Etusivu Blogi Kryptovaluutta verotus — ajatuksia & asiaa kryptojen verotukesta 2021

Kryptovaluutta verotus — ajatuksia & asiaa kryptojen verotukesta 2021

kirjoittanut Johe
Kryptovaluutta verotus tulot raha

Kryptovaluutta ja niiden verotus

Kryptovaluutat on tämän hetken yksi kuumimmista puheenaiheista. Kryptoja on tullut itse ostettua tämän vuoden puolella aika paljon ja se on kyllä sujunut ihan onneksi ongelmitta. Ainut asia, mistä ehkä koituu (ehkä) haasteita ensi vuoden puolella (2022) on kun täytyy ilmoittaa kryptovaluutoista koituneet verot Suomen valtiolle. Joten, minkälainen on kryptovaluutta verotus vuonna 2021? Tässä artikkelissa on ajatuksia aiheesta.

Sanon heti tähän alkuun, että EN ole verotus/sijoitusasiantuntija — mutta olen toki parhaani mukaan tätä verotusasiaa yrittänyt omasta puolestani tutkia (koska olen sijoittanut kryptoihin). Tässä on tiivistelmä tämän artikkelin ajatuksista ja pointeista.

 • Suomen valtiolle täytyy maksaa veroja virtuaalivaluutoista siinä vaiheessa jos niistä aiheutuneet myyntivoitot menevät yli 1000€
 • Mikäli omistat kryptovaluuttaa X ja vaihdat sitä palvelun sisällä kryptovaluutasta toiseen, tämä lasketaan myyntitapahtumaksi
 • Kryptovaluutoihin liittyvät verotiedot tehdään vuosittain (alkuvuodesta) normaalissa veroilmoituksessa. Siellä on oma kohta virtuaalivaluuttoja varten.
 • Kerrataan vielä toisin päin tuo ensimmäinen kohta: veroa ei tarvitse maksaa mikäli et myyntivoitot eivät mene yli tuon 1000€
 • kryptovaluuttojen verotusprosentti on tällä hetkellä 30%
 • Kannattaa pitää kirjaa myynti/ostotapahtumista, ota niistä vaikka screenshotit joka kerta kun treidailet
 • Bitcoin (tai muut kryptovaluutat) eivät ole Suomessa virallisia maksuvälineitä (toistaiseksi)

👉🏼 Tämä artikkeli ei ole mitenkään maailman kattavin verotusopas —  vaan tän artikkelin tarkoitus on lähinnä ohjata sua oikealla polulle verotuksessa ja antaa hieman lisätietoa asiasta. Ajatuksena on myös linkata tähän artikkeliin videoita aiheesta, joista saat lisätietoa.

Käy ihmeessä lukemassa Vero.fi:stä virtuaalivaluuttojen verotuksesta »

Tässä artikkelissa on myös lainattu ajatuksia Bitcoinkeskuksen sivuilta artikkelista ”Virtuaalivaluuttojen verotus” »

En ole sijoitus/verotusasiantuntija

Discleimeri tähän väliin, että EN OLE KENENKÄÄN SIJOITUSNEUVOJA enkä VEROTUSASIANTUNTIJA — eikä näitä mun juttuja (tässä artikkelissa) todellakaan saa/kannata ottaa sijoitusvinkkeinä. En ole ammattilainen tässä hommassa, vaan itsekin vasta aloittelen. Tässä artikkelissa annan parhaan OMAN näkemykseni kryptovaluutoihin liittyvistä veroasioista. En ole sponsoroitu esimerkiksi minkään yrityksen puolesta sanomaan näitä tässä artikkelissa mainittuja asioita. Tässä artikkelissa mainitut asiat eivät ole sijoitus/verotusvinkkejä, tee AINA omat tutkimuksesi ennen kuin sijoitat.

