Ajatuksia tekoälyn käytöstä vuonna 2024
Kun vuosi vaihtui, halusin hetken miettiä, että mitkä asiat olivat tehneet kuluneesta vuodesta 2024 erityisen. Toki moni asia — mutta jos puhutaan töistä, niin yksi tärkeimmistä apuvälineistä ja työkaluistani oli kyllä TEKOÄLY. Tekoälyn käytöstä on tullut huomaamatta iso osa kaikkea tekemistä ja nykyään en oikeastaan enää edes haluaisi tehdä töitä ilman tekoälyä. Tässä artikkelissa haluan jakaa, miten ja mihin kaikkeen olen AI:ta käyttänyt vuonna 2024. Toivottavasti tää antais inspiraatiota ja ideoita myös sulle, joka mietit miten voisit hyödyntää tekoälyä omassa arjessasi tai työssäsi.
Tekoäly on integroitu osa arkea
Olen huomannut, että tekoäly ei ole vain työväline, vaan se on pikkuhiljaa muuttunut saumattomaksi osaksi päivittäistä tekemistäni. Verrattuna vuoteen 2023, tänä vuonna tekoäly on sulautunut entistä tiiviimmin työskentelytapohini ja arkeeni. Se on nopeuttanut työprosesseja, avannut uusia mahdollisuuksia ja tehnyt monista rutiineista huomattavasti miellyttävämpiä.
ChatGPT on ollut mulle se työkalu, jota käytän kaikkein eniten, mutta tekoälyyn perustuvia sovelluksia ja palveluita löytyy nykyään about joka tarpeeseen. Ja jos jokin ei onnistu ChatGPT:n avulla, kokeilen sitten jotain muuta tekoälysovellusta – vaihtoehtoja kyllä riittää nykyään.
Joten eipä muuta kuin hypätään suoraan asiaan! Kerron tässä artikkelissa omista kokemuksistani ja siitä, miten tekoäly on ollut mukana arjessani vuonna 2024! 😊
Tekoäly työkaluna, ei valmiina ratkaisuna
Ennen kuin hypätään yksityiskohtiin, haluan painottaa yhtä asiaa: tekoäly on minulle ennen kaikkea työkalu — ei valmiiden ratkaisujen automaatti. Käytän tekoälyä päivittäin ja oikeastaan kaikessa, missä vain keksin sen voivan auttaa – oli kyse työnteosta, ongelmanratkaisusta tai tiedonhankinnasta.En kuitenkaan koskaan kopioi tekoälyn antamia vastauksia sellaisenaan, vaan aina muokkaan, korjaan ja täydennän niitä omiin tarpeisiini sopiviksi. Tekoälystä on muodostunut kuin luotettava työpari, joka auttaa juuri silloin kun tarvitaan. Ja tämä juurikin on yksi niistä asioista, jotka tekevät työnteosta nykyään paljon mielenkiintoisempaa.
Ilmaisia Adobe Premiere -tutoriaaleja
Olen tehnyt yli parikymmentä ilmaista Adobe Premiere -tutoriaalia, jotka löydät kaikki tästä artikkelista. Käy ihmeessä lukemassa mikäli Premieren käyttö kiinnostelee.
1. YouTube-videoiden käsikirjoitukset ja blogiartikkeleiden kirjoitus
Tekoäly on muuttanut YouTube-videoideni käsikirjoittamista ja koko videon suunnitteluprosessia suhteellisen paljon. Tekoäly ei ole pelkästään ideointikaveri, vaan se on kyllä todellinen ammattilainen tekstien hiomisessa ja jäsentämisessä.
Ajatusten vaihtoa GPT:n kanssa
Kun alan kirjoittamaan käsikirjoitusta, aloitan usein vain kirjoittamalla ajatuksen virtaa Notioniin (muistiinpano-ohjelma) — kirjoitan yleensä ylös myös videon alustavan nimen ja idean + kasaan videon rungon ranskalaisilla viivoilla, tai sitten kirjoitan enempikin tekstiä, jos tulee mieleen. Tässä vaiheessa ChatGPT astuu mukaan kuvioihin: se auttaa jäsentämään nämä monesti sekavahkot ajatukset enempi loogiseksi ja helpommin seurattavaksi rungoksi. Tarvittaessa se osaa myös tiivistää tekstejä, tehdä tekstistä selkeämpää ja jopa ehdottaa uusia näkökulmia, joita en olis itse tullut ajatelleeksi. Se osaa toki myös ”laajentaa” antamiani aiheita tai otsikoita, eli kirjoittaa niiden alle pidemmin tekstiä.
Tässä esimerkkinä vaan kun kysyn Chatiltä että mitä ajatuksia sille tulee kirjoittamastani intro-tekstistä.
Ennen tekoälyn apua käsikirjoittaminen saattoi olla paljon hitaampaa ja välillä jopa vähän pitkäkin prosessi. Sitä saattoi jäädä jumiin johonkin kohtaan tai pyöritellä loputtomasti yhtä lausetta miettien, miten sen voisi sanoa paremmin. Nyt näitä ongelmia ei juurikaan ole. Ideat ja kässärit saa nopeasti tietokoneen ruudulle ja mikä parasta, itselle jää enemmän aikaa keskittyä moneen muuhun tärkeään asiaan, kuten kuvausten suunnitteluun, editointiin ja itse videoiden toteutukseen.
