Etusivu Blogi Bitcoin — mikä se on ja mistä se on tullut?

Bitcoin — mikä se on ja mistä se on tullut?

kirjoittanut Johe
bitcoin digitaalinen valuutta

Bitcoin — mikä Bitcoin oikein on ja mistä se on tullut?

Vähän yli vuoden ajan olen sukellellut niin sanotussa kryptovaluutta -kaninkolossa. Oikeasti, päivittäin olen tutkinut kryptovaluutta-aiheisia artikkeleita ja katsellut YouTube-videoita — ja nyt vasta alkaa tuntumaan siltä että alkaa pikkuhiljaa ymmärtämään mistä Bitcoinissa (ja muissa kryptoissa) on kyse. Joten, mikä on Bitcoin? Mistä Bitcoin on tullut? Mihin Bitcoin on menossa? Onko Bitcoin hyvä sijoituskohde? Näihin kysymyksiin yritän tässä artikkelissa antaa jonkinlaisia ajatuksia linkkaamieni videoiden kautta.

Bitcoiniin täytyy tutustua itse

Sen totean tähän heti alkuun, että Bitcoin on todella laaja käsite, eikä sitä pysty oikein avaamaan yhdessä kahvipöytäkeskutelussa. Jotta Bitcoinia pystyy ymmärtämään ja siitä alkaa saamaan jonkinlaisen käsityksen, asiaa kohtaan on oltava ensinnäkin oma kiinnostus ja asian tutkimiselle on annettava aikaa. Itsellänikin tosiaan on mennyt yli vuoden ajan, että alkaa edes vähän ymmärtämään mistä kryptovaluutoissa on kyse. Bitcoin on nimittäin paljon paljon enemmän kuin vaan ”kryptovaluutta”. No juu, mutta lähdetäämpä tutkimaan asiaa.

En ole sijoitusneuvoja

Pieni discleimeri tähän väliin, että en ole kenenkään sijoitusneuvoja — eikä näitä mun juttuja täällä todellakaan kannata ottaa sijoitusvinkkeinä. En ole todellakaan ammattilainen näissä hommassa. En ole sponsoroitu minkään yrityksen puolesta sanomaan näitä tässä artikkelissa mainittuja asioita. Tässä artikkelissa mainitut asiat eivät ole sijoitusvinkkejä, tee aina omat tutkimuksesi ennen kuin sijoitat.

Kryptovaluutat & sijoittaminen — miten päästä alkuun?

Kirjoitin vähän aikaa sitten artikkelin, jossa pohdin syitä miksi aloitin sijoittamaan kryptovaluutoihin ja miten kryptovaluutta-sijoittamisen kanssa päästään alkuun. Lue ihmeessä kyseinen artikkeli ennen kuin jatkat tämän artikkelin lukemista.

Mitä kautta itse sijoitan kryptovaluutoihin?

Sijoitan kryptovaluutoihin BINANCE -nimisen pörssin kautta. Lukase tosiaan mun edellinen artikkeli liittyen kryptovaluutta-sijoittamiseen — siellä juttelen hieman enemmän Binancesta.

 

 

DISCLAIMER

Ennen kuin alan puhumaan Bitcoinista, selvennyksenä totean etten ole itse sijoittanut taaleriakaan Bitcoiniin. Olen alusta asti ollut ns. ”altcoin sijoittaja”, eli mulla on oikeastaan kaikki rahat kiinni muissa kryptoissa. Vaikket laittaisi yhtään rahaa kiinni Bitcoiniin, kannattaa kuitenkin Bitcoiniin (nimenomaan) ensimmäisenä tutustua, koska sen jälkeen ymmärtää paremmin myös muita kryptovaluuttoja. Bitcoin on nimenomaan siis se, mistä kannattaa lähteä kryptovaluutta-opiskelun kanssa liikkeelle.

 

Katso ensimmäiseksi tämä CoinBureaun video Bitcoiniin liittyen 👇

Jos olet kiinnostunut kryptoista, tiedoksi vaan että CoinBureauta kannattaa seurata. Vuosi takaperin aloin tätä kanavaa seuraamaan ja olen vuoden aikana suuren osan heidän sisällöstään katsellut. Hyvää sisältöä, pakko todeta.

 

Mikä on Bitcoin (BTC)?

Bitcoin — mikä se oikein on? Bitcoin (BTC) on kryptovaluutta, joka tiivistetysti on tullut mullistamaan koko nykyisen rahatalouden & käsityksen rahasta. Bitcoin on ns. ”store of value”, eli Bitcoinia kutsutaan monesti virtuaaliseksi kullaksi. Bitcoin on ensimmäinen kryptovaluutta ja siitä kaikki on lähtenyt aikanaan liikkeelle.

Bitcoin käyttää siis peer-to-peer-tekniikkaa toimiakseen ilman keskusviranomaista tai pankkeja; transaktioiden hallinta ja bitcoinien liikkeeseenlasku suoritetaan kollektiivisesti verkon toimesta. Bitcoin on toimii avoimen lähdekoodin pohjalta; se on julkinen, kukaan ei omista tai hallitse Bitcoinia yksinään — eli toisin sanoen kaikki voivat periaatteessa osallistua Bitcoinin omistamiseen, turvaamiseen ja kehittämiseen. Monien ominaisuuksiensa ansiosta Bitcoin mahdollistaa rahalle käyttötapoja, joita mikään aikaisempi maksujärjestelmä ei ole voinut tarjota.

By people, for people

Eli; Bitcoin on kehitetty ihmisiltä ihmisille englanniksi — ”by people, for people”. Bitcoinin pointtina on nimenomaan se, että keskuspankkeja ei tarvita enää ns. välikäsiksi kun pitää liikutella rahaa / maksaa asioita. Bitcoin on tosiaan maailman ensimmäinen kryptovaluutta. Valuutoilla on yksi iso rooli: ne on luotu digitaaliseksi rahaksi, vaihdannan välineeksi. Kuuntele alapuolelta Bitcoinkeskuksen ajatuksia Bitcoinista.

 

 

Tässä vielä video Bitcoinin perusteista

 

Mistä Bitcoin on tullut?

Bitcoinin on aikanaan (vuonna 2008) laittanut liikkeelle ”Satoshi Nakamoto” -nimimerkillä kulkeva henkilö — mies tai nainen, tai ryhmä ihmisiä — kukaan ei tiedä 100% varmaa vastausta. On paljon huhuja ja kuulopuheita Bitcoinin kehittäjän henkilöllisyydestä.

Tässä yläpuolella olevassa videossa Bitcoinkeskus käy suhteellisen tarkasti läpi Bitcoinin synnyn historiaa ja Satoshi Nakamotoon liittyviä juttuja. Kannattaa katsoa mikäli aihe kiinnostaa!

Satoshi Nakamoto siis laittoi aikanaan Bitcoinin liikkelle ja hän aluksi keskusteli foorumeilla aiheesta tiiviistikin. Sittemmin hän kuitenkin jättäytyi pois Bitcoinin kehityksestä ja antoi ikään kuin projektin muille. Satoshin oikeaa henkilöllisyyttä on spekuloitu noista päivistä lähtien, eikä oikein kukaan tunnu edelleenkään tietävän varmasti kuka hän on.

Bitcoin — miksi sillä on arvoa?

Lyhyesti todettuna Bitcoinilla on arvoa, koska me (ihmiset) annamme sille arvon — ja koska Bitcoinia tarvitaan. Yleisö ja tarve antaa siis Bitcoinille arvon.

 

 

Bitcoin & tulevaisuus — minne Bitcoin on menossa?

Uskon, että Bitcoin ja muut kryptovaluutat tulee olemaan kasvava osa meidän joka päiväistä arkeamme. Ihmettelen jos 5-10 vuoden päästä emme vielä maksa Bitcoinilla tai muilla kryptovaluutoilla ruokaostoksia kaupassa. Siihen pisteeseen jos ja kun joskus päästään, on vielä monta mutkaa matkassa — sillä uusien teknologioiden adoptio on joskus hidasta.

Iso askel tälle on ollut kun esimerkiksi El Salvadorissa otettiin viime vuonna käyttöön Bitcoin virallisena maksuvälineenä (legal tender). Veikkaan, että moni muu valtio seuraa perässä. Tottakai El Salvadorin rahapoliittinen tilanne on aivan eri kuin suuressa osassa muuta maailmaa, mutta tämä on positiivinen tönäisy siihen suuntaan, että Bitcoinia aletaan katsomaan muualla maailmassa varteenotettavana vaihtoehtona viralliseksi maksuvälineeksi — dollareiden tai eurojen rinnalle. Kuuntele ihmeessä Toni Heiskasen ajatuksia Bitcoinista (alla video).

 

Kannattaa ehdottomasti katsella alla oleva video kokonaan 👇 tää oli ihan sairaan hyvä. Aijettä.

 

 

Bitcoin (BTC) sijoituskohteena — kannattaako vai ei?

Viimeiseksi ajatuksia siitä onko Bitcoin mielestäni hyvä sijoituskohteena. Lyhyesti todettuna: kyllä. Pidempi vastaus on hieman monimuotoisempi.

Nyt tämän artikkelin kirjoitushetkellä Bitcoinin arvo on noin 40 000 dollaria — ja uskon, että yhden Bitcoinin arvo tulee 5-10 vuoden sisään olemaan 500 000$ nurkilla. Mihin tämä usko perustuu? Yritän tiivistää. Bitcoinia on maksimissaan mahdollista koskaan olla 21 miljoonaa kappaletta ja viimeisen Bitcoinin on arvioitu louhittavan vuoden 2140 nurkilla. Bitcoinia ei siis tehdä koskaan enempää, joten se ei kärsi tässä suhteessa samalla tapaa inflaatiosta kuin Euro / Dollari (fiat-valuutta). Vertauksen vuoksi keskuspankit voivat laittaa nyky (Fiat)-valuuttaa liikkeelle huom. lisää, joten rahan arvo voi pienentyä — ja on todellakin pienentynytkin. Bitcoinin arvo riippuu tosiaan sen arvostuksesta ja kuinka paljon ihmiset sitä käyttävät / tarvitsevat.

Bitcoin puoliintumiset / halvings

Toinen tärkeä Bitcoinin arvoon liittyvä asia on Bitcoinin ns. puolittumiset. Bitcoinin ”lohkopalkkion suuruus” puolittuu noin neljän vuoden välein tapahtumassa, jota kutsutaan puolittumiseksi (eng. halving). Alkuperäisen lohkopalkkion suuruus on ollut 50 bitcoinia ja se on sittemmin puolittunut neljästi. Puolittumisesta johtuen bitcoinien enimmäistarjonta on rajoitettu, eikä koskaan ylitä 21 miljoonaa yksikköä. Kyseinen määrä on ennustettu saavutettavan noin vuonna 2140, jolloin lohkopalkkion suuruus nollaantuu.

Alla kaaviokuvana Bitcoinin puoliintumiset (vuosiluku, alalaita) vs. Bitcoinin arvo (vasen laita) 👇

bitcoin halving Kuva lainattu Investopedian sivuilta.

Puolittumisista johtuvat Bitcoin-rallit

Puoliintumiset ovat tapahtuneet vuosina 2013, 2017 ja 2020. Tähän mennessä siis joka kerta kun Bitcoin lohkopalkkiot ovat puoliintuneet, näistä hetkistä on lähtenyt käyntiin niin sanottu Bitcoin-ralli. Bitcoin-rallien aikaan sen arvo on noussut yleensä moninkertaisesti. Nyt esimerkiksi viimeisen Bitcoin-rallin aikana Bitcoinin kurssi nousi about 10 000$:sta -> 69 000$ asti. On epäilty, että kyseinen vuonna 2020 alkanut Bitcoin-ralli ei olisi vielä edes kokonaan ohi — vaan vielä noustaisiin käymään ns ATH-lukemissa (all time high). Tätäpä odotellessa. Markkinassa on myös toki viitteitä siitä, että nyt oltaisiin ns. karhumarkkinassa. Eniveis, seuraava Bitcoin-halving tapahtuu noin 1,5 – 2 vuoden päästä (tämän artikkelin kirjoitushetkeen nähden), tarkalleen ottaen 698 päivän päästä.

Historialla on tapana (toivottavasti) toistaa itseään

Nämä tässä kappaleessa mainitut asiat ovat täysin mun omia pohdintoja / ennustuksia. Lue siis varauksella! Mikäli siis historiaan on yhtään luottamista ja historia toistaa itseään tulevaisuudessa, uskon että viimeistään seuraavan Bitcoin-rallin aikana noustaan yli 100 000 – 200 000 € per Bitcoin. On hyvä muistaa, että silloin kun Bitcoinin arvo nousee — nousee myös muiden kryptovaluuttojen arvo. Joten, nyt eletään huhtikuuta 2022 ja Bitcoin on käytännössä menettänyt puolet arvostaan ATH-lukemiinsa nähden (tällä hetkellä noin 1BTC = 40 000$).

Mikäli nyt juuri laittaa rahaa kiinni tiettyihin kolikoihin,  uskon että ollaan voitolla seuraavan parin vuoden aikana — tai tosiaan viimeistään seuraavan Bitcoin-rallin aikana. Eli nyt kun kryptojen arvo(t) ovat alhaalla, olen ainakin itse yrittänyt laittaa niihin mahdollisimman paljon rahaa kiinni ja oikeastaan odottelen, että seuraava ralli alkaa. Sitten kun ollaan uudessa rallissa, en enää sijoita niin paljoa — josko yhtään.

bitcoin kryptovaluuttaTässäpä mun omia ajatuksia siitä, että onko Bitcoin (ja muut kryptovaluutat) kannattavia sijoituskohteita. Näitä asioita voi jokainen pohtia ja päättää, että mitä Bitcoinille tulee tapahtumaan tulevaisuudessa.

Mitä kautta itse sijoitan kryptovaluutoihin?

Itse tosiaan sijoitan  kryptovaluutoihin BINANCE -nimisen pörssin kautta.

 

 

Loppusanoja

Tällästa tällä kertaa. Kuten varmaan olen sanonut en ole asiantuntija tässä aiheessa, vaan nämä tässä artikkelissa käydyt asiat ovat mun omia tulkintoja ja pohdintoja Bitcoinista. Jokainen meistä tehkööt omat tutkimuksensa ja tulkintansa asioista.

Olen tähän artikkeliin lainannut videoita mm. Coin Bureaun ja Bitcoinkeskuksen YouTube-kanavilta.

Kiitoksia lukemisesta! Toivottavasti tämän artikkelin tekstit ja videot valottavat Bitcoinin saloja. Lue ihmeessä myös mun kirjottamat edelliset artikkelit kryptovaluutta-aihepiiristä

Toivottavasti opit jotakin uutta, tai sait edes yhden tyypin mielipiteen asioista!

Tsekkaa pari muuta artikkeleitani

Teen YouTubea!

Jees, hei jos satuit vaan eksymään tänne mun blogiin, etkä tiedä musta mitään muuta; aattelin vaan todeta että mulla on YouTube-kanava, johon teen kaikenlaisia opetusvideoita ja tulevaisuudessa paljon muutakin. Käy tästä tsekkaamassa meittin YouTube-kanava. Kiitos!

Kiitoksia lukemisesta! Jaa artikkelia eteenpäin jos koet sen hyödylliseksi! Tämä artikkeli sisältää ns. affiliate -linkkejä, eli mikäli päädyt ostamaan Adoben tuotteita (tai muita asioita) tämän artikkelin kautta — saan ostotapahtumasta välityspalkkion. Mikäli käytät linkkejä, pystyt tällä tavoin tukemaan mun toimintaa täällä blogissa ja YouTubessa, joten kiitos!


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen. Näet suhteellisen kätevästi hintahaarukan eri tuotteille Hintaoppaasta.

MUN PUHELIN: OnePlus -puhelin »

VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

LOISTAVA TIETOKONEEN PÖYTÄMIKKI: Røde NT-USB & PÖYTÄTELINE: Røde PSA 1 »

BUDJETTILUOKAN PUHEMIKKI: Røde SmartLav+ »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

JÄLKITYÖSTÖ-OHJELMISTO (PC): Adoben Creative Cloud »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Suojaa nettiliikenteesi — Hanki NordVPN

NordVPN affiliate banner

Miksi hankkia VPN?

Tiesitkö että, ilman VPN-yhteyttä kaikkea internet-liikennettäsi pystytään seuraamaan? Ilman VPN-yhteyttä olet käytännössä kuin avoin kirja, kun vierailet sivustoilla netissä.

VPN on virtuaalinen yksityisverkko (virtual private network) — palvelu, joka salaa verkkoliikenteesi ja suojaa verkkohenkilöllisyytesi. Suosittelen siis ehdottomasti käyttämään jotakin VPN:ää — itse olen käyttänyt muutaman vuoden NordVPN:ää.

Voin laittaa yhden NordVPN-tilauksen alle mun kaksi läppäriä, pöytäkoneen, puhelimen, tabletin ja vielä jonkun kuudennenkin laitteen. Nice!

👉 Hanki NordVPN täältä »

Voit tykätä myös näistä