Etusivu Blogi Oman sähköpotkulaudan ostaminen — ajatuksia, kokemuksia & vinkkejä

Oman sähköpotkulaudan ostaminen — ajatuksia, kokemuksia & vinkkejä

kirjoittanut Johe
Sähköpotkulauta punainen

Sähköpotkulaudan ostamisesta kokemuksia ja ajatuksia

Viime aikoina maailmalla on levinnyt uusi tapa liikkua: sähköpotkulaudat ja sähköpolkupyörät. Sähköisiä kulkuvälineitä näkee nykyisin vähän joka kaupungissa. Joku aika sitten Jyväskyläänkin tuli sähköpotkulaudan vuokrauspalvelu (HOP Jyväskylä) — eli voit vuokrata kännykkäsovelluksella sähköpotkulaudan ja ajella potkulaudalla Jyväskylän (keskustan) alueella. Eräs päivä kokeilin kyseistä menopeliä ja sillä kruisailu oli aivan todella hauskaa! Päätin oikeastaan siinä hetkessä, että ehkäpä haluan tällaisen itsellenikin.

Parin kuukauden tutkimuksen ja vertailun jälkeen ostin kuin ostinkin itselleni oman sähköpotkulaudan: ostin Speedway Mini 4 Pro -sähköpotkulaudan. Voit käydä äskeisestä linkistä tutkimassa kyseistä sähköpotkulautaa. Tässä artikkelissa jutellaan, että mitä sähköpotkulautojen ostamisen suhten kannattaa ottaa huomioon — ainakin niitä asioita, joita itse mietin kun vertailin niitä omaa käyttöä ajatellen. Artikkelin lopussa on myös vähän lakiasioita.

(Ainiin, tämän artikkelin pää-kuvituskuva on otettu Unsplash.comista. Se ei siis ole se sähköpotkulauta minkä itse ostin.)

Yritän pitää asiat helposti ymmärrettävinä

Liian tekniselle tasolle en tässä artikkelissa mene, koska en ole itse mikään sähköasiantuntija. Kerron asioita omasta näkökulmasta ja sellasia juttuja mitä oon ite oppinu matkan varrella. Yksi pointti on myös pitää asiat helposti ymmärrettävinä.

Arvostelussa NordVPN

Oon käyttäny NordVPN:nää nyt yli puoli vuotta. Kirjoitin kyseisestä palvelusta ja sen käytöstä arvostelun, lue läpi jos kiinnostelee.

Parhaat älykellot 2020

Ootko miettiny viime aikoina älykellon hankkimista? Sain hetki sitten valmiiksi artikkelin, jossa tutkin JUST NYT (vuonna 2020) kovimpia älykelloja, joita kannattaa harkita ostavansa.

 

MIKSI ostin juuri sähköpotkulaudan?

Mua on poltellu jo pitkään ostaa JOKU kulkupeli, millä vois mennä yli 15 minuutin mittasia kävelymatkoja nopeasti ja kätevästi kaupunkialueella. Polkupyörä olis toki aika perinteinen ratkaisu nopeampaan liikkumiseen, mutta koska kokoajan takaraivossa kuumotti ajatus, että ”olispa kiva sellainen sähköinen vehje — eli sähköpotkulauta- tai pyörä!” — tämän takia en perinteistä polkupyörää ostanut. Viime kesäkuussa aloitin vertailemaan kaikkia näitä eri sähköllä toimivia potkulautoja ja polkupyöriä.

Hypätäkö sähköpotkulaudan- vai sähköpolkupyörän kelkkaan?

Aluksi tosiaan vertailin sähköpotkulautoja — ja muutaman viikon vertailun jälkeen päädyin tutkimaan pitkäksi aikaa sähköpolkupyöriä. Olin jo aivan varma siitä että ostan SÄHKÖPOLKUPYÖRÄN, mutta päädyin kuitenkin ostamaan sähköpotkulaudan — koska se on keskimäärin kuitenkin sähköpolkupyörää pienempi, kevyempi ja kätevämpi kuljettaa vaikka autossa.

