Etusivu Blogi Tavoitteena 1% parempi elämä joka päivä

Tavoitteena 1% parempi elämä joka päivä

kirjoittanut Johe
master-the-day

Ajattelin kirjoitella tänne ajatusmallista, jonka matkaan kiehtouduin vuosia sitten ja se kiehtoo edelleen:

”1% paremmin joka päivä”

Törmäsin ajatukseen katsoessani (jotakin) videota Youtubessa — muistaakseni jopa itse Will Smith siitä puhui — mutten löytänyt tähän artikkeliin juuri kyseistä videota. Mikä tässä ”1% paremmin joka päivä” -ajatuksessa on sitten ideana? Oletko ennen kuullut moisesta? Jos et, hyvä — sillä yritän selittää sitä parhaani mukaan tähän auki. Mun mielestä tämä on siis todella hieno ajatus(malli).

Parempaa eloa kohti

Noniin, eli — ”yhden prosentin parempi elämä joka päivä” tai ”yhden prosentin paremmin joka päivä” tms. — miten sen nyt haluaakaan todeta. Se ajatus pitää sisällään erittäin paljon asioita — ja se voi liittyä hyvin moneen asiaan: urheiluun, tavoitteisiin, henkilökohtaiseen elämään, parisuhteeseen, omaan ajatusmaailmaan, työhön & bisnekseen — ihan mihin vaan. Ja jokaiselle ihmiselle se tarkoittaakin varmasti eri asioita.

No, yksi hyvä esimerkki tästä on kun Brittiläisen pyöräilyjoukkueen vetäjä ohjeisti joukkuettaan parantamaan tapojaan ja pyöräilyyn liittyviä asioita joka päivä — juurikin 1%:n verran. Sen jälkeen kun kyseinen pyöräilyjoukkue voitti Olympia-kultaa, tämä ajatusmalli alettiin ottamaan todella vakavasti. Ajattelumallia kutsutaan ”Kaizeniksi” (continuous improvement).

”Kaizen” siis juontaa ajatuksensa siitä, että eihän kukaan päivässä perusta mega-luokan yritystä tai tule maailman vahvimmaksi mieheksi / naiseksi. Joka päivä hieman töitä tekemällä ja rauhallisesti visiota kohti menemällä alkaa tapahtua.

Kannattaa muutes katsoa kaikki nämä videot, jota on tässä artikkelissa. Niissä on hyvää settiä!

Tässä mielenkiintoinen video aiheesta:

Tässä toinen video:

No miten tätä nyt voi soveltaa omaan elämään?

Puran asiaa muutamilla esimerkeillä ja omilla henkilökohtaisilla pienillä jutuilla.

Ison tavoitteen saavuttaminen [case 1]

Otetaan esimerkki. Sulla on tavoite — saada kirja kirjoitettua. Miten tämä ”yhden prosentin juttu” siihen soveltuu? No, kirjan kirjoittaminen päivässä, viikossa tai kuukaudessakaan on miltei mahdotonta, joten pilko kirjan kirjoittaminen osiin. Pilko se yläotsikoihin, pilko se myös alaotsikoihin ja tämän jälkeen ota tavoitteeksi kirjoittaa vaikka YKSI kappale tekstiä päivässä. Yritä pysyä tässä tavassa / tavoitteessa — mikäli pysyt, sulla on 365 kappaletta kirjoitettu vuodessa. Se on jo aika paljon. Kahden vuoden päästä sulla voi olla jo todella paljon tekstiä kasassa. Ja joskushan voi olla päiviä, jolloin kirjoittaminen sujuu vaikka kuinka hyvin. Puhutaan myös ns. ”lumipalloefektistä”.

Ison tavoitteen saavuttaminen [case 2]

Käytän esimerkkiä omasta taustasta: missiona on, että TEE ELOKUVA.

Ugh, no se on aika iso juttu — ja helpommin sanottu kuin tehty.