Olen vain random dude

Ei pidä uskoa jokaisen internetissä blogaavan / YouTubettavan tyypin sanoja. Minäkin olen vain ”yksi random tyyppi” netissä, you know. Eniveis, haluan silti jakaa blogissani sen tiedon joka MULLE on tarttunut muutaman kuukauden aikana matkaan.

Kryptovaluutat & sijoittaminen — miten päästä alkuun?

Kirjoitin vähän aikaa sitten artikkelin, jossa pohdin syitä miksi aloitin sijoittamaan kryptovaluutoihin ja miten kryptovaluutta-sijoittamisen kanssa päästään alkuun. Lue ihmeessä kyseinen artikkeli ENNEN kuin jatkat tämän artikkelin lukemista.

 

Kryptovaluutta verotus vuonna 2021

Kryptovaluutat ovat yleisesti ottaen suhteellisen uusi asia, joten niihin liittyvä verotus muuttuu & päivittyy useinkin. Eniveis, tällä hetkellä kryptovaluuttojen verotusprosentti on 30 prosenttia 30 000 euroon saakka ja siitä yli menevästä osasta 34 prosenttia.

Konsensus Law School – Kysy kryptovaluuttojen verotuksesta – Vieraana Elmo Koivunen

Ennen kuin itse totean mitään: kattele tämä video. Tässä videossa asiaa virtuaalivaluuttojen verotuksesta ja asiantuntijana / vieraana on veroasiantuntija Elmo Koivunen. Videolla on hyviä juttuja liittyen näihin verotusasioihin.

Termistöä (lainattu konsensus Law schoolin videolta):
 • Luovutus: Olet luovuttanu osan tai kokonaisuuden omistamastasi omaisuudesta
 • Vallintaoikeus: Sinulla on oikeus hallita omaisuutta ja tehdä siihen liittyviä oikeustoimia, kuten myydä omaisuus
 • Luovutusvoitto: Luovutuksen suuruus, vähennettynä hankintahinnalla tai hankintameno-olettamalla (20%/40%). Esimerkiksi 1000€ (luovutuksen suuruus) – 400€ (hankintahinta) = 600€ luovutusvoittoa
 • FIFO: First in First Out, eli ensimmäiseksi ostettu katsotaan myydyn ensimmäiseksi
Miten kryptovaluuttojen luovutusvoitto lasketaan?
 • Joko hankintameno-olettamalla (20% alle 10 vuotta / 40% jos omistus yli 10 vuotta) tai todellisten hankintamenojen, sekä kaupankäyuntikulujen mukaan; valitaan verovelvollisen kannalta edullisin vaihtoehto
 • Lähtökohtaisesti airdropit ja forkit lasketaan hankintameno-olettamalla
Mikä on hankintameno-olettama? Tässä Verohallinnon sivuilta juttua aiheesta

Virtuaalivaluutan realisoitunut arvonnousu on veronalaista luovutusvoittoa, joka lasketaan verovelvolliselle edullisemmalla tavalla: luovutusvoittoa laskettaessa luovutushinnasta voidaan vähentää joko todellinen hankintahinta kuluineen tai vaihtoehtoisesti niin sanottu hankintameno-olettama ilman mitään muita kuluja. Hankintameno-olettamaa käytettäessä vähennys on 20 % luovutushinnasta, jos omaisuus on omistettu alle 10 vuotta ja 40 %, jos omaisuus on omistettu vähintään 10 vuotta.

Niin kuin Elmo käy videolla läpi, on erittäin hyvä juttu että kryptovaluuttojen verotus luetaan verovelvollisen kannalta edullisemmalla tavalla. Plus; kannattaa olla vähintään TIETOINEN tästä hankintameno-olettama -asiasta ja ottaa asia huomioon kun laskee omaa verotusta. Siinä voi jäädä jossain kohtaa isostikin itselle käteen rahaa.

