Etusivu Blogi Kryptovaluutta sijoittaminen vuonna 2021 — miten päästä alkuun?

Kryptovaluutta sijoittaminen vuonna 2021 — miten päästä alkuun?

kirjoittanut Johe
Kryptovaluutta ja niihin sijoittaminen vuonna 2021

Kryptovaluutta sijoittaminen vuonna 2021

Mulle on tullut viimeaikoina yllättävän paljon eteen tilanteita, joissa oon joutunut selventämään että miten päästä alkuun kryptovaluuttasijoittamisen kanssa. Tästä johtuen aattelin kirjoitella tän artikkelin. Mikä on Bitcoin? Mistä löydät kryptovaluutta -aiheista tietoa? Miten kryptovaluutoihin sijoitetaan? MIKSI sijoitan? Näihin ajatuksiin yritän antaa tiiviitä vastauksia.

Sijoitushommat on viime kuukausina vieneet ihan mennessään — varsinkin just kryptovaluutat. Kirjoitin vähän aika sitten artikkelin ihan ”perus” osakesijoittamisesta, mutta siinä jo vähän totesin että kun aloin tutustumaan kryptoihin niin kryptot löivät osakesijoittamisen (mun osalta) ihan 10-0. Erilaiset kryptovaluutta-projektit ovat kyllä hullun kiinnostavia.

Minkälaisia voittoja kryptovaluutoilla voi tehdä?

No, minkälaisia voittoja on mahdollista tehdä kryptovaluutoilla? Jos uskot kryptovaluuttojen tuomiin mahdollisuuksiin ja sijoitat pitkäjänteisesti — ainakin itse uskon että kryptovaluutoilla voi moninkertaistaa oman sijoituksen arvon (suht) lyhyessäkin ajassa jopa (verrattuna esim. osake- tai rahastosijoittamiseen). Juttelen näistä jutuista vähän alempana lisää. Kun itse sijoitan, yritän miettiä mikä sijoituksen arvo voi olla muutaman kuukauden, puolen vuoden tai muutaman vuoden kuluttua.

Alempana on tiivis listaus siitä, mihin kryptoihin olen itse sijoittanut. Jatka siis ihmeessä lukemista.

En ole sijoitusneuvoja

Pieni discleimeri tähän väliin, että EN OLE KENENKÄÄN SIJOITUSNEUVOJA — eikä näitä mun juttuja täällä todellakaan kannata ottaa sijoitusvinkkeinä. En ole  ammattilainen tässä hommassa, vaan itsekin vasta aloittelen. En ole sponsoroitu minkään yrityksen puolesta sanomaan näitä tässä artikkelissa mainittuja asioita. Tässä artikkelissa mainitut asiat eivät ole sijoitusvinkkejä, tee AINA omat tutkimuksesi ennen kuin sijoitat.

Olen vain random dude

Ei pidä uskoa jokaisen internetissä blogaavan / YouTubettavan tyypin sanoja. Minäkin olen vain ”yksi random tyyppi” netissä, you know. Eniveis, haluan silti jakaa blogissani sen tiedon joka MULLE on tarttunut muutaman kuukauden aikana matkaan.

Lue tämä artikkeli ensin!

Kirjoitin vähän aikaa sitten artikkelin osake-sijoittamisesta, jossa pohdin syitä että miksi aloitin sijoittamisen ja kerron matkaan tarttuneista vinkeistä. Lue ihmeessä tuo artikkeli ENNEN tämän krypto-artikkelin lukemista.

kryptovaluutta sijoittaminen bitcoin ethereum

 

Kryptovaluutta sijoittaminen — onko liian myöhäistä aloittaa?

Ei ole. Juuri nyt on nimenomaan ihmisen parasta aikaa alkaa sijoittamaan erilaisiin kryptovaluutoihin. Itse vaan lähinnä koen, että olen myöhässä ja pahasti kun aattelen että tähän hommaan olis pitänyt lähteä jo ainakin 5 vuotta sitten mukaan 😄 no — parempi nyt myöhään kun ei milloinkaan. Eniveis, ei ole todellakaan liian myöhäistä. Tsekkaile alkuun tämä alla oleva video.

 

Asiaan liittyen pakko jakaa heti alkuun tämmönen Bitcoin -sijoittamiseen liittyvä sketsi 😂

 

Ovatko kryptovaluutat jokin suuri pyramidihuijaus?

Tätä kuulen edelleen valitettavan usein, mutta voin todeta tähän turhautuneeseen äänensävyyn vaan että: ”Ei”. 🤦‍♂️

 

 

MIKSI aloitin sijoittamaan kryptovaluutoihin?

