Etusivu Blogi Teoksesi on valittu elokuvafestivaalille! Hienoa – mutta mitä yleensä tapahtuu ennen festivaaleja?

Teoksesi on valittu elokuvafestivaalille! Hienoa – mutta mitä yleensä tapahtuu ennen festivaaleja?

kirjoittanut Johe
tietokone-lappari-kahvi-youtube

Dear Johannes,

The Global Impact Film Festival would like to thank you for the opportunity to view your film.

CONGRATULATIONS! Your film Small Town Hitman has been accepted as an Official Selection to the 2018 Global Impact Film Festival.

Tämä on aina hieno hetki – itse ohjaama elokuva on valittu kansainvälisille elokuvafestivaaleille. Kyllähän se nyt on pirunmoinen kunnia! Joku on katsonut nollabudjetilla tehdyn filmimme ja on arvioinut sen niin, että se tulee osaksi kansainvälisiä elokuvajuhlia. Global Impact Film Festival taitaa olla nyt neljäs isompi festivaali johon Olohuonetuotannon elokuva on valittu.

Mitä tapahtuu ennen elokuvafestivaalia?

No joo, pointtina tässä kirjoituksessa ei ole hehkuttaa kuinka siistiä on päästä festareille, vaan kertoa mitä tapahtuu nyt valituksi tulemisen jälkeen – ja ennen festivaaleja. Haluan vähän avata prosessia tänne blogiin, koska en itse esimerksi löytänyt aiheesta paljoakaan tietoa aikanaan, kun ensimmäistä kertaa tultiin valituksi festareille.

Puhutaan tässä artikkelissa pääasiassa Global Impact -festareiden (GIFF) lähettämistä viesteistä ja festivaaliohjeista. Aloitetaan GIFF:ltä tulleesta hyväksymis-kirjeestä, jonka saimme ja otetaan sieltä suoria lainauksia tähän muun tekstin tueksi. Analysoidaan tekstiä kappale kappaleelta ja kerron, kuinka olen itse toiminut tämän festarin suhteen ohjeistusta saadessani. Jokaisella festarilla tosin ohjeistus on ollut hieman erilainen, mutta antaapahan tämä edes jotakin pohjaa asialle – eikä tämä onneksi mitään rakettitiedettä ole. Kerron muista valintaprosesseista vaikka myöhemmin.

Miten siis tähän tilanteeseen ollaan tultu?

Palauttaakseni meidät (lukijan) kartalle tässä hommassa niin ennen koko tätä hyväksymis-kirje-asiaakaan olen siis jokunen kuukausi sitten (ehkä puolen vuoden sisään) lähettänyt elokuvamme Withoutaboxin kautta GIFF -festivaalille. Ja nyt joku viikko takaperin tupsahti sähköpostiin tosiaan GIFF:ltä kirje, että haluaisivat ottaa Small Town Hitmannen sinne screenattavaksi.

Nyt itse asiaan

Ja nyt: liikaa jaarittelematta mennään suoraan asiaan – ”copy pasteen” alle jatkoa tuolle yllä olevalle tekstille:

You will receive the official laurels, a breakdown of your film screening, ticket information and schedule by June 10th, 2018.”

Jokaisella festivaalilla on oma persoonallinen palkintomerkkinsä. Näitä kutsutaan ”laureleiksi”.

Official selection Global Impact Film Festival

[Laurel – Global Impact Film Festival]

”Laurel” on merkki, joka pitää lisätä markkinointimateriaaleihin, ja yleensä sen olen laittanut julisteisiin (ja muihin mahdollisesti pyydettyihin materiaaleihin). Tässä kuva suunnitteluhetkestä:

[Kuva: Small Town Hitman -juliste]

Viesti jatkuu:

”*Each film gets two (2) free All Access Passes for the makers of the film to attend the festival.”

Suomeksi sanottuna; jokaista valittua elokuvaa kohden saa kaksi ”pääsy kaikkialle” – festivaalipassia. Sillä saa siis kulkea vapaasti festivaalialueella ja käydä katsomassa näytöksiä.

”We require the following information for our program and publicity campaign. Please send us the following materials ASAP and no later than JULY 1st, 2018 to secure your film screening. Any materials received after July 1st will not be accepted.”

Sinun täytyy lähettää pyydetyt asiat ennen heinäkuun ensimmäistä päivää, jotta festari voi varmistua siitä että elokuvasi saadaan näytille sinne. Ja mitäs materiaaleja sinne vaaditaan?

