmin.Tilaa mun uutiskirje
Mulla on uutiskirje, jonka kautta laitan aina sähköpostitse viestiä jos julkaisen jotakin uutta YouTube-kanavalle tai blogiin. Mikäli haluat liittyä mun uutiskirjeen tilaaaksi, voit tehdä sen tästä.
Adobe Audition PERUSTEET -tutoriaali
Noh niin! Tässäpä tämä uusi tutoriaali — infoa tulee taas suht paljon, hae kuppi kahvia ja pidä korvat ja silmät auki! Ei muuta kuin hyvää katsomista!
Muista kommentoida
Hei, laittakaa myös kommenttia mulle — mitä opitte, oliko videolla hyvää infoa?Tykkää ja tilaa
Mikäli satuit tutoriaalista tykkäämään, muista konkreettisestikin TYKÄTÄ ja laittaa myös kanava tilaukseen! Thanks!Hanki Adobe Audition itsellesi
Kiinnostaisiko ostaa omaan käyttöön Adobe Audition? Käy tsekkaa Adoben virallisilta sivuilta Auditionin hankkimista.Siirry videon eri kohtiin
Oen jakanut videon eri aihealueisiin ja voit ”siirtyä/liikkua” niiden aiheiden välillä mikäli haluat. Käy siis tsekkaamassa Youtuben puolella videon kuvausteksti (description), josta näet ajat ja aihealueet!
Puheäänen nauhoitus Auditionissa
Tutoriaalissa katsotaan ihan ensimmäisenä ohjelman asetuksia ja sen jälkeen kokeillaan oman puheäänen nauhoittamista. Se on erittäin helppoa — ohjelman alaosasta löytyy REC-nappi ja sitä painamalla pystyt nauhoittamaan puhetta.
Auditionin Suosikit / Favourites-välilehti
Auditionissa on ns. Favourites-välilehti, josta löytyy muutamia ”suosittuja” toimintoja mitä Auditionissa yleensä tehdään äänelle. Nämä ovat hyviä ja nopeita keinoja muokata ääntä.
Adobe Auditionin audioefektit
Auditonissa on PITKÄ listä erilaisia ääni/audioefektejä, joita voit käyttää mm. audion muokkaamiseen ja korjaamiseen. Tässä tutoriaalissa katsotaan itseasiassa suht montakin eri ääniefektiä; mitä efektit tekevät ja mihin tarkoituksiin efektejä käytetään. Katso tarkempi efekti-listaus tutoriaalin kuvauksesta, tai tämän artikkelin alkuosiosta (mitä siis tutoriaalissa käydään läpi).
Poista taustasuhina audiostasi
Adobe Auditionissa on erittäin hyvä poistaa ääniraidasta ns. ”taustasuhinaa”. Monesti ääniraitoihin jää taustasuhina (tunnistat kyllä se on kun kuulet) ja näistä suhinoista halutaan yleisesti ottaen monesti eroon. Tässä tutoraalissa katsotaan erästä todella simppeliä suhinanpoisto-efektiä nimeltään DeNoise.
Ääniraidan ottaminen ulos Auditionista
Tutoriaalissa jutellaan muokatun audioraidan ottamisesta ulos ohjelmasta (exporting). Puhutaan .MP3:sta ja Wav-tiedostojen eroista. Wav-tiedostot ovat pakkaamattomia äänitiedostoja (eli äänenlaatu ei heikkene), mutta ne ovat isompia tiedostokooltaan verrattuna .mp3:siin. .MP3-tiedostot ovat pakattuja äänitiedostoja, nämä sopivat paremmin jos sun tarvitsee laittaa äänitiedostoja vaikka nettisivuille.
Multitrack-editori
Multitrack-editorissa pystyt esim. miksaamaan ääntä; eli voit yhdistää musiikkia, puhetta ja ääniefektejä yhteen ja tehdä niistä toimivan kokonaisuuden. Pystyt miksaamisen jälkeen ottamaan miksatun ääniraidan ulos ohjelmasta.
Auditionin linkittäminen Adobe Premieren kanssa
Auditionin voi linkittää Adobe Premieren kanssa — tai oikeastaan Adobe Premierstä voi ”heittää” audioklipin Auditioniin, muokata ääntä Auditionissa ja lähettää klipin takaisin Premiereen. Itse käytän tätä linkitystä siinä kohtaa kun huomaan, että Premieren työkalut ei äänen editoimiseen jostain syystä riitä.
Toivottavasti Adobe Audition aukenee
Jes! Nyt olis vihdoin valmiina tämäkin tutoriaali — toivottavasti siitä on apua! Tätä tutoriaalia multa on tosiaan kysytty jo moneen kertaan. Näitä tutoriaaleja kestää aina hetki työstää, koska videot ovat kestoltaan pitkiä + ensin tutoriaali täytyy toki kuvata ja lopuksi editoida. Ei oo mikään yhden illan juttu 😄
Eipä mulla muuta, ei muuta kuin uusien videoiden kimppuun! Kiitoksia katsomisesta ja nähdään taas seuraavan videon merkeissä!
Kiitos katsomisesta!
Jees, kiitokset vaan katsomisesta! Mikäli opit jotain uutta, muista TYKÄTÄ youtube-videosta ja laita ihmeessä kanava tilaukseen! Kiitoss!Käy tsekkaamassa pari muuta artikkeleitani:
- Photoshop tutuksi – opi käyttämään ohjelmaa ja muokkaamaan kuvia
- Adobe After Effects tutuksi – tutoriaaleja perusteista vaativiinkin juttuihin
Kiitoksia lukemisesta! Jaa artikkelia eteenpäin jos koet sen hyödylliseksi! Tämä artikkeli sisältää ns. affiliate -linkkejä, eli mikäli päädyt ostamaan Adoben tuotteita (tai muita asioita) tämän artikkelin kautta — saan ostotapahtumasta välityspalkkion. Mikäli käytät linkkejä, pystyt tällä tavoin tukemaan mun toimintaa täällä blogissa ja YouTubessa, joten kiitos!
TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN
Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen.
ADOBEN OHJELMISTOT: Adoben Creative Cloud »
Loistava lisäosa Adobe Premiereen & After Effectsiin: Animation Composer (Mister Horse)
🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »
🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:
VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »
PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »
KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »
Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »
Musiikkia videoihin ja muihin projekteihin Artlistista!
Miksi hankkisit Artlistista musiikkia?
Artlistin musiikki on laadukasta ja heiltä löytyy erittäin monipuolinen valikoima erityylistä musiikkia. Olen itse päässyt käyttämään Artlistista ladattua musiikkia todella monessa videoprojektissa ja itselläni ei kyllä ole mitään valittamista Artlistista.
Artlististä ladatun musiikin lisenssi on huikea: se on Universal Lisenssi, eli voit käyttää musiikkia missä tahansa projektissa — peleissä, podcasteissä, YouTubessa, elokuvissa ja niin edelleen. Voit myös valita Personal Plan -lisenssin (on vähän halvempi), mikä kattaa ainoastaan eri sosiaalisen median alustat: YouTube, TikTok, Instagram, Twich, Facebook & Podcast.
👉 Hanki Artlist täältä »