Etusivu Uutiset Huawei & USA kauppakielto — miten se alkoi ja miten se käytännössä vaikuttaa?

Huawei & USA kauppakielto — miten se alkoi ja miten se käytännössä vaikuttaa?

kirjoittanut Johe
huawei-usa-kauppakielto-vakoilu-trump

Huawei puhelimet kauppakieltoon USA:ssa

Huawei puhelimet (ja muutkin laitteet Huaweilta) menivät ainakin toistaiseksi kauppakieltoon USA:ssa ja tämä kielto on tärkeä ja iso asia — ja vaikuttaa laajasti, että ajattelin turinoida tästä blogiinkin. Mistä on kyse, mistä kaikki alkoi a miten Huawein & USA kauppakielto vaikuttaa maailmalla?

Lyhyesti — mitä on tapahtunut?

Google joutui perumaan Huawein Google-lisenssin

Presidentti Donald Trumpin hallinto on asettanut Huawein KIELTOLISTALLE, joka estää sitä ostamasta yhdysvaltalaista tekniikkaa ilman erillistä hyväksyntää. Päätöstä on perusteltu turvallisuussyillä. Huawein laitteita EI SAA MYÖSKÄÄN ENÄÄ MYYDÄ Yhdysvalloissa. No, koska GOOGLE on Amerikkalainen yritys, se joutui PERUMAAN Huawein lisenssin Yhdysvaltojen hallinnon tekemän vientikiellon takia. Tämähän vaikuttaa erittäin moneen asiaan, jos kyseessä on Android-puhelin. You know.

No, tästähän ei hyvää seuraa. Tutkaillaan vähän mihin kaikkialle se vaikuttaapi.

 

Mitä vaikutuksia Huawei -kauppakiellolla on?

Katotaan ensin Marquesin selvennystä aiheesta.

Joo, viime viikolla olin toki nähnyt otsikoita tästä aiheesta, mutten sen kummemmin kiinnittänyt tähän USA / Huawei -hommaan huomiota — mutta kun katsoin Marquesin videon — tajusin että ei saakeli täähän on todella iso juttu. Ugh.

Laittelin mm. heti kaikille kavereille viestiä aiheesta (joilla on Huawein puhelin) — että joko he ovat kuulleet tästä.

 

1. Uusien Huawei -puhelimien ja laitteiden myynti kielletään

Jenkeissä ei ainakaan saa enää myydä uusia Huawei laitteita, kaikki puhelimet vedetään pois markkinoilta. Kauppaa ei saa siis tehdä ilman hallituksen erillisistä sopimusta.

2. Ostetut Huawei -laitteet toimivat (ilmeisesti) edelleen

Google ja Huawei takaa, että ainakin ne puhelimet jotka OLET jo ostanut — toimivat elinkaarensa loppuun saakka. Which is nice at least. Gmailia, YouTubea, Google Play -kauppaa ja muita Googlen sovelluksia voi käyttää kuten aina ennenkin.

3. Tietoturvapäivitykset jatkuvat

Huawei toteaa, että kuluttajan ei tarvitse itse tehdä sen enempää kuin tähänkään asti saadakseen tietoturvapäivitykset laitteisiinsa. Huawein ja Honorin kaikki puhelimet ovat nyt ja jatkossa tietoturvallisia, tästä ei kuulemma tingitä.

Huawei tarjoaa tietoturvapäivitykset ja huoltopalvelut kaikille Huawei- ja Honor-älypuhelimien ja -tablettien ostajille nyt ja jatkossa. Kaikissa myytävissä puhelimissa ja tableteissa on esiasennettuna kolmannen osapuolen Avast-lisätietoturvaohjelmisto. Tämä on esimerkki siitä, että kuluttaja voi myös käyttää ilmaisia verkossa löytyviä tietoturvaohjelmia lisänä, jos haluaa. Näitä voi ladata vapaasti sovelluskaupasta.

