Etusivu Blogi Matkakohteena Soul? Tässä 5 vinkkiä Etelä-Koreaan reissaavalle

Matkakohteena Soul? Tässä 5 vinkkiä Etelä-Koreaan reissaavalle

kirjoittanut Johe

Soul, tuo Etelä-Korean megakaupunki

Meittillä on ollu pienestä pitäen veto Aasiaa kohtaan — eritoten Japania kohtaan (koska pelit ja anime) ja nyttemmin esim. Etelä-Koreassa on tullut käytyä parikin kertaa, koska hyvä ystäväni asuu Soulissa, Etelä-Koreassa. Soul on siis Etelä-Korean pääkaupunki.

Pari vinkkiä matkan varrelta

Nyt tosiaan pari kertaa Soulissa käyneenä voinen todeta pari juttua, mitä olen itse kokenut hyviksi — käytäntöjä helpottaviksi asioiksi tehdä ja osata (ainakin) tällaisille lyhyehköille reissuille. Juuri vietin pari viikkoa Etelä-Koreassa ja tätä artikkelia kirjoittelen  paluumatkalla bussissa kohti Jyväskylää — tuoreena mielessä mitä kaikkea kannattaa funtsia kun Koreassa meinaa mennä käymään — lähinnä kaikenlaisia pikkujuttuja ja vinkkejä.

Hyvä kuulokkeet reissuun

Meitillä on jatkuvasti mukana langattomat NAPPIKUULOKKEET, joilla voi helposti kuunnella musiikkia ja Youtubevideoita. Tsekkaile itsellesikin omat matkaan »

 

MIKSI ylipäätään Soul?

On monia hyviä SYITÄ matkustaa Etelä-Koreaan ja nimenomaan Souliin, tässä nopeasti pari:

  1. Soulissa on miljoonakaupungin meininki — metropolialueella asuu noin 9,7 miljoonaa ihmistä ja jos mukaan laskee ympärillä olevat kaupunginosat, ihmismäärä nousee jonnekin yli 15 miljoonaan ihmiseen.
  2. Soul on suhteellisen HALPA mesta — halvempaa kuin Suomessa, ainakin jos tietää minne menee.
  3. Matkustaminen Soulin sisällä on HELPPOA (metro & bussit) ja edelleen — halpaa ja nopeahkoa
  4. Ihmiset ovat YSTÄVÄLLISIÄ
  5. Soulissa on TURVALLISTA
  6. Etelä-Koreassa saa syödäkseen hemmetin HYVÄÄ RUOKAA

Mennäämpä sitten asiaan: muutama asian käyn läpi mitä kannattaa ottaa huomioon kun matkustaa Souliin, Etelä-Koreaan.

 

1. Hanki PREPAID 4G SIM-KORTTI

EU:n alueella reissaamista on viime vuosina onneksi helpotettu netin käytön suhteen siten, että liittymiin kuuluu nykyisin keskimäärin yli 10 Gigatavua netin käyttöä, mutta AASIASSA homma on vielä vähän jäljessä — eli NETTI pitää hankkia jotakin muuta kautta. Muuten netissä surffaaminen käy kalliiksi (koska roaming).

Netti on monen asian A ja O

Ihan ehdottomasti ykkösasiana huomioisin tämän nettiasian — heti kun sulla  on NETTI PUHELIMESSA, niin  monen asian hoitaminen on miljoona kertaa helpompaa, ja mistä tahansa. Ennen kun lähdin Etelä-Koreaan, tilasin netistä valmiiksi PREPAID SIM-kortin, jonka noudin sitten Soulin lentokentältä (Incheon International Airport) — ja jossa on siis pelkkä 4G-netti (toimii vain Etelä-Koreassa).


Varteenotettavia paikkoja, joista voit tilata SIM-kortin:

Huom!

4G SIM:mejä tai WiFejä sai myös hankittua Incheonin lentokentältä ihan kävelemällä tiettyhin kauppoihin/tiskeille (etsi kylttejä, joissa lukee ”4G SIM / 4G Wi-Fi” tms.) ja senkus osti SIM-kortin — ja mikä parasta, netti toimi heti.

 

SIM-kortti vai kannettava Wi-Fi?