Sanoisin, että ChatGPT:stä on tullut mulle videoiden käsikirjoituksissa vähän niin kuin luova sparrauskaveri – sellainen, joka auttaa saamaan ideat esille parhaalla mahdollisella tavalla 😊
Blogiartikkeleiden kirjoittaminen
Blogiartikkeleidenkin kirjoittaminen on myös nykyään mulle sellainen yhteisprojekti tekoälyn kanssa — ja siis aika samanlainen prosessi kuin YouTube-videoiden käsikirjoitusten kirjoittaminen. Käytän ChatGPT:tä samalla tapaa ajatustenvaihto-kaverina, pallottelen GPT:n kanssa teksti-ideoita edestakaisin – ja totean jossain kohtaa, että ”no nythän tää on hyvä!” Esimerkiksi tämä artikkeli on käynyt läpi juuri tällaisen prosessin.
Luonnoksesta valmiiksi artikkeliksi
Tyypillisesti aloitan artikkelin kirjoittamisen taas kerran tekemällä ensin itse rungon. Kirjaan ylös pääotsikot, joitain aloituspointeja ja ajatuksia siitä, mitä haluan sanoa. Tämän jälkeen kysyn ChatGPT:ltä, onko runko hyvä lähtökohta: voisiko jotain kohtaa laajentaa, onko jokin asia epäselvä tai voisiko otsikoita muokata houkuttelevammiksi. Chatti antaa usein ideoita, joita en itse ehkä olisi heti hoksannut, ja niiden pohjalta muokkaan artikkelia eteenpäin.
Huomio
Huomiona, että en koskaan kopioi ChatGPT:n antamia vastauksia sellaisenaan, vaan muokkaan aina tekstiä oman tyylini mukaiseksi. Vaikka tekoäly auttaa prosessissa huomattavasti, lopputulos on aina itse hiomani.Kommentteja ja uusia näkökulmia
Kirjoitusprosessin aikana kyselen ChatGPT:ltä kaikenlaisia pieniä ja isoja juttuja. Esimerkiksi:
- ”Onko tää otsikko hyvin kirjoitettu?”
- ”Miten itse sanoisit tämän kohdan selkeämmin?”
- ”Laajentaisitko tätä tekstiosiota hieman?”
- ”Tuleeko mieleen mitään lisättävää tähän aiheeseen?”
- ”Kirjoitatko mulle houkuttelevan intron tähän artikkeliin”
Näiden kysymysten kautta blogitekstit saa lisää selkeyttä ja rakennetta. ChatGPT auttaa myös poistamaan turhaa toistoa tai ehdottaa vaihtoehtoisia tapoja ilmaista asioita. Tällainen jatkuva vuoropuhelu tekee tekstistä hiotumman ja paremmin jäsennellyn.
Yhteistyö tuo joustavuutta
Tämä ”pallottelu” ChatGPT:n kanssa on tehnyt blogitekstien kirjoittamisesta jotenkin paljon hauskempaa ja kevyempää kuin ennen. Ideat, jotka ennen saattoivat jäädä pöytälaatikkoon, pääsevät nyt nopeasti paperille ja lopulta julkaistavaksi. Vaikka Chatti ei tietenkään tee kaikkea puolestani, se toimii korvaamattomana apuna tekstin muokkaamisessa ja ideoiden kehittämisessä.
Tekoälyn kanssa työskennellessä kirjoittaminen on muuttunut sujuvammaksi 😊
2. YouTube-videoiden nimien suunnittelu
Tän nostan ihan erillisenä asiana tähän, koska esimerkiksi YouTube-videoiden otsikoita (eli nimiä) pallottelen erikseen tosi pitkään Chatin kanssa ennen kuin ne julkaisen: eli minkälainen otsikko olisi kullekin YouTube-videolle hyvä, selkeä, houkutteleva ja kiinnostava.
Tärkeimmät seikat ovat videon nimi ja pikkukuva
Kun puhutaan YouTube-videoista, yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka vaikuttaa siihen, klikkaavatko ihmiset videoita — on videon nimi ja sen pikkukuva (thumbnail). Pikkukuvasta tosin ei puhuta nyt, vaan keskitytään nimeen: jos videon nimi ei houkuttele katsojaa klikkaamaan tai pikkukuva ei ole tarpeeksi houkutteleva, video ei ehkä saa paljon katselukertoja. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.
Enkä tarkoita siis sitä että haluaisin suunnitella jonkinlaisia ns. ”klikkiotsikoita”, tai että videoiden nimet olisivat harhaanjohtavia — en tietenkään tarkoita tätä — mutta tottakai haluan, että nimet ovat mahdollisimman houkuttelevia, selkeitä (into the point) ja kannustavat ihmisiä klikkaamaan ja katsomaan videon loppuun asti. Näitä asioita analysoin ja hienosäädän yhdessä ChatGPT:n kanssa monesti todella tarkkaan ennen kuin julkaisen mitään esimerkiksi YouTubeen.
