Mahdollista se on kun jaksaa yrittää
Jou, hei pari AJATUSTA & kokemusta ja vinkkiä siihen että kuinka työllistää VIDEO-, MEDIA- & TV-alalla itsensä. Huomaa, että Nämä ovat MUN KOKEMUKSIA ja jokaisella on varmasti omansa. Puhun myös asioista osittain YRITTÄJÄN näkökulmasta — ja yritän puhua mahdollisimman suoraan sen kummemmin kiertelemättä ja kaartelematta. Ajattelin jakaa näitä ajatuksia tänne sillä verukkeella, että JOSPA näistä olisi jollekkulle (hopefully) hyötyä.
Ensimmäiset NELJÄ kohtaa noista ovat ehkä enempi henkisen puolen juttuja, mutta ne pitävät silti justiinsa niin hyvin paikkansa, että niistä on hyvä muutama sana puhua. Loput kohdat ovat käytännön vinkkejä.
Alustuspuhe
Mulla EI OLE virallista VIDEOpuolen koulutusta, mutta silti työskentelen videoprojektien parissa päivittäin. Juu kyllä — on mulla MEDIAtekniikan insinöörin tutkinto, mutta siellä oli tasan yksi kurssi Adobe Premieren käyttöä. Oman tekemisen, yrittämisen, kiinnostuksen, onnenkantamoisen ja monen mutkan kautta olen ajautunut työllistämään itseni videoilla, kuvaamisella, editoimisella, ohjaamisella, TV-hommilla yms.
Pienistä puroista —
”Päivätyökseni” tosiaan teen kaikenlaisia videoita; mm. yritysfilmejä, aftermovieita ja mainoksia. OPETAN videoiden tekoa tällä hetkellä parissa eri koulussa. Käyn Suomen Huutokauppakeisarilla töissä toimittajana ja kuvaajana. Teen ”vapaa-ajalla” Youtube-videoita ja omia video- & elokuvaprojekteja. Suomi on täynnä mm. YRITYKSIÄ, jotka tarvitsevat aina silloin tällöin pientä videokoulutusta (tai Photoshopin koulutusta tms.). Kaikenlaisia asioita tekemällä sitä voi löytää leivän pöytään.
Ehkä sitä myös ajautuu tekemään vähän kaikkea, koska — koskaan ei tiedä minkä projektin kautta esim. tutustuu ihmiseen joka antaa sen seuraavan projektin. Vaikka välillä tuntuu, että mitenhän sitä pystyy handlaamaan tätä kaikkea — niin yritän ottaa sen enempi positiivisena asiana — onpahan VAIHTELEVA TYÖ.
Koulutus EI OLE välttämättömyys
Ainiin, mun mielestä KOULU ei ole mikään välttämättömyys sille, ETTETKÖ voisi työllistyä media-alalle. Elokuva- & videoala suhteellisen LUOVA ala ja luoville aloille työllistytään usein olemalla itse kiinnostunut asioista. Jos oot vaan yksinkertaisesti pirun kova (esim.) ELOKUVAAJA, niin miks sun tartteis mennä kouluun? — ja jos oot JO mahdollisesti työllistänyt hommalla itsesi.
Oma aktiivisuus, minkälainen tyyppi olet ja INTO merkkaa monesti enemmän kuin koulutus. Usein oma kiinnostus aiheeseen on myös muille (tuottaja, työnantaja, taho x) merkki sellaisesta, että ”no ehkä toi tyyppi on oikeesti kiinnostunut tästä hommasta ja haluaa olla hyvä siinä — annetaan hänelle ainakin mahdollisuus”. Usein myös sellaiset tyypit, ketä oikeasti aihe kiinnostaa eivät käy töissä VAAN ”kahdeksasta neljään” -tyyppisesti — ”koska on pakko”. You know.
Tässä muutama verkkopohjainen opinahjo:
Eihän koulunkäynnistä tietenkään mitään haittaa ole (päinvastoin) ja jokaisen oma päätöshän se on — meneekö koulun penkille vai ei. Koulujen yksi iso hyvä puoli on muun moassa verkostojen luominen ja relevantit kontaktit. Itsekin mietin alituiseen meneväni jonkinlaiselle elokuvantekoon liittyvälle kurssille, tai vuoden kestäville maisteriopinnoille. Ei muuta kuin kouluun, jos tuntuu siltä!
Noniin, aloitetaan itse asia nyt vihdoin.
