Etusivu Blogi Käytätkö SOSIAALISTA MEDIAA liiankin ahkerasti? — näitä juttuja kannattaa jossain kohtaa pohtia

Käytätkö SOSIAALISTA MEDIAA liiankin ahkerasti? — näitä juttuja kannattaa jossain kohtaa pohtia

kirjoittanut Johe

SOME — eli Sosiaalinen media pienentää maapalloa erittäin paljon ja SOMEEN liittyy paljon HYVIÄ JUTTUJA, mutta olet(han) miettinyt joskus myös sosiaalisen median (tavallaan) ”kääntöpuolta” ja esim. MITEN sosiaalisen median palveluita SUUNNITELLAAN (kuten Facebook ja Instagram)? Ootko miettiny esim. että miks susta tuntuu siltä, että miks esim. vertailet nykysin itseäsi muihin suhteellisen paljon — tai miksi TUNTUU jatkuvasti siltä, että PITÄÄ KATSOA PUHELINTA (somen suhteen siis)?

No, ainakin tuo jälkimmäinen asia on aikalailla suunniteltua.

Mielenkiintoinen ja puhutteleva aihe

Tässä artikkelissa on ajatuksia ns. sosiaalisen median varjopuolesta ja esim. Facebookin suunnittelusta — ja linkkailen erinäisiä videoita asiaan liittyen. Aiheesta on monenlaista keskustelua ja se jakaa ihmiset varmasti halki poikki ja pinoon, mutta minusta aihe todella mielenkiintoinen, ajankohtainen, tärkeä ja koskettaa nykyään about 2 miljardia muutakin ihmistä.

Tämän artikkelin pointti on valistaminen

EN KIRJOITA TÄSTÄ AIHEESTA SIKSI, että haluaisin jotenkin sanoa että ”ÄLKÄÄ KÄYTTÄKÖ SOMEA tai KÄYTTÄKÄÄ SOMEA VÄHEMMÄN” tms. koska:

  • a.) se on täysin turhaa, sillä ihmisethän tekevät lopulta justiinsa niin kuin itse haluavat
  • b.) itsekin käytän aktiivisesti SOMEA (Face, Insta, Youtube) parhaimmillaan monta tuntia päivässä — ja varmaan 50%:sti käytän eri some-palveluita TYÖKSENI.

Pointtina mulla on vain valistaa sellaisia lukijoita, jotka eivät ehkä yhtä tiiviisti seuraa kaikkea tätä (tai törmää esim. tällaisiin videoihin normaalisti).

Tämän artikkelin lopussa (TED-puhe -videossa) on keskustelua itseasiassa sellaisesta pointista, että eihän SOME itsessään ole paha. You know. No mutta, tsekkaa nää videot jos sieltä jotakin mielenkiintoista löytyisi. Joka tapauksessa: diippiä sh*ttiä.

Let’s begin.

Facebookin (eräältä) suunnittelijalta pari sanaa FB:n kehityksestä

Aloitetaan näin kevyesti hyppäämällä suoraan videoon, jossa entinen Facebookin työntekijä kertoo — kuinka FACEBOOK on siis alusta asti SUUNNITELTU viemään mahdollisimman paljon SUN AJATUKSIA ja mahdollisimman paljon SUN AIKAA. Lopulta ollaan pisteessä kun Facebook (ja muu some) oikeasti muuttaa — tai on JO muuttanut — ihmisen käyttäytymistä aika perustavanlaatuisesti. ”You are being programmed.”

Samankaltaisia videoita löytyy paljon muitakin (ympäri Youtubea), mutta tässä nyt yksi.

Charisma on Commandilta video Instagramista:

Video alkaa hyvin: ”Jos olisit ALIEN ja näkisit VAIN ihmisten INSTAGRAM postaukset yms. niin olisit varmaan ihmeissäsi kun ompas kaikki ihmiset jotenkin onnellisia, nauravia koko ajan ja tekevät huikeita juttuja.” Näinhän ei ole — vaan ihmiset rakentavat itsestään tietynlaista kuvaa sosiaaliseen mediaan ja haluavat mm. buustata tiettyjä juttuja/ominaisuuksia itsestään. No, katso video niin ymmärrät paremmin mitä kirjoitin tähän.

Ja Samat jutut pätevät toki myös esim. Facebookkiin ja muihin some-palveluihin.