Lähdetään vaikka liikkeelle mun suurimmasta motivaattorista (ja samalla asiasta mikä aiheuttaa erinäisiä tunteita aika kun se tulee mieleen): eli jos olisin sijoittanut esim. 1000€ Bitcoiniin kymmenkunta vuotta sitten, olisin nyt miljonääri”. Helposti. Tarpeeksi kauas jos mennään, sitä olis jo muutaman satasen sijoituksella miljonääri.

”Jos olisi sijoittanut esim. 1000€ Bitcoiniin kymmenkunta vuotta sitten, olisi nyt miljonääri.

Kun kryptovaluutta -kipinä syttyi

No — tiivistelmänä niin muutama kuukausi takaperin eräs pimeä talvi-ilta oluella ystäväni kanssa istuessamme puhuimme yleisesti sijoittamisesta ja muusta — keskustelut alkoivat mennä enemmän ja enemmän kryptovaluuttojen suuntaan, että niissä voisi olla potentiaalia. No eipä mittään kun alettiin tiukasti tutkimaan asioita. Tästäpä kaikki oikeastaan lähti liikkeelle — ja niin sanotusti krypto-junassa ollaan nyt sit menty koko alkuvuosi.

Mikä sijoituksen arvo olisi nyt, jos olisit sijoittanut Bitcoiniin 1000$ vuonna 2010?

Tässä eräs video jossa kerrotaan vähän tuosta, että mitenkä paljon sijoituksen arvo olis jos olisit sijoittanut esim. 1000$ Bitcoiniin kymmenkunta vuotta sitten. En tiedä onko ihan 100% paikkansapitävä, mutta jotain suuntaa antavaa infoa.

 

Kryptovaluutta & tiedonhaku — miten kryptovaluutoista löytää tietoa?

Tiivistetty vastaus: Internet & YouTube + ITSE opiskelemalla aihetta & kavereiden kanssa vaihtamalla ajatuksia jutuista. Tässä muutama kanava, joita kannattaa alkaa seuraamaan mikäli olet kiinnostunut aiheesta:

Vaikka paljon muutamassa kuukaudessa oppiikin, sanon ihan suoraan EN ole mikään kaikki-tietävä-krypto-sensei, vaan joka päivä oppii jotakin uutta. Hyvä että itsekään osaan just ja just pintapuolisesti selittää mihin ja miksi on sijoittanut. 😅 On hyvä muistaa, että kryptovaluutat ja niihin sijoittaminen (ja juurikin niiden ymmärtäminen) — on pitkä prosessi. Se ei tapahdu todellakaan päivässä, eikä viikossa — vaan asioihin pitää paneutua ja näille pitää antaa aikaa. Tutki ja tutustu esim. aina yhteen kryptovaluuttaan kerrallaan ja pikkuhiljaa käsitys eri krypto-projekteista alkaa muodostumaan.

Seuraa tiiviisti kryptovaluuttojen kurssikäyriä

Kryptovaluuttojen kursseja kantsii seurata monta kertaaa päivässä — ja niistä pitää olla kiinnostunut, mikäli aikoo onnistua omissa sijoituksissa. Kryptovaluuttojen kurssit voivat vaihdella hyvinkin tiheästi, joten tässä hommassa pitää olla myös hoksottimet hereillä kokoajan. 🧐

kryptovaluutta kurssikäyrät analysointi

 

 

 

Kryptovaluutta -projekteja on paljon — mistä kannattaa lähteä liikkeelle?

Kannattaa ensiksi lähteä tutustumaan kahteen suurimpaan kryptovaluuttaan eli: Bitcoiniin (BTC) ja Ethereumiin (ETH). Termi ”valuutta” voi olla välillä jokseenkin harhaanjohtava, koska esimerkiksi tuo Ethereum on ennemmin ns. Platformi (alusta), jonka päälle voi rakentaa erilaisia krypto-projekteja.

Ja — vaikkei näitä kahta kryptovaluuttaa (Bitcoin / Ethereum) ostaisikaan, kannattaa niihin siis siinä mielessä heti ensimmäisenä vähintäänkin tutustua, koska esim. about kaikki muut ns. alt-coinit (alternative coin) seuraavat Bitcoinin arvoa suhteellisen lojaalisti. Eli jos Bitcoinin kurssi nousee ylöspäin, muut coinit seuraavat perässä ja toiseen suuntaan myös sama juttu. Tätä ei kannata pelästyä, vaan kantsii ennemmin tiedostaa asia ja käyttää tätä tietoa hyödyksi.

Ensiksi: mikä on Bitcoin?