4G SIM-KORTTI oli siitä syystä (mulle) pirun kätevä, koska reissasin about 80% ajasta YKSIN. Jos oltais pienellä porukalla reissattu, tällöin olisi ollut kätevää hankkia PORTABLE 4G Wi-Fi, elikkä kannettava 4G Wi-Fi -mokkula — tästä voi sitten jakaa netin kaikkien reissaavien kesken (WiFin kautta). PORTABLE 4G Wi-Fi on erittäin kätevä ja erittäin suosittu Koreassa reissaaville.

Kaveriporukalle Wi-Fi mokkula

Ja itseasiassa kun kävimme kaveriporukalla Japanissa, meillä oli AirBnb kämpän puolesta 4G-Wi-Fi -mokkula käytössä. Tästä sai jaettua netin kaikkien kolmen kesken ja hommat pelitti moitteetta.

 

Minkälaisia nettipaketteja reissaajille on saatavilla?

egsimcard-korea-soul-sim-card-unlimited

Ostettavia nettipaketteja (SIM tai Wi-Fi) oli yleensä 5, 10 tai 30 PÄIVÄLLE — ja netti oli yleensä UNLIMITED, eli rajaton. Eri mittaisten pakettien hinta pyöri jossain 10€ – 30€ hujakoilla — riippuen juuri tuosta paketin pituudesta.

OnePlus -puhelin ja DUAL SIM

Koska uusimmissa OnePlus -puhelimissa on KAKSI SIM-KORTTIPAIKKAA, pystyin laittamaan toiseen SIM-korttipaikkaan Etelä-Korean SIM-kortin ja toiseen Suomen puhelinliittymän (Elisa SIM-kortti). Pistin Etelä-Korean SIM:stä NETIN PÄÄLLE ja Suomen SIM:in jätin VAIN PUHELUT päälle.

 

2. Hanki Soulin paikallisliikenteen matkakortti — AMAZING PAY

amazing-pay-card-seoul-south-koreaKoska Soulissa liikutaan paljon julkisilla — on äärimmäisen tärkeää että hankit heti lentokentällä matkakortin, jolla voit liikkua Soulissa helposti. Voit myös samaisella kortilla maksaa suhteellisen monessa paikkaa ostoksia, eli kun lataat korttiin rahaa, niin sillä voit maksaa pienet ostokset sekä tosiaan kaiken julkisen liikenteen maksut (taksin, metron, bussimatkat). Nice.

Amazing Pay -kortin löydät & saat kyllä helposti

Jos korttia ei tungeta sulle käteen jo jossain INFORMATION -pisteellä lentokentällä (mulle tungettiin) niin on ihme — MUTTA JOS EI ja päädyt Soulin keskustaan ilman korttia jostain syystä — saat ostettua kortin KAIKILTA Soulin METROASEMILTA aivan varmasti. Kortti maksoi jotakin 4€ eli ei ollenkaan paha. Korttiin täytyy ladata rahaa ja tämän jälkeen voi alkaa liikkumaan julkisilla Soulissa.

 

 

3. Pidä pari AKKUPANKKIA mukana kokoajan

varavirtalahde-puhelin-powerbank-phoneKoska Soul on MEGACITY verrattuna esim. Suomen kaupunkeihin, siellä korttelin mitta on vähän toista luokkaa ja kaupunki vain jatkuu ja jatkuu, joten monesti siellä liikkuessa turvautuu METROON. No — koska et välttämättä tiedä, että missä ihmeen asemalla olet ja minne ihmeen asemalle olet menossa — kännykkää tuli pidettyä about kokoajan kädessä ja siinä Google Mapsi päällä.

Raskaan käytön takia kännykkää piti ladata vähintään kerran päivässä! Tästä syystä VARAVIRTALÄHDE / AKKUPANKKI oli korvaamaton vehje.

Tottakai — asemat ja paikat tulevat ajan mittaan tutuiksi mikäli viihdyt pidempään (viikkoja ja kuukausia) Soulissa, etkä enää tarvitse karttaa kokoajan — mutta mulle ainakin näin parin viikon reissulla Google Maps oli elintärkeä (ja netti).