Tässä alla esimerkki-laskutoimituksia verotuksesta**

Virtuaalivaluuttoja verotetaan FIFO-periaatteella (First In First Out), eli ensin hankittu myös myydään ensin. Otetaan esimerkiksi tapaus, jossa ostat Bitcoinia kolmessa erässä:

 1. Osto 10 Bitcoinia hintaan 50€/kpl
 2. Osto 30 Bitcoinia hintaan 200€/kpl
 3. Osto 20 Bitcoinia hintaan 500€/kpl

Jos heti seuraavaksi myyt 30 Bitcoinia hintaan 1000€/kpl, niin verotuksen kannalta järjestys on seuraava:

 1. Myynti 10 Bitcoinia, joiden ostohinta 50€/kpl
 2. Myynti 20 Bitcoinia, joiden ostohinta 200€/kpl

Luovutusvoitto lasketaan vähentämällä luovutushinnasta (eli myyntihinnasta) hankintahinta (eli ostohinta).

 • Myyntitilanne 1: luovutushinta 10000€ (eli 10*1000€) miinus hankintahinta 500€ (eli 10*50€) = luovutusvoitto 9500€
 • Myyntitilanne 2: luovutushinta 20000€ (eli 20*1000€) miinus hankintahinta 4000€ (eli 20*200€) = luovutusvoitto 16000€

Yhteensä voittoa kertyy yllä kuvatusta Bitcoinin myynnistä (30 Bitcoinia hintaan 1000€ / kpl) siten mukavat 25500 euroa (9500€ + 16000€). Saitko kiinni?

**Näitä verotuslaskuja on lainattu Bitcoinkeskuksen sivuilta. Muutin laskuja hieman tähän artikkeliin.

Pidä kirjaa treidauksistasi!

Muista, että JOS verottaja kysyy sulta sun tekemistä kryptovaluuttatreidauksista, olet velvollinen näyttämään verottajalle tekemäsi treidit. Pidä siis kirjaa kaikista treideistä mitä teet kryptopörreissä (ota treidauksistasi vaikka kuvakaappaukset tai jos saat pörssistä ulos esimerkiksi excel-taulukkona treidit niin hyvä!)

Lue Verohallinnon sivuilta tietoa

Lue ihmeessä suoraan Verohallinnon sivuilta tietoa kryptovaluuttojen verotuksesta. Siellä on ajankohtaisimmat infot aiheesta.

kryptovaluutat sijoittaminen 2021

 

Kryptovaluutta verotus — arvonmuuksen realisoituminen

Vuonna 2018 kryptovaluuttoihin liittyviä verotuslinjauksia muutettiin ja vaihdettiin nykyaiseen malliin, jossa esimerkiksi kryptovaluuttojen arvonmuutos realisoituu heti.

Tämä tarkoittaa siis sitä, että ”kryptovaluutoiden käyttö missä tahansa tilanteessa realisoi arvonnousun verotuksen”. Ja Suomeksi tämä voi esimerkiksi olla että:

 • Kun kryptovaluuttaa vaihdetaan toiseen kryptovaluuttaan (kryptovaluuttapörsseissä, esimerkiksi Binancessa)
 • Kun kryptovaluutasta luovutaan siirtämällä se toisen osapuolen haltuun hankkimalla hyödykkeitä tai palveluita
 • Kun kryptovaluuttaa vaihdetaan euroihin tai mihin tahansa muuhun viralliseen valuuttaan

Kaikki tällaiset (yllä mainitut) tapahtumat ovat verotettavia tapahtumia. Elikkä, esimerkiksi Stablecoinin / kryptovaluutan valuutan vaihto toiseen (esim. vaihdat Bitcoinia Ethereumiin tai USDT:llä ostat VeChainia) on tosiaan verotettava tapahtuma!

Tästä johtuen esimerkiksi kun itse ostan mitä tahansa kryptoja, toimin näin:
 1. Siirrän euroja Binanceen
 2. Mikäli vain pystyn, ostan suoraan euroilla jotain kryptoa, koska muuten tapahtuma luetaan tosiaan verotettavana tapahtumana
 3. Mikäli en voi ostaa (suoraan) euroilla tiettyä kryptoa, tällöin joudun vaihtamaan eurot ensin esim. USDT:ksi ja sitten ostan kyseistä kryptoa — mutta tapahtuma tosiaan luetaan verotettavana tapahtumana

Ettäs näin. Kun aloitin sijoittamaan kryptoihin, en tiennyt sitä että vaihto kryptosta toiseen on verotettava tapahtuma — ja teinkin silloin ensimmäisiä sijoituksia USDT:llä 😬 Näin en tietenkään enää ole toiminut pitkään aikaan. No mutta, aina oppii jotain uutta.

Bitcoinkeskuksen artikkeli aiheesta!

Käy ihmeessä lukemassa Bitcoinkeskuksen artikkeli kryptovaluuttojen verotuksesta »

Mitä kautta itse sijoitan kryptovaluutoihin?

Jos tätä en ole vielä kertonut: itse sijoitan kryptovaluutoihin BINANCE -nimisen pörssin kautta. Lukase tosiaan mun edellinen artikkeli liittyen kryptovaluutta-sijoittamiseen — siellä juttelen hieman enemmän Binancesta.

 

Kryptovaluutta verotus automaattisesti = Koinly.io

Kryptovaluuttojen kanssa osto-, vaihto & myyntitapahtumia voi vuoden aikana tapahtua kymmeniä ja jopa satoja — joten miten ihmeessä näissä pysyy kärryillä? 😮 Joko pitämällä tosiana itse niistä kirjaa, tai on olemassa palveluita, jotka laskevat nämä verotukseen liittyvät jutut automaattisesti, käy tsekkaamassa sellainen palvelu kuin Koinly.io.

kryptovaluutta verotus automaattisesti - koinly.io

Olen palvelua testannut ilmaiseksi, mutta mulla itsellänikin tulee tuo verotushomma eteen vasta käytännössä ensi vuonna (2022), joten se että toimiiko Koinly käytännössä niin selviää mullekin vasta silloin. Luulen, että soitan varmaan monta puhelua verottajalle kun jos teen ensi vuonna veroilmoitusta näistä kryptohommista 😂

Voit linkittää Koinlyn kryptovaluuttapörssiisi

Kätevää on, että Koinlyn saa automaattisesti kytkettyä/linkitettyä esimerkiksi Binanceen, jonka kautta itse sijoitan kryptovaluutoihin. Tarkoitan tällä ”linkittämisellä” sitä että Koinly hakee/tutkii automaattisesti sun tekemät treidaukset (kryptopörssistäsi) ja laskee verotuksen niiden pohjalta. Tämä on mun mielestä suhteellisen kätevää!

 

Lopuksi muutama video, jotka kannattaa kryptovaluutta verotus -aiheesta ehdottomasti katsoa 👇

 

Kryptovaluutta verotus 2021 — Bitcoinkeskuksen tekemä video aiheesta

Mikäli kryptovaluuttasijoittaminen kiinnostaa yleisesti ottaen, Bitcoinkeskusta kannattaa kyllä seurata. Heiltä tulee ajankohtaista infoa & esim. opetusvideoita kryptoihin liittyvistä jutuista. Itse olen seurannut Bitcoinkeskusta loppuvuodesta 2020, jolloin heillä oli about 200 tilaajaa (YouTube-kanavalla) — ja nyt tämän artikkelin kirjoitushetkellä kanavalla on yli 3000 tilaajaa. Ihmisiä selvästi kiinnostaa kryptojutut 👍

 

Toinen Konsensus Law School – Virtuaalivaluuttojen verotus vuonna 2021

Videolla vieraana taas Elmo Koivunen 👍

 

 

Loppusanoja

Sellastapa sanottavaa mulla kryptovaluutta verotus -aiheesta — ja kuten varmaan muistat: en ole verotusasiantuntija, vaan olen itse yrittänyt selvitellä näitä juttuja(!) Enkä tiedä oliko tämä artikkeli nyt mitenkään maailman johdonmukaisin, mutta ainakin jotain infoa tässä on — ja ainakin tässä on videoita, joista saa sitten enempi infoa.

