Etusivu Blogi Arvostelussa NordVPN — ajatukset puolen vuoden käytön jälkeen

Arvostelussa NordVPN — ajatukset puolen vuoden käytön jälkeen

kirjoittanut Johe
VPN - miksi käytän sitä + arvostelua

Tällä kertaa arvostelussa NordVPN tarjoama VPN-palvelu — käyttökokemuksia, testausta ja ajatuksia

Loppuvuodesta (2019) vertailin pitkään erilaisia VPN (virtual private network) -palveluita — ilmaisia ja maksullisia. Vertailun tuloksena päädyin ostamaan erittäin hyviä arvosteluja maailmalla saaneen NordVPN:n. Joten — tässä artikkelissa on arvostelussa NordVPN: miten se on toiminut ja minkälaisia ajatuksia siitä on nyt kun sitä on käyttänyt? Onko NordVPN ollut rahallisen sijoituksen arvoinen?

Olin pitkään tosiaan miettinyt VPN:n käyttöönottoa — miksi — koska VPN:n avulla pystyt salaamaan kaiken nettiliikenteesi (voit kulkea ikään kuin näkymättömänä netissä). Hyvät VPN-palvelut eivät ole kuitenkaan ilmaisia, joten tiesin, että jonkin verran siitä varmaan joutuu euroja pulittamaan. Päädyin tosiaan ostamaan VPN:n NordVPN:ltä ja nyt olen sitä jo yli puoli vuotta käyttänyt. Voin todeta jo tässä vaiheessa, että olen ollut kyllä tyytyväinen. Jatka kuitenkin ihmeessä lukemista.

Olen jakanut tämän artikkelin seuraaviin pääkohtiin: kuinka VPN ylipäätään toimii, vaikuttaako NordVPN netin nopeuteen, onko VPN luotettava, ohjelmiston käyttökokemus ja hinta.

Miten VPN toimii?

Lue aikaisemmin kirjoittaman artikkeli siitä kuinka VPN ylipäätään toimii ja MIKSI VPN:nää tulisi kaikkien käyttää. Tässä artikkelissa jutellaan VPN:n toimintaperiaatteista paljon tiiviimmin.

En ole sponsoroitu

Tähän vaan huomiona, että en ole mitenkään sponsoroitu NordVPN:n puolesta, mutta saan toki muutaman prosentin myynnistä jos satut kyseisen palvelun ostamaan tältä sivulta löytyvistä linkeistä. Suosittelen NordVPN:nää koska itsekin sitä käytän.

Termistöä

Tässä artikkelissa on muutamia termejä, mitkä voivat kuulostaa etäisiltä — joten selitän joitain niitä tähän auki.

  • VPN = Virtual Private Network, se salaa dataliikenteesi muodostamalla sille eräänlaisen putken. Nettiliikenteesi kulkee ”putkea pitkin” suojatulle palvelimelle ja vasta sitten sivustolle tai sovellukseen, jonne olet menossa — esim. YouTubeen tai verkkokauppaan — näin VPN suojaa laitteesi fyysisen sijainnin. Vpn-palvelin voi sijaita missä tahansa maassa, myös Suomessa.
  • Ping = internetyhteyden VIIVE, viive tarkoittaa käytännössä viivettä tietokoneesi ja palvelimen välillä. Mikäli viive on iso, esim. jos pelaat netissä — pelien kuva saattaa tulla myöhemmin koneesi näytölle, kuin muille pelaajille.
  • IP-osoite = sun tietokoneen osoite (vrt. kodin osoite). IP-osoite on tietokoneen tai muun verkkoon liitetyn laitteen Internet Protocol -reititysprotokollan mukainen osoite, jolla laite tunnistetaan verkossa.
  • Lokitiedosto = sun henkilökohtaiset käyttäjätiedot (millä sivuilla käyt, mitä teet netissä). Jotkut esim. VPN tarjoajat keräävät tätä dataa.

 

Miten VPN ylipäätään toimii?