Yksi asia mikä kannattaa muistaa tästä videosta:

  • tykkäämiset, seuraajamäärät jne. EIVÄT tee sinua oikeasti onnelliseksi

Improvement Pillin video Instagramista:

Tosi mielenkiintoisia pointteja tässä videossa myös: jos ennen (vanhaan) ihmiset ”kilpailivat” sosiaalisesta statuksestaan VAIN sen ihmisryhmän kanssa keiden kanssa vietti KÄYTÄNNÖSSÄ aikaa (esim. koulu, työpaikka, perhe, kaveripiiri yms.) — kilpailu oli paljon pienempää suhteessa nykyiseen. NYT ”kilpailet” sosiaalisesta statuksestasi periaatteessa koko maailman kanssa; koska sosiaalinen media.

Absolute motivaatiolta video aiheesta — tää on tavallaan kooste monesta videosta:

Lainauksia videosta: älypuhelin / somekäyttäymis -toimintamallit ”istutetaan” jo esim. lasten käyttäytymiseen ennen kuin lapsilla on periaatteessa kyky miettiä asiaa kriittisesti. Ihmisethän vertaavat itseään (yleisesti ottaen) toisiin vähintäänkin alitajuntaisesti jo oikeassakin elämässä — mutta somen avulla ihmiset vertaavat itseään enemmänkin muiden ihmisten ”HIGHLIGHTED” hetkiin — mikä on taas ehkä huonompi homma. Somessa voi siis syntyä ns. ”valheellinen todellisuus” ihmisten elämästä — ja tavallaan vertaat itseäsi siis muiden ihmisten valheelliseen todellisuuteen. Tätä samaa asiaa on tosin käsitelty jo parissa ensimmäisessä videossa.

Some vaikuttaa myös biologisella tasolla

Videossa mennään myös biologiselle tasolle — eli sille kuinka periaatteessa jokainen ”notifikaatio” jota saat puhelimeen (someen) niin se aiheuttaa sulle sellaisen ”maybe” -tunteen jolloin notifikaatio on pakko katsoa — samassa syssyssä nousee myös DOPAMIINI-tasot (mielihyvän tunne).

Kun katsot videota, yritä UNOHTAA JENKKI / DRAAMA / KLISEISYYS / HYPETYS— ja ajattele itse asiaa mitä videon ytimessä on. Unohda oikeastaan myös tarinaa / fiilistä alleviivaava musiikki.

TED -puhe SOMEn vaikutuksista ihmismieleen:

Tsekkaa tää video ennen kuin sanon siitä sanaakaan.

SOME on vain työkalu

Okei, vaikka kuinka ajatellaan, että SOSIAALINEN MEDIA on ”PAHA” jne. — niin, asiahan ei oikeasti ole näin. Bailey Parnell jakaa mielenkiintoisia ajatuksia liittyen somekäyttäytymiseen: mm. ”eihän SOME ole oikeasti paha — vaan IHMISET ovat. Some on vain TYÖKALU, jota ihmiset itse käyttävät siihen mitä ovat aikojen alusta tehneet: kertoneet tarinoita ja jakaneet tietoa.” Tärkeää on vain se, miten kaikkeen tähän oman pään sisällä reagoi.

Word.

Asian ytimessä

Lopetan tämän artikkelin videot noihin Baileyn puheisiin, koska haluan jättää SOMEsta kaikesta huolimatta POSITIIVISEN SÄVYN (koska tosiaan SOME ei itsessään ole jotenkin ”paha”) & itse ajattelen SOMEsta erittäinkin positiivisesti. Vaikka onhan se tosi HÄRSKIÄ tiedostaa tavallaan esim. se, MITEN Facebookkia on alusta asti suunniteltu: eli niin että se saisi mahdollisimman paljon multa huomiota ja kuinka päästäis vaikuttamaan jopa mun dopamiini -tasoihin jne.

Edelleen tärkeintä on se, miten näitä palveluita itse käyttää. Mulle SOME on vähän fifti-siksti ajanvietettä ja työasioita varten. Ja noin yleisesti ottaen oon vaan tulessa kaikesta tekniikan kehityksestä.

No — MIKSI itse olen SOMEssa?

