Etusivu Blogi Johe Plays Piano — Pelimusiikki -sovituksia pianolle

Johe Plays Piano — Pelimusiikki -sovituksia pianolle

kirjoittanut Johe
johe plays piano ff8

Rakkaudesta pelimusiikkiin — soittamiseen ja pianoon

Meitsillä on ollut muutaman vuoden ajan pelimusiikki-aiheinen YouTube-kanava. Teen kanavalle omia pianosovituksia enimmäkseen pelimusiikista, mutta jossain kohtaa kanavalle saattaa ilmestyä elokuvamusiikistakin sovituksia. Siinäpä onkin kaksi eniten kuuntelemaani musiikkigenreä: peli- ja elokuvamusiikki. Olen ylläpitänyt Johe Plays Piano YouTube-kanavaa nyt muutaman vuoden ajan ja teen kanavalle uusia pianosovituksia aina kun on aikaa.

Jees, tässä artikkelissa ajattelin kertoa ajatuksia toisesta isosta harraksestani (videohommien lisäksi) — eli musiikki ja (pianon) soittaminen. Ensin käyn erittäin tiivistetysti läpi oman pianonsoiton historian. Sen jälkeen kerron muutaman ajatuksien Johe Plays Piano -kanavan perustamisesta ja sen videoista. Mennäänpä suoraan asiaan.

 

Miten & milloin aloitin soittamaan pianoa?

Mistä kaikki on lähtenyt liikkeelle? Yritän tiivistää. Oon tosiaan 14-vuotiaasta asti soittanut pianoa. Olin lapsena kova pelaamaan videopelejä — ja itseasiassa se on edelleenkin yksi isoimmista harrastuksistani: videopelit siis (lue artikkeli aiheesta Final Fantasy 7). Eniveis, nuorempana pelatessani huomasin jammailevani sormilla pelimusiikkikappaleita. Jos mennään  monta vuotta eteenpäin tämä sormilla jammailu jossain kohtaa johti siihen, että ymmärsin haluavani soittaa (jotakin) soitinta. Päädyin pianoon, koska se tuntui suht kokonaisvaltaiselta soittimelta — ja toki tykkäsin kovasti pianon äänestä.

Aloitin siis soittoharrastuksen ylä-asteella ja tuolloin treenasin soittoa monta tuntia päivässä. Oon aina tykännyt paljon myös säveltämisestä. Eniveis, teini-iästä asti piano on kulkenut mun mukana minne ikinä olenkaan mennyt. Ostin ensimmäisen 88-näppäimisen Yamaha CLP 150 -sähköpianon muistaakseni 16-vuotiaana (ehkä vuonna 2004-2005) ja vasta nyt ihan kuukausi sitten vaihdoin uuteen (helmikuussa 2022) — mukaan tarttui Kawai CA49. Olen vuosien varrella soittanut klassista-, pop- ja pelimusiikkia. Lukioaikaan on tullut suoritettua myös 3/3 pianotutkinto Mikkelin musiikkiopistolla.

Ajoittain aina naurahdan sille, että ennen soittoharrastuksen aloittamista mun musiikin numerot koulussa olivat aina nelosia tai vitosia (4-10:n arvosteluasteikolla). Kunnes sitten aloitin itse soittamaan, yhtäkkiä musiikin kurssien numerot hyppäsivät ysiin ja kymppiin. Hah, oliskohan ollut omasta kiinnostuksesta kiinni.

Pelimusiikki on #best

Pelimusiikki on ollut aina todella lähellä sydäntä. Nimenomaan pelimusiikkia olen aina halunnutkin soittaa — ja pelimusiikin ansiosta ylipäätään aloitin soittamaan. Kuuntelen nykyäänkin pelimusiikkia monta tuntia päivästä. Spotify listaa aina loppuvuodesta kuinka paljon on kuuntelukertoja tullut ja esim. viimeksi (2021) Spotify kertoi, että olen kuunnellut musiikkia enemmän kuin 95-99% suomalaisista — minuutteina tämä teki noin 121 000 minuuttia. Haha.

Ensimmäinen pianolla harjoittelemani  ns.”iso” kappale on ollut Bachin Toccata & Fuuga (Dm). Luulin sitä aluksi itseasiassa pelimusiikiksi, koska kyseinen biisi soi kun käynnistää pelin nimeltä FANTASIA (Sega Megadrive). Eniveis, biisi jäi mun mieleen jo 6-vuotiaana kun tuota Fantasia-peliä ensimmäisiä kertoja pelasin — ja Toccata & Fugue Dm on yksi ensimmäisiä kappaleita, mitä olen koskaan opiskellut kunnolla soittamaan. Muutoin oikeastaan suurimmaksi osaksi oon aina soittanut Final Fantasy -peleissä kuultua musiikkia. Lempisäveltäjäni on Nobuo Uematsu.