Kertauksena tähän alkuun, että miten VPN (virtual private network) toimii ja miksi VPN:ää kannattaisi käyttää? Lainatakseni edellistä artikkeliani: kun menet mille tahansa verkkosivustolle, muodostat ensin yhteyden internetpalveluntarjoajaasi (Internet Service Provider, ISP) ja se ohjaa sinut sitten haluamallesi verkkosivustolle. Kaikki verkkoliikenteesi kulkee internetpalveluntarjoajasi palvelimien kautta, mikä tarkoittaa, että palveluntarjoajasi näkee ja kirjaa ylös kaiken verkkoliikenteesi. Mikä pahinta, se saattaa jopa luovuttaa selaushistoriasi mainostajille, valtion viranomaisille ja kolmansille osapuolille.

VPN kierrättää nettiliikenteesi etäpalvelimen kautta

Mikäli haluat juuri mainitsemaltani ”seuraamiselta” suojautua — tässä vaiheessa VPN astuu kuvioihin. VPN ohjaa verkkoliikenteesi etäpalvelimen kautta. Näin VPN piilottaa IP-osoitteesi (eli sun tietokoneen osoite) sekä salaa kaikki lähettämäsi tai vastaanottamasi tiedot. Salatut tiedot näyttävät siansaksalta, joten niitä on mahdoton tulkita. Nice!

Kuinka VPN toimii?

Kuvittele VPN turvatuksi, ”salatuksi tunneliksi”, jossa verkkoliikenne virtaa. Kukaan ei voi nähdä tunnelin läpi eikä päästä käsiksi internet-tietoihisi. NordVPN:n avulla voit huoleti käyttää julkista langatonta verkkoa ja kirjautua yksityisille tai työkäyttäjätileillesi matkalla ollessasi sekä pitää selainhistoriasi omana tietonasi.

Yläpuolella oleva lainaus on otettu suoraan NordVPN:n sivuilta. Nyt kun tiedät mitä VPN ylipäätään tekee, voidaan jutella muista asioista ja tarkemmin NordVPN:n toiminnasta.

 

 

Arvostelussa NordVPN: vaikuttaako VPN:n käyttö netin nopeuteen?

Lähtökohtaisesti VPN:n käyttö vaikuttaa (vähintään hieman) netin nopeuteen, koska VPN toimii niin, että se kierrättää nettiliikenteesi erillisen palvelimen kautta. Tästä huolimatta, NordVPN ei ole vaikuttanut ainakaan huomattavasti oman netin nopeuteen — ei kotona pöytäkoneella, eikä puhelimessa. Tähän voit toki itse vaikuttaa: eli netin nopeushan hidastuu tavallaan sitä mukaa riippuen minkä (maan) etäpalvelimen kautta asetat nettiliikenteesi kulkemaan.

Toisin sanoen voit siis asettaa nettiliikenteesi kulkemaan vaikka Ruotsin, Saksan, USA:n jne. kautta riippuen siitä missä maissa kyseisellä VPN -tarjoajalla on palvelimia käytössä. Mitä ”kauemmas” tavallaan laitat oman nettiliikenteesi kulkemaan suhteessa omaan sijaintiisi, sitä kauemmin netillä tietenkin kuluu aikaa siirtyä ensin etäpalvelimelle ja sitä kautta omaan käyttöösi (PING). Jos siis asetat nettiliikenteesi kulkemaan Japanin kautta ja asut itse Suomessa — tästä voi johtua, että nettisi toimii hitaammin.

Tässä alla Speedtest.netin kautta tehty nopeustesti jos asetan palvelimen Suomeen

nopeustesti Suomi

Tässä vertailun vuoksi tilanne, jos asetan netin kiertämään esim. jenkkien kautta; PING-arvo on kolminkertaistunut ja netin lataus- sekä lähetysnopeus on tippunut. Tämän vaikutuksen näen jo selvemmin kun selaan nettiä.