 

4. Osaa nämä KAKSI SANAA Koreaksi

Näin parin viikon reissulla tuntui, että pystyi olemaan suhteellisen kohtelias ihmisiä kohtaan, kun opetteli seuraavat kaksi sanaa:

Aina kun teki mitä tahansa ostoksia tai kävi esim. kahvilassa ja sai vaihtorahaa takaisin, niin totesin että ”KAMSAMNIDAA” — ja tästä nousi yleensä välitön hymy Korealaisen kasvoille. Plus, nämä yllä olevat kaksi sanaa olivat tyyliin yleisimmät sanat mitä kuulin sanottavan, joten oli ainakin itselleni hyvä ymmärtää mitä ne tarkoittavat.

seoul-soul-etela-korea-matkailuMikäli olet kieli-ihmisiä ja aiot viihtyä pidempään Koreassa, niin opettele toki niin paljon Koreaa kuin kerkiät, mutta itselleni riitti hyvin nämä pari. Japania osaan jopa montakin lausetta, mutta KOREA on toistaiseksi outoa kieltä.

 

5. Pari TERMIÄ on hyvä tehdä tutuiksi

Etelä-Koreassa tehdään ja sanotaan asioita maassa maan tavalla — ja on hyvä tietää pari nimenomaan Etelä-Korean JUTTUA kun / jos siellä menee käymään.

  • SOJU = on korealainen, yleensä riisistä tislaamalla valmistettava viina. Maultaan se vastaa hieman votkaa, mutta se on kuitenkin huomattavasti makeampaa, sillä siihen lisätään valmistuksessa sokeria. Soju nautitaan yleensä sellaisenaan lasista tai pullosta.
  • KOREAN BBQ = Korean BBQ on eeppinen asia — syödään yhdessä grillin ääressä (yleensä pyöreässä pöydässä) ruokaa. Tämä on erittäin mukava ja suosittu tapa viettää aikaa.
  • MAKKOLI (makgeolli) = jos juot maidon näköistä juomaa ja tulet yhtäkkiä humalaan, olet ehkä juonut MAKKOLIA.
  • DUMPLINGS = Dumplingssit on täytettyjä, monesti friteerattuja eräänlaisia nyyttejä. Niitä voidaan myös höyryttää, paistaa tai hauduttaa. Usein nämä nyytit sisältävät lihaa, kasviksia, kalaa tai makeisia.

korean-bbq-ruoka-soul-etela-korea
Korean BBQ

 

Siitä vaan Soulia kohti!

Tämmöstä tänään! Naureskelin tässä itsekseni, että tästä tulee kohta vielä ”JOHEN MATKAVINKIT” -tyyppinen blogi — no hope not. Kuitenkin, tässä nyt päällimmäisiä ajatuksia siitä kun kävin Koreassa nyt kesäkuun puolivälissä 2019. Soul — täältä tullaan vielä joskus uudestaan!

Kirjoitan vaikka erillisen artikkelin paikoista, joissa kannattaa Soulissa käydä.

Mitäpä mieltä — pitäiskö mun tehä tämmöisiä muunlaisia ”vinkkejä” tänne blogiin?

Jees, muista lukea aikaisempia artikkeleitani:

Kiitos lukemisesta! Jaa artikkelia eteenpäin jos koet sen eeppiseksi!


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen. Näet suhteellisen kätevästi hintahaarukan eri tuotteille Hintaoppaasta.

MUN PUHELIN: OnePlus -puhelin »

VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

LOISTAVA TIETOKONEEN PÖYTÄMIKKI: Røde NT-USB & PÖYTÄTELINE: Røde PSA 1 »

BUDJETTILUOKAN PUHEMIKKI: Røde SmartLav+ »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

JÄLKITYÖSTÖ-OHJELMISTO (PC): Adoben Creative Cloud »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Seuraile Johea:

Kiitos lukemisesta

Tsekkaa ihmeessä myös kirjoittamani artikkelit: 5 PARASTA sivustoa & tässä 8 LOISTAVAA sivustoa — joissa on vinkkejä paikoista, mistä voit ladata ILMAISEKSI kuvia henkilökohtaiseen tai kaupalliseen käyttöön!

Muista TILATA meittin YouTube-kanava!

Kiitos lukemisesta! Jaa ihmeessä artikkelia, jos sillä oli esim. jotakin positiivista vaikutusta elämääsi. Toivottavasti oli ja seuraavaan kertaan! Cheers!

Hei, tästä saat Action VFX:n SÄÄ -elementeistä 25% hinnasta pois!

Voit tykätä myös näistä