Final Fantasy 7 Remake -ajatuksia

Peleistä puheen ollen, lue ihmeessä mun ajatuksia siitä kun Final Fantasy 7 Remake -peli julkaistiin vuonna 2020 huhtikuussa.

 

YouTube antoi uuden tarkoituksen soittaa

Nyt asun tosiaan Jyväskylässä ja pianonsoittoa on takana yli 15 vuotta. Kävin about vuoden verran musiikki-kouluakin täällä Jyväskylässä. Välillä on toki ollut taukojakin soittamisesta, kun ei ole yksinkertaisesti ollut aikaa — mutta aina soittaminen on kuitenkin pysynyt messissä. Soittaminen on aina tuntunut hyvältä, mutta pitkän aikaa oli vähän sellainen olo, että pianonsoitto-harrastuksella ei ole ikään kuin kunnollista tarkoitusta — muuta kuin juuri se, että soittamisesta tulee hyvä fiilis.

Yhtenä päivänä sitten tajusin että hei: YOUTUBE! Mitä jos perustaisin oman YouTube-kanavan ja laittaisin sinne videoita? Oman YouTube-kanavan ansiosta mulla olisi myös paljon painavampi SYY harjoitella uusia biisejä. YouTube antoi mulle toisenkin tarkoituksen soittaa; sen että YouTubessa on yleisö. Toki soitan edelleen suurimmaksi osaksi omaksi huvikseni, mutta YouTubessa on mahdollisuus tosiaan isompaankin yleisöön. Eipä siinä mennyt kauaakaan kunnes näiden ajatusten johdosta perustin oman YouTube-kanavan = Johe Plays Piano. Uujea!

johe plays piano kanava

Tässä kuvakaappaus YouTube-kanavalta. Tällä hetkellä kanavalla näyttää olevan 608 tilaajaa ja parhaimmillaan videoilla saattaa olla yli 10 tuhatta katsomiskertaa. 🙂

 

 

Johe Plays Piano -kanavan perustaminen

Mietitytti. Jännitti. Mikä tulee olemaan kanavan ensimmäinen video? Mitä jos videota ei kukaan katso? Mitä jos soitosta ei kukaan tykkää? Entä jos — jne.? Monta kysymystä oli päässä ennen kuin kanavan perustin. Oli mentävä syteen tai saveen.

No mutta — mietinnöistä huolimatta kanavan perustin. Sittenhän kanavalle piti alkaa tekemään videoita. Mulla oli pitkä lista biisejä, joista olisi voinut aloittaa — päädyin aloittamaan biisistä nimeltä ”Prelude”.

Johe Plays Piano -YouTube

Mikäli pelimusiikki kiinnostaa, käy tsekkaamassa Johe Plays Piano -YouTube-kanava.

Tässä on linkattuna ensimmäinen YouTube-videoni Johe Plays Piano -kanavalle. Sen nimi on tosiaan ”Prelude” ja se on pelistä nimeltä Final Fantasy 7. Ajattelin, että ainakin nimen perusteella se olisi erittäin sopiva biisi julkaista ensimmäisenä kanavalle — koska ”Prelude = alkusoitto”.

Ensimmäisiä videoita en oikein vielä osannut kunnolla nauhoittaa ja kuvasinkin nämä vähän miten sattuu: kamera vaan pianon viereen nauhoittamaan ja tän sovituksen äänen olen tainnut tallentaa ihan ääninauhurilla. No joo, jostain se oli lähdettävä liikkeelle.

 

 

Pianosovituksia tulee lisää

Tässä ollaan tultu jo varmaan puolivuotta — tai vuosi eteenpäin ensimmäisen videon julkaisusta. Edelleen on sama kamerakuvakulma, mutta äänenlaatu on ainakin omasta mielestä parempi verrattuna edelliseen.

Nämä molemmat yllä olevat kappaleet (Prelude & Balamb Garden) ovat pelisarjasta nimeltä Final Fantasy — tarkemmin peleistä Final Fantasy 7 ja Final Fantasy 8. Tuon pelisarjan takia — ja kyseisissä peleissä soivien musiikkien takia/ansiosta halusin aikanaan aloittaa soittamaan. Kuuntelen näiden pelien musiikkia edelleen monta tuntia päivittäin.

 

Ensimmäinen Synthesia -video

Pitkään oli mielessä tehdä kanavalle tämännäköisiä videoita (alla linkattu video) — näitä kutsutaan ns. Synthesia -videoiksi. Synthesia -videoissa on tyypillistä se, että soittaminen on kuvattu ylhäältä päin ja nuotit ikään kuin tippuvat pianon yläpuolelta samaan aikaan kun sormet osuvat pianon koskettimiin. Näiden videoiden tekoa varten täytyi opiskellä vähän uusiakin juttuja — esim. juuri että miten nuotit saadaan ylipäätään leijumaan pianon yläpuolelta alaspäin + miten kamera saadaan kätevästi pianon yläpuolelle yms. En näitä asioita nyt ala tässä artikkelissa sen tarkemmin avaamaan — mutta ehkä joskus tulevaisuudessa.

