Etusivu Blogi Ilmaista musiikkia videoihin ja muihin projekteihin — mistä ja miten?

Ilmaista musiikkia videoihin ja muihin projekteihin — mistä ja miten?

kirjoittanut Johe

Ilmaista musiikkia on ollut vaikea löytää

Netistä on löytynyt aina suhteellisen paljon esim. ilmaisia kuvapankkeja ja ilmaisia VIDEOITAKIN, mutta ilmaista musiikkia on (ainakin omalla kohdalla) tuntunut olevan suht vaikea löytää vuosien varrella. Nyt kuitenkin tilanne kääntyi ehkä jopa päälaelleen kun tein tutkimuksia tätä artikkelia varten: löytyi kuin löytyikin itseasiassa aika paljon ilmaista musiikkia tarjoavia sivustoja — ja niitäpä tässä artikkelissa tsekkaillaan. Ennen sitä kuitenkin kattellaan vähän lisenssi- & käyttöoikeusasioita. Pakollinen paha.

 

Musiikki on kysytty juttu

Multa usein kysytään, että mistä löydän/etsin musiikkia kun teen videoprojekteja? Joskus viestiä tulee YouTube-videoideni kommentteihin ja välillä ihmiset saattava kysellä tän mun blogin kautta, että ”hei mistä ihmeestä löytyisi musiikkia — maksullista tai ilmaista?” Ohjeistan heitä sitten yleensä muutamaan mulle tuttuun paikkaan, joista olen jossain kohtaa ladannut kappaleita.

Ostan omiin projekteihin musiikit

En kuitenkaan itse ole enää ilmaista musiikkia kauheasti viime vuosina lataillut, koska olen todennut helpommaksi tavaksi ostaa musiikit — esimerkiksi epidemicsound.com, Pond5.com:sta tai viimesimpänä audiio.com:sta. Tällöin musiikin käyttöoikeus- ja lisenssiasiat ovat yleensä suoraan kunnossa, eikä niistä tarvitse stressata. On toki olemassa paljon muitakin maksullisia musiikkipankkeja, mutta ne eivät ole tämän artikkelin juttuja.

ilmaista musiikkia videoihin ja muihin projekteihin

Adobe Premieren perusteissa

Tässä artikkelissa on paljon puhetta musiikin käytöstä videoissa, joten mainitsen vaan että tein viime vuoden puolella tutoriaalin, jossa kerron Adobe Premieren perusteet. Tsekkaa ihmeessä se jos haluat oppia tekemään videoita Premierellä.

Adobe PHOTOSHOPIN perusteissa

Niin — ja uusimpana juttuna mun YouTube-kanavalta löytyy Adobe Photoshopin perusteet -tutoriaali. Mikäli oot aina halunnu oppia Photoshopin käyttöä niin nyt on oiva tilaisuus siihen! Video kestää yli pari tuntia, mutta siinä on koko pituuden edestä asiaa.

 

Mistä saat ladattua ilmaista musiikkia” -YouTube-video

Linkkaan tähän het alkuun tänä vuonna (2021) tekemäni videon tästä samasta aiheesta jota tämä artikkeli käsittelee. Videossa käyn läpi podcast-omaisesti ilmaiseen musiikkiin liittyviä ajatuksia ja paikkoja, joista ilmaista musiikkia voi ladata. Samat sivustot/paikat löydät tosiaan tästä artikkelista, jota juuri luet.

 

Musiikki on tärkeä osa videoitasi!

Tähän väliin totean, että musiikki ja äänimaailma on erittäin, erittäin, erittäin, erittäin, erittäin — erittäin tärkeä asia kun teet mitä tahansa videoprojektia! Voisin todeta, että musiikki ja audio on näinkin tärkeä: se on jopa yli 50% katselukokemuksesta — tärkeämpi jopa kuin itse kuva. Joten — musiikkia ei todellakaan parane vähätellä, unohtaa tai jotenkin ajatella että ”noooooo ei se taustamusiikki nyt niin tärkeä ole”. Kyllä se on.  Tästä musiikin tärkeydestä voisin kirjoittaa jossain kohtaa ihan oman artikkelinsa.

musiikkia videoihin ja muihin projekteihinNo eniveis, tämän artikkelin tarkoitus ei ole paasata musiikista tärkeydestä — vaan yritän tässä päästä itse asiaan ja kertoa että miten ja mistä löydät musiikkia 😀

Musiikin kuuntelu -lifehack

Muistin juuri, että olenhan mä jossain kohtaa kirjoittanut musiikista aikaisemminkin. Artikkelin pääpointtina oli se, että kuinka voit vaikuttaa omaan fiilikseesi musiikilla. Erittäin mielenkiintoinen aihe mun mielestä edelleen.

 

Musiikin lisensointi — miten se toimii?

Nyt asiaan. Sähän voit ottaa periaateessa minkä tahansa musiikkikappaleen ja laittaa sen vaikka sun uusimman elokuvaprojektin taustamusiikiksi. Tällainen ”vapaa maailma” olisi ihan siisti juttu — mutta karu todellisuus on kuitenkin se, että edellä mainittu elokuvaprojekti saa olla vain ja ainoastaan sun omassa käytössä — eli et saa julkaista sitä missään tai todellakaan tehdä projektillasi rahaa (kaupalliset asiakastyöt). You know — eli omaan käyttöön saat (periaatteessa) tehdä melkeimpä mitä vaan — käyttää projektissasi mitä tahansa musiikkia tai muuta, mutta heti jos aiot julkaista projektisi jossain sun täytyy kysyä musiikin käyttöön lupa.

Omaan käyttöön saat periaatteessa tehdä melkeimpä mitä vaan — voit käyttää videossasi mitä tahansa musiikkia jne. mutta kunhan ET julkaise projektiasi missään tai tee sillä rahaa (ilman lupaa)!

Lisenssiasioiden viidakko

Musiikin lisenssimaailma on monimutkainen — ja siellä on ehkä aloittelijana vaikeahkoa navigoida, koska siellä on vielä ammattilaisenakin vaikea navigoida! Haha. Tai siis, mulle ainakin lakiasiat ja juurikin lisenssiasiat on tuottanut harmaita hiuksia aina (tämän takia en varmaan ole lakimies). Lakiasiat yleisesti ottaen kun eivät monestikaan ole mitenkään yksiselitteisiä, tai ihmiselle helposti ja selkokielisesti tuotuna esille. Tähän on onneksi tullut parannusta viime vuosina, mikä on todella hyvä!

No joka tapauksessa — jokaisen (esim.) videotekijän on tärkeää on ymmärtää tekijänoikeusasioita sen verran, että et joudu ongelmiin jos aiot käyttää videossasi esimerkiksi jotakin musiikkikappaletta.

Musiikin lisensointi, creative commons lisenssit

Aina kantsii kysyä!

Yleensä hyvä keino edetä näiden lisenssiasioiden kanssa on vähän ehkä jopa varoen. Jos et ole satavarma siitä voitko esim. käyttää tiettyä musiikkikappaletta videossasi, yritä tutkia / lukea asiasta tai KYSY lisää! Ota yhteyttä esimerkiksi artistiin tai sivuston ylläpitäjään ja kysy häneltä, mikä kyseisen musiikkikappaleen lisenssi on — minkälaisissa projekteissa saat sitä käyttää ja mitkä ovat musiikin levikki-mahdollisuudet (esim. YouTube, TV, elokuvateatteri tai Blogi tms.). Artistin / sivuston ylläpitäjän viimeistään kyllä pitäisi osata kertoa sinulle, mitkä teoksen oikeudet ovat — tarvitseeko sun maksaa musiikista jotain vai tarvitsetko erillisen luvan kappaleen käyttöön.

Nämä samat lisenssi- ja käyttöoikeusasiat pätevät myös toki kaikkeen muuhunkin taiteeseen kuten esimerkiksi valokuvien, videoiden tai ääniefektien käyttöön. Lisessiasioiden suhteen ei ole kyse vain musiikista.

Creative Commons – teoksen vapaa käyttö

Suurin osa näiden (tässä artikkelissa olevien) sivustojen musiikista on Creative Commons -lisenssillä, mikä tarkoittaa, että voit ladata ja jakaa niitä vapaasti. Mutta; Creative Commons -lisenssejäkin on monen tyyppisiä, joten sanon taas tämän: ole tarkkana kuin porkkana! Lue aina jokaisen kappaleen kohdalla sen oma lisenssi (missä saat sitä käyttää ja miten).

Tässä tyypillisimmät CC-lisenssit mitä netissä näkee

Creative Commons -lisenssit käyttö

  • CC0: Täysin ilmainen. Voit ladata, käyttää, tehdä remixin, jakaa ja tehdä mitä tahansa haluamaasi tällä kappaleella, eikä sinun tarvitse maksaa artistille mitään. Tää on helpoin lisenssi näistä.
  • CC-BY: Attribuutio. Voit käyttää kappaletta haluamallasi tavalla, mutta sinun on annettava tavallaan kiitos-linkki (attribuutio) alkuperäiselle tekijälle.
  • CC-BY-SA: ShareAlike. Mikäli oikein ymmärsin: jos käytät videossasi musiikkia, jossa on tämä ShareALike -lisenssi -> tällöin myös lopullinen videosi saa tämän saman lisenssin. Eli videollesikin (tai muille teoksille) tulee tämä sama ”ShareALike”-lisenssi. You know, tätä on vähän vaikea selittää sanoin.
  • CC-BY-NC: Ei-kaupallinen. Kappaletta ei voida käyttää kaupallisissa töissä (eli mistä saat rahaa), mukaan lukien kaupallistetut YouTube-videot. Tarvitset tekijältä tähän luvan.
  • CC-BY-ND: Ei-johdannainen. Et voi laittaa tätä kappaletta videoon ilman esittäjän kirjallista lupaa.

On toki olemassa vielä muitakin Creative Commons -lisenssejä. Mm. Wikipediasta löytyy hyödyllinen luettelo, joka sisältää seitsemän yleisimmin käytettyä CC-lisenssiä ja muita ei-niin-yleisiä lisenssejä. Yllä oleva kuva on napattu tuolta Wikipedia-artikkelista.

Creative Commons.org

Käy ihmeessä tsekkaamassa Creative Commons.org -sivusto. Siellä on todella yksinkertaistetusti esitettynä nämä lisenssihommat. Jopa minä ymmärrän näitä, hah!

Osa uutta, osa vanhaa

Osa näistä alla luetelluista mestoista ovat sellaisia, joita oon itse käyttänyt monta vuotta ja osa on sellaisia, jotka tulivat tässä vastaan kun tutkin uutta sisältöä tätä artikkelia varten.

 

Mistä saat ilmaista musiikkia? Tässä alla muutama löytämäni mesta.

 

Free Music Archive

Free Music Archive - ilmaisen musiikin arkistoFree Music Archive tunnetaan lyhennetyllä nimellä FMA. FMA tekkee monen eri tahon kanssa yhteistyötä: radioasemien, taiteilijoiden ja alan harrastajien kanssa ja täten se voi tarjota yhden suurimmista ilmaisen musiikin kirjastoista mitä löydät netistä. Käyttäjät voivat etsiä musiikkia kappaleen nimen, biisin keston tai lisenssityypin perusteella sekä selata yli kymmentä tyylilajia ja satoja alalajeja.

Vaikka suurin osa kappaleista on lisensoitu Creative Commons -lisenssillä (eli täysin vapaa lisenssi), osa niistä on saatavana vain henkilökohtaiseen käyttöön. Muista siis tarkistaa käyttöoikeudet vielä ennen kappaleen lataamista tai käyttämistä.

 

YouTuben ilmainen audiokirjasto

YouTuben ilmainen äänikirjasto

YouTuben äänikirjastosta saat ilmaista musiikkia ja äänitehosteita videoihisi. Tässä alla on suoria lainauksia YouTuben sivuilta:

  • Tekijätietojen ilmoittaminen videossa: Jos kappaleen vieressä on tekijän tiedot vaativa kuvake, muista ilmoittaa musiikin alkuperäisen esittäjän nimi videosi kuvauksessa. Lisätietoja tekijätietojen antamisesta on Creative Commons ‑sivustolla.
  • Videon kaupallistaminen? Maksuttomasta musiikista ei tehdä Content ID ‑vaatimuksia, joten voit kaupallistaa videosi. Jos sinua pyydetään todistamaan oikeutesi musiikin kaupalliseen käyttöön, ilmoita kappaleen tarkka nimi. Ilmoita lisäksi, että latasit musiikin YouTuben äänikirjastosta.

Käytän itse YouTuben äänikirjastoa

Huomiona vaan: täältä YouTuben äänikirjastosta oon itsekin ladannu musiikit aikalailla kaikkiin omiin YouTube-videoihin. Eikä ole kieltämättä ollut mitään ongelmia musiikin käytön suhteen, mikä on kyllä jees.

 

Incompetech — ilmaista musiikkia

Incompetech - lataa ilmaista musiikkia

Ilmaista musiikkia saatavilla täälläkin. Incompetech tuntui olevan monien suosittelema paikka. Muista tsekata lisenssit. Incompetechin ”Usein kysytyt kysymykset” -osastolla luki tällaista: ”Is the creative commons music free? Also for commercial purposes? Yes, the creative commons music is free, also for commercial purposes – IF YOU MAKE ATTRIBUTION. On our platform you will only find creative commons music published under licenses that allow commercial use.”

Eli, sun täytyy antaa kiitosta musiikin tekijälle (eli jättää linkki artistin sivuille tms.) jotta voit käyttää tän mestan musiikkia omissa (kaupallisissa) töissä.

 

Jamendo

Jamendo - ilmaisen musiikin sivustoJamendosta mulla ei henkilökohtaista sanottavaa ole, koska tämä paikka tuli vastaan vasta tässä tutkimuksieni lomassa. Ei sillä niin väliä, ilmaista musiikkia Jamendosta näyttäisi joka tapauksessa löytyvän ja ohjeet sekä kappaleiden ehdot pystyt itsekin lukemaan Jamendon sivuilta.

Laitoin Jamendon tähän listalle koska se vaikutti lukemani perusteella monien suosittelemalta ja ihan validilta sivustolta. Katso kuitenkin tarkkaan jokaisen kappaleen kohdalla sen käyttöoikeudet (löydät ne sivuston oikeasta kulmasta)!

 

 

Premium Beat — free music -osasto

Premium Beat - ilmaisen musiikin osasto - free music

Premium Beattia kannattaa noin ihan muutenkin (videotekijänä) seurata, sinne tulee hyviä tutoriaaleja ja artikkeleita aiheesta kuin aiheesta. Mutta joo, liittyen tähän ilmaiseen musiikkiin, niin Premium Beattiin tuli vähän aika sitten (olisko puolen vuoden sisään) niin sanotusti ilmaisen musiikin osasto. Siellä ei tosin hirveästi kappaleita ole, mutta jotakin kuitenkin on — ja ne ovat ihan laadukkaita.

Laita siis Premium Beat vähintäänkin seurantaan ja itsellesi ylös — koska voihan olla, että tuo ilmaisen musiikin osasto voi laajeta tulevaisuudessa suuremmaksi — mistä näitä tietää. Toivotaan!

 

MusOpen — set music free

MusOpen - ilmaista musiikkiaMusOpenissa näytti olevan ihan hyvin ilmaisia kappaleita. Tosin suuri osa näistä ilmaisista biiseistä taisi olla klassista musiikkia, joista on tekijänoikeudet menny jo aikapäiviä sitten. Lisäksi täältä löytyy paljon nuotteja.

Jos lukee MusOpenin kuvaustekstiä: ”We provide recordings, sheet music, and textbooks to the public for free, without copyright restrictions. Put simply, our mission is to set music free.” Taas sanon tämän, tutki kaikesta huolimatta myös itse ehdot ja musiikkien käyttöoikeudet läpi.

 

MixKit.co — ilmaista musiikkia, videoita ja videotemplaatteja

MixKit - ilmaista musiikkia, videoita ja videotemplaattejaTämä on ilmeisen hyvä mesta: löydät täältä sekä ilmaista musiikkia, videoita että videotemplaatteja (eli sellasia valmiita videopohjia, joita voit sitten editoida itse). Tämän sivuston ulkoasu ja käyttöliittymä miellyttivät myös silmääni, eli tätä mestaa oli kiva käyttää. Ilmeisesti tosiaan – ainakin heidän sloganinsa mukaan – kaikki mitä sivustolta löytyy, on ilmaista! Lue kuitenkin itse vielä varmuudeksi lisenssiasiat, äläkä usko kaikkea mitä minä täällä höpäjän.

Tässä vielä MixKitin lista, missä kaikkialla saat lataamaasi musiikkia käyttää

  • YouTube
  • Blogs
  • Music Videos
  • Websites
  • Social Media platforms
  • Podcasts
  • Online advertisements

 

 

Muita ilmaisen musiikin mestoja

 

Evoke Music — tekoälyllä luotua musiikkia!

Evoke music -luo teköälyn avulla musiikkiaTämä mesta ei nyt virallisesti tähän mun suositus-listalle mennyt, mutta haluan laittaa tän tähän artikkeliin kuitenkin: Evoke Music. Evoke Music -sivustolla voi(t) käsittääkseni tekoälyn avulla luoda musiikkia tavallaan tyhjästä, ladata sen ja käyttää sitä sitten omissa videoissasi. Kuinka siistiä! Täytyy siis vaan toivoa, että tekoäly luo just sellaisen biisin mitä toivoisit löytäväsikin. Käy testailee!

”Evoke Music’s music catalog is all created with an artificial intelligence-powered songwriting assistant, Amadeus Code. The catalog expands based on searched keywords from creators and also historical research data of popular online content.”

Evoke Musicin maksulliset vaihtoehdot

Huom! Saat käyttää Evoke Music -sivuston musiikkia tiettyyn pisteeseen asti ilmaiseksi — eli tuolla on myös optiot, jotka maksavat. Älä missaa myöskään niitä.

 

Freesound.org (ääniefektejä)

Freesound.org - ilmaista musiikkia ja ääniefektejä + ambiensseja

Freesound.orgia oon kyllä kerinny suosittelemaan vuosien varrella monelle. Freesound.org luotettava mesta, josta saat ääniä vähän joka lähtöön. Freesoundin yleinen laatutaso vaihtelee laidasta laitaan, eli löydät sieltä ihan surkeita ääniä (äänenlaadultaan) ja toki myös joukossa tosi helmiä! Ja — ollakseni korrekti; freesound.org on enemmän ehkä ääniefekti -mesta kuin musiikkimesta! Joten, ei kantsi painottaa musiikin etsintää freesound.orgiin — etsi sieltä mieluummin ääniefektejä ja ambienssiääniä (tila-äänet).

Freesoundin laitoin tähän listalle, koska tätä mestaa tulee yleisesti ottaen suositeltua ja koska itsekin haen vielä silloin tällöin ääniä. Muista taas lukea myös täältä ladatessasi jokaisen ääni/musiikkitiedoston kohdalla kyseisen tiedoston lisenssit.

Tee tunnukset Freesoundiin

Freesound.orgiin sun täytyy tehdä tunnukset, jotta voit sieltä ladata juttuja. Tunnuksien tekeminen ei kuitenkaan maksa mitään, joten se on vain pakollinen (ja kannattava) paha mikä pitää hoitaa pois alta.

 

 

Toivottavasti  löydät ilmaista musiikkia!

Yeah, teen pikapuoliin tästä samaisesta aiheesta myös mun YouTube-kanavalle videon, joten ole kuulolla! Tämmöstä asiaa musiikista kuitenkin tällä kertaa! Olipa ihan virkistävää itsellenikin päivittää tietojani tästä aiheesta ja tutkia uusia mestoja, joista voi latailla ilmaista musiikkia. Toivottavasti on apua tästä.

Vielä kertaan, että muista nyt ja aina nuo lisenssiasiat: tsekkaa jokaisen biisin kohdalla tosiaan missä saat kyseistä biisiä käyttää ja miten — onko se vaan sun omaan käyttöön vai voitko tehdä sillä jopa rahaakin?

Selaa nettiä turvallisesti ja peitä jälkesi NordVPN:n avulla

NordVPN - hyvä hinta erittäin hyvälle VPN:lle

Lue muita kirjoittamiani artikkeleita

Kiitos lukemisesta! Jaa artikkelia eteenpäin jos koet sen hyödylliseksi!


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen. Näet suhteellisen kätevästi hintahaarukan eri tuotteille Hintaoppaasta.

MUN PUHELIN: OnePlus -puhelin »

VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

LOISTAVA TIETOKONEEN PÖYTÄMIKKI: Røde NT-USB & PÖYTÄTELINE: Røde PSA 1 »

BUDJETTILUOKAN PUHEMIKKI: Røde SmartLav+ »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

JÄLKITYÖSTÖ-OHJELMISTO (PC): Adoben Creative Cloud »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Suojaa nettiliikenteesi — Hanki NordVPN

NordVPN affiliate banner

Miksi hankkia VPN?

Tiesitkö että, ilman VPN-yhteyttä kaikkea internet-liikennettäsi pystytään seuraamaan? Ilman VPN-yhteyttä olet käytännössä kuin avoin kirja, kun vierailet sivustoilla netissä.

VPN on virtuaalinen yksityisverkko (virtual private network) — palvelu, joka salaa verkkoliikenteesi ja suojaa verkkohenkilöllisyytesi. Suosittelen siis ehdottomasti käyttämään jotakin VPN:ää — itse olen käyttänyt muutaman vuoden NordVPN:ää.

Voin laittaa yhden NordVPN-tilauksen alle mun kaksi läppäriä, pöytäkoneen, puhelimen, tabletin ja vielä jonkun kuudennenkin laitteen. Nice!

👉 Hanki NordVPN täältä »

Voit tykätä myös näistä