Tähän yritän vastata hyvin tiivistetysti, että mikä on Bitcoin? Bitcoinista kaikki lähti liikkeelle. Bitcoin on maailman ensimmäinen kryptovaluutta ja hyödyntää lohkoketjuteknologiaa. Bitcoinin lohkoketju (Blockchain) käynnistettiin vuonna 2009 — tätä ensimmäistä lohkoa kutsutaan ns. ”Genesis blockiksi”. Bitcoinin visioi alunperin ”Satoshi Nakamoto” -nimimerkillä kulkeva henkilö — ja hänen oikeaa henkilöllisyyttään ei tiedetä vieläkään. Bitcoin on yhtä aikaa sekä digitaalinen Peer to Peer -maksuväline että maksujärjestelmä. Lue ihmeessä lisää vaikka täältä Bitcoinkeskuksen Bitcoin -oppaasta.

 

Mikä on lohkoketju (blockchain)?

Bitcoinin toiminta perustuu lohkoketjuteknologiaan. Tämä video kannattaa katsoa lohkoketjuihin liittyen, se selventää hyvin lohkoketjujen perus toimintaperiaatteen. On hyvä ymmärtää edes pintapuolisesti, mikä on lohkoketjuteknologia — jotta ymmärrät paremmin miten Bitcoin ja muut kryptovaluutat toimivat.

 

Miksi Bitcoin on arvokas?

Tämä video kannattaa nyt ensimmäisenä katsoa, jos olet ensimmäistä kertaa tutustumassa Bitcoiniin. Videolla on tiivistetysti ihan hyvää infoa Bitcoinin historiasta ja pohdintoja siitä, miksi sillä on arvoa.

 

Miksi Ethereum on arvokas?

Tämä video avasi ainakin mun silmiä Ethereumiin liittyen aikanaan kun sen katsoin. Tämän katsomisen jälkeen sulla pitäisi ainakin olla käsitys, että mikä Ethereum on — miksi sillä on aikamoinen potentiaali + minkä takia sillä on arvoa. Myös, että MIKSI siihen kannattaisi sijoittaa (jos ylipäätään olet sijoitusmielellä liikenteessä).

Netti on pullollaan videoita, joita voisin suositella katsottavaksi, mutta lähde tosiaan näistä liikkeelle. Kannattaa tämän Bitcoinkeskuksen muutkin ainakin tämän vuoden puolella julkaistut videot katsoa melkeinpä kaikki. Erittäin hyvää ja relevanttia tietoa aiheesta.

 

 

MITEN kryptovaluutoihin sijoitetaan?

Olen sijoittanu kryptovaluutoihin BINANCE -nimisen palvelun kautta. Binance on kiinalainen kryptovaluuttapörssi, jolla on kymmeniä miljoonia käyttäjiä ympäri maailmaa. Oon itse kokenut Binance -palvelun erittäinkin toimivaksi, siellä on pienet välityspalkkiokulut & palvelu ei ole koskaan esimerkiksi jäätyillyt tai jumittunut. Vahva suositus kyllä tuo Binance. Kerran laitoin ihan asiakaspalveluunkin viestiä ja he vastasivat muutaman tunnin kuluessa, which was nice. 👍

binance verkkosivusto

Kun jos rekisteröidyt Binanceen ja haluat sitä kautta alkaa sijoittamaan — sun täytyy ensin ”verifioida” itsesi, elikkä kertoa palvelulle kuka olet, missä asut ja lähettää palveluun selfie itsestäsi + ajokortin etupuolesta kuva. Sen jälkeen voit lähettää palveluun isompia summia rahaa.

Kryptovaluutta -sijoittajan toimintamalli (tiivistetysti)
 1. Rekisteröidy esim. Binancen käyttäjäksi
 2. Verifioi itsesi
 3. Siirrä omalta tililtäsi rahaa (euroja) Binancen lompakkoon
 4. Ala tekemään taustatutkimusta eri kryptovaluuttaprojekteista, jotta saat jonkinlaista käsitystä siitä, että mihin kannattaa omat vaivalla hankitut pennoset sijoittaa
 5. Tee ostopäätöksiä -> osta sopivalla hetkellä tutkimuksiesi perusteellä hyviä kryptoja
 6. Pidä valuuttoja lompakossasi ja katsele kun niiden arvo nousee tai laskee
 7. Tee lisää ostoja  / myy jo omistamiasi kryptovaluuttoja sopivilla hetkillä
 8. Vaihda kryptoja takaisin euroiksi kun ne ovat tuottaneet sinulle tarpeeksi rahaa (vaikka vuosienkin päästä)