NordVPN nopeustesti USAPointtima mulla on vaan tässä, että kun asetan netin Ruotsiin tai Suomeen (jossa itse asun) niin en ole huomannut netin nopeudessa huomattavia eroja. Ihan normaalisti olen pystynyt nettiä käyttään niin kotona pöytäkoneella kuin kännykällä liikkuessa missä päin tahansa Suomea. VPN:n käyttöön ja netin nopeuteen liittyen ei siis ole minulla ainakaan huonoa sanottavaa — päinvastoin!

NordVPN:llä on palvelimia ympäri maailmaa

palvelimetKun palvelimia on paljon, ne kuormittuvat vähemmän. Palvelinpaikkojen iso määrä takaa sen, että löydät todennäköisemmin sua lähimpänä olevan palvelimen.

 

Arvostelussa NordVPN: onko palvelu luotettava?

Sanotaanko näin tähän aluksi, että mikään netissä toimiva palvelu (edes Adobe, YouTube, Twitter jne.), yksikään nettisivusto tai hallituksen salaisimmatkaan palvelimet tms. eivät ole koskaan 100% tietoturvallisia. Jos joku taho X tietää mitä tekee, niin hän pääsee kyllä murtautumaan palveluun kuin palveluun. En itse ainakaan luota 100% minkään palvelun tietoturvaan, eikä kenenkään/sinunkaan kannata luottaa. Varmuuskopiointi on yksi parhaista tavoista suojata oma perseesi.

Ei ole ollut toistaiseksi ongelmia

Kun nyt sain tämän sanottua, voin todeta että ei ainakaan toistaiseksi ole ollut mitään ongelmia NordVPN:n kanssa — tai muutenkaan ei siis ole ollut mitään huonoa sanottavaa palvelun luotettavuudesta. NordVPN on toiminut toivomallani tavalla ja todella hyvin alusta lähtien. Enhän tosin ihan 100% varma ole, että mitä teknisesti ja kulissien takana tapahtuu, mutta toivon että kaikki on kunnossa.

Kannattaa seurata aihetta maailmalla

Uutisiahan on maailmalla VPN:ien tietoturvasta on paljonkin; on siis näitä tapauksia että VPN-palvelu, joka on sanonut etteivät he kirjaa asiakkaidensa nettiliikennettä (pidä lokeja siis) — onkin ilmoittanut lähettävänsä liikennettä eteenpäin kolmansille osapuolille — tai kyseiseen VPN-paveluun on murtauduttu ja asiakkaiden tiedot onat vuotaneet julki.

NordVPN suojaus

Ainakin omilla nettisivuillaan NordVPN vakuuttaa (yllä oleva kuva), että he eivät kerää käyttäjistään näitä ns. lokitiedostoja, mutta mistäpä näitä taas 100% varmuudella tietää. Yrittäkäämme siis luottaa toisiimme. Jos tämä asia joskus toiseksi todistetaan — niin toimitaan uuden tiedon valossa sitten.

Seuraa vpnMentoria

VPN-asioissa kannattaa seurata mm. vpnMentoria, he ovat luotettava taho puhumaan näistä jutuista. He myös suosittelevat ensimmäisenä vaihtoehtonaan NordVPN:ää.

Ei ole olemassa 100% tietoturvaa

Kantsii muistaa, että mikään palvelu ei ole 100% tietoturvallinen. Paras keino olla tietoturvallinen on tehdä itse kaikki mahdollinen sen eteen, eli ota esim. varmuuskopioita kaikesta.

 

 

Arvostelussa NordVPN: onko ohjelmisto helppokäyttöinen?

Sanoisin, että NordVPN:n käyttäminen on kyllä tehty äärettömän simppeliksi: asenna ohjelmisto, kirjaudu palveluun sisälle ja valitse hiiren kliksautuksella palvelin (käytännössä maa) johon haluat nettiliikenteesi ohjata. That’s it! Sama juttu pätee niin pöytäkoneeseen kuin puhelimeenkin.