Tässä (yllä kuva) olin juuri antanut koko tän blogiartikkelin tekstin Chatille ja kysynyt että ”miten nimeäisit artikkelin, antaisitko mulle 20 vaihtoehtoa ja muista SEO-optimointi”. Saatan kysellä vielä lisääkin vaihtoehtoja, mutta eniveis: näitä nimiä sitten puntaroin, että mikä niistä olisi paras vaihtoehto – ja muokkaan tarvittaessa itse.
3. Tekstityksien tekeminen videoihin
YouTube-videoiden ja muiden asiakasvideoiden tekstitysten tekeminen on ollut paljon nopeampaa ja helpompaa verrattuna siihen siihen aikaan kun ei ollut tekoälyä käytössä. Tekoäly (esimerkiksi ListenMonster -niminen palvelu / Microsoft Clipchamp) on auttanut luomaan suhteellisen tarkkoja tekstityksiä ja todella nopeasti.
Tekoäly helpottaa tekstitysten tekoa
Tekstityksien tekeminen käsin videoon on suoraan sanottuna sellainen työvaihe / asia, josta voisin itse luopua ihan kokonaan (olen sitä tehnyt ihan tarpeeksi vuosien varrella 😅😅), joten olen kyllä ollut tosi liekeissä kun tekoäly on tullut helpottamaan tällaisia tavallaan puuduttavia videon teon työvaiheita.
Teksitykset on kuitenkin tärkeää olla videossa, koska tekstitykset voivat laajentaa katsojakuntaa, yleisöä ja tehdä sisällöstä saavutettavampaa ihmisille ja esim. eri kielialueille. Ja ehdottomasti jatkossakin teen kaikki videoiden tekstitykset tekoälyllä, koska turha niitä on itse manuaalisesti alkaa tekemään.
Tässä tekemäni video tekstityksien teosta Listen Monsterilla:
Hanki videoihisi musiikkia Artlistista
Etsitkö laadukasta musiikkia videoprojektejasi varten? Artlistista löytyy erittäin monipuolinen valikoima erityylistä musiikkia. Meikäläisellä on ollu muutaman vuoden ajan Artlist-vuositilaus ja voin todeta että Artlist on kyllä loistava paikka musiikkia ja ääniefektejä tarvitseville.👉 Hanki Artlist täältä »
4. Käännökset eri kielille
Yksi tekoälyn suurimmista hyödyistä on ollut nopeiden ja laadukkaiden kielikäännösten tekeminen! Käännän ChatGPT:llä tosi paljon tekstiä yleisesti ottaen — joko suomesta englannille tai englannista suomelle. Toki sitten on mahdollista kääntää tekstiä myös monille muille kielille.
Olipa kyseessä videon käsikirjoituksen kääntäminen, blogitekstin käännös tai verkkosivujen monikielisyys, tekoäly nopeuttaa kielen kääntämistä ja tekee siitä ainakin oman kokemuksen mukaan laadukkaampaa. Plus, jos en ole itse varma että mitenkä joku tietty asia todetaan englanniksi, niin oon kyllä ihan surutta kysellyt Chatiltä ”että hei mitenkäs sä sanoisit tän englanniksi”. En oo Googlesta enää pariin vuoteen tainnut käännöksiä etsiä — se on aika hidasta.
5. Midjourneyllä laadukkaat kuvat ja graafiset elementit
Kuvien ja graafisten elementtien luominen on myös helpottunut tekoälyn ansiosta. Toimin yleensä niin, että suunnittelen ChatGPT:llä Midjourneytä varten tekstipromptit, ja luon tosiaan kuvat ja muut visuaaliset elementit lopulta sitten Midjourneyllä. Tällä tavalla oon päässyt mahdollisimman lähelle aina sitä omaa visiota, mikä on ollut.
Tässä viimeisin tutoriaali tästä aiheesta, jos kiinnostaa katsoa:
6. Kuvien muokkaaminen tekoälyn avulla
Kuvien muokkaaminen ja laajentaminen on muuttunut todella paljon tekoälyn tulon myötä. Esimerkiksi Adobe Photoshoppiin tulleet tekoälyominaisuudet ovat helpottaneet kuvien muokkaamista aivan super paljon! Itse tykkään tosi paljon näistä päivityksistä ja muutoksista, koska ei kulu enää läheskään niin paljoa aikaa ns. perushommien tekemiseen Photoshopilla — vaan about kuvien muokkaukset pystyy tekemään monesti sekunneissa tai minuuteissa.
Tää on jo puolisen vuotta vanha video, mutta käy tsekkaa:
Hanki Adobe Photoshop
Kiinnostaako ostaa omaan käyttöön Adobe Photoshop? Mikäli ostat linkin kautta ohjelmat, tuet samalla mun toimintaa täällä — joten kiitos.
7. Videoiden puheet tekstimuotoon (Speech to text)
Eikö olisikin tuskallista kuunnella, oikolukea ja kirjoittaa puhtaaksi esimerkiksi puolen tunnin, tunnin tai vaikka kahden tunnin mittaisen videon puheita? No kyllä varmasti. Mutta, nyt pitkien videoiden oikolukeminen ja niiden muuttaminen luettavampaan tekstimuotoon on muuttunut todella paljon nopeammaksi tekoälyn avulla.
Miten tää käytännössä tapahtuu?
- Ota videosta audioraita irti (esim. .mp3)
- heitä se tekoälylle (käytän itse Google Cloud -palvelua tähän, ei maksa paljoa mitään). Ja täältä Google Cloud palvelusta sun täytyy etsiä /speech/transcriptions/ malli, joka siis kääntää ääntä -> tekstiksi.
- Googlen systeemit kuuntelee mitä audioraidassa puhutaan ja kirjoittaa sen sulle tekstimuotoon.
- Saan Googlelta yhden tekstitiedoston ulos, jossa on siis tekstimuodossa videon audioraidasta kuunneltu puhe
- Sitten heitän tän Googlen kuunteleman tekstipompsin ChatGPT:lle ja pyydän sitä oikolukemaan tekstin (koska nää Googlen Speech to text kääntämät tekstit saattavat olla aika sekaviakin välillä)
- Jos tekstit ovat pitkiä, oikolukemisessa saattaa kestää hetki kun isompia tekstejä kannattaa oikolukea Chatin kanssa lyhyemmissä pätkissä.
Tässä kuvakaappaus Googlen Speech to Text:stä kun se on kuunnellut erään videoni audioraidan ja kirjoittanut kuulemansa puheet tekstiksi.
Mut jees, tällä tavalla saa pitkänkin videon puheet käännetyä tavallaan puhtaaksi tekstiksi. Ai että, very nice! Ja aikaa säästyy taas tunteja johonkin muuhun!
8. Tekstin oikolukeminen & parantaminen
Haluan nostaa tämänkin ihan omaksi kohdakseen, koska tekoäly on ollut uskomattoman suuri apu, kun on tullut tarve oikolukea ja parantaa erilaisia tekstejä. Oli kyseessä sitten blogiartikkelit, sähköpostit, käsikirjoitukset tai vaikka asiakkaalle menevät dokumentit, tekoäly on tehnyt tekstien hiomisesta huomattavasti nopeampaa ja helpompaa.
Aiemmin kaikenmaailman tekstien oikolukeminen oli aikaavievä ja monesti jopa uuvuttava prosessi, mutta nyt tekoäly hoitaa tämän muutamassa sekunnissa. Se löytää kielioppivirheet, korjaa lauserakenteet sujuvammiksi ja ehdottaa jopa parempia tapoja ilmaista asioita. Lisäksi tekoäly ei pelkästään ”korjaa” tekstiä, vaan auttaa tosiaan tekemään siitä ammattimaisempaa. Joskus se saattaa ehdottaa sanavalintoja, jotka eivät olisi tulleet itselleni mieleenkään, mutta jotka sopivat tekstin kontekstiin.
Erityisen tärkeää tämä tekstin oikolukeminen on ollut, kun tämä tarvitsee tehdä nopeasti. Tekoälyllä on ollut monesti tärkeä rooli siinä, että voin lähettää asiakkaalle tai julkaista jotakin sellaista, mihin voin olla ite tyytyväinen.
9. Videoiden generointi tekoälyllä
Vaikka videoiden tekoälypohjainen generointi on vielä vähän kehitysvaiheessa, olen viime vuonna (2024) luonut satoja videoita tekoälyn avulla. Tekoäly on avannut ja tulee avaamaan paljonkin uusia mahdollisuuksia liikkuvan kuvan puolella sisällöntuotantoon. Tekoälyn avulla voin kokeilla erilaisia ideoita nopeasti ja nähdä, mitkä niistä toimivat parhaiten ilman suuria alkuinvestointeja.
Tässä video kun testailin Hailuo.ai:lla generoida videoita
Tekoälypohjaisilla videogeneraattoreilla pystyy helposti vähintään testaamaan erilaisia kohtauksia ja tilanteita ilman, että tarvitsee lähteä kuvaamaan välttämättä paikan päälle.
Tässä linkkejä liittyen videotekoälyihin
10. Videoeditoinnin & eri ohjelmien haasteiden selvitys
Tekoäly on ollut avuksi myös silloin, kun olen ollut uuden ohjelman tai ominaisuuden äärellä. Esimerkiksi DaVinci Resolven käyttöä opetellessa tekoäly on osannut selittää, miten tiettyjä värikorjauksen asetuksia / ominaisuuksia kannattaa käyttää, tai mitä parametreja kannattaa säätää saadakseni haluamani lopputuloksen. Aika paljon näistä jo toki tiedänkin, mutta aina silloin tällöin tulee eri ohjelmien kohdalla eteen jokin termi tai parametri, josta en ole 100-varma, että mihin se vaikuttaa tai mitä sillä tehdään. Sitten kysäsen Chatiltä, että mikä homma.
Ja yllä mainittu asia pätee siis aikalailla kaikkiin ohjelmiin jota käytän, jos tulee joku virheilmoitus missä tahansa ohjelmassa, nappaan virheilmoituksesta kuvakaappauksen, lähetän sen Chatille ja se monesti on pystynyt auttamaan asiassa 👍 jes!
11. Koodaushommissa tekoäly on korvaamaton apuri!
Tämä on ehdottomasti yksi suurimmista ja tärkeimmistä asioista, johon käytän tekoälyä: ohjelmointiapu ja ongelmien ratkaiseminen. ChatGPT on ollut korvaamaton työkalu vuonna 2024 ja se on pelastanut minut lukemattomista koodauspulmista ja teknisistä haasteista. Aiemmin tällaiset tilanteet olivat usein aikaa vieviä ja turhauttavia, mutta nyt ne hoituvat huomattavasti nopeammin ja tehokkaammin.
Ongelmien ratkominen on helpompaa
Kuvitellaan tilanne, jossa verkkosivustolle ilmestyy mystinen virheilmoitus tai bugi. Aiemmin tämän selvittäminen olisi vaatinut tunteja Googlaamista, foorumien selaamista ja kokeiluja yrityksen ja erehdyksen kautta. Nyt riittää, että kopioin ongelman tai koodinpätkän ChatGPT:lle ja kysyn: ”Mikäs tässä oikein mättää?” Yleensä tekoäly tarjoaa vastauksen muutamassa sekunnissa – ja useimmiten mukana on valmis ratkaisukin. Tämä ei ole pelkästään ajansäästöä, vaan se tekee ongelmanratkaisusta myös huomattavasti stressittömämpää.
Ja lisäksi: ChatGPT ei vain kerro, miten asia ratkaistaan, vaan myös miksi. Ai että! Se selittää ratkaisun tavalla, joka auttaa myös mua itseäni ymmärtämään ongelman paremmin.
Googlausmaratonit on historiaa — jes!
Ennen tekoälyä ongelmanratkaisu oli helposti loputon Googlausmaraton. Ensin piti miettiä oikeat hakusanat, sitten selata läpi artikkeleita, blogeja ja foorumipostauksia ja lopulta toivoa, että löydetty ratkaisu edes jotenkin liittyisi omaan tilanteeseen. Nyt tämä kaikki on onneksi historiaa. Googlettamiseen käytetty aika on vähentynyt itseltä varmaan siis 90 %, koska ChatGPT tarjoaa suoraan vastauksia just mun spesifiin ongelmiin. Monesti mietin, miten ihmeessä sitä on jaksanut selvitellä kaikenmaailman koodiongelmia ennen tekoälyä.
Tässä yllä kuvituskuva siis tilanteesta, jossa vaan keksin super simppelin kysymyksen Chatille että miten siltä voi kysellä koodaamiseen liittyviä asioita. Tää on ihan parasta kun voit vaan kuvailla (vaikka suomenkielellä), että mitä haluat toteuttaa verkkosivuille. Sitten Chatti yrittää parhaan ymmärryksensä mukaan jeesata koodin kanssa.
Tekoäly on mullistanut koodaamisen ja ongelmanratkaisun oikeastaan ihan kokonaan — mulla ainakin. Se on muuttanut koko tapani lähestyä asiakasprojekteja. Nykyään suhtaudun monimutkaisiinkin haasteisiin paljon huolettomammin, koska tiedän, että apu on aina käden ulottuvilla. Tuntuu, että jokainen tekninen ongelma on ennemminkin tilaisuus oppia jotain uutta kuin turhauttava hidaste.
Olipa kyseessä koodaus, verkkosivustojen kehitys tai joku täysin uusi projekti, tekoälyn ansiosta voin sanoa asiakkailleni: ”KYLLÄ – eiköhän tämäkin hoidu!” Ja se fiilis, kun asiat hoituvat nopeasti ja sujuvasti ilman loputonta säätämistä – se on ihan korvaamatonta 👌
Oon toiminut Web-kehittäjänä vuosia
Ja jos joku ei tiedä, niin oon työskennellyt ohjelmoinnin ja verkkosivustojen parissa (erityisesti WordPressillä) vuodesta 2009 lähtien. WordPress-sivustojen toteuttaminen asiakkaille on iso osa yritykseni toimintaa – arviolta varmaan 30–50 % duunista mitä teen. Vuosien varrella olen saanut suunnitella ja toteuttaa varmaan jo yli 100 asiakassivustoa, jotka vaihtelevat pienistä projekteista aina suurempiin kokonaisuuksiin.Olen rakennellut myös omat verkkosivustoni, kuten yritykseni Olohuonetuotanto.com-sivuston sekä henkilökohtaiset johannesmyllymaki.fi-sivut. Lisäksi ylläpidän suurinta osaa tekemistäni asiakassivustoista sekä omia verkkosivustojani.
12. Uusien asiakas- ja työprojektien mahdollistaminen tekoälyn avulla
Kuten yllä vähän mainitsin, tekoäly on tosiaan avannut mulle ovia ja mahdollisuuksia uusien koodaus- ja verkkosivustoprojektien pariin.
Kerronpa seuraavaksi yhden esimerkkitarinan Shopifyhyn liittyen. Vaikka olen työskennellyt verkkosivujen ja erityisesti WordPress-sivustojen parissa jo 10–15 vuotta, niin ennen tekoälyn käyttöä minulla oli aika rajallinen kokemus esimerkiksi Shopifystä. Shopify on siis verkkokauppa-alusta, jota on sinänsä yksinkertainen käyttää, mutta jos sinne pitää tehdä esimerkiksi jotain omia custom-palikoita tai ominaisuuksia, niin silloin pitäisi syventyä Shopifyn omaan Liquid-kieleen, mihin ei mulla käytännössä ole ollut aikaa — tai ehkä kiinnostustakaan aikaisemmin.
No mutta, nyt ChatGPT:n avulla oon pystynyt toteuttamaan useitakin Shopify-projekteja! Viimeisimpänä olen itse koodannut oman teeman Shopify-alustalle alusta alkaen, kiitos toki GPT:n tuen.
Aina jos on tullut jotain ongelmia Shopifyn / Liquidin kanssa, niin GPT kyllä yleensä tietää niihin jonkinlaisen vastauksen.
Ja luulen tosiaan, että en olisi koskaan alkanut yrittäjänä tekemään ainuttakaan Shopify -projektia ilman ChatGPT:tä. Tämä siis tosiaan siksi, että aika ei käytännössä riitä tutustumaan jokaiseen kieleen ja alustaan niin syvällisesti, että olisin halunnut tarjota osaamistani niiden suhteen asiakkaille. Tekoälyn ansiosta oon pystynyt ottamaan uudenlaisiakin projekteja vastaan ja oppia samalla niiden vaatimia taitoja.
Tämä koko Shopify-juttu nyt siis vaan yhtenä esimerkkinä tällaisista tapauksista. Joka tapauksessa tää on ollut todella jees kyllä!
13. Pelien kehittäminen
Pelien tekeminen on aina kiinnostanut mua, mutta aiemmin se on tuntunut vähän sellaiselta kaukaiselta unelmalta. Jotain pelejä oon koodannu itsenäisesti kouluvuosina, mutta siitähän on jo vierähtänyt hetki aikaa. No, vuonna 2024 päätin kokeilla pelien tekemistä ChatGPT:n avustuksella. Ja täytyy sanoa, että se oli todella hauskaa ja nopeaa!
Matopeli ja avaruusräiskintäpeli
ChatGPT:n avulla sain rakennettua kaksi pientä peliä testimielessä: klassisen matopelin ja yksinkertaisen avaruusräiskintäpelin. Molemmat projektit on toteutettu niin, että oon vaan siis käytännössä jutellut ChatGPT:n kanssa peleistä ja kysynyt miten hommassa kantsii edetä. Samalla oppii itsekin pelintekemisen hyviä konsepteja.
Tsekkaa tästä video kun tein käärmepeliä:
Esimerkiksi matopeliä tehdessäni opin miten pelin perusmekaniikat, kuten hahmon liikkuminen ja pisteiden laskeminen, kantsii toteuttaa. Avaruusräiskintäpelissä puolestaan pääsin harjoittelemaan vähän monimutkaisempia asioita, kuten vihollisten generointia, törmäystunnistusta ja pistejärjestelmiä.
GPT:n o1-malli on huikea koodari
Pelien koodaamiseen käytin GPT:n uusinta mallia eli o1 -mallia. Tää o1-malli on hyvä ratkomaan nimenomaan ohjelmoinnillisia ja matemaattisia ongelmia. Oli siistiä vaan käytännössä suunnitella miten peli toimii, miltä se näyttää ja mitä ominaisuuksia siihen voisi lisätä – ja tämä kaikki hoitui vain juttelemalla GPT:n o1-mallille. Tekoäly ehdotti uusia ideoita ja vinkkejä, joita en olisi itse välttämättä tullut ajatelleeksi. Pelien kehittäminen ei enää tunnu mahdottomalta, vaan siltä, että pienellä harjoituksella ja ChatGPT:n avustuksella tuntuu että kaikki on mahdollista.
Hanki Premiere itsellesi
Kiinnostaako ostaa omaan käyttöön Adobe Premiere? Käy tsekkaamassa Adoben virallisilta sivuilta Premieren hankkimista.
14. Videoeditointiin liittyvän ohjelman koodaus (Silence Remover)
Loppuvuodesta sain idean kokeilla lähteä kehittämään Windowsille pientä ohjelmaa, joka liittyy videoeditointiin ja Adobe Premiereen. Ajatus oli yksinkertainen mutta hyödyllinen: ohjelma, joka poistaisi automaattisesti hiljaiset hetket videoista. Tämä siksi, että omat YouTube-videoideni raakaleikkeet voivat helposti kestää tunnista kahteen, ja niistä hiljaisten hetkien manuaalinen poistaminen on aika aikaa vievää hommaa.
Ja mulla on kyllä siis jo ostettuna yksi tämän tyylinen lisäosa Adobe Premiereen (joka poistaa hiljaisuuksia videosta) — mutta halusin silti kokeilla ITSE toteuttaa samankaltaisen ohjelman, koska sitä voisi sitten muokata omiin tarpeisiin sopivammaksi.
Tuumasta toimeen
Mut joo, päätin kysyä ChatGPT:ltä neuvoja idean toteutukseen ja itseasiassa vain muutaman tunnin jälkeen mulla oli jo superkarkea, mutta toimiva prototyyppi ohjelmasta. Siitä eteenpäin oon toki käyttänyt varmaan viikon verran työtä ohjelman kehittämiseen ja hienosäätöön. Ja hauska yksityiskohta on, että koodasin koko ohjelman Pythonilla, vaikka en ollut koskaan aiemmin käyttänyt kyseistä ohjelmointikieltä! Kiitos ChatGPT:n.
Lopputuloksena toimiva työkalu
Monien ongelmien ja niiden ratkaisujen jälkeen sain aikaan toimivan ohjelman, jonka voi tavallaan asentaa Windowsille. Tämä ohjelma osaa erottaa videotiedostosta audioraidan, analysoida sen automaattisesti, tunnistaa hiljaiset hetket ja vieläpä luoda suoraan Adobe Premiereä varten sekvenssin (kohtauksen), jossa videosta on poistettu kaikki hiljaiset kohdat. Sanonpa vaan, että meleko uskomatona!
Tässä kuvakaappaus ohjelman käyttöliittymästä.
Siis miten siistiä onkaan, että mulla on nyt tällainen työkalu, joka säästää tunteja aikaa videoprojektien editointivaiheessa — ja oon vieläpä itse tän tehnyt! 😆 Chatin avustuksella tietenkin, mutta eniveis, ilman GPT:n apua en olisi varmaan koskaan edes aloittanut tällaisen projektin kehittämistä – saati saanut sitä tähänkään vaiheeseen valmiiksi. Omg.
Mukavampaa ongelmien selvittelyä
Tekoäly on kulkenut koko tän ohjelman kehittämisen ajan mukana, antanut vinkkejä ja näyttänyt suuntaa ja ratkonut virheitä ja ongelmia — ja niitähän on riittänyt. Mulla on kulunut varmaan monta päivää työaikaa yhteensä siihen kun oon selvitellyt kaikenmailman virheitä ohjelmaa koodatessa. Mutta sellaistahan ohjelmistokehitys on: ongelmien selvittelyä — mutta on tosiaan paljon mukavampaa selvitellä tosiaan ongelmia tekoälyn kanssa.
Ohjelma on tosiaan vielä kehitysasteella, mutta se jo tosiaan toimii! Tarkoituksena on tehdä siitä entistä luotettavampi ja lisätä uusia ominaisuuksia, joten tutkittavaa ja parannettavaa riittää edelleen.
Artikkeli PREMIERE-tutoriaaleista!
Oon kirjoitellut samankaltaisen artikkelin (kun tämä artikkeli on) tekemistäni Adobe Premiere-tutoriaaleista. Tsekkaa ihmeessä artikkeli, jos Premieren käyttö kiinnostaa!
15. Advanced Voice Moden käyttö
Viime vuonna 2024 tuli testailtua aika paljon tätä ChatGPT:n uutta äänimallia (Advanced Voice Mode). AVM puhuu todella hyvää suomea ja meillä oli monta yllättävänkin hyvää, hauskaa keskustelua AVM:n kanssa. Tein aiheesta videonkin kanavalle (alla). Videolla nähdään, mitä ominaisuuksia äänimallista löytyy ja miten tämä ”Advanced Voice Mode” tuo uudenlaisen ja luonnollisen vuorovaikutuksen keskusteluun tekoälyn kanssa! Videolla jutellaan videoeditoinnista, peleistä ja kielen opiskelusta.
Mikä ihmeen AVM äänimalli?
ChatGPT:n uusi Advanced Voice Model (AVM) -äänimalli on merkittävä askel kohti entistä luonnollisempaa ja intuitiivisempaa tekoälykokemusta. Tämä innovaatio tuo tekoälyyn puheominaisuuden, joka ei ainoastaan kuulosta aidolta, vaan myös mukautuu keskustelun sävyyn ja tyyliin.
AVM osaa tulkita kontekstia, painottaa tärkeitä asioita ja jopa mukauttaa puhetapaansa tilanteen mukaan. Esimerkiksi rento keskustelu voi kuulostaa välittömältä ja ystävälliseltä, kun taas muodollisemmissa tilanteissa ääni voi olla neutraalimpi ja selkeämpi. Nice!
Muita ajatuksia?
Tuotevertailut ja tuoteapu
No, oon mm. kysellyt ChatGPT:ltä paljon eri tuotteisiin ja esimerkiksi kuvauskalustoon liittyviä juttuja. Oon tehnyt siis tuotevertailua tekoälyn kanssa, mikä on ollut hyödyllistä. Chatin avulla on pystynyt tekemään fiksumpia ostopäätöksiä — esimerkiksi jos tuotteessa on sellainen merkintä tai ominaisuus mitä en täysin ymmärrä, kysyn asiasta Chatiltä — ja jos kyseinen ominaisuus ei palvelesikaan mun tarpeita, niin en välttämättä tuotetta osta. Näin ihan kävikin tässä taannoin kun vertailin uutta näyttöä mun tietokone-setuppiin (kolmas näyttö). Nice.
Tekoäly antaa sulle uusia mahdollisuuksia / skillejä
Tällä otsikolla tarkoitan sitä, että tekoälyn avulla kuka tahansa voi lähteä kokeilemaan uusia juttuja, vaikka ei aluksi tietäisi niistä yhtään mitään. Ajatellaan vaikka omalta osalta pelinkehitystä: ennen se tuntui ehkä tosi monimutkaiselta tai vaati sellaista syvällistä osaamista, mitä ei kaikilla ole — itselläni oli toki jotain kokemusta, mutta ei paljoa. Mutta nyt, kun kysyy vaan oikeita kysymyksiä ja käy vuoropuhelua tekoälyn kanssa, yhtäkkiä huomaatkin olevansi keskellä pelin kehitystä — tai keskellä Windows-ohjelman (Silence Remover) kehitystä, mistä ylempänä puhuin.
Tekoäly voi selittää perusteet, antaa vinkkejä, korjata virheitä ja ehdottaa juttuja, mikäli sulta vaan itseltä löytyy kiinnostusta ja aikaa oppia. Eniveis, tekoälyn ansiosta se ensimmäinen askel ei enää tunnu niin isolta – sun ei tarvitse tietää kaikkea, koska se tieto on kirjaimellisesti käden ulottuvilla.
Aika on monesti haasteena
Ainoa haaste on oikeastaan enää se, että löydätkö itse aikaa testailuun ja oppimiseen. Kun siihen löytyy hetki, voit oikeasti oppia jotain täysin uutta ja innostua asioista, joista et välttämättä muuten uskonut kiinnostuvasi. Tekoäly on antanut ainakin itselleni mahdollisuuden lähteä kokeilemaan juttuja paljon pienemmällä kynnyksellä, jotka ennen tuntuivat liian haastavilta, aikaa vieviltä tai etäisiltä.
Kiitos siis tekoäly!
Tekoälystä on tullut ainakin minulle suoraan sanottuna eräänlainen taistelutoveri. Se on aikalailla kaikessa mukana, mitä teen työkseen ja vapaa-ajalla. Tämä lista varmaan tästä vielä jatkuisi, mutta tässä nyt jotain, mitä tänä vuonna olen tehnyt tekoälyn kanssa. Kommentoi alle, mihin tekoälystä on ollut apua sinulle!
Julkaisen tästä samasta aiheesta myös jossakin vaiheessa YouTube-kanavalle videon.
Ja en edes uskalla laskea, kuinka moneen kysymykseen ChatGPT on vastannut minulle tänä vuonna 😄 Varmaan tuhansiin. Haha! Odotan kyllä innolla, mitä tää vuosi 2025 tuo tullessaan.
Hyvää alkanutta uutta vuotta 2025 kaikille!
Tilaa kanava!
Jos tykkäsit videoista, muista tosiaan laittaa myös kanava tilaukseen! Kiitos!Hanki Premiere itsellesi
Kiinnostaako ostaa omaan käyttöön Adobe Premiere? Käy tsekkaa Adoben virallisilta sivuilta Premieren hankkimista.Tsekkaa myös muita artikkeleitani
- Miten teet lyhytvideoita SOMEA varten Adobe Premierellä
- Tietokoneen näytöt videoeditointiin: Samsung Odyssey 49” ja BenQ Photovue 27”
Kiitoksia lukemisesta! Jaa artikkelia eteenpäin jos koet sen hyödylliseksi! Tämä artikkeli sisältää ns. affiliate -linkkejä, eli mikäli päädyt ostamaan Adoben tuotteita (tai muita asioita) tämän artikkelin kautta — saan ostotapahtumasta välityspalkkion. Mikäli käytät linkkejä, pystyt tällä tavoin tukemaan mun toimintaa täällä blogissa ja YouTubessa, joten kiitos!
TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN
Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen.
ADOBEN OHJELMISTOT: Adoben Creative Cloud »
Loistava lisäosa Adobe Premiereen & After Effectsiin: Animation Composer (Mister Horse)
🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »
🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:
VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »
PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »
KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »
Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »
Suojaa nettiliikenteesi — Hanki NordVPN
Miksi hankkia VPN?
Tiesitkö että, ilman VPN-yhteyttä kaikkea internet-liikennettäsi pystytään seuraamaan? Ilman VPN-yhteyttä olet käytännössä kuin avoin kirja, kun vierailet sivustoilla netissä.
VPN on virtuaalinen yksityisverkko (virtual private network) — palvelu, joka salaa verkkoliikenteesi ja suojaa verkkohenkilöllisyytesi. Suosittelen siis ehdottomasti käyttämään jotakin VPN:ää — itse olen käyttänyt muutaman vuoden NordVPN:ää.
Voin laittaa yhden NordVPN-tilauksen alle mun kaksi läppäriä, pöytäkoneen, puhelimen, tabletin ja vielä jonkun kuudennenkin laitteen. Nice!
👉 Hanki NordVPN täältä »