Sähköpotkulaudan ostaminen ja mitkä ominaisuuden ovat tärkeitä

Yllä tyypillinen esimerkki, miltä sähköpotkulauta näyttääpi. Malleja ja potkulautojen ulkonäköjä on miljoona erilaista. Kuva on otettu Unsplashista.

Sähköpolkupyörä on myös kova juttuTässä (yllä kuva) tyypillinen esimerkki sähköpolkupyörästä (toki näitä on monenlaisia malleja saatavilla). Sähköpolkupyörät ovat monesti aivan eri hintaluokassa (kalliita) verrattuna sähköpotkulautoihin — ja tähänkin pakko sanoa että riippuu mistä ja minkälaisen ostaa. Löytyi tässä mun tutkimuksien lomassa toki halpojakin sähköpolkupyöriä. Kuva on otettu Unsplashista.

Tästä jo kerroinkin vähän; mut siis tosiaan oon nyt muutamia kertoja ajellu noilla Jyväskylän vuokrattavilla sähköpotkulaudoilla ja se on kyllä aivan sairaan kivaa. Näinä hetkinä vahvistui myös ajatus nimenomaan sähköpotkulaudasta, eikä sähköpolkupyörästä. Niillä ajaminen tuntuu ihan lentämiseltä, koska niistä ei kuulu juuri mitään ääntä ja ne kulkevat tasaisesti eteenpäin. Vahva suositus on kyllä kokeilla sähköpotkulautaa! Kivana bonuksena vielä näissä vehkeissä on, että ostit sitten sähköpyörän tai sähköpotkulaudan — ne ovat molemmat saasteettomia.

Joskus mainoksista on hyötyä

AINIIN— joskus muutes Googlen, Facebookin ja Instagramin mainoksista on hyötyä: kun aloin tutkaileman näitä sähköpotkulauta- ja pyöräjuttuja niin ihan tietoisesti odotin, että kaikki somepalvelut alkaisivat näyttämään mulle mainoksia sähköisistä kulkuvälineistä — ja yhtäkkiä oli kuin olikin kaikkien eri somepalveluiden mainosbannerit täynnä kaikenlaisia mainoksia sähkövehkeistä ja niiden valmistajista.

Facebook- ja Instagram -mainosten avulla löytyi todella varteenotettavia vaihtoehtoja kyllä! Joskus siitäkin on hyötyä, että somepalvelut tietävät mitä kaikkea Googletan. Mainokset saattavat hyvässä lykyssä antaa sulle sellaisia vaihtoehtoja, mitä et itse tullut ajatelleeksi etsiä.

 

Sähköpotkulaudan vertailu — mihin kannattaa kiinnittää huomiota?

Tässä tulee nyt asioita, joihin itse kiinnitin huomiota kun vertailin sähköpotkulautoja. Sähköpotkulaudan toimintaperiaate on suhteellisen samanlainen riippumatta valmistajasta. Sähköpotkulaudassa on nimensä mukaan ”lauta” jonka päällä seisot, kaksi rengasta ja ohjaustanko jossa jarru- ja kaasukahvat. Potkulaudoista löytyy myös monesti nopeusmittari ja ne ovat yleensä kokoon taitettavia — jotta voit laittaa potkulaudan vaikka auton takakonttiin, tai kantaa sisätiloihin toimistoon. Joihinkin malleihin kuuluu puhelinsovellus, jonka kautta näet sähköpotkulaudastasi tärkeitä tietoja; paljonka sillä on ajettu, voit paikallistaa sähköpotkulautasi jne.

Kalliimpi sähköpotkulauta on ainakin yleensä parempi

Jos laitat sähköpotkulautaan enemmän rahaa kiinni, saat sähköpotkulautaan yleensä voimaa ja nopeutta lisää, pidemmän kantaman/toimintasäteen (eli kuinka pitkän matkan voit ajaa täydellä akulla), paremman jousituksen, kestävämämän & tyylikkäämmän rakenteen (kauneus on toki katsojan silmissä), istuinpenkinkin vaikka jos haluat ja jotain muuta lisäkilkettä. Usein tämä että ”mitä enemmän laitat RAHAA kiinni sähköpotkulautaan” näkyi tiivistetysti siinä, että saat lautaan lisää poweria. Halvemmat potkulaudat ovat todella usein 250W moottorilla varustettuja — mutta näillä et välttämättä pääse lievästikään jyrkkiä mäkiä ylös. Heti jos sulla on sähköpotkulaudassa vaikka 500W moottori = alat pääsemään sillä jo mäkiäkin ylös.

