Etusivu Blogi 5 syytä miksi juoksen AAMUISIN

5 syytä miksi juoksen AAMUISIN

kirjoittanut Johe
running-juoksu-juokseminen-lenkkeily

Iltalenkeistä AAMUlenkkeihin

Meitsihän on juossu tosiaan 15 vuotiaasta lähtien; käynyt vaihtelevasti 2-4 kertaan keskimäärin juoksulenkillä viikossa — ninemomaan JUOKSUlenkillä — kävelylenkkejä en oo harrastanu juurikaan. Juoksu on ollut lähellä sydäntä monestakin (oikeestaan käytännön) syystä: juoksemassa voi käydä millon vaan, kaverin kanssa tai yksin, eikä se maksa juuri mitään (mitä nyt parin vuoden välein täytyy ostaa uudet juoksukengät).

Tylsäähän se juokseminen tavallaan on, mutta onneksi juoksulenkin jälkeen on about MAAILMAN PARHAIN OLO. Plus, saa pidettyä itsensä kunnossa aerobisesti.

mies-juokseminen-juoksu-kesa-tie

Kelissä kuin kelissä

Pointti mulla on kuitenkin jauhaa hetki siitä kun olen  juossut nykyään AAMUISIN — enkä (enää) iltaisin. Juoksin tosiaan ensimmäiset 10 vuotta juurikin iltaisin.

Kysymys kuuluukin: MIKSI JUOKSEN AAMUISIN? Mikä saa aamulla kelissä kuin kelissä vääntäytymään juoksemaan? Ja huom. KELISSÄ KUIN KELISSÄ — en anna SÄÄN olla syy sille, että EN LÄHTISI juoksemaan. Vaikka joo ON mulla pakkasraja: yleensä jos menee yli 20 asteen pakkasen, niin en enää viitti mennä juoksemaan — käy kurkkuun se.

Mutta niin, katsotaampa niitä SYITÄ.

 

1. Aamulenkillä HERÄÄ

Aamulenkillä kroppa HERÄÄ päivään aivan eri tavalla. Jos väsytti vielä sängystä noustua niin ei kyllä väsytä YHTÄÄN kun käy juoksemassa. Jos on vielä pakkasta ulkona, aamulenkki käy tällöin ns. kylmähoidosta, millä on todettu olevan monenlaisia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Teen suuren osan päivästäni AJATTELUA vaativaa työtä, joten mitä paremmin herään päivään, sitä paremmin sujuu ajatustyökin.

Kuuntele musiikkia juostessa

Musiikin kuuntelu auttaa ainakin mua juostessa pääsemään hyvään juoksu-rytmiin ja lisäksi musiikista saa energiaa. Hanki siis hyvät LANGATTOMAT KUULOKKEET, joilla voit kuunnella musiikkia juostessasi niin, ettei langat pompi silmille.

 

2. ENERGIAA koko päiväksi

master-the-day

Tämä vähän sivuaa tuota ykköskohtaa, mutta on kuitenkin vähän eri. AINA kun olen käynyt aamulenkillä, sen jälkeen on Duracel -fiilis. Energiaa riittää koko päiväksi ja olo on todella paljon virkeämpi ja skarpimpi. Aivan sama mitenkä pitkä työpäivä on tiedossa, se ei oo haitannut juurikaan lenkkiaamuina. Jaksaa sitä pitkiä päiviä tosi hyvin ilmankin lenkkiä tottakai, mutta aivan selkeä ero on kuitenkin havaittavissa siinä, jos EN ole käynyt aamulenkillä — versus että jos OLEN käynyt.

 

3. Ei tarvitse miettiä AIKATAULUJA

aikataulu-kiire-kelloAh, tämä on niin VAPAUTTAVA juttu: kun käy aamu-juoksulla — EI TARTTE MIETTIÄ PÄIVÄN AIKATAULUJA YHTÄÄN.

Ei tartte mm. funtsia että:

  • millos mä kerkeen näkemään sitä kaveria kun pitäs mennä tunnin päästä juoksemaan?
  • millä aikataululla mun pitäis syödä kun pitäs olla pari tuntia taukoa syömisestä ennen lenkkiä?
  • kerkeänkö mä sinne kahville nyt kun olis juoksu tunnin päästä?
  • jaksanko lähteä enää illalla lenkille kun 12 tunnin työpäivä takana?
  • kerkeänkö mä tekemään näitä töitä nyt loppuun kun pitäis käydä lenkillä?

— ja lista jatkuu ja jatkuu.

Näitä tekosyitä ja sterssinaiheita keksi itselleen aikanaan ihan hirveästi. AINA oli joku juttu mikä olis pitänyt hoitaa, tai jotakuta ihmistä nähdä ja samaan aikaan olis pitänyt olla iltalenkillä TMS.

Nyt ei tarvitse. Piste.