 • Please label your still image of the film or film poster file as stated below and upload the file to the link below: (Up to three files is accepted)
 • LABEL IMAGE FILE: NAME OF FILM_FIRST NAME_LAST NAME_STILL IMAGE or FILM POSTER
 • FILE TYPE: Preferably .png or .jpg and 300dpi resolution
 • LINK: ******

Laita saamasi laurel kiinni julisteeseen, tai elokuvan still-kuvaan. Nimeä se pyydetyllä tavalla ja tallenna kuva .jpg- tai .png -muotoon. Lähetä kuva annetun linkin kautta (linkit olen poistanut tästä artikkelista, koska ne ovat salaisia).

 • *** YOU MUST UPLOAD A COPY OF YOUR FILM TO THIS NEXT DROPBOX LINK NO LATER THAN SATURDAY JULY 1st by 10:00PM PDT in order to secure your film screening.
 • LABEL SHORT FILM FILE: NAME OF FILM_FIRST NAME_LAST NAME_RESOLUTION_CODEC
 • FILE FORMAT: Preferably .mov, codec: H.264, resolution: 1080p.
 • LINK: ******
 • *NOTE:Files uploaded must be final versions. No exceptions.

Ohjeet jatkuu: elokuva täytyy ladata annetun linkin kautta festivaalin pitäjille ja videotiedosto pitää olla myös nimetty tietyllä tavalla. Tiedosto on tallennettava (tulostettava editointiohjelmasta ulos) tietyssä muodossa; .mov ja coodekkina .h264, resoluutiona 1080p.

Näitä termejä en ala tässä selittämään, koska se ei kuulu nyt tähän artikkeliin.

Aina kannattaa kysyä

Jos itseasiassa tarkkoja ollaan – ohjeessa lukee että ”preferably”, eli ”olisi hyvä jos sais elokuvan muodossa .mov ja .h264.” Tähän tartuin, sillä itselläni oli Small Town Hitman tulostettuna muotoon .mp4 ja .h264. En välttämättä halunnut tulostaa elokuvaa taas (editointiohjelmasta ulos) koska se kestää about 4-7 tuntia, joten lähetin suoraan festivaalin pitäjille sähköpostia, että ”mun elokuva olis tässä ja tässä muodossa, käykö se teille? Jos käy, lähetän sen, mutta jos ei niin tulostan sen toki pyydettyyn tiedostomuotoon.” No, he sieltä vastasivat että se on täysin OK jos lähetän elokuvan siinä muodossa missä se mulla jo oli. Jes, kannatti kysyä! Aina siis voi kysyä ja kannattaakin kysyä ennen kuin feilaa jotakin todella pahasti.

Tiedän, että festivaalien pitäjät ovat hurjan kiireisiä, mutta tottakai kysyn jos jokin mietityttää. He vastaavat jos kerkeävät ja minä toimin sen tiedon ja materiaalien varassa jota mulla on. Ja kun tiedän, että he pystyvät joka tapauksessa pyörittämään siellä .mp4-muotoistakin videotiedostoa (ei heillä niin alkeelliset vehkeet siellä ole, etteikö pystyisi). Plus, Small Town Hitman -lyhytelokuva ei näytä (ainakaan tavallisen katsojan silmään) yhtään sen ”paremmalta” .mov -muodossa kuin .mp4 -muodossa. Ehkä minä saattaisin (tekijänä) jotakin pientä eroa huomata, mutta sillä nyt ei ole merkitystä. Toki jos tiedetään, että tiedostomuoto vaikuttaa radikaalisti esim. elokuvan väreihin tms. niin sitten ollaan tarkkoja tiedostomuotojen kanssa.

Lisäohjeita

Muutaman viikon päästä tästä ensimmäisestä sähköpostista tuli uusi viesti Global Impactilta, jossa annettiin lisäohjeita ja mm. nuo laurel-grafiikat.

Dear Johannes,

We’re so excited to screen your film at this year’s festival!

Below we have important information and links.

Laurels & Schedule:

 • Below is the link to the GIDC Filmmaker Dropbox Folder where you will find the 2018 Official Selection Laurels both in white and black lettering and schedule of film screenings for programming.
 • Feel free to use whichever laurel suits your poster best.
 • Dropbox Link: ******

Eli tuossa yllä olevan viestin mukana sain vasta Laurel-grafiikat ja pääsin niitä lisäilemään julisteeseen.