Eniveis — omaa vehjettä ajatellen mulle sähköpotkulaudan ”tehokas moottori” oli yksi elinehto, sillä Jyväskylän kaupunki on käytännössä rakennettu mäkeen. Täällä on paljon mäkisiä teitä ja maastoa ja haluan toisinsanoen päästä lievät mäet sähköpotkulaudallani ylös, ettei sitä tarvitse heti työntää.

 

Tarkista sähköpotkulaudan akku!

Tätä akku-asiaa on lainattu osittain Kicker.fi:stä. AKKU on sähköpotkulaudan (-tai pyörän) ydin, virtalähde – se, minkä avulla koko vehje toimii. Akun kapasiteetti ja kennojen laatu vaikuttaa sähköpotkulaudan toimintasäteseen eli yhdellä latauskerralla ajettavan matkan pituuden. Akku on myös yksi kalleimmista komponenteista, mitä sähköpotkulaudastasi- tai pyörästäsi löytyy. Voit vertailla eri sähköpotkulautojen akkujen kapasiteettiä vertailemalla niiden kWh (kilowattitunti) tai Wh (wattitunti) määriä. Kilowattituntimäärässä huomioidaan sekä akun jännitteen (V) että sen ampeerituntimäärä (Ah).

Akun Ah määrä voidaan muuntaa kWh seuraavasti: V x Ah = Wh ja tuhat wattituntia on kilowattitunti, eli kWh.

 • Esimerkki 1: Akun tiedot 10,5 Ah/ 24 V = 10,5 x 24 = 252 Wh
 • Esimerkki 2: Akun tiedot 10,5 Ah/ 48 V = 10,5 x 48 = 504 Wh
 • Tuossa mun ostamassa sähköpotkulaudassa on virtaa: 16Ah/48 V = 16 x 48 = 768 Wh.

Muunna virrankulutus hinnaksi

Nyt kun tietdetään paljonka virtaa sähköpotkulautasi kuluttaa, voidaan laskea lyhyellä matikalla paljonka sähköpotkulaudalla ajaminen noin suunnilleen maksaa:

Sähköpotkulaudan täyden akun virran määrä: 768 Wh = 0,768 kWh
Sähkön hinta ≈ 16 senttiä / kWh (otettu Wattenfallin sivuilta)

Sähköpotkulaudan täyden akun hinta (noin) = 16 snt x 0,768 kWh ≈ 12,2 senttiä

Kuinka monta kilometriä voit ajaa yhdellä eurolla (noin): 12,2 snt x 8 = 97,6 senttiä ≈ 1 €
Eli jos lasken sillä tavalla, että voin ajaa noin 8 täyttä akullista 1 € hintaan ja jos täydellä akulla pystyn ajamaan keskimäärin noin 35 kilometriä. Joten: 8 x 35km = 280km / 1€. Voin siis ajaa (noin) 280 km (noin) 1 € hintaan — ei paha.

Entäpä, paljon maksaisi ajaa 1000 km sähköpotkulaudalla: 1000 km / 280km ≈ 3,6 (€)

Ja joku näistä asioista oikeasti tietävä voi joko varmistaa tai kumota kaiken tämän mitä juuri laskin. Nämä laskutoimitukset ovat omia päätelmiä. 🙂

Huomioi akun VALMISTAJA

Kiiinnitä huomiota myös sähköpotkulaudan akun KENNON valmistajaan: hyviä kennoja valmistavat mm: LG, Panasonic, Samsung, Sanyo ja Sony. Mikäli akun valmistajaa ei ole ilmoitettu — tässä kohtaa on hälytyskellojen on hyvä soida, sillä huonolaatuiset akut voivat olla turvallisuusriski.