4. Huawei pyrkii KORVAAMAAN Google -järjestelmän

HONGMENG” on ilmeisesti Huawein B-suunnitelma, jos Googlen (eli Android käyttöjärjestelmän) kanssa välit katkeaa ihan oikeasti lopullisesti. Kiinalainen teknologiajätti Huawei suunnittelee OMAN käyttöjärjestelmän luomista mobiililaitteille ja saattaa tuoda sen tarjolle Kiinassa jo tänä vuonna. Asiasta kertoi muun muassa Wall Street Journal, jonka mukaan yhtiö on rekisteröinyt tavaramerkki Hongmengin, joka on sen oman käyttöjärjestelmän työnimi.

Huawei pyrkii siis varautumaan siihen, että se joutuisi korvaamaan maailman kännykkämarkkinoita hallitsevan Android-järjestelmän.

tekstiä lainattu IS-digistä

5. Saako Huawei LUOTTAMUSTA takaisin?

Tää on aika iso takaisku Huawein asiakas-luottamukselle. Mietippä jos vaikka Google antaisikin lisenssin takaisin Huaweille ja puhelimet palautuisivat ennalleen (Android, PlayStore jne.), niin ei tuotteita välttämättä osteta, koska asiakkaan LUOTTAMUS (Huaweitä kohtaan) on jo mennyt. Luottamuksen palauttamiseen voi mennä vuosia, tai se ei palaudu koskaan.

En minä ainakaan osta enää Huawein vehkeitä tällaisten uutisten jälkeen, vaikkei niiden myyntiä olekaan kielletty Suomessa.

huawei-puhelimet-puhelin-alypuhelin-ihmiset

Mistä Huawein juttu alunperin alkoi?

Täähän on oikeesti jo tavallaan ”vanhakin” juttu ja olin kuullu siitä kyllä ”että Huawein vakoilee ihmisiä laitteidensa kautta”, mutta nyt viime viikkojen aikana asiat on aikalailla eskaloitunu. Plus, kyllähän varmaan kaikissa älypuhelimissa on jotakin vakoiluun liittyvää ihan varmasti. Meitä vakoillaan jo niin paljon jokatapauksessa jo ”markkinoinnin ja mainosten näyttämisen varjolla”, että ei mitään rajaa.

Lainaan vähän tekstiä Ilta-Sanomista, jossa kerrottiin suht hyvin mistä asiat alkoivat:

”Varsinainen pommi Yhdysvaltojen kannalta oli brittitutkijoiden viime vuoden heinäkuussa tekemä arvio, jonka mukaan Huawein laitteet saattavat aiheuttaa kansallisen tietoturvariskin. Suoranaisten vakoiluun tai sabotaasiin tarkoitettujen takaovien sijaan kyse oli Huawein ohjelmistoista löytyneistä vioista sekä ristiriidoista niiden lähdekoodissa: Brittitutkijat eivät voineet olla varmoja, että heidän testattavakseen annettu ohjelmistokoodi oli sama, jota Huawei käytti toimittamissaan järjestelmissä.

Tutkijoiden mukaan laitteiden ohjelmistovikojen avulla niihin olisivat voineet hyökätä kiinalaisten lisäksi myös muut tahot. Huawein laitteiden tietoturvatarkistusta Britanniassa johtavan Ian Levyn mukaan yhtiön ohjelmakoodi on kuin 20 vuoden takaa.

– Tietoturva-aukon mahdollisuus Huawein laitteissa on paljon suurempi kuin muilla yrityksillä, hän toteaa Reutersille. Huawei on ilmoittanut käyttävänsä kaksi miljardia dollaria parantaakseen ohjelmistoja seuraavan viiden vuoden aikana. Kiinalaisyhtiö on kiistänyt syytteet, eikä ole lausuntojensa mukaan jättänyt laitteisiin minkäänlaisia luvattomia takaportteja. Yhdysvaltojen mukaan laitteisiin voidaan kuitenkin syöttää haittakoodia myöhemmin valmistajan ohjelmistopäivitysten kautta.