Director’s Bio and Film Synopsis:

 • Please help our team with inputing the director’s bio and film synopsis each between 3 to 5 sentences in the Google Drive link below.
 • If we do not receive a bio or synopsis by July 10th, we will use descriptions sent from the film’s submission.
 • Google Drive Link: ******

Tässä he pyytävät lyhyttä kuvausta ohjaajasta ja samoin lyhyttä tiivistelmää elokuvasta. Kirjoittelin heille max. 5 lauseen mittaiset tekstit pyydetyistä asioista, jotka mulla periaatteessa oli jo valmiina. Muutin niitä toki hieman tähän tarkoitukseen sopivimmiksi ja lähetin ne jo parin päivän sisään annetun linkin kautta.

Perusasioista, eli ystävällisyydestä pointsit

”We know this is a lot of information, especially during a busy summer. Please help us out by sending the materials by the deadlines.

Thank you for your cooperation and for being a part of the festival!”

Global Impactilta on tullut tähän asti todella ystävällistä ja hyvän henkistä viestittelyä (niin kuin näistä viesteistä voi ehkä huomata) ja on ollut pelkästään ilo hoitaa asioita heidän kanssaan. On ollut kuitekin paljon huonompiakin kokemuksia festivaalien kanssa toimimisesta ja semmosta se välillä on. Kiitos siis Global Impact FF! Tänne lätäkön toiselle puolellekin voi tuntea, kuinka innoissaan he ovat elokuvien näytöksistä. Postasin mm. Instagramiin kuvan, kun suunnittelin Laurelin laittoa julisteeseen, niin siihenkin he vastasivat jotakin että ”Woo!!”. Haha.

Materiaalien lähettäminen Global Impactiin oli kuitenkin suhteellisen helppoa. Aikaisemmin olen joutunut kahdessa viikossa mm. yhtäkkiä teetättämään Tutorial-lyhytelokuvasta fyysiset DVD- ja Blu-ray kopiot, kun lähetin materiaaleja DTLA Film Festival:lle (Down Town Film Festival Los Angeles). Tämä a.) maksoi pari sataa euroa ja b.) oli suht haastavaa niin lyhyellä varotusajalla kun fyysiset kopiot piti kuitekin lätäkön toiselle puolelle saada, eikä ollu mitään käryä mistä saa halvalla blu-ray -kopioita. DTLA:n suhteen tapahtui kaikkea muitakin niin sanotusti ”pikku haasteita”. No DTLA:n suhteen häsläys johtui suurelta osin siitä, että heidän lähettämä hyväksymis-kirje oli mennyt mulla roskapostikansioon ja huomasin sen ihan liian myöhään. No, eka kerta on aina eka kerta. Heh.

Kun materiaalit on lähetetty

Nyt kun kaikki materiaalit on lähetetty festareille, niin täytyy yrittää saada omakin perse Amerikkoihin. GIFF järjestetään siis Washington DC:ssä.

Se on vaan raa’asti todettuna ”tonni poikineen” käydä katsomassa 20 minuuttia lyhäriä jenkeissä. Toki se on ikimuistoista ja hienoa ja en siis missään nimessä valita. Rahaa ei vain ole tuhatta euroa ns. tuosta vaan takakaskusta ”huitasta” jokaiselle tämmöiselle käynnille. You know  elämän realiteetteja vain. Mutta, ihan mahtavaa ja täytyy jostain rahaa yrittää kehitellä!


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen. Näet suhteellisen kätevästi hintahaarukan eri tuotteille Hintaoppaasta.

MUN PUHELIN: OnePlus -puhelin »

VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

LOISTAVA TIETOKONEEN PÖYTÄMIKKI: Røde NT-USB & PÖYTÄTELINE: Røde PSA 1 »

BUDJETTILUOKAN PUHEMIKKI: Røde SmartLav+ »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

JÄLKITYÖSTÖ-OHJELMISTO (PC): Adoben Creative Cloud »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Seuraile Johea:

Kiitos lukemisesta

Tsekkaa ihmeessä myös kirjoittamani artikkelit: 5 PARASTA sivustoa & tässä 8 LOISTAVAA sivustoa — joissa on vinkkejä paikoista, mistä voit ladata ILMAISEKSI kuvia henkilökohtaiseen tai kaupalliseen käyttöön!

Muista TILATA meittin YouTube-kanava!

Kiitos lukemisesta! Jaa ihmeessä artikkelia, jos sillä oli esim. jotakin positiivista vaikutusta elämääsi. Toivottavasti oli ja seuraavaan kertaan! Cheers!

Hei, tästä saat Action VFX:n SÄÄ -elementeistä 25% hinnasta pois!

Voit tykätä myös näistä