NordVPN käyttöliittymäNordVPN:n saa myös tottakai asetuksista säädettyä niin, että se käynnistyy tietokoneen käynnistyessä automaattisesta ja liittyy ennaltamääräämääsi VPN-palvelimeen. Kerran kun nämä asetukset laittaa kuntoon, niin eipä niihin ole sen jälkeen tarvinnut hirveästi koskea. Haluan muutenkin aina ohjelmistojen suhteen, että asiat toimivat mahdollisimman automaattisesti, jottei tarvitse omaa aikaa käyttää niiden säätämiseen.

NordVPN asetukset NordVPN:n asetuksista löytyy CyberSEC-asetus mikä rajaa pois kaiken mainosliikenteen, haittaohjelmat ja tekkee jotakin muutakin turvallisuustaikuuksia taustalla — ja sitä pidinkin päällä aluksi. Tämän CyberSEC-ominaisuuden toiminta ja mainoksien pois rajaaminen alkoi jo kuitenkin haitata (ainakin minulla) ihan perus internetin selaamista, joten otin kyseisen asetuksen pois päältä. Eli pidä CyberSEC -asetusta päällä jos haluat, mutta tiedoksi vaan että jos se alkaa tekemään enemmän hallaa netin selaamiselle niin ota se sitten pois päältä.

Mobiilisovellus toimii myös

NordVPN:stä on mahdollista ladata tottakai myös mobiilisovellus ja siitä voin sanoa, että se toimii yhtä helposti kuin työpöytäsovellus. Ei ole mitään ongelmia ollut sen kanssa.

 

 

Arvostelussa NordVPN: palvelun hinta-laatusuhde

Maksoin kolmen vuoden NordVPN -sopparista noin 155$ eli about 130€. Onko NordVPN ollut hintaansa nähden hyvä? Mitä tuolla hinnalla käytännössä saa?

NordVPN tarjoaa normaalisti kolme kappaletta erilaisia — käytännössä eripituisia sopimuspaketteja: 1 vuoden sopimus, 6kk sopimus ja yhden kuukauden sopimus. Alla kuva NordVPN:n hinta-vaihtoehdoista (tämän artikkelin kirjoitushetkellä).

NordVPN hintaOnhan nuo vähän sellaiset vaihtoehdot, että ne kannustaa ottamaan tuon 1 vuoden sopimuksen. Eli sitä kalliimmaksi tietenkin NordVPN-palvelun kuukausihinta kasvaa mitä lyhyemmän ajan ajattelit palvelua käyttää. Itse otin aikanaan 3 vuoden tarjouksen ja jos oikein muistan niin sen kuukausihinnaksi jäi pikkasen päälle 3€ /k — olisko ollut 3,11€ / kk. Tällä hetkellä on meneillään 2 vuoden tarjous, jolloin saat NordVPN:n periaatteessa 3,3€ / kk.

Yksi puolen litran olut kuukaudessa

Kyllä tuohon hintaan mun mielestä olen saanut todellakin rahoilleni vastinetta. Koska aina on hyvä verrata asioita yhteen oluttuoppiin, eli jos miettii niin tuo pyöreästi 3€ on yhden puolen litran oluen hintainen (kaupassa) ja jos siihen hintaan saan internet-liikenteeni turvattua — niin so be it! Onhan noita halvempiakin VPN-palveluntarjoajia (esim. Surfshark!), mutta olin ja olen kuullut NordVPN:stä niin paljon hyvää niin monelta eri taholta, että päädyin heihin.

Lue toki tarkemmin kaikista NordVPN:n ominaisuuksista heidän omilta sivuiltaan »

Mitä saat jos ostat NordVPN:n

Yritän tiivistää alle mitä kaikkea saat kun ostat NordVPN-palvelun

  • Turvaat & suojaat kaiken nettiliikenteesi: IP-suojaus. Valitse NordVPN-palvelin ja selaa nettiä sen IP-osoitteen suojassa
  • Turvaat yhteensä 6 laitetta yhdellä tilauksella
  • NordVPN ei kerää lokitiedostoja (eli nettiliikenteestäsi ei jää heille jälkiä)
  • Saat helppokäyttöisen sovelluksen (sovellusta on oikeasti todella helppo käyttää)
  • Tuhannet nopeat palvelimet — eli VPN:n käyttö ei vaikuta juurikan sun netin nopeuteen
  • Voit käyttää palvelua ympäri maailmaa

Suojaa 6 laitetta

Tosiaan, mulle riitti tuo NordVPN:n tarjoama ”suojaa 6 laitetta yhdellä tilauksella” — eli saan pistettyä VPN:n päälle mun pöytäkoneelle, tablettiin, puhelimeen ja läppäriin.

 

Yhteenveto — kannattaako hankkia NordVPN?

Voin jo näillä kilometreillä todeta, että NordVPN on kyllä kannattava sijoitus. Jos on varaa maksaa se 3-4€ kuukaudessa siitä että saat nettiliikenteesi turvattua niin NordVPN on kyllä vahva suositus. En tiedä oikeastaan edes, että mitä HUONOA sanottavaa mulla olis kyseisestä palvelusta: se toimii niin kuin ajattelinkin sen toimivan — plus se tuntuu varmatoimiselta.

Muista se CyberSEC-ominaisuus — jos se alkaa enemmän haitata kuin että siitä on hyötyä, niin laita se asetus vaan pois päältä. Jos jotakin huonoa täytyy keksiä niin ainahan sitä toivoisi että palvelun hinta voisi olla vaikka euron pari vielä halvempi — euro per kuukausi(!?).  No, toiveajattelua.

Hanki NordVPN

Tästä voit hankkia NordVPN:n itsellesi. Mikäli käytät tuota linkkiä — saan osan hinnasta, jonka maksat palvelusta.

Muita hyviä VPN-palveluita

On toki olemassa muitakin VPN-palveluita, joita kannattaa vertailla & tutkia:

 

Vertaile ennen kuin ostat

Ennen kuin ostat niin ei kantsi tietenkään vain mun sanaa uskoa, vaan lue ihmeessä muualta netistä myös muiden arvioita kyseisestä ohjelmasta! Niin minäkin tein — tutkin ja vertailin eri VPN:iä ennen ostoa monta kuukautta.

Jees, tähän päättyy artikkeli ”arvostelussa NordVPN” — en mitään hullun syväluotaavaa arvostelua tästä kirjoitellut, vaan tämmöisiä suht pintapuolisia ajatuksia palvelun käytöstä. Toivottavasti tästä oli jonkinlaista apua — vähintäänkin mielipidettä asiaan! Muista aina ajatus: ”osta kerralla kunnollista äläkä halvalla huonoa!”

Lue muita artikkeleitani:

Kiitos lukemisesta! Jaa artikkelia eteenpäin jos koet sen hyödylliseksi!


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen.

ADOBEN OHJELMISTOT: Adoben Creative Cloud »

Loistava lisäosa Adobe Premiereen & After Effectsiin: Animation Composer (Mister Horse)

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:

VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Musiikkia videoihin ja muihin projekteihin Artlistista!

Hanki musiikkia videoihin Artlist.io

Miksi hankkisit Artlistista musiikkia?

Artlistin musiikki on laadukasta ja heiltä löytyy erittäin monipuolinen valikoima erityylistä musiikkia. Olen itse päässyt käyttämään Artlistista ladattua musiikkia todella monessa videoprojektissa ja itselläni ei kyllä ole mitään valittamista Artlistista.

Artlististä ladatun musiikin lisenssi on huikea: se on Universal Lisenssi, eli voit käyttää musiikkia missä tahansa projektissa — peleissä, podcasteissä, YouTubessa, elokuvissa ja niin edelleen. Voit myös valita Personal Plan -lisenssin (on vähän halvempi), mikä kattaa ainoastaan eri sosiaalisen median alustat: YouTube, TikTok, Instagram, Twich, Facebook & Podcast.

👉 Hanki Artlist täältä »

Voit tykätä myös näistä