Tässäpä todella tiivistetysti kryptovaluutta -sijoittajan toimintamalli 🤠

Muista vertailla eri palveluita

Kannattaa toki yleisesti tehdä eri palveluiden välistä vertailua, ennen kuin rekisteröidyt mihinkään. Tee tämän jälkeen itse päätöksesi, minkä palvelun kautta haluat alkaa sijoittamaan kryptoihin. Itse olen tosiaan käyttänyt Binancea & todennut sen hyväksi — jolloinka sitä voin myös paremmalla mielellä suositella eteenpäin 🧐

Suomalainen vaihtoehto: Coinmotion

Jos kuitenkin haluat sijoittaa Suomalaisten kryptovaluutta-palveluiden kautta, niin Coinmotion on ilmeisesti ihan hyvä vaihtoehto. En ole tätä henkilökohtaisesti käyttänyt, mutta olen kuullut siitä hyvää.

Muut kryptopörssit

Käy tsekkaamassa esim. Bitcoinkeskuksen sivuilta lista muista palveluista, joiden kautta voit sijoittaa kryptovaluutoihin.

 

Mihin kryptovaluutoihin olen itse sijoittanut?

Laitan tähän vaan tiiviin listauksen kryptoista, joihin olen itse sijoittanut. Olen kirjoittanut omista kryptosijoituksista pidemmänkin artikkelin, jos kiinnostaa lukea. HUOM! Nämä eivät ole sijoitusvinkkejä. Tee aina omat tutkimuksesi ennen kuin sijoitat.

 1. VeChain (VET)
 2. Binance Coin (BNB)
 3. Cardano (ADA)
 4. Bittorrent (BTT)
 5. Holo (HOT)
 6. Harmony (ONE)
 7. Dogecoin (DOGE)

Tuossa on oikeestaan mun coinit, joihin oon sijoittanut — ja niistä parhaiten ovat tuottaneet ehdottomasti VeChain (VET), Binance Coin (BNB) ja Cardano (ADA). Niitä kannattaa vähintäänkin tutkia ja pistää seurantalistalle. Sijoitan näihin coineihin nyt ja tavoite mulla on pitää niitä lompakossa tulevat vuodet. Vaikka kryptovaluutta -kurssit heilahtelevatin todella paljon ja tosi usein — yritän siitä olla stressaamatta. Kattellaan muutaman vuoden päästä, että oliko näillä potentiaalia vai ei. Mut joo, näistä sijoituksista kerron tarkemmin tulevassa artikkelissa.

By the way, Dogecoinia mulla on lompakossa tasan sen huumoriarvon takia, en todellakaan sijoitusmielessä siihen ole sijoittanut 😁. Käy katsomassa vaikka tämä video aiheesta, jos et siitä tiedä vielä mitään.

Miksen ole vielä sijoittanut Bitcoiniin?

Ihmiset, jotka tulevat uusina kryptovaluutta-markkinoille ajattelevat monesti että ”no eikös se ole tyyliin se Bitcoin tai Ethereum mitä pittää ainoastaan ostaa?”. Näin siis itsekin ihan aluksi ajattelin — mutta asiahan ei näin todellakaan ole. Niin kuin näet niin mun lompakosta ei löydy vielä kumpaakaan. On olemassa satoja muitakin varteenotettavia kryptovaluutta-projekteja joihin voi sijoittaa. Ostan Bitcoinia ja Ethereumia kyllä jossain vaiheessa, mutta tähän mennessä olen katsonut, että näillä (yllä olevilla) projekteilla on isommat mahdollisuudet moninkertaistua. Ja näin on itseasiassa onneksi tapahtunutkin *koputan puuta*.

Vinkkejä sijoittamiseen

Pari vinkkiä kryptovaluutta -sijoittamiseen liittyen:

 • On olemassa sanonta ”BUY THE DIP” ➡ mikä tarkoittaa sitä, että odota kun hinnat ovat alhaalla ja pyri tekemään ostotapahtumat silloin. Näin voit saada isoimmat voitot aikaiseksi.
 • Toisin sanoen: älä osta silloin kun on hurja nousu menossa jollain yksittäisellä kryptolla ➡ vaan odota että isoin huuma hälvenee ja kyseisen krypton hinta tasaantuu. Hinnat yleensä laskevat/tasaantuvat nousujen jälkeen hetkellisesti ja sen jälkeen voi tapahtua suuntaan jos toiseen muutoksia.
 • ”Sunnuntain krypto-alennusmyynnit”, eli syistä X johtuen kryptojen hinnat ovat usein laskussa juuri sunnuntaisin. Jos olet aikeissa ostaa jotakin tiettyä kryptoa, kannattaa odottaa sunnuntaihin ja tehdä isoimmat ostokset silloin. Tämä ei kuitenkaan 100% varmaa aina ole, vaan hintojen nousuja ja laskuja saattaa tapahtua milloin vaan.

Älä sijoita pikavoitot mielessä

Oma sijoitustyylini on lähtökohtaisesti aina pitkäjänteinen sijoittaminen. Yritän ajatella sitä, että mikä näiden sijoitusten arvo on puolen vuoden, vuoden tai vaikka viiden vuoden kuluttua. Vaikka pikavoitot mahdollisia ovatkin kryptojen kanssa, en lähtisi pikavoittoja siltikään havittelemaan. Siitä ei tule kuin harmia — ja omia virheitäkin on kyllä valitettavasti tehty tämän asian kanssa.

Kryptovaluutta ja verotus

En käy kryptovaluutoihin liittyvää verotusta tässä artikkelissa läpi, koska kirjoitan siihenkin liittyen lähitulevaisuudessa ihan oman artikkelin. Tutustu sillä välin esim. Bitcoinkeskuksen kryptovaluuttojen verotus -artikkeliin. Lue myös vero.fi:stä virtuaalivaluuttojen verotuksesta.

 

 

Kryptovaluutta on osa tulevaisuutta

Kryptovaluutat ja lohkoketjuteknologiat tulevat olemaan kasvavassa määrin isompi osa meidän kaikkien arkea, ainakin mulla on hyvin vahva fiilis tästä. IHMETTELEN, jos 5-10 vuoden sisään emme voi vielä ostaa Bitcoinilla (tai muilla virtuaalivaluutoilla) ruokaa jo kaupasta. Kehitys kehittyy ja me mennään siinä mukana.

Työstön alla olevia artikkeleita kryptovaluuttoihin liittyen:

Eniveis, kiitoksia lukemisesta ja toivottavasti tästä on apua — jos oot aloittelemassa kryptojen kanssa. Toivottavasti opit jotakin uutta, tai sait edes yhden henkilön mielipiteen asioista!

Rise & rise of Bitcoin

Ainiin, ja tähän lopuksi haluan sanoa, että tämä dokumentti kannattaa tsiigailla Bitcoiniin liittyen. Tämän dokkarin katsomisen jälkeen olin entistä enemmän sillä fiiliksellä, että Bitcoinihan on aikamoisen kova juttu. 😎

 

Tsekkaa pari muuta artikkeleitani:

Teen YouTubea!

Jees, hei jos satuit vaan eksymään tänne mun blogiin, etkä tiedä minusta mitään muuta; aattelin vaan todeta että mulla on YouTube-kanava, johon teen kaikenlaisia opetusvideoita ja tulevaisuudessa paljon muutakin. Käy tästä tsekkaamassa meittin YouTube-kanava. Kiitos!

Kiitoksia lukemisesta! Jaa artikkelia eteenpäin jos koet sen hyödylliseksi! Tämä artikkeli sisältää ns. affiliate -linkkejä, eli mikäli päädyt ostamaan Adoben tuotteita (tai muita asioita) tämän artikkelin kautta — saan ostotapahtumasta välityspalkkion. Mikäli käytät linkkejä, pystyt tällä tavoin tukemaan mun toimintaa täällä blogissa ja YouTubessa, joten kiitos!


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen. Näet suhteellisen kätevästi hintahaarukan eri tuotteille Hintaoppaasta.

MUN PUHELIN: OnePlus -puhelin »

VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

LOISTAVA TIETOKONEEN PÖYTÄMIKKI: Røde NT-USB & PÖYTÄTELINE: Røde PSA 1 »

BUDJETTILUOKAN PUHEMIKKI: Røde SmartLav+ »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

JÄLKITYÖSTÖ-OHJELMISTO (PC): Adoben Creative Cloud »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Seuraile Johea:

Kiitos lukemisesta

Tsekkaa ihmeessä myös kirjoittamani artikkelit: 5 PARASTA sivustoa & tässä 8 LOISTAVAA sivustoa — joissa on vinkkejä paikoista, mistä voit ladata ILMAISEKSI kuvia henkilökohtaiseen tai kaupalliseen käyttöön!

Muista TILATA meittin YouTube-kanava!

Kiitos lukemisesta! Jaa ihmeessä artikkelia, jos sillä oli esim. jotakin positiivista vaikutusta elämääsi. Toivottavasti oli ja seuraavaan kertaan! Cheers!

Hei, tästä saat ILMAISIA ääniefektejä Action VFX:ltä!

free-explosion-sound-sfx

Voit tykätä myös näistä