Moni voi siinä kohtaa todeta laittavansa pillit pussiin. Elokuvan tekeminen on aina todella iso juttu ja siihen liittyy todella paljon hoidettavia asioita. Miten edes yhtäkkiä ”lähdet tekemään elokuvaa”, sehän on järkyttävän iso järkäle työstettäväksi. No, sovelletaan tuota 1%:n juttua tähän. Elokuva pilkotaan kohtauksiin. Mitä kohtaukseen liittyy? Kohtauksen suunnitteluun voi liittyä näyttelijät, kuvauslokaatio, muu työryhmä, aikataulut, harjoittelu, kuvauskalusto ja niin edelleen. Pura elokuva ja kohtaukset niin pieniin osiin kuin voit. Tee asioista lista (tai whatever kunhan pysyt kärryillä tehtävistä asioista). Kun listasi on valmis, voit ruveta yksitellen käymään pieniä hoidettavia asioita läpi. Tee muutama asia päivässä tai jos pystyt hoitamaan asioita enemmänkin — mahtavaa. Parin viikon päästä sulla voi olla jo elokuvan ensimmäinen kohtaus suunniteltuna — ja kolmen kuukauden päästä koko elokuva on toteutusta vaille valmis. Okei, helpommin sanottu kuin tehty, mutta näin se vaan menee. Muista antaa itsellesi pieniä ”mentaalisia palkintoja” matkan varrella ”vetämällä yli” jo tehtyjä asioita.

Voin kertoa jossain tulevassa artikkelissa enemmänkin siitä minkälaista oli vetää projektia nimeltä Pidä rakkautes -elokuva (elokuvan kesto on 1 tunti ja 14 min), tai mitä tahansa muuta noista lyhytelokuvista.

Henkilökohtainen elämä paremmaksi

Muutoksia pieniin käytännön asioihin

Joka päivä voi löytää elämästään kehitettäviä käytännön asioita, oli kyse sitten toimimattomasta kahvinkeittimestä, surkeista kuulokkeista, huonolaatuisesta puhelimen kuoresta, vuosia vanhasta tietokoneesta, sulta puuttuu vaikka naulakko eteisestä tai asuntosi voisi olla mielestäsi paremmassa kunnossa ja enemmän keskustassa. Mitä nyt vaan tulee mieleen. Itse olen tehnyt kaikesta tämmöisestä — ihan VÄHÄNKÄÄN  mietityttävistä (ja todella pienistäkin) asioista listan, jota käyn about päivittäin läpi. Eli jos nyt vaikka se toimimaton kahvinkeitin ketuttaa (sen vähänkin mitä se ketuttaa) joka päivä — paranna elämääsi sen verran että heitä se *elevettiin ja osta uusi. Tosi yksinkertainen ja käytännön esimerkki. Tai että; yhteen aikaan tuntui siltä, että kaikki omistamani puhelimen lataus-piuhat olivat aina liian lyhyitä — aivan järkyttävän pieni asia. Mutta, koska se asia mietitytti (millin tuhannesosan verran) — laitoin asian listalle ja hoidin sen jossain vaiheessa niin, että ostin Ebaysta 2€:lla 2-3 metrin mittaisia piuhoja kotiin toimitettuna pari kappaletta. Ah, mahtavaa — tämäkin pieni asia korjattu. Mitataan näiden asioiden vaikuttavuutta nyt vaikka sillä ”yhdellä prosentilla”.

Pointtina siis se että kun näitä pieniä käytännön asioita alkaa yksi kerrallaan korjaamaan (tai parantamaan), kohta sulla on jo periaatteessa 10%- ja vähän ajan päästä 18% parempi elämä. Kun näitä asioita mittaa aina tuolla ”yhdellä prosentilla”, ne tuntuvat jotenkin taianomaisesti  palkitsevimmilta.

Tottakai erona tällaisiin pieniin asioihin on tietty ISOT ja kalliit asiat (kuten vaikka jos pitäis ostaa uusi kameran objektiivi, auto tai tietokone tms.) ja niitä ei ehkä enää päivässä korjatakaan. Listalla ne silti ovat, mutta pienet asiat korjaantuvat varmasti ennen isoja asioita ja — no, keksii sitten rauhassa myöhemmin keinot noihin isompiin asioihin — jos pystyy.

ModernHealthMonkin video aiheesta:

No miten sitten omat tavat?

Syönkö terveellisesti, liikunko & nukunko tarpeeksi, käytänkö liikaa sokeria ja niin edelleen? Otan ensimmäiseksi esimerkiksi liikunnan: olen liikkunut aina monta kertaa viikossa — liikuntamuotona on ollut juokseminen. Pidän nimenomaan aerobisesta liikunnasta ja juoksussa on se hyvä, että lenkille voi mennä milloin vain ja se ei maksa mitään (muuta kuin juoksukengät). Tylsäähän se on monen mielestä, mutta minulle se ajaa tämän liikunta-asian. Ja kyllä juostessa saavuttaa ihan oman ”flow-tilansa”, mikä on aika jees. Plus — mun on pakko edes jotenkin liikkua, koska monesti töiden vuoksi tulee istuttua välillä liikaakin päivässä.

