Etusivu Tutoriaalit Kuinka ”kovakoodaat” tekstityksiä videoihin & elokuviin: VLC soittimella hoituu tämäkin

Kuinka ”kovakoodaat” tekstityksiä videoihin & elokuviin: VLC soittimella hoituu tämäkin

kirjoittanut Johe
subien-hardkoodaus

Tekstityksien kovakoodaaminen

Mitä tarkoitetaan, kun puhutaan tekstityksien (eng. subtitles) ”kovakoodaamisesta” eli englanniksi hardcode? — Olet varmasti nähnyt elokuvissa (tai ihan muissakin videoissa) tekstityksiä — kovakoodaaminen tarkoittaa siis sitä, että tekstitys ns. ”hitsataan” videoon kiinni, että ne ovat tavallaan osa videota. Eli — vielä väännän rautalangasta — eli tekstitykset eivät ole enää irrallinen osa videota, jotka voisit normaalisti laittaa parilla hiiren klikkauksella pois päältä.

subtitle-attached-to-video

[Yllä olevassa kuvassa tekstitys on ”kovakoodattu” videoon, eli tekstityksiä ei saa pois päältä]

Joskus tätä asiaa aina tarvitaan ja jopa mullekin on tullut paljon kysymyksiä aiheeseen liittyen Olohuonetuotannon Youtube-kanavan kautta — että ”kuinka kovakoodataan tekstejä kiinni videoon”. No — tästä tarpeesta lähti ajatus, että aiheestahan pitää tehdä tutoriaali.

Huomiona, että tutoriaali on englanniksi — mutta voit tsekkailla sen alta:

Miten tekstityksien kovakoodaaminen tapahtuu?

Jos et jostain syystä katso yllä olevaa tutoriaalia, selitän asian vielä tähän. Voit siis jatkossa kovakoodailla tekstityksiä ilmaiseksi (ihan kotikoneella) jo meille tutulla ohjelmalla: VLC soittimella! Se on yllättävän monipuolinen ja kova ohjelma — olen ehkä kerinnyt mainitsemaankin VLC soittimesta aihemmissa artikkeleissani. VLC-soittimella voit tosiaan kovakoodata tekstityksiä, mutta voit mm. myös vaikuttaa videon ja audion laatuun määrittämällä streamattavan/kovakoodattavan videon koodekit, resoluution ja muut asetukset.

Ainiin — kerron tutoriaalissa myös, kuinka voit säilyttää mahdollisesti tekstityksiin tekemäsi TYYLITTELYT — eli fontin koon, värin, ja sijainnin yms. Tästä samasta kuvasta näet itseasiassa myös, jos tekstityksellä on ns. omat ”tyylittelyt” (alla kuva – sininen, isompi fontti). Jos saan yleistää, niin normaalistihan tekstitykset ovat ihan vaan valkoisella fontilla ja tuota sinistä fonttia paljon pienemmällä fonttikoolla. Joskus tekstityksien takana näkyy musta — vähän läpinäkyvä laatikko, jotta teksti olisi luettavampaa.

subtitle-row

Olen tehnyt muutamankin tutoriaalin AEGISUB-ohjelmasta, jolla voit käytännössä tehdä tekstityksiä elokuviisi — ja tälläkin kertaa (tutoriaalissa) kerron nimenomaan Aegisubilla tehtyjen tyylittelyiden säilyttämisestä (kovakoodatessa niitä videoon). Luultavasti — tai ainakin toivottavasti — tapa, jolla saat kovakoodattua tyylittelyt videoosi pätee muihinkin tiedostomuotoihin (kuin .ass — Aegisubin Advanced SSA).

No, nyt menee vähän tekniseksi jo mutta moni asia selviää katsomalla tutoriaalin. Hengitetään hetki ennen kuin mennään itse asiaan.