 

Sähköpotkulaudan toimintasäteeseen vaikuttaa moni asia

Muista, että sähköpotkulaudan (ja pyörän) toimintasäteeseen vaikuttaa mm. laudan päällä oleva paino, akun ikä/kunto, lämpötila ja se millä vauhdilla ajat. Ei siis kannata pitää sähköpotkulaudan myyntiesitteeseen laitettuja infoja täysin totena — ellet aja tasaista vauhtia 20 km / h tuntivauhdilla, tasaisessa maastossa ja ulkona on lämmintä +20 asetta. Monesti näin ei kuitenkaan ole.

Sähköpotkulaudan akku ja toimintasäde

Varaosien saatavuus

Ennen kuin ostat sähköpotkulaudan (tai pyörän) kannattaa huomioida sähköajoneuvon varaosat: onko kyseiseen tuotteeseen saatavilla varaosia hyvin vai huonosti — ja mistä niitä tarvittaessa saat? Itse ihan perinteisesti kysyin tätä asiaa asiakaspalvelusta ennen kuin ostin oman sähköpotkulaudan.

Minkälaisia ominaisuuksia halusin omaan sähköpotkulautaan?

Tässä tiivistetysti ajatuksia siitä, mitä ominaisuuksia & juttuja halusin mun sähköpotkulaudalle:

 • Vähintään 500W moottori
 • JOUSITUS!!
 • Kantama/toimintasäde mielellään 30-60km
 • Nopeus vähintään 25km / h
 • Kestävä runko
 • Potkulauta on taitettava
 • Painaa enintään 20 kg
 • Tunnettu valmistaja (jotta saa jostakin tarvittaessa vara-osia)
 • Nopeusmittari
 • Kännykkäsovellus plussaa
 • Budjetti mulla oli max. 1000€

Hyviä sivustoja

Näistä paikoista löydät hyvää lisäinfoa sähköpotkulautoihin liittyen:

 

Dualtron Megastore — kauppa josta ostin oman sähköpotkulaudan

Dualtron minimotors - sähköpotulaudan ostaminen euroopastaYllä olevassa kuvassa näkyvät sähköpotkulaudat (Dualtron) ovat sieltä kalliimmasta päästä olevia malleja. Laitoin kuvan tähän, jotta näet että näihinkin vehkeisiin voi oikeasti laittaa rahaa kiinni. En toisaalta itse missään nimessä laittaisi 4000€ sähköpotkulautaan- tai edes sähköpyörään.

Sähköpotkulaudan ostaminan - Speedway sähköpotkulaudat

Tässä yläpuoleisessa kuvassa näet toisen malliston: Speedwayn sähköpotkulautoja. Nämä sähköpotkulaudat ovat samasta Dualtron Megastore Euroopan kaupasta ostettavissa. Ostin itse tuon Speedwayn halvimman mallin, joka näkyy kuvassa alimmaisena oikealla (Speedway Mini 4 Pro).

Asiakaspalvelu kunniaan

Pakko mainita lyhyesti Dualtron Megastoren asiakaspalvelusta: se on aivan loistavaa! Aina kun oon laittanut heille sähköpostia, niin oon saanu vastauksen muutaman tunnin sisään tai seuraavana aamuna. Joskus he vastasivat minulle vielä iltakymmeneltäkin! Ei voi moittia.

 

Sähköajoneuvoihin liittyviä sääntöjä & lakiasioita

Näitä alla olevia tekstejä olen kopioinut tähän löytämiltäni sivuilta — mm. (Kicker.fi:stä). Näitä en muuta omaan suuhun sopiviksi, jotta niiden validisuus säilyisi paremmin.