 

4. Ei tartte miettiä RUOKAILUJA

Tämä liittyy yllä olevan otsikkoon (aikatauluihin) taas osittain, mutta on otettavissa täysin omaksi aiheekseen. ELI: RUOKAILUT. Ugh. Kun kävin vielä iltalenkeillä (ensimmäiset 10 vuotta) täytyi aina miettiä päivän RUOKAILUJA; eli käytännössä MILLOIN syöt, MITÄ syöt ja kauanko aikaa on jo kulunut ruokailusta, että on hyvä mennä juoksemaan.

Nyt ei tarvitse.

Vähemmän ressiä

Aamulenkki poisti tämänkin ”stressin”aiheen mielestä. Nyt käytännössä kun herään, juon pari lasia vettä ja lähden juoksemaan. That’s it. Ei paljoa paina se mitä olet syönyt EILEN kun on kuitenkin 6-9 tunnin yö välissä. Nice. Eikä siis enää loppupäivän aikana tarvitse miettiä ruokailuja siinä mielessä, että milloin syön ja mitä syön. Aamurutiineihin kuuluu nykyisin tosiaan pari lasia sitruuna-lime-vesilasia, sitten juoksemaan — tämän jälkeen mahdollisimman eeppinen smoothie naamariin ja ei muuta kuin töihin.

 

 

5. Palautuminen tapahtuu päivän aikana

Olen huomannut, että kun juoksen aamuisin — en ole oikeastaan yhtään JUMISSA seuraavana päivänä. Tässä on myös selkeä ero siihen kun aikaisemmin juoksin iltaisin, niin olin tyyliin aina seuraavana päivänä aivan jumissa (vaikka venyttelin ihan hyvin) — että tunsin kyllä että olin käynyt juoksemassa edellisenä iltana. No, nyt ei tätä ongelmaa ole ollut — ellei mulla ole jostain syystä kuukauden taukoa juoksemisesta.

venyttely-silta-hyva-fiilis-kesa

Tuntuu siis siltä, että päivän aikana tapahtuu jonkinlainen ”maaginen itsestään palautuminen” / lihasten vetreytyminen yms. ja mun ei oo oikeastaan tarvinnut venytellä nykyisin juuri yhtään. Eli ilman sen kummempaa venyttelyäkin olen seuraavana päivänä täysin toimintakunnossa.

En tietenkään suosittele olemaan VENYTTELEMÄTTÄ, mutta joskus se vaan päivän aikana unohtuu.

 

6. BONUS: Hyvä mieli

Kaiken kukkuraksi on törkeän hyvä mieli koko päivän. Monesti olen kuullut sanonnan, että AAMU määrittää paljolti päivän mielialaa ja tahtia, kuinka päivä sujuu — ja kuinka ”tuottava” mm. olet päivän aikana. Kun aloittaa aamun juoksemalla, on pirun hyvä mieli koko päivän ja monet päivän aikana hoidettavat asiat sujuvat paljon paremmin ja jouhevammin.

enjoy-life

Monta hyvää juttua siis tässä aamu-urheilussa.

Suosittelen ehdottomasti kaikille AAMUjuoksemista / lenkkeilyä / muuta urheilua!

 

Lopun sanoja

Semmosta! Toki riippumatta siitä mikä SUN urheilulaji on — kun/jos suoriudut siitä aamuisin, nämä samat asiat pätevät aivan varmasti. Eli ei muuta kuin siirtämään urheilua aamuun jos mitenkään vaan pystyt!

Jäikö jotain mielen päälle / kysyttävää? Olisko sulla lisättävää tähän artikkeliin? Jäikö mulla joku asia kertomatta? Kysy & kommentoi tuonne alapuolelle kommentti-kenttään! Kiitos lukemisesta!

Lue aikaisempia artikkeleitani:


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen. Näet suhteellisen kätevästi hintahaarukan eri tuotteille Hintaoppaasta.

MUN PUHELIN: OnePlus -puhelin »

VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

LOISTAVA TIETOKONEEN PÖYTÄMIKKI: Røde NT-USB & PÖYTÄTELINE: Røde PSA 1 »

BUDJETTILUOKAN PUHEMIKKI: Røde SmartLav+ »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

JÄLKITYÖSTÖ-OHJELMISTO (PC): Adoben Creative Cloud »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Seuraile Johea:

Kiitos lukemisesta

Tsekkaa ihmeessä myös kirjoittamani artikkelit: 5 PARASTA sivustoa & tässä 8 LOISTAVAA sivustoa — joissa on vinkkejä paikoista, mistä voit ladata ILMAISEKSI kuvia henkilökohtaiseen tai kaupalliseen käyttöön!

Muista TILATA meittin YouTube-kanava!

Kiitos lukemisesta! Jaa ihmeessä artikkelia, jos sillä oli esim. jotakin positiivista vaikutusta elämääsi. Toivottavasti oli ja seuraavaan kertaan! Cheers!

Hei, tästä saat Action VFX:n SÄÄ -elementeistä 25% hinnasta pois!

Voit tykätä myös näistä