1. Anna työn puhua puolestasi
Jees, eli ihan ykkösasiana haluan mainita tämän, että HOIDA HOMMASI HYVIN, OLE (TOKI MYÖS) HYVÄ SIINÄ MITÄ TEET & ANNA TYÖSI PUHUA PUOLESTASI! En voi painottaa tätä asiaa tarpeeksi SANOIN, mutta yritän kuitenkin. Tämä todellakin pätee ja MUN kokemus tästä – ”anna työn puhua puolestasi” -asiasta – on erittäin selkeä: ei ole tarvinnut sanan varsinaisessa merkityksessä HAKEA TÖITÄ moneen vuoteen, vaan työt ja projektit ovat tulleet erinäisten puheluiden kautta, kuten että ”hei tuutko / tehdäänkö / nyt olis tällasta / mites ois tämmönen rojekti / kerkeetkö” tms. (koputan puuta nyt ja kovaa).
Enkä siis halua kuulostaa mitenkään röyhkeältä tms. mutta noin se on valehtelematta mennyt viimeiset vuodet. Ja se on SIISTIÄ, kun asiaan oikeasti kiinnittää huomiota ja PANOSTAA.
(Kiitos siis kaikille tutuille, asiakkaille ja työnantajille!) 😉
Paras ”palkka” on kun PYYDETÄÄN
Väännän vielä rautalangasta; oli kyse alasta kuin alasta — eli KUN TEET TYÖSI HYVIN — se huomataan ja sut PYYDETÄÄN todennäköisesti seuraaviinkin hommiin. Älä siis niin sanotusti **** hommiasi tekemällä ne jotenkin huonosti tai puolivaloilla. Pidä myös deadlineista kiinni.
Eli, oikeastaan PARAS ”palkka” onnellisuuden & oikean rahan lisäksi mulle on ollut se, että kun asiakkaalta / ystävältä / työkaverilta / taholta X tulee puhelu ja sanotaan että ”hei, tää viime homma meni aika kivasti niin tehdäänkö seuraavakin projekti?”. You know.
— ja tämä pätee mun mielestä alaan kuin alaan. Ei VAIN media-alaan.
Jalka oven väliin
Tee vaikka ilmaiseksi (tai puolihinnalla) ensimmäinen homma, mutta TEE SE HYVIN. Kunhan saat jalat oven väliin ja uuden mahdollisuuden keskustella (maksullisista) jatko-hommista.PUSKARADIO on voimakas
Tähän johdannaisena mainitsen erittäin maagisen termin; PUSKARADIO. Muista siis tämä: PUSKARADIO on erittäin voimakas asia pienyrittäjän (ja miksei suurenkin yrityksen; esim OnePlus) näkökulmasta. Puskaradion kautta mullekin esim. tulee noin 20-40% vuosittaisesta tulosta, mikä on jo mainitsemisen arvoinen osuus. Eli tee (taas kerran) hyvin hommat, niin se kyllä kuuluu eteenpäin.
Tämä toki myös pätee puskaradion negatiiviseen puoleen, eli jos teet hommasi HUONOSTI — sekin ihan varmasti kuuluu ja siirtyy äkkiä suusta suuhun. Tämä tieto aiheuttaa ainakin itsessäni sen efektin, että sitä haluaa kyllä panostaa omiin töihin.
Tartu pieniinkin projekteihin
Lopuksi vielä tästä aiheesta sanon, että ET voi tietää mihin uusi — pieni tai iso — projekti sut vie. Pienikin rojekti VOI olla askel kohti jotakin uutta ja hienoa. Joten, uusiin asioihin ja projekteihin kannattaa tarttua 98%:sti, vaikka olisikin KIIRE (loput kaksi prosenttia ovat sellaisia hommia, joista on jo sopimis-hetkellä huono fiilis). Aina on mukamas kiire. Jos sua kysytään mukaan johonkin projektiin, aina voi todeta esim. näin, että ”hei, mulla on just NYT vähän kiirettä seuraavat viikot, mutta miltäs näyttää esim. ensi kuussa tilanne? Onko hommalla mikä deadline?”. Jos aikatauluehdotus ei käy kysyjälle niin sitten ei voi mitään — on ainakin yritetty.
ÄLÄ OLE ”YES-mies”, mutta Sano siis KYLLÄ moneen asiaan.
Esimerkki omista hetkistä: (tämä nyt ei mikään ”pieni” projekti ollut, mutta) — itselläni kävi niin, että kun saatiin esimerkiksi valmiiksi PIDÄ RAKKAUTES -elokuva (2015), tämän jälkeen sain pyyntöjä kouluttamaan / kertomaan videon tekemisestä (kuvaus & leikkaus yms). Siitä lähtien oikeastaan kouluttaminen on ollut yksi pää-hommistani.