No, juoksussa alkoi joku asia rassaamaan vuosien harrastamisen jälkeen ja tajusin lopulta syyn: kävin varmaan 10 vuotta ILTAISIN juoksemassa ja sehän tarkoittaa sitä, että joudut miettimään mitä iltapäivällä syöt, monenko aikaan olet menossa lenkille ja jouduit muutenkin arki-iltojen aikataulut sovittamaan sen mukaan, että kerkiäisi joskus sinne lenkillekin. No, kaikkea tämmöistä — periaatteessa ei mitään isoa, mutta se mietitytti vähän. Miten voisin tehdä juoksu-asiasta itselleni hieman paremman (1%)?

Ratkaisu: siirsin lenkkeilyn AAMUUN — heti kun herään. Mun Instagramin storiesseista näkee usein ”todisteita” näistä aamu-juoksu-hetkistä — kiitos jos päätät seurailla mua siellä!

Moni asia tuntui ratkeavan kuin kerta heitolla. Oikeasti — ei tartte miettiä ruokailuja, päivän sovittuja asioita eikä ressata, että kerkeääkö sinne lenkille pitkän päivän jälkeen ollenkaan — ja voin muuten kertoa, että aamulenkillä herää uuteen päivään aivan eri tavalla. Jes, elämä oli taas muutaman asteen parempaa.

Tuleeko syötyä terveellisesti? — moni voi lähteä McDonaldsista hakemaan lounaaksi purilaiset tai muuta nopeaa ruokaa, mutta itse ajattelen että jos JOLLAIN ASIALLA perkule voin vaikuttaa omaan terveyteeni — niin se on kyllä se mitä pistän suuhuni. Sanonta ”olet mitä syöt” on todellakin totta. Eli, todella lyhyesti ja ytimekkäästi todettuna; vaihda purilaiset (tai muut epäterveelliset ruoat) salaatteihin, kasviksiin, smoothieihin ja muuhun terveelliseen. Jos et pysty tähän kertaheitolla, käytä siihen tätä ”yhden rosentin” sääntöä, eli syö vaikka aluksi terveellisesti muutamana kertana viikossa ja lisää terveellistä ruokavaliota pikkuhiljaa.Little bit better”, you know. Keho ja mieli kiittää lopulta aivan varmasti. Ainakin itseäni on kiittänyt.

Ainiin, mainitsin siitä ”liiallisesta istumisesta” tuolla ylempänä. Sekin asia oli tällä mainitsemallani listalla — ja sain vedettyä asian listalta pois ostettuani korkeus-säädettävän pöydän. Eli kun tulen kotiin, ei tartte välttämättä istua hetkeäkään jos ei siltä tunnu. Taas kerran hitusen verran terveellisempi & parempi elämä.

Sitten miljoona pientä asiaa liittyen omaan käyttäytymiseen ja ajattelemiseen, kuten; katso enemmän silmiin kun puhut, ole enemmän läsnä, kuuntele, älä näprää puhelinta kun juttelet ihmisten kanssa, ole rehellinen, ole oma itsesi, nauti hetkestä ja tekemisestä, ole kiitollinen ja yms. ja niin edelleen. Nämä pienet käyttäytymiseen ja ihmisten kanssa asioimiseen liittyvät asiat ovat äärimmäisen pieniä juttuja, mutta toisaalta taas niillä voi olla suurikin vaikutus tulevaisuuteen. Mitenkä niin? No joku — mikä tahansa — mahdollisuus (työ, suhde tms.) voi mennä ohi suun jos et esimerkiksi tajunnut katsoa toista osapuolta tarpeeksi silmiin tärkeässä tapaamisessa vaan katselit maahan tai muualle epäkiinnostuneena (ja toinen osapuoli koki maahan katsomisesi juuri sinä hetkenä epäkohteliaana). Mistä näitä tietää. Eli, jos muistit tehdä jotakin näistä asioista juurin sen määrittävän ”1% paremmin” juuri oikeassa paikassa oikeaan aikaan, sillä voi olla suurikin merkitys tulevaisuuteen.

Bisneksen suhteen taas teen päivittäin pieniä asioita — isojen asioiden rinnalla — kuten — kirjoitan artikkeleita tänne sekä Olohuonetuotannon sivuille, kuvaan / käsikirjoitan / leikkaan mainos- ja Youtube-videoita, postaan Instagram-kuvia, teen alan töitä niin paljon kuin kerkiän ja yritän oppia lisää, katson ja inspiroidun muiden töistä ja koulutan itseäni. Kaikkia näitä asioita vähän eteenpäin joka päivä, koska kaikki vaikuttaa lopulta kaikkeen. Kaikki tämä pienen pieneltä tuntuva työ yhtä isoa visiota kohti. Joskus se vielä toteutuu vaikka välillä ei siltä tunnukaan.