Yhdysvallat ei ole julkistanut todisteita Huaweita vastaan ja sen keräämät todisteet on luokiteltu salaisiksi. Todisteita ovat vaatineet nähtäväksi muun muassa operaattorit, jotka haluaisivat säilyttää mahdollisuuden käyttää Huawein verkkolaitteita. Reutersin mukaan operaattorien edustaja vaati suljetussa tapaamisessa viime helmikuussa Barcelonan MWC-mobiilimessujen aikaan Yhdysvaltojen edustajalta, että tämä näyttäisi niin sanotun ”savuavan aseen”, joka todistaisi Huawein syyllisyydestä.

Jos ase savuaa, se tarkoittaa että sinua on jo ammuttu. En tiedä, miksi jonotatte ladatun aseen eteen, viranomainen vastasi.”

— teksti lainattu Ilta-Sanomista

Joo eli ”tietoturva-aukkoja” on ikään kuin jätetty Huawein laitteisiin, jotta Kiinalais -viranomaiset (tai muut tahot) pääsisivät helposti laitteiden sisään. Not nice.

 

 

Onko tämä Huawein loppu? — Unbox Therapyn tekijältä

Lew kertoo mm. että ”tämä on älyttömintä ja tavallaan äärimmäisintä mitä on uransa aikana nähnyt” — tavallaan kun HALLITUS käyttää voimaansa yhtä teknologia-jättiä vastaan — ja minkälaiset vaikutukset tälla hommalla on  maailmanlaauisesti. Kauppakielto on ”hyökkäys enempi ihmisiä kohtaan kuin pelkkää yritystä kohtaan” ja se vaikuttaa ihmisiin ympäri maailmaa.

 

Haastattelu, jossa Huawein perustaja kertoo mietteitä asiasta

Jottei näkökulma olis niin yksipuolinen, katsotaan itse Huawein perustajan näkökulmasta asiaa, mitä hänellä on sanottavana.

Ren Zhengfei toteaa mm. että ”täähän on vaan todella halpaa markkinointia meille, että maailman mahti nimeltä Amerikka ja sen johtajat puhuvat meistä ympäri maailmaa, sellaisissakin paikoissa missä meistä ei olla vielä kuultu.”

Kun Renin tytär vangittiin

Tyttärensä vangitsemisesta Ren katsoo myös yllättäen valoisaa puolta; ”olihan se todella kurjaa katsoa televisiosta kun tyttäreni vangittiin, mutta minun pitäisi melkeimpä kiittää Amerikkalaisia että he vangitsivat tyttäreni, koska kun tyttäreni vapautuu, hän saa ”vahvemmat siivet” ja menee vielä pidemmälle elämässä tämän kokemuksen ansiosta.”

Onko Huawein teknologiassa ”takaovia”

Pelätään tosiaan, että Huawein vehkeissä olisi ikään kuin ”takaovia”, joiden kautta esim. Kiinan hallitus pääsisi käsiksi käsittämättömän suureen määrään tietoa ihmisten elämästä. Ren kertoo, että Huawein laitteissa ei todellakaan ole minkäänlaisia takaovia ja hän ei riskeeraisi yritystään + miljoonia asiakkaita ympäri maailmaa tekemällä jotakin tällaista. No — jokainen voi uskoa sitten mitä tahtoo.

Tässä myös toinen haastattelu Reniltä, jos kiinnostaa

 

Tässä Vergen selitys Huawei – & USA -bannista:

 

Onko kyse sittenkin 5G-sodasta?

Katsopa tämä video ja mieti oikeesti mistä on kyse. On komediallinen kyllä, mutta siinä on silti asiaa.

 

Onko kyse sittenkin vain 5G -sodasta, jonka USA haluaa voittaa? 5G-verkon tavoitteena on tehdä ns. INTERNET OF THINGS, eli yhdistää about kaikki laitteet toisiinsa ja käytännössä ILMAN VIIVETTÄ olevalla yhteydellä. Mitäpä jos omistaisit suurimman osan 5G-lähettimistä mitä maailmalla on — olisiko sulla ”pienimuotoinen” valta? No olis.