Kerro osaamisestasi, projekteistasi ja itsestäsi
JOS IHMISET EIVÄT TIEDÄ MITÄ TEET — eivät he välttämättä OSAA KYSYÄKÄÄN sulta sun mahdollisesti tarjoamiasi palveluita. Toisinsanoen huutele itsestäsi ja rojekteistasi monessa paikassa (somessa ainakin) — olematta tyrkyttävä (tai ärsyttävä). Tämä on TAITOLAJI joka TÄYTYY OPPIA, jotta pystyy ns. rivien välissä mainostamaan omaa osaamistaan. Mieti esim. Facebook -päivityksesi SANATARKASTI, mitä sinne kirjoitat (itsestäsi tai projekteistasi). Muista kuitenkin kirjoitella aina silloin tällöin jotakin — oli kanavasi sitten LinkedIn, Facebook, Instagram tai muu. Huutele, kerro, näytä videoita, kuvia, pätkiä, onnistumisia, feilaamisia, asioita — ja mikä ehkä parasta: jaa tietoa.
Näin työn saamisen ja uran kannalta yritä välttää esim. EI-NIIN-JÄRKEVIEN asioiden huutelemista sosiaalisessa mediassa — eli MIETI oikeasti mitä sinne kirjoitat. Asiat säilyvät netissä ikuisesti, muista se — ja ne voivat myös huonossa tapauksessa joskus nousta sua itseäsi vastaan.
2. Tunne ihmisiä
IHMISILLE — ja IHMISTEN KANSSA niitä hommia tehdään joten se, että tunnet (niitä oikeita) ihmisiä, vaikuttaa suuresti siihen saatko hommia. Ihmiset ympärilläsi vaikuttavat toki paljon muuhunkin, mutta jos nyt tässä otetaan esimerkiksi vain työt.
Pienet piirit
Siispä — ”pieni piiri pyörii”. Tää on samalla HYVÄ ja tosi ärsyttävä tieto — suurin osa hommista kulkee niin sanotusti pienen piirin sisällä — Suomessa varsinkin ja myös toki ulkomailla. Otan esimerkiksi Suomen elokuvateollisuuden: jos voin karkeasti yleistää, niin SAMAT TEKIJÄT & NAAMAT pyörii suurimmassa osassa TV-sarjoja ja elokuvia. Kun tunnet piiristä ihmisiä ja oot hyvä tyyppi, saatat päästä näyttelijäksi isoon elokuvaan (tai muuksi tekijäksi). TAI — voit toki päästä elokuvia tekemään jos oot muuten vaan PIRUN HYVÄ — mistä näitä tietää.
Ulkomailta osuva esimerkki voisi olla Christopher Nolan; hän on tehnyt varmaan puolet elokuvistaan samoilla näyttelijöillä ja tekijöillä. Eikä siinä siis mitään pahaa ole — kukapa nyt EI tykkäis tehdä tyyppien kanssa töitä, joiden kanssa homma pelittää.
Ole matkan varrella ystävällinen
POINTTINA mulla tässä ”tunne ihmisiä -jutussa” on kuitenkin se, että KUN TUNNET IHMISIÄ — saat sitä varmemmin töitä. Mietin juuri omatkin ihmiset lähipiiristäni läpi — niin olisko semmoset alle viisi tahoa / ihmistä, joiden kautta tulee varmaan 90% kaikista töistä. Eli hyvinkin pieni määrä ihmisiä. Kannattaa pitää mielessä se, että YKSIKIN IHMINEN voi ”määrittää / päättää” paljonkin tulevaisuudestasi ja töistä, joita pääset tekemään. Et välttämättä vielä tiedä kuka se on — joten ole matkan varrella kaikille ystävällinen ja tee hommat hyvin pilke silmäkulmassa, niin olet voiton puolella.
20 / 80 -sääntö
Kannattaa pitää mielessä myös 20/80 -sääntö.
3. Pysy ajan hermolla
Tämä ala kehittyy ja menee uskomattoman nopeesti eteenpäin! Pari kuukautta sitten opittu videoeditointitekniikka tai ostettu laite on jo vanha — ja aika siirtyä uuteen. Vaikka itekkin seuraan KAIKENLAISTA alaan liittyvää päivittäin, niin silti tuntuu aina että jotakin missaa tai ”no enpäs tiennyt tuotakaan.”