Päivittäin paremmin kotikeinoin:

Siisteintä tässä on se, että ajatusmalli toimii oikeasti

Yllä mainitut jutut ovat asioita, joita nyt tuli äkkiseltään mieleen omasta arjesta — ja ne olivat vasta pintaraapaisu kaikkeen. Jokaisellahan on omat käytäntönsä, kotiolot, haasteensa, tavoitteensa ja tapansa hoitaa asioita. Plus, tämä koko Kaizen-asia on vain yksi monista personal development -tavoista. Ehkä kerron muista ajatusmalleista myöhemmin.

Kun tulee sovellettua tätä ”yhden rosentin” taktiikkaa monelle osa-alueelle omassa elämässä, huomaa jonkin ajan kuluttua että ”hei, elämähässähän alkaa olemaan / on asiat itseasiassa todella hyvin. Itselläni se ”mietityttävien asioiden” lista on kyllä aika pitkä, että kyllä tässä saa töitä vielä tehdä että se on täysin puhtaana — heh — ja ainahan tulee (varmaan viikottain) uusia asioita listaan lisää. Listalla on suuria ja todella pieniäkin asioita. Itselleni se on kuitenkin aina palkitsevaa kun asioita saa yliviivata listalta pois. Asiat alkavat kumuloitumaan ajan saatossa todellakin — paremmaksi. Enkä sillä tässä kirjoittele, että asiat olisivat joskus olleet jotenkin huonosti — Eeei — vaan asiat ovat olleet hyvin, mutta aina voi kehittyä ja olla parempi. Koska — miksei? Toki kannattaa säilyttää terve maalaisjärki aina matkassa, mitä sitten tekeekin.

Jos haluatte lukea aiheesta lisää, luettavaa löytyy ihan Googlettamalla ”1 % better every day” — suosittelen tutustumaan. Tässä muutes vielä toinen artikkeli aiheesta.

Jos tämän jutun kokeilemista mietit, suosittelen tekemään näin:

  • listaa oikeasti ja rehellisesti KAIKKI asiat mitä tulee mieleen, mitä kehitettävää sinussa itsessäsi ja ympäristössäsi on
  • tee niistä tosiaan jonkinlainen LISTA
  • mieti jokaista asiaa hetki ja kirjoita listan viereen mitä voit tehdä jotta asia olisi hieman paremmin (eikä tämän tarvitse olla todellakaan mikään ääripää-ratkaisu)
  • päivitä listaa sitä mukaa, kun asioita tulee sinulle mieleen
  • ala tekemään päivittäin töitä, jotta saat listaa pienemmäksi, yksi asia kerrallaan

Semmosta tänään! Onko sinulla jotain keinoja, kuinka teet elämästäsi päivittäin parempaa tai kehität itseäsi? Mikäli on, kerro niistä alle! Mulla oli tätä artikkelia kirjoittaessa ajatuksena, että jospa joku muukin innostuu tästä ja hänen elämänsä muuttuisi sen ansiosta entistä paremmaksi! Mutta joo, joka tapauksessa mun mielestä tää on sen verran kiehtova ajatus pitkän ajan jälkeenkin, että se on ”worth sharing”.

Muuta luettavaa:


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen. Näet suhteellisen kätevästi hintahaarukan eri tuotteille Hintaoppaasta.

MUN PUHELIN: OnePlus -puhelin »

VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

LOISTAVA TIETOKONEEN PÖYTÄMIKKI: Røde NT-USB & PÖYTÄTELINE: Røde PSA 1 »

BUDJETTILUOKAN PUHEMIKKI: Røde SmartLav+ »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

JÄLKITYÖSTÖ-OHJELMISTO (PC): Adoben Creative Cloud »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Seuraile Johea:

Kiitos lukemisesta

Tsekkaa ihmeessä myös kirjoittamani artikkelit: 5 PARASTA sivustoa & tässä 8 LOISTAVAA sivustoa — joissa on vinkkejä paikoista, mistä voit ladata ILMAISEKSI kuvia henkilökohtaiseen tai kaupalliseen käyttöön!

Muista TILATA mun JouTube-kanava!

Kiitos lukemisesta! Jaa ihmeessä artikkelia, jos sillä oli esim. jotakin positiivista vaikutusta elämääsi. Toivottavasti oli ja seuraavaan kertaan! Cheers!

Hei, tästä saat Action VFX:n SÄÄ -elementeistä 25% hinnasta pois!

Voit tykätä myös näistä