Step by step — kuinka kovakoodaat tekstityksiä VLC:llä

1. Lataa VLC

Ensin toki pitää ladata VLC soitin (suosittelen todellakin VLC:tä kaikille ihmisille maan päällä!). Eli — jos ET vielä käytä VLC:tä ja vaikka ET kovakoodaisikaan tekstityksiä, lataa VLC silti. Saat ladattua soittimen täältä »

2. Perehdy asiaan syvemmin

Voit tutkia lisää VLC:n tukemista tekstitystiedostomuodoista täältä »

3. Kuinka hardcoodaat

Laita video tyhjään kansioon, johon haluat kovakoodata tekstyksiä. Laita samaan kansioon tekstitystiedostot .srt ja .ass -tiedostot. KUN KOVAKOODAAT VLC:llä, se etsii defaulttina eli oletuksena .srt -tiedostoa, eli jos sinulla on samassa kansiossa video- ja .srt -tiedosto — VLC kovakoodaa ne yhteen — riippumatta tiedostojen nimistä. Mikäli haluat kovakoodata .ass tiedoston (jossa on tyylittelyitä), niin nimeä se samannimiseksi kuin videotiedosto.

Avaa tyhjä VLC. Klikkaa ylhäältä Media ➡️ ja sen alta Stream.

Add / Valitse hardcoodattava video ➡️ Stream ➡️ Seuraava

Valitse valikko ”tiedosto” ➡️ Add / Lisää ➡️ Selaa ➡️ Nimeä tuleva videotiedosto ➡️ Seuraava

Profiili (käytämme .h264 + .mp3 (.mp4)) ➡️ Paina jakoavaimesta, niin pääset asetuksiin.

Tekstitys VÄLILEHTI ➡️ Checkbox (”overlay subtitles on the video” – laita tekstitykset videon päälle)

Tallenna / save.

Paina vielä viimeisen kerran ➡️ STREAM! Sitten video alkaa exporttautumaan / tulostumaan.

Katso uusi videosi ja tarkasta sen laatu. Mikäli videosta tuli huonolaatuinen, voit vaikuttaa siihen tuolla VIDEO CODEC -välilehden alla. Mikäli et näillä ohjeilla saanut kovakoodattua tekstityksiä kiinni videoon, pistele mulle vaikka viestiä! Mutta, mahtavaa jos onnistut!

Infopläjäys VLC-soittimesta:
VLC (alunperin VideoLAN Client) on erittäin hyödyllinen multimediasoitin, joka tukee useita audio- ja videoformaatteja (MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DivX, mp3, ogg, DVD, VCD, …). Ohjelma tukee myös useita streaming-prokollia. VLC toimii myös palvelimena, jos halutaan streamata dataa IPv4 tai IPv6-verkoissa.

Lisää juttuja elokuvien tekstityksistä

Tässä aiemmin tekemäni tutoriaali siitä kuinka teet ”läpinäkyvän laatikon” tekstityksiesi taakse Aegisubilla:

Muista, että multa voi kysyä lisää jos jokin asia jäi mietityttämään.


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita käytän päivittäin työssäni ja joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen. Näet suhteellisen kätevästi HINTAHAARUKAN eri tuotteille Hintaoppaasta.

PUHELIN: OnePlus -puhelin »

VIDEOKUVAUS-JÄRKKÄRI: Panasonic Lumix GH5 »

EEPPINEN MUISTIKORTTI (VIDEOKUVAUKSEEN): AngelBird, AV PRO SDXC, UHS-II, 128 Gb »

KAMERAN VAKAUTTAJA: DJI Ronin S »

JÄRKKÄRIN GORILLAPOD: Joby GorillaPod 3k »

TIETOKONEEN PÖYTÄMIKKI: Røde NT-USB & PÖYTÄTELINE: Røde PSA 1 »

BUDJETTILUOKAN PUHEMIKKI: Røde SmartLav+ »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

JÄLKITYÖSTÖ-OHJELMISTO (PC): Adoben Creative Cloud »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Seuraile Johea:

Kiitos lukemisesta

Tsekkaa ihmeessä myös kirjoittamani artikkelit: 5 PARASTA sivustoa & tässä 8 LOISTAVAA sivustoa — joissa on vinkkejä paikoista, mistä voit ladata ILMAISEKSI kuvia henkilökohtaiseen tai kaupalliseen käyttöön!

Muista TILATA mun YouTube-kanava!

Kiitos lukemisesta! Jaa ihmeessä artikkelia, jos sillä oli esim. jotakin positiivista vaikutusta elämääsi. Toivottavasti oli ja seuraavaan kertaan! Cheers!

Hei, tästä saat ILMAISIA efektejä Action VFX:ltä!

free-dust-waves

Voit tykätä myös näistä

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä parantaakseen sivuston käyttömukavuutta. Mikäli olet asian kanssa ok, paina "Hyväksy" -painiketta. Hyväksy Tietosuojalauseke »