Feilaa, opi, seuraa, ole avoin
SEURAA siis aktiivisesti kaikkea; laitteita, hintoja, tekniikoita, ohjelmia, youtubettajia, kuuntele vinkkejä & puheita & podcasteja, lue arvosteluita, katso elokuvia & lyhytfilmejä & mainoksia ja yy-äm-äs. Älä koskaan ole ylimielinen ja mukamas tiedä kaikkea — AINA ON JOKU joka tietää sua paremmin. Plus, pitkillä kuvauspäivillä ei kukaan jaksa kuunnella päällepäsmäröintiä. Ole siis avoin ja tavallaan nöyrä oppimaan koko ajan.
Lue tästä mun suositukset – keitä kannattaa seurailla Youtubessa elokuvantekoon liittyen. Jaaaaa tästä artikkelista löydät Youtubettajia, joita kannattaa seurata mikäli haluat oppia käyttämään After Effects -ohjelmaa.
Huom!
Tästä asiasta siis jankkaan myös siksi, että kukaan ei halua palkata 1990-luvulle jäänyttä videotekijää. Oikeesti.Tässä pari REDDIT -ryhmää, jotka kannattaa laittaa takaraivoon
Yks vinkki minkä oon oppinu Redditin käytöstä: lue aina kunkin ryhmän OHJEET, ennen kuin postaat sinne mitään.
- Elokuvantekijät -ryhmä (Filmmakers, yli 500k seuraajaa) — ryhmään tulee hyvää infoa elokuvantekijöille ja kaikenlaisille video-alalla työskenteleville. Löysin kanavalta muun moassa yhden parhaista INFOPAKETEISTA (FAQ), kun mietit elokuvantekijäksi siirtymistä.
- Videoeditointi -ryhmä (VideoEditing, yli 60k seuraajaa) — tää on Redditin yks hyvistä videoeditointi -kanavista.
- Elokuvaus -ryhmä (Cinematography, yli 80k seuraajaa)— Redditin elokuvaus -ryhmä.
4. Tee OMIA projekteja
Tästä voisi turista kauankin, mutta ehkä totean vain niin että TEE kokoajan jotakin omia projekteja — pieniä tai isoja. Ne kehittää SUN skillssejä aina eteenpäin ja aina oot yhtä projektia rikkaampi kokemukseltasi. Jos pystyt kuvaamaan ja leikkaamaan; tee lyhytelokuvia, elokuvia, sketsejä, youtubevideoita, matkavideoita — ties mitä. Editoimaan ei esimerkiksi opi millään muulla kuin editoimalla ja kuvaamaan ei opi kirjoista lukemalla — joten ei muuta kuin kamera käteen ja mänöksi.
Tsekkaa muutes täältä juuri tekemäni VIDEOTEKIJÄN ostoslista — vinkkejä kaikenlaisista vehkeistä mitä saatat tarvita kun teet & kuvaat videoita.
Ja kun TÖISTÄ tässä artikkelissa puhutaan, niin omia projekteja tekemällä osoitat omaa aktiivisuutta ja kiinnostusta alaa kohtaan — ja sua voi lähestyä projektiesi tiimoilta ihmeellisetkin tahot, mistä et voinut kuvitellakkaan kun aloitit tekemään projektiasi. Voit myös tutustua juurikin niihin TÄRKEISIIN IHMISIIN, joiden kautta saat alan hommia.
Esimerkki
Esimerkiksi; koska oon tehny lyhytelokuvaprojekteja, TUNNEN nykyään suht paljon alan ihmisiä; näyttelijöitä, kuvaajia, kameran takana olevia ihmisiä — saman henkisiä ihmisiä ja niin edelleen. Jokainen rojekti on tuonut aina jotakin uutta — töitäkin.
5. Googleta yritykset ja KYSY hommia
Noniin, yllä on ollut aikalailla vasta ns. henkisen puolen juttuja ja sellaisia asioita mihin voit itse vaikuttaa. Nyt vähän listaa yrityksistä, joista voisi media-alan hommia löytää.
Kysyvä ei tieltä eksy ja sitä rataa, joten Googleta alasi yritykset. Ota yhteyttä eri tahoihin ja ihmisiin ja kysy rohkeasti olisko heillä hommia.
Tässä nyt muutamia media-alan firmoja, joita on mulle tullut vastaan:
- Zodiak Finland
- Toast Post
- Parad
- Valve
- Vastavirta – Agency of Interest
- Veli Creative
- Halla Tuotanto
- Vaisto Creative
- Tