Mikäs se DCP olikaan?
Palautetaanpa ensin taas mieliin mikä se DCP oli – se on lyhenne sanoista ”Digital Cinema Package” ja se on siis elokuvateatterien ja elokuvafestivaalien käyttämä standardoitu tapa elokuvien esityskopioiden toimittamiseksi teattereihin digitaalisessa muodossa.
Koska en jaksa keksiä pyörää uudestaan, niin lainaan itseäni tähän introtekstiksi (aikaisemmin kirjoittamastani artikkelista):”Miten oma lyhytfilmi tai elokuva saadaan elokuvateatterikankaalle? Elokuvateatterin projektorit pyörittävät kyllä perus-video-tiedostojakin, mutta teattereilla on ihan oma tiedostomuotonsa, joita ne suosivat/tukevat: Digital Cinema Package (DCP). Se on järkyttävän iso tiedosto — vie kovalevytilaa sadoista megatavuista satoihin gigoihin, riippuen toki elokuvasta. DCP:n voit tehdä joko itse (jos osaat) tai maksaa satoja — tai jopa tuhansia euroja (ugh) siitä että joku toinen taho tekee filmistäsi DCP:n. On olemassa siis erinäisiä esim. nettipalveluita, joissa voit teettää elokuvastasi DCP:n – mutta se maksaa tosiaan rahaa.”
Tsekkaa ja seuraile mua Instagramissa, sieltä löytyy kuvia mm. kun kävin Hollywoodissa katsomassa Tutorial-kauhulyhytelokuvaamme!
DCP on tehty perus-tallaajalle harmillisen vaikeasti lähestyttäväksi
Tuntuu ainakin tältä – ei ole ollut mitään ”oikotietä onneen” vielä esim. muutama vuosi sitten. Adoben Premierellä piti (pitäisi) voida tulostaa (exportata) DCP, mutta se ei ole ainakaan itselläni toiminut vielä kertaakaan. Nyt onneksi on jotakin vastauksia; kuten DCP-o-matic, jonka kautta voit luoda DCP:n ilmaiseksi kotona, ilman että tarvitsee kysellä – tai tosiaan maksaa kenellekään kolmannen osapuolen taholle mitään.
Which is kinda nice.
Itse tehdystä DCP:stä ja DCP-o-maticista puheenollen, tein Olohuonetuotannon Youtube-kanavalle DCP:n tekemisestä jokin aika sitten tutoriaalin:
No, DCP:n tekeminen ei kuitenkaan ole tämän artikkelin pointti – vaan kuinka TESTAAT ja (jopa) KATSOT DCP:tä kotonasi, kotikoneellasi. Se on nyt mahdollista ja vihdoin voin todeta olevani oikeasti tyytyväinen siihen, kuinka DCP:tä voi (nyt) katsoa omalla koneella. Eli – olen tyytyväinen siihen, että voin oikeasti katsoa DCP:n KOKONAAN ja näen mm. äänen ja videon yhtäaikaa – mikä EI ole ollut tähän asti todellakaan itsestäänselvyys.
DCP:n katsomisen haasteet
Tuon tutoriaalin jälkeen olen ajautunut tekemään parikin Youtube-videota lisää DCP-aiheesta ja mm. juuri tänään julkaisin uusimman aiheeseen liittyvän videon. Ennen kuin hypätään uusimman videon sisältöön – kerron ensin aikaisemmista elokuvateatteriversion (DCP:n) katsomisen haasteista, jotta herää jonkinlainen konteksti asiaan.
Kallista touhua
DCP:tähän ET siis voi katsoa suoraan tietokoneellasi perus Windows-mediaplayerilla, vaan tarvitset DCP:n katsomista varten oman ohjelman, jotka pääsääntöisesti maksavat. Esimerkiksi NeoDCP, josta puhun tutoriaalissa ja alla — sen kallein versio/lisenssi maksaa jopa 1499€! Halvimmillaan saat ohjelman 79€:lla, ja tälläkin rahasummalla vain vuodeksi käyttöön. Ugh.
Kun tein tuon (yllä olevan) tutoriaalin, testasin omia DCP:itä vielä NeoDCP -ohjelmalla. NeoDCP:stä sai ladattua TRIAL -version, jolla pystyy katsomaan DCP:n ensimmäisen minuutin kunnolla – ja sittempä NeoDCP (trial-versio) ei näytä enää DCP:tä pidemmälle.
Kiva.
Eli pystyin tarkistamaan DCP:stäni VAIN ensimmäisen minuutin NeoDCP -playerilla – mikä oli tosin ihan hyvin silloin kun en tiennyt paremmasta. Ohjeet, kuinka pääset testaamaan DCP:täsi NeoDCP-ohjelmalla saat tuosta yllä olevasta tutoriaalista (aikalailla loppupuolella).
HUOMIO:
Tottakai tiedostan, että nämä haasteet johtuvat siitä kun haluan katsoa DCP:tä ILMAISEKSI – eli nollabudjetilla ajattelulla mennään(!) Ja tästä johdannaisena TOKI — jos käyttäisin rahaa näihin ohjelmiin ja DCP-asiaan, niin elämä muuttuisi huomattavasti helpommaksi. En vaan halua käyttää.
Parempaa kohti VLC:llä
No, parempaa kohti mennään ja ihan vasta pari viikkoa sitten hoksasin jotakin kautta, että DCP:tä voi testata ihan VLC -soittimellakin! Siis VLC -soittimella – joka on ollu nenän edessä perus-video-soittimena jo monta monta vuotta (varmaan jo kymmenkunta vuotta). Noh, eikai tuota DCP-toisto-mahdollisuutta siinä tosin vielä kymmenen vuotta sitten ollut, mutta silti. Nyt sillä tosiaan voi ”pelittää” DCP:tä, mutta vähän kehnosti: VLC-soittimella joudut katsomaan DCP:si audio- ja videoraidat erikseen.
Hyvänä juttuna VLC:llä testatessa on kuitenkin se, että voit testata miltä DCP:si videoraita (ja ääniraita) näyttää ja kuulostaa huom. kokonaisuudessaan – eli ei tarvitse arvailla mitä tapahtuu ensimmäisen minuutin jälkeen (tosin kuin NeoDCP -soittimella).
VLC on on ihan tosi jees, ottaen huomioon nyt taas sen että ei tarvitse maksaa rahaa DCP:n katsomisesta. You know. Jos tuo DCP:n katsominen VLC:llä katsominen kehittyy jossain vaiheessa sujuvammaksi — niin hyvä. Pysytään tutkalla sen kehityksestä!
Nyt asiaan: DCP-o-matic Player
Kaiken kokeilun ja eri ohjelmien testailun jälkeen nyt vihdoin tuntuu siltä, että DCP:n katsominen on helpottumassa! Ilosanomana voin todeta, että TÄSSÄ on mitä luultavimmin meidän nollabudjetilla elokuvia tekevien ratkaisu DCP:n katsomiseen: DCP-o-matic Player. Se on vielä beta/testaus -vaiheessa, joten sitä ei ole vielä virallisesti julkaistu. Voit kuitenkin ladata kyseisen Playerin kuitenkin jo koneellesi ja testata pyöriikö DCP:si sillä!
Lataa DCP-o-matic Player täältä >
Tein myös (tottakai) videon tästäkin aiheesta:
DCP-o-matic Playerin hienoja juttuja: voit mm. nähdä kuinka DCP:si pyörii äänen ja kuvan kanssa yhtäaikaa – ja jos se ei pyöri sujuvasti, voit mm. säätää videon laatua huonommaksi, jolloin katsomien ei toivottavasti ”töki” niin pahasti. Sain ihan DCP-o-maticin tekijältä viestiä, että ”tökkimistä” voit vähentää ihan ”by resizing the window”, eli skaalaamalla Playerin ikkunan kokoa pienemmäksi. Voit ilmeisesti katsoa DCP:täsi myös tekstityksien (subtitles) kanssa, mutten ole itse vielä tätä testannut koska en laittanut omiin DCP:hin tekstitysmahdollisuutta.
Oikeasti — tämä on nice.
Tsekkaile tosiaan mun fiiliksiä DCP-o-matic Playeristä yllä olevasta videosta! Loppukaneettina voisin todeta, että eteenpäin mennään (onneksi) tässä DCP:n katsomisessa ilmaiseksi ja omalla kotikoneella. Hieno juttu, koska tähän DCP-asiaan joutuisit käyttämään huonossa tapauksessa jopa tuhansia euroja rahaa. Kyseisellä rahamäärällä voisi tehdä jo aika monta ”nollabudjetin” elokuvaa.
Mieti nyt — PELKÄSTÄÄN tähän DCP-juttuun voisit joutua käyttämään niinkin paljon rahaa. Ugh. Tätä asiaa kannattaa siis tutkia, vaikka pelkästään kaikkien meidän nollabudjetti-elokuvantekijä-ihmisten takia. Jatketaan tutkimista!
Lue lisää elokuvajutuista
Jes — DCP-hommia taas! Muista, että multa voi kysyä lisää jos jokin asia jäi mietityttämään. Lue ihmeessä myös aikaisempia artikkeleitani näistä aiheista:
- Kuinka oma elokuva saadaan elokuvateatterin kankaalle – teknisestä näkökulmasta?
- Fiiliksiä, kokemuksia ja käytännön vinkkejä aiheesta: kuinka Sinäkin saat oman elokuvasi elokuvafestivaaleille?
TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN
Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen.
ADOBEN OHJELMISTOT: Adoben Creative Cloud »
Loistava lisäosa Adobe Premiereen & After Effectsiin: Animation Composer (Mister Horse)
🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »
🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:
VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »
PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »
KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »
Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »
Seuraile Johea:
Kiitos lukemisesta
Tsekkaa ihmeessä myös kirjoittamani artikkelit: 5 PARASTA sivustoa & tässä 8 LOISTAVAA sivustoa — joissa on vinkkejä paikoista, mistä voit ladata ILMAISEKSI kuvia henkilökohtaiseen tai kaupalliseen käyttöön!
Muista TILATA meittin YouTube-kanava!
Kiitos lukemisesta! Jaa ihmeessä artikkelia, jos sillä oli esim. jotakin positiivista vaikutusta elämääsi. Toivottavasti oli ja seuraavaan kertaan! Cheers!