 • Kevyistä sähköajoneuvoista tuli 1.1.2016 lähtien laillisia kulkuvälineitä Suomen tieliikenteessä. Laitteiden käyttö ei edellytä ajokorttia, rekisteröintiä eikä katsastusta.
 • Kuten polkupyörissä, sähköpotkulaudoissa etuvalo on pakollinen tieliikenteessä. Myös henkilöön kiinnitettävät valaisimet ovat sallittuja, esimerkiksi otsalamppu. Kevyissä sähköajoneuvoissa pitää olla myös äänimerkinantolaite ja heijastimet. Käyttäjän tulee polkupyöräilijän tavoin käyttää myös kypärää.
 • Kevyisiin, enintään 15 km/h kulkeviin laitteisiin sovelletaan jalankulkijan liikennesääntöjä.
 • Isompiin, enintään 25 km/h kulkeviin ja max. 1000 W tehoisiin kevyisiin sähköajoneuvoihin sovelletaan polkupyöräilijän liikennesääntöjä, mutta tasapainottuvia kulkuvälineitä, kuten tasapainoskootteria, saa käyttää myös jalkakäytävillä sillä edellytyksellä, että niillä ajetaan enintään kävelynopeutta.
 • Sähköpotkulautaa tai sähköskootteria, jonka moottorin teho on alle 1000 Wattia eikä rakenteellinen huippunopeus ylitä 25 km/h saa käyttää Suomessa tieliikenteessä polkupyöräilijän liikennesäännöillä. Laitteessa ei saa olla istuinta, jos se ei ole esimerkiksi itsestään tasapainottuva, tarkoitettu maastokäyttöön ja käytettäväksi päällystämättömillä teillä tai tarkoitettu yksinomaan liikuntarajoitteisten käyttöön. Ajamiseen ei tarvita ajokorttia eikä liikennevakuutusta ja sähköpotkulautaa tai sähköskootteria ei tarvitse rekisteröidä.
 • HUOMAA! Kuljettajan vastuulla on aina varmistaa, että sähkökulkuneuvo täyttää Suomen tieliikennelain edellyttämät vaatimukset, ennen sen käyttöönottoa ja käyttämistä tieliikenteessä.

 

Sähköpotkulaudan ostaminen ja muutamia tärkeitä asioita

 

Loppukaneetteja

Yeah! Toivon, että tää sähköpotkulauta kestäis nyt ainakin 2-4 vuotta. Akuthan näistä vehkeistä varmasti menee jossain kohtaa ja se pitänee vaihtaa, mutta palailen asiaan. Kun saan käytettyä tuota omaa sähköpotkulautaa hetken aikaa — kirjoittelen siitä varmaankin jonkinlaisen arvostelun.

Seuraavassa artikkelissani käyn läpi verkkokauppoja, joista voit ostaa sähköpotkulautoja — Suomen sisäisesti tai ulkomailta. SO stay tuned!

Opi editoimaan videoita Adobe Premierellä

Oon tehny montakin tutoriaalia aiheesta Adobe Premieren perusteet ja tästä artikkelista löydät kaikki kyseiset tutoriaalit.

Lue muita artikkeleitani:

Kiitos lukemisesta! Jaa artikkelia eteenpäin jos koet sen hyödylliseksi! Sähköiset vehkeet on way to go!


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen. Näet suhteellisen kätevästi hintahaarukan eri tuotteille Hintaoppaasta.

MUN PUHELIN: OnePlus -puhelin »

VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

LOISTAVA TIETOKONEEN PÖYTÄMIKKI: Røde NT-USB & PÖYTÄTELINE: Røde PSA 1 »

BUDJETTILUOKAN PUHEMIKKI: Røde SmartLav+ »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

JÄLKITYÖSTÖ-OHJELMISTO (PC): Adoben Creative Cloud »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Seuraile Johea:

Kiitos lukemisesta

Tsekkaa ihmeessä myös kirjoittamani artikkelit: 5 PARASTA sivustoa & tässä 8 LOISTAVAA sivustoa — joissa on vinkkejä paikoista, mistä voit ladata ILMAISEKSI kuvia henkilökohtaiseen tai kaupalliseen käyttöön!

Muista TILATA mun YouTube-kanava!

Kiitos lukemisesta! Jaa ihmeessä artikkelia, jos sillä oli esim. jotakin positiivista vaikutusta elämääsi. Toivottavasti oli ja seuraavaan kertaan! Cheers!

Hei, tästä saat ILMAISIA efektejä Action VFX:ltä!

free-dust-waves

Voit tykätä myös näistä