Etusivu Blogi Game of Thrones päättyi — ajatuksia sarjan lopusta

Game of Thrones päättyi — ajatuksia sarjan lopusta

kirjoittanut Johe
Game of Thrones kartta

Kahdeksan vuoden odotus päättyi

Taas palataan Game of Thrones -aiheeseen? Joo, tästä aiheesta on kyllä paljon turinoitavaa. Tässä artikkelissa kerron oikeastaan ainoastaan OMIA mielipiteitä sarjan lopusta. Mun piti tehdä tästä sellainen artikkeli, missä on yleisesti kaikilta (eli Youtubevideoita) mielipiteitä sarjan lopusta + omat kommentit — mutta näistä omista kommenteista alkoi tulla jo sen verran PITKÄSTI tekstiä, niin teen tästä aiheesta siis kaksi erillistä artikkelia.

Nyt kun sarjan lopusta alkaa olemaan jo parisen viikkoa, on kerinnyt paremmin funtsimaan sarjan lopetusta ja siitä pystyy muodostamaan jonkinlaisia ajatuksiakin. Ehkä.

Aikaisempia GOT-pohdintoja

Oon GOT:sta jauhanut jo aikasemminkin muutamaan otteeseen. Tässä pari artikkelia, jotka kannattaa lukastas: Game of Thronesin VIIMEINEN TUOTANTOKAUSI — kaikki mitä on hyvä tietää ja Game of Thrones — kuinka tämä eeppinen sarja tulee loppumaan?

Ei muuta kuin: let’s starttade.

 

Kuinka Game of Thrones mun mielestä loppui

Mielipiteet yrittävät olla jossain tietyssä tärkeys-järjestyksessä, mutta eivät välttämättä ole.

********SPOILEREITA TULOSSA**********

Puhun myös aivan täysin suoraan ja kaunistelematta. You have been WARNED.

 

1. Danysta tuli Mad Queen

Tämä oli niin sanotusti eeppinen feili siinä mielessä tekijöiltä, että KUINKA NOPEASTI DANY päätti muuttua Mad Queeniksi — ja massamurhata koko kaupungillisen väkeä, sotilaita, miehiä, naisia ja lapsia. Jos tätä hetkeä olisi niin sanotusti BUILDATTU kauemmin (vaikka kokonaisen tuotantokauden niin se olisi voinut toimiakin) — eikä niin että silmänräpäyksessä Dany flippaa ja päättää pistää lihoiksi hitokseen porukkaa. Ugh.

dany-mad-queenOlihan sitä pohjustettukin joo

Tiesihän sen kyllä, että tähän konkluusioon oltiin tulossa; Dany menettää yksitellen rakkaita lähimmäisiään ympäriltä, neuvontantajat alkavat juonia häntä vastaan ja Dany ei voi luottaa enää kehenkään (paitsi Grey Worm). No eihän läheisten menettäminen ole kivaa, mutta ei se ole siltikään syy tuhota koko kaupunkia. Tai ei se ainakaan sarjaa katsoessa tuntunut siltä. Olis polttanu vaikka ainoastaan ne Golden Companyn sotilaat ja Cersein niin ihan olis riittänyt se. TAI — sitten jonkinlainen ihan eri lopetus Danyn tarinalle.

Inhimillisyyttä kehiin

daenery-targarien-last-episode-game-of-thronesJa kun Dany nyt murhasi kokonaisen kaupungin, olisin toivonut häneltä edes hieman inhimillisyyttä vikassa jaksossa kun häntä näytetään seuraavan kerran — että ”tuska” olisi näkynyt naamalta, että ”ei hitto mitä mä just tein?” –tyyppisesti — ja sitten Dany olis kerännyt itsensä ja mennyt puhumaan. Danyllä ei nimittäin silmäkään värähtänyt vaikka oli juuri polttanut kaupungin. No — ehkä hän sitten oli niin julma sisältäpäin.

Tosin tästä täystuhosta saatiin toki aikaan se että, olihan tosi ”symbolista” että Tyrion alkaa rakentamaan maailmaa tuhkasta, you know — ja puhtaalta pöydältä. Siitä jäi ihan OK-fiilis.

 

 

2. Jon joutui takaisin Night’s Watchiin

Jonille olisin toivonut vähän onnellisempaa loppua, tai vaikka sitten että hän olisi urhannut vaikka henkensä suuremman tarkoituksen vuoksi tai jotain, mutta en sitä että hän joutuis takaisin sieltä mistä aloittikin — eli Night’s Watchiin. Hän on kärsinyt sarjan aikana niin paljon (Jon Jeesus Christ), että olis ehkä ollu kiva saada vähän onnellisuutta Jonille. Okei joo ehkä Jon saa jonkinlaista onnea siitä, että se saa olla YLIPÄÄTÄÄN pohjoisessa (koska Stark) + saa olla parhaan kamunsa eli Tormundin kanssa naimisissa, mut ei se silti tuntunu ihan täysin oikeelta. Jotakin muuta, mutten tiedä että mitä.

tormund-jonEi nyt ainakaan TÄSSÄ tilanteessa olis NIIN sanansa mittainen tarvinnut olla

Grey Wormin ehto Jonille oli, että hän saa elää jos  lähtee takaisin Night’s Watchiin (ja Grey Worm lähtee pois King’s Landingista). Okei — no heti kun Grey Worm lähti pois kaupungista, niin Bran, Arya tai Sansa olis voinu todeta Jonille ”että hei noniin Grey Worm lähti, joten jääppä tänne vähän lämpösempään meijän kanssa hengailemaan”. No, nää on näitä. Ehkä Jon lähti koska on ”true to his word” niin kuin aina.

 

3. Night Kingin tarina ja kuolema

Night Kingiä oli kasvatettu koko sarjan ensimmäisestä jaksosta lähtien ja ja.. se ei oikeastaan lämmittänyt, että mitenkä NK:n TARINA päätettiin sarjassa. Sanotaanko näin että moni aukko jätettiin peittämättä ja NK:n tarinakaari sulkematta. J.R.R Martin ei kirjoita YKSIPUOLISIA hahmoja — eli nyt vaikka NK:n suhteen, että Night King olisi PELKÄSTÄÄN PAHA — vaikka hänet luotiinkin aseeksi.

Kaikilla GOT:n hahmoilla on motiivinsa

Nyt sarjassa annettiin tavallaan ilmi, että Night King oli VAIN paha ja NK kuoli oikeastaan ilman mitään selitystä kysymyksiin, kuten MITÄ OLI TEKEMÄSSÄ, MIKSI ja WTF (juu, oli menossa Branin luokse). Mitä esim. heidän jälkeen jättämänsä symboolit merkitsivät?

night-king-symbol-deathNight Kingillä täytyi olla joku muukin motiivi, kun jos vertaa about kaikkiin muihin sarjan hahmoihin; eli vaikka esim. Cersei on aikamoinen asshole niin häntä symppasi omalla tavallaan, koska katsoja tietää MIKSI hän tekee mitä tekee. Tai ehkä Night King yrittää pitää vain OMAN ”rotunsa” elossa (by wiping out whole human race).

Night King, Bran ja Weirwood Tree

Bran sanoi asiasta vain, että ”Night King on tulossa hänen luokseen”. Okei, but WHY? No joo, tiedän sen verran Game of Thronesin LOREA, että koska BRAN oli nyt Three Eyed Raven ja on yhteydessä Weirwood Treehen (eli se taikapuu missä NK luotiin) ja Weirwood Tree on yhteydessä kaikkeen elämään, tapahtuneeseen ja tyyliin AIKAAN mitä Westerosissa on (tämän takia juuri mm. Bran pystyy matkustamaan AJASSA).

weirwood-tree-gotNo, koska Night King oli MYÖS yhteydessä Weirwood Treehen (koska Children of the Forestit loivat NK:n puun läheisyydessä) joten hän halusi tuhota AINOAN elossa olevan MUUN joka oli yhteydessä samaan systeemiin (eli Branin). Tämän takia NK oli EHKÄ Branin perässä — mutta sitä ei selitetty millään lailla sarjassa, mikä oli pyllystä.

Arya vs. Night King

arya-kills-night-kingOlihan se eeppisen hienoa kuitenkin kun ARYA tuhosi Night Kingin, se oli hienosti rakennettu jakso; toimiva, pelottava, ahdistava ja hieno nostatus sitä hetkeä kohti kun Arya yllättää NK:n seläntakaa, vaihtaa tikarin kädestä toiseen ja iskee sen Night Kingiin. Ihan sikahieno! Tykkäsin myös siitä kuinka suhteellisen moni pikku-juttu oli sarjan aikana antanut vihjeitä siitä että nimenomaan Arya tuhoaa Night Kingin.

 

 

4. Tyrionin tarinan lopetus

Tätä oli ihan ilo katsoa. Tyrion jäi luomaan tosiaan maailmaa kirjaimellisesti tuhkasta, ja King’s Landingiin muodostettiin pieni ryhmä joka johtaa nyt kaikkea. Tyrion olisi voinut olla yhtä fiksu kyllä loppuun asti — hän vähän ikään kuin ”tyhmeni” ja teki ei-niin-viekkaita päätöksiä viimeisessä kahdessa tuotantokaudessa. No, eikai kukaan voi olla SUPER kokoajan — edes Tyrion.

tyrion-last-episode-got-finaleTyrionin hahmo oli kyllä yks ihan BEST koko sarjassa. Tykkäsin alusta loppuun asti.

 

5. Jaimien hahmonkehitys OLI timanttista

jaimie-lannisterJaimien hahmo meni kohti täydellistä hahmonkehitystä tasan siihen asti kun hän sanoi Briennelle että ”hän on yhtä vihattava kuin Cerseikin” ja lähti takaisin C:n luokse.

EI — just WHY?

Jaimie on lähtenyt ikään kuin ääliö- & vihattavasta hahmosta liikkeelle ja hän on joutunut kokemaan matkan varrella niin kovia että häntä alkoi symppaamaan jossain kohtaa tosi paljon. Jamiestä kehittyi lopulta oikeesti yks parhaista tyypeistä mitä sarjassa oli, ja sitten kaikki se heitettiin suoraan sanottuna roskakoriin. Jos hän olis mennyt TAPPAMAAN Cersein, niin se olis ollu eri juttu. Nyt hän meni Cersein luokse siksi, että muka rakasti häntä vielä — tai että ”I am just as hateful that she is”.

Jaimien ja Cersein ennustus

jaimie-lannister-cercei-lannisterJa juu, oli ennustus että ”Cersei kuolee rakastettunsa / King’slayerin käsivarsilla” yeah ja se ennustus koski tasan Jaimieta — mutta Cersei oli ollut suhteellisen perseestä Jaimieta kohtaan sarjan aikana, että Jaimiellä ei kyllä ollut juurikaan syytä ”rakastaa” Cerseitä enää. Olis vaikka viimesellä hengenvedolla puukottanut Cerseitä kiitokseksi kaikesta tai jotain.

 

6. Cersein kuolema

cersei-death-scene-jaimieTää oli vähän laimea. Cersei oli ollut sarjassa aikamoinen arsehole ja se miten Cersei lähti sarjasta oli joo symbolinen, mutta suhteellisen laimea. Tai ehkä Martin on todennut että ”no vaikka olisit kuinka PAHA, voithan kuolla vaikka kun olet kotona tekemässä ruokaa — hella syttyy tuleen ja tukehdut savuun”. Tai jotain. VOIHAN niin käydä eipä siinä ja sitten sillä mennään. Cersei ei myöskään lähtenyt koskaan King’s Landingista mihinkään, miksi? Tuli vaan mieleen, että olishan se voinut JOSSAIN muuallakin käydä, ehkä, maybe. No — ei sillä niin väliä.

 

7. Hound vs. Mountain

hound-vs-mountain-battle-final-episode-gotTää oli kyllä mukavaa katsottavaa: HOUND versus MOUNTAIN, eli kauan kaivattu veljes-tappelu. Tätä hetkeä oli kyllä ihan sarjan alusta asti kasvatettu ja siinä se onnistui tosi hyvinkin. Oli hienoa nähdä kun veljekset tappelevat sortuvan King’s Landingin tornirakennuksessa. Nauroin mm. ääneen, kun HOUND NAUROI tajutessaan ettei voi tappaa ”normaaleilla keinoilla” veljeään (iskiessään puukkoa Mountainin silmään). Lisäksi hienon symbolisesti ja lopuksi veljekset heittäytyivät TULEEN — Hound siis pelkäsi tulta koska Mountain oli joskus pentuna polttanut Houndin kasvot tai jotain.

End of story, nice!

 

8. Aryan kohtalo

arya-west-of-westeros-sailAryan lopusta tykkäsin kyllä kovasti, hän lähti ansaitsemalleen seikkailulle — eikä jäänyt tuleen makaamaan tai Gendryn LEIDIKSI (vaikka Gendry hyvä tyyppi olikin). Arya on luotu seikkailemaan & menemään eteenpäin ja tosiaan sitä hän lähtikin lopussa tekemään, eli kohti West of Westerosia — tutkimaan paikkoja joissa ei ole käyty (tai siis mihin Westerosin kartta loppuu). Nice. Aryan hahmonkehitys oli kyllä yksi sarjan parhaista.

Arya ois voinu käyttää taitojaan enempi

Arya oli käynyt pitkän koulun ASSASINIKSI ja hän käytti taitojaan ehkä pari kertaa sarjassa (?) — ja ainakin kerran KUNNOLLA kun kävi viiltämässä kurkun auki siltä vanhalta mieheltä jonka nimeä en nyt juuri muista.

jaeghen-hagar-maisie-williams-arya-starkMuutaman kerran olisin toivonut näkeväni Aryan vielä käyttävän esim. NAAMANVAIHTO-skillssejä (ehkä jopa Cersein kohdalla). Arya ois voinu laittaa Jaimien naaman päälle ja käydä puukottamassa Cersein tai jotain. Tästä tilanteesta ois myös periaatteessa täyttynyt ENNUSTUS (josta kerroin ylempänä).

 

9. Sansa sai mitä halusikin

sansa-queen-in-the-northSansa sai tosiaan pohjoisen itselleen mikä oli hyvä. Sansakin on kokenut sarjan aikana suhteellisen kovia ja Sansan kohdalla hahmonkehitys on ollut kyllä timanttista. Pienestä nillittävästä kakarasta kasvoi asioista perillä oleva, kovanluokan johtajatar. Eipä mulla muuta Sansasta, Hyvä homma hänelle.

 

10. BRAN became the new kuningas

bran-the-broken-king-of-westerosBranin kohtalo tavallaan lämmitti sydäntä — mutta samalla myös EI-yhtään-lämmittänyt sydäntä. IHAN HYVÄ, että Branille annettiin kunniakas lopetus sarjassa, mutta taas toisaalta BRAN — joka ei oo tehny sarjassa juuri yhtään mitään hyödyllistä (on ollut toki pitkällä ja rankalla reissulla ja hypännyt Three Eyed Ravenin saappaisiin ja todisti että Jon on oikeasti Aegon Targaryen), mut ei mun mielestä siltikään mitään sellaista josta hän olis ansainnut kuninkuuden. No — Tyrion tapansa mukaan selitti kyllä hyvin pointtinsa ennen kuin Bran valittiin kuninkaaksi ja se olikin ihan OK -pointti = Bran the Broken brakes the Wheel jne.

Bran olis voinu myös käyttää enempi voimiaan

bran-stark-uses-powerJotakin muuta kuitenkin lopulta ois kaivannut Branin kohtaloksi. Hän olis voinu OIKEESTI VAIKUTTAA/AUTTAA tai ohjata vihollisia / ihmisiä GOT:n tarinan aikana, jotta esim. vaikka Night King olis voitettu tai Cersei — mutta Bran oikeastaan vain tuijotti ja istui ja kertoi monta kertaa että ”ei ole enää Bran”. Vau. Nyt tämän lopun ansiosta hän oli periaatteessa aika turhahko hahmo lopulta.

 

11. SAMin tarina ja lopetus

sam-game-of-thrones-writes-bookNo, tää oli kans luokkaa IHAN OK. Sam keksi GOT:n aikana kuinka White Walkerssit voitetaan ja oikeastaan tästä hetkestä eteenpäin hän vain selviytyi. Vikassa jaksossa hän oli kirjoittanut KIRJAN nimeltä Song of Ice and Fire. Tämä viittasi samankaltaiseen lopetukseen, joka on havaittavissa J.R.R. Tolkienin Lord of the Ringsseissä. Siinäkin seikkailu lopetettiin siihen, että Frodo kirjoitti tapahtumista kirjan. Samilla oli myös hyvä hahmonkehitys sarjan aikana, pointsit siitä.

Vieläkin tosin ihmettelen, kuinka SAM selvisi The Long Night -jaksosta hengissä.

 

Suht negatiiviselta näköjään kuulostan loppuratkaisun suhteen, mutta sitä se sitten varmaan oli. Vikassa kaudessa olis saanu mun mielestä olla ainakin neljä jaksoa enemmän (tai jopa pari kautta enemmän koko sarjaa).

Jos numeroarvosanan voi antaa sarjan LOPUSTA, se olisi: 3/5.

Kokonaisarvosana koko sarjalle on kuitenkin 4,5 / 5. Erittäin kova.

 

Sarja oli todella kova tiettyyn pisteeseen asti

Eipä siinä, hyvä ja paljon mielipiteitä herättävä sarja on ja oli kyllä GOT. Ihmiset on ottanu sarjan lopusta niin itteensä, että nyt jo yli MILJOONA IHMISTÄ on kirjottanut HBO:lle vetoomuksen, että sarjan loppu olis kuvattava uudestaan. Ei hitto — mikään sarja ei ole tähän asti tuottanut näin maailmalaajuista & kollektiivistä fiilistä, mielipahaa tai hyvää.

game-of-thrones-facesAsioita ei enää fiilistelty

Sarja oli mun mielestä TOSI kova jonnekin 6-KAUDELLE, mutta siitä se hivenen laski loppua kohden kun alkoi näkymään sitä efektiä että ”sarja on nyt laitettava pakettiin näissä seuraavissa parissa 7-8 tuotantokaudessa”, eli alkoi näkymään aika- ja paikkahyppyjä ja asioita ei enää samalla tavalla FIILISTELTY kuin aikaisemmin. Siihen sarjaa kohtaan muodostunut vahva tunneside mielestäni perustuukin — että asioita on mehusteltu ja fiilistelty 1-6 tuotantokausilla.

Pisteet Martinille

Sanon sen taas kerran, mutta HIENOA DUUNIA George Martin. Mies on luonut jotakin niin hienoa, että siitä on tullut about maailman katsotuin (ja varmaan puhutuin) TV-sarja. Sarjaa on seurattu ympäri maailmaa kuin kuuta nousevaa. Oikeesti — tyyliin mistään sarjasta ei ole aikaisemmin ollut tällaista HYPEÄ ja meininkiä kuin GoT:sta + että hahmojen valintoja ja tarinoita puidaan näin paljon. Huhhuh.

Innolla kyllä odotan, että hän saa KIRJANSA valmiiksi (jos ja toivottavasti saa). Hän on sen verran, no — sanotaanko suoraan että ei-missään-parhaassa-kunnossa tällä hetkellä ja käsittääkseni hän on saanut ihmisiltä ympäri maailmaa jopa LAHJOITUKSIA — tyyliin että ”hei Martin muistahan pitää ittes kunnossa (ja elossa), että saat kirjoitettua GOT-kirjat valmiiks”. Haha, hope sou.

 

Hullun siistejä Game of Thrones -aiheisia METALLISIA julisteita

DISPLATE:lta löytyy aivan sairaan hienoja elokuva-, peli- TV-sarja -aiheisia (METALLISIA) julisteita. Displate kandee käydä tsekkaa ihan noin ylipäätäänkin — mutta tässä nyt pari GoT-aiheista julistetta. Samoten AliExpressistä löytyy myös todella hienoja julisteita!

 

Se oli siinä

Mitäpä mieltä itse olit sarjasta? Nyt tämä on ollut käytännössä mun yksinpuhelua tähän asti, joten kirjota ihmeessä tuonne kommentteihin että miltä SUSTA tuntui sarjan lopetus. Multa tulee vielä ainakin yks artikkeli liittyen GOT:tiin.

Jos multa unohtuu laittaa tähän artikkeliin jotakin, niin kommentoi alle tai pistä viestiä mulle esimerkiksi videosta, joka kuuluisi tähän artikkeliin.

Nyt se on loppu. Ugh tyhjä olo.

Jees, muista lukea aikaisempia artikkeleitani:

Kiitos lukemisesta! Jaa artikkelia eteenpäin jos koet sen eeppiseksi!


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen. Näet suhteellisen kätevästi hintahaarukan eri tuotteille Hintaoppaasta.

MUN PUHELIN: OnePlus -puhelin »

VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

LOISTAVA TIETOKONEEN PÖYTÄMIKKI: Røde NT-USB & PÖYTÄTELINE: Røde PSA 1 »

BUDJETTILUOKAN PUHEMIKKI: Røde SmartLav+ »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

JÄLKITYÖSTÖ-OHJELMISTO (PC): Adoben Creative Cloud »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Seuraile Johea:

Kiitos lukemisesta

Tsekkaile alta muita kirjoittamiani artikkeleita ja muista myös kommentoida tätä artikkelia!

Muista TILATA meitsin YouTube-kanava!

Hei, kiitos että luit tämän artikkelin! Saa jakaa ja tykätä, jos tällä artikkelilla oli esim. jotakin positiivista vaikutusta elämääsi. Seuraavaan kertaan!

Hei, tästä saat ILMAISIA efektejä Action VFX:ltä!

free-dust-waves

Voit tykätä myös näistä