5G-verkoista juttua

Tässä artikkelissa puhutaan 5G-verkoista ja oon itseasiassa kirjoitellut aikaisemmin 5G-verkkojen tekniikasta ja ylipäätään 5G-verkkojen tulemisesta & vaikutuksista. Käy ihmeessä lukemassa jos kiinnostelee »
Huawein bannaus on osa isompaa kuviota

Huawei on ollut jo pitkään JOHTAVA 5G-verkkojen valmistaja, ja Ameriikat eivät tietenkään ole tyytyväisiä tähän. USA haluaa voittaa 5G-sodan rakentamalla ympäri maailmaa eniten 5G-vastaanottomia / lähettimiä ja täten olla tavallaan kontrollissa about KAIKESTA MITÄ TAPAHTUU ONLINE. Ugh.

tietoturva-maailma-kontrolli-huawei-usaKoko maailman VAKOILIJAT

Videolla kerrotaan, että koska Huawei on johtava valmistaja ja epäillään että Huawei vakoilee tosiaan ihmisiä laitteidensa kautta — no jos Huawei voittaisi 5G-sodan, HUAWEI PYSTYISI VAKOILEMAAN ABOUT KOKO MAAILMAA. No, toki USA:han haluaa olla tässä vakoiluasiassa tosiaan ykkönen (tietenkin) — joten, mitä TRUMP tekee (?) = niittaa Huawein maihin asettamalla sille kauppakiellon ja syyttää Huaweita vakoilusta.

Ja nyt ollaan tässä tilanteessa.

 

Aika näyttää miten tässä käy

Tosiaan aluksi ajattelin, että tää juttu on taas ”joo joo Trumpin sekoiliuja ja eikä se nyt niin laajalti vaikuta”, mutta eikä mitä — vaikuttaa aika paljon. Itsellänihän on OnePlus -puhelin ja koska sekin on Kiinalainen, toivon kovasti ettei tämä vaikuta OnePlussaan millään lailla — ovathan kaikki isot puhelinvalmistajat tyyliin kaikki samalla Shenzhen alueella Kiinassa (ja toki OnePlus on ylipäätään Kiinalainen puhelinmalli). Ugh. Let’s just hope not.

Hyvät langattomat bluetooth kuulokkeet

Videot on aika pitkiä tässäkin artikkelissa, joten jos haluat ennemmin KUUNNELLA kuin katsoa niitä, niin tee se. Kuunnella kannattaa kuitenkin HYVILLÄ BLUETOOTH -kuulokkeilla, joista kirjoittelin hetki sitten »

Jees, lukase aikaisempia artikkeleitani:


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen. Näet suhteellisen kätevästi hintahaarukan eri tuotteille Hintaoppaasta.

MUN PUHELIN: OnePlus -puhelin »

VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

LOISTAVA TIETOKONEEN PÖYTÄMIKKI: Røde NT-USB & PÖYTÄTELINE: Røde PSA 1 »

BUDJETTILUOKAN PUHEMIKKI: Røde SmartLav+ »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

JÄLKITYÖSTÖ-OHJELMISTO (PC): Adoben Creative Cloud »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Seuraile Johea:

Kiitos lukemisesta

Tsekkaa ihmeessä myös kirjoittamani artikkelit: 5 PARASTA sivustoa & tässä 8 LOISTAVAA sivustoa — joissa on vinkkejä paikoista, mistä voit ladata ILMAISEKSI kuvia henkilökohtaiseen tai kaupalliseen käyttöön!

Muista TILATA meittin YouTube-kanava!

Kiitos lukemisesta! Jaa ihmeessä artikkelia, jos sillä oli esim. jotakin positiivista vaikutusta elämääsi. Toivottavasti oli ja seuraavaan kertaan! Cheers!

Hei, tästä saat Action VFX:n SÄÄ -elementeistä 25% hinnasta pois!

Voit tykätä myös näistä