  • Käytän somea siihen, että voin pitää YSTÄVIIN ympäri maailmaa yhteyttä
  • Facebookissa on helppo tehdä ”ryhmä” ja tiedottaa ryhmän sisällä tiettyjä asioita (kun on esim. joku lyhytelokuva -projekti menossa)
  • TIEDOTTAA omista tärkeistä hetkista & töistä
  • somen avulla voi saada KONTAKTEJA ja mahdollisia TÖITÄ — mikä on erittäinkin (jopa) kriittistä oman työnkuvan kannalta
  • opettaminen on itselleni lähellä sydäntä, joten pidän siitä kuinka helposti somessa voi JAKAA TIETOA
  • yritän ajatella ennemmin SOMEN MAHDOLLISUUKSIA (kuin jotakin sellaista että SOME olis tuhoamassa ihmiskunnan)
  • SOME — ja tarkemmin YOUTUBE ON OPETTAJA, eli Youtubesta voi oppia aivan käsittämättömän määrän uusia asioita (mm. video- / elokuvanteko)

Olen tosin pyrkinyt karsimaan itseltäni kaiken periaatteessa TURHAN SOMEn selaamisen & aivottoman scrollauksen pois koska se ei vie ainakaan mihinkään hyvään — oikeastaan aikaa kuluu vaan hukkaan (scrollatessa).

Tiivistelmänä (tästä kaikesta) TIEDOSTA SIIS se, että Sosiaalinen media:

  • On KEHITETTY alusta asti monellakin tapaa addiktoivaksi
  • Aiheuttaa BIOLOGISELLA TASOLLA dopamiinitasojen hetkellistä nousua (mielihyvän tunne)
  • On SUUNNITELTU NIIN, että se veisi sun ajasta aina vaan isomman osan
  • AIHEUTTAA SULLE kasvavissa määrin fiiliksiä, että VERTAAT itseäsi muihin
  • Aiheuttaa yleisesti ottaen ihmiselle ajattelumallia, että ”KAIKKI HETI MULLE NYT JA ÄKKIÄ” (eli kärsimättömyyttä)
  • on suunniteltu TUOTTAMAAN mahdollisimman paljon RAHAA tekijöilleen

surullinen-tytto-some-puhelinSemmosta.

Ja viimeiseksi: Don’t give a f**k

Älä siis VERTAA itseäsi kehenkään, äläkä mieti liikaa mitä muut sinusta ajattelevat & ole vain oma itsesi — vaikka käyttäisit SOMEa kuinka ahkerasti. Tee juuri niitä asioita mistä nautit. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta niin se vaan on. Kannattaa joskus miettiä MISTÄ SYISTÄ ja MITEN ylipäätään käytät SOMEa? Ovatko syyt hyviä vai huonoja?

Tähän ”älä välitä mitä muut sinusta ajattelevat” -asiaan liittyen löydät tiukkaa settiä HOW TO NOT GIVE A F*CK -kirjasta. Tästä voit kuunnella kirjan tiivistelmän:

Kuuntele kirjan ensimmäinen osa (tiivistelmä) tästä ja kun se loppuu, Youtube ohjaa sut kyllä kirjan TOISTA OSAA kuuntelemaan. Kirjassa on yleisesti ottaen erittäin hyviä ajatuksia elämästä.

Loppukaneeteiksi

Semmosta tänään; tää aihe on mielessä vähän väliä, koska SOME-asioiden kanssa on väkisinkin tekemisissä päivittäin. Toki toivon, että nää jutut jotenkin avaisi sosiaalisen median käsitettä uudella tavalla, tai että näistä jutuista olis jollekulle esim. apua — jollain lailla(?) Hope so.

Jees, muista lukea aikaisempia artikkeleitani:


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen.

ADOBEN OHJELMISTOT: Adoben Creative Cloud »

Loistava lisäosa Adobe Premiereen & After Effectsiin: Animation Composer (Mister Horse)

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:

VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Seuraile Johea:

Kiitos lukemisesta

Tsekkaa ihmeessä myös kirjoittamani artikkelit: 5 PARASTA sivustoa & tässä 8 LOISTAVAA sivustoa — joissa on vinkkejä paikoista, mistä voit ladata ILMAISEKSI kuvia henkilökohtaiseen tai kaupalliseen käyttöön!

Muista TILATA meittin YouTube-kanava!

Kiitos lukemisesta! Jaa ihmeessä artikkelia, jos sillä oli esim. jotakin positiivista vaikutusta elämääsi. Toivottavasti oli ja seuraavaan kertaan! Cheers!

Hei, tästä saat ILMAISIA ääniefektejä Action VFX:ltä!

free-explosion-sound-sfx

Voit tykätä myös näistä