Tämä yllä oleva video on ensimmäinen kokeiluni tehdä Synthesia -pianovideoita. Nyt kun sitä katson, siinä on monta asiaa joita tekisin toisin — mutta taas kerran, jostain se oli lähdettävä liikkeelle.

 

 

Geralt of Rivia – pianosovitus (Witcher 3 The Wild Hunt)

Pelasin Witcher 3:sen vuonna 2021 läpi ja se oli kyllä kova! Yksi parhaista peleistä mitä oon koskaan pelannut. Siinä oli myös hyvät musiikit, ja pakko oli tehdä eräästä biisistä omakin sovitus. Tässä alla sovitus Geralt of Rivia -biisistä, joka soi pelin alkuvalikossa.

 

Johe Plays Piano uusin pelimusiikki -pianosovitus

Taas mennään flashforward varmaan vuosi eteenpäin (ensimmäiseen synthesia videoon nähden) ja tässä alapuolella on linkattuna uusin pelimusiikki pianosovitukseni: JENOVA – Final Fantasy VII. Näihin uusimpiin Synthesia -videoihin alan olemaan jo ihan tyytyväinen.  Erityisesti äänenlaatuun olen tyytyväinen tämän uusimman videon suhteen, koska sain nauhoittaa sen uudella Kawai CA-49 pianolla — mistä mainitsin artikkelin alkupuoliskolla. Joka tapauksessa näitä tämän tyylisiä videoita on erittäin hauska tehdä!

 

Johe Plays Piano – behind the scenes

Miltä näyttää soittovideon nauhoituksissa? Alla valokuva aiheesta. Kun valon (kuvan vasen laita, Amaran 200x) heijastaa katon kautta pianoon, saa näin himan pehmeämmän valon pianolle. Pianon edessä on metallinen ständi (C-stand), jonka päässä on kiinni Osmo Action -kamera. Kuvaan yleensä 4k-resoluutiolla soittovideot, jotta editissä on varaa zoomailla videota. Jos katsot tarkkaan, pianon alapuolella on läppäri, johon nauhoitan pianosta audioraidat (.wav ja .midi).

johe plays piano behind the scenes 2Voisin myöhemmin kirjoitella Synthesia -videon tekemisestä ihan erillisen artikkelin ja tutoriaalin, joten en enempää avaa asiaa tässä. Eniveis, tältä se yleensä näyttää kun nauhoittaa pianoa ylhäältä päin.

 

 

Johe Plays Piano:n matka on vasta alussa

Yeah! Tällaista tällä kertaa. Musiikki on ollut aina iso osa omaa elämää ja tulee ihan varmasti olemaan. Soittaminen sai uuden merkityksen YouTuben ansiosta ja tunnen että YouTubettaminen tulee jatkumaan pitkään.

Kiitos lukemisesta ja jos seuraat Johe Plays Pianon matkaa YouTubessa!

Käy lukasemassa muita artikkeleitani:

Kiitoksia lukemisesta! Jaa artikkelia eteenpäin jos koet sen hyödylliseksi! Tämä artikkeli sisältää ns. affiliate -linkkejä, eli mikäli päädyt ostamaan Adoben tuotteita (tai muita asioita) tämän artikkelin kautta — saan ostotapahtumasta välityspalkkion. Mikäli käytät linkkejä, pystyt tällä tavoin tukemaan mun toimintaa täällä blogissa ja YouTubessa, joten kiitos!


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen. Näet suhteellisen kätevästi hintahaarukan eri tuotteille Hintaoppaasta.

MUN PUHELIN: OnePlus -puhelin »

VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

LOISTAVA TIETOKONEEN PÖYTÄMIKKI: Røde NT-USB & PÖYTÄTELINE: Røde PSA 1 »

BUDJETTILUOKAN PUHEMIKKI: Røde SmartLav+ »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

JÄLKITYÖSTÖ-OHJELMISTO (PC): Adoben Creative Cloud »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Suojaa nettiliikenteesi — Hanki NordVPN

NordVPN affiliate banner

Miksi hankkia VPN?

Tiesitkö että, ilman VPN-yhteyttä kaikkea internet-liikennettäsi pystytään seuraamaan? Ilman VPN-yhteyttä olet käytännössä kuin avoin kirja, kun vierailet sivustoilla netissä.

VPN on virtuaalinen yksityisverkko (virtual private network) — palvelu, joka salaa verkkoliikenteesi ja suojaa verkkohenkilöllisyytesi. Suosittelen siis ehdottomasti käyttämään jotakin VPN:ää — itse olen käyttänyt muutaman vuoden NordVPN:ää.

Voin laittaa yhden NordVPN-tilauksen alle mun kaksi läppäriä, pöytäkoneen, puhelimen, tabletin ja vielä jonkun kuudennenkin laitteen. Nice!

👉 Hanki NordVPN täältä »

Voit tykätä myös näistä