Jos sulla on epäselvää kryptoihin liittyvän verotuksen suhteen, kannattaa esim. ottaa yhteyttä verotuksen ammattilaiseen (Elmo Koivunen) — tai sitten vaan soittaa Verottajalle suoraan. Itsehän esim. soitin alkuvuodesta verottajalle ja kyselin kryptojen verotukseen liityvistä asioista.

Kryptovaluutta sijoittaminen pitkässä juoksussa

Eniveis, kryptovaluutat ovat pitkässä juoksussa (mun mielestä) erittäin kannattava & tuottava sijoituskohde. Vahva suositus ainakin on että esim. tämän vuoden aikana kannattaa alkaa vähintään tutustumaan kryptovaluuttoihin (eikä kymmenen vuoden päästä). Muuten taas mietitään, että ”no miksen aloittanut sijoittamista silloin vuosia sitten”.

Kiitoksia lukemisesta ja toivottavasti tästä on jollain lailla apua, jos oot vaikka aloittelemassa kryptovaluuttojen kanssa. Muista lukea myös mun edelliset artikkelit aiheesta:

Toivottavasti opit jotakin uutta, tai sait edes yhden tyypin mielipiteen asioista!

Huomasitko virheen artikkelissa?

En halua välittää virheellistä tietoa mun blogissa, joten pyytäisin että jos huomaat jonkun selkeän asiavirheen tässä artikkelissa, laittaisitko ystävällisesti mulle viestiä asiasta! Kiitos.

 

Tsekkaa pari muuta artikkeleitani:

Teen YouTubea!

Jees, hei jos satuit vaan eksymään tänne mun blogiin, etkä tiedä musta mitään muuta; aattelin vaan todeta että mulla on YouTube-kanava, johon teen kaikenlaisia opetusvideoita ja tulevaisuudessa paljon muutakin. Käy tästä tsekkaamassa meittin YouTube-kanava. Kiitos!

Kiitoksia lukemisesta! Jaa artikkelia eteenpäin jos koet sen hyödylliseksi! Tämä artikkeli sisältää ns. affiliate -linkkejä, eli mikäli päädyt ostamaan Adoben tuotteita (tai muita asioita) tämän artikkelin kautta — saan ostotapahtumasta välityspalkkion. Mikäli käytät linkkejä, pystyt tällä tavoin tukemaan mun toimintaa täällä blogissa ja YouTubessa, joten kiitos!


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen. Näet suhteellisen kätevästi hintahaarukan eri tuotteille Hintaoppaasta.

MUN PUHELIN: OnePlus -puhelin »

VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

LOISTAVA TIETOKONEEN PÖYTÄMIKKI: Røde NT-USB & PÖYTÄTELINE: Røde PSA 1 »

BUDJETTILUOKAN PUHEMIKKI: Røde SmartLav+ »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

JÄLKITYÖSTÖ-OHJELMISTO (PC): Adoben Creative Cloud »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Suojaa nettiliikenteesi — Hanki NordVPN

NordVPN affiliate banner

Miksi hankkia VPN?

Tiesitkö että, ilman VPN-yhteyttä kaikkea internet-liikennettäsi pystytään seuraamaan? Ilman VPN-yhteyttä olet käytännössä kuin avoin kirja, kun vierailet sivustoilla netissä.

VPN on virtuaalinen yksityisverkko (virtual private network) — palvelu, joka salaa verkkoliikenteesi ja suojaa verkkohenkilöllisyytesi. Suosittelen siis ehdottomasti käyttämään jotakin VPN:ää — itse olen käyttänyt muutaman vuoden NordVPN:ää.

Voin laittaa yhden NordVPN-tilauksen alle mun kaksi läppäriä, pöytäkoneen, puhelimen, tabletin ja vielä jonkun kuudennenkin laitteen. Nice!

👉 Hanki NordVPN täältä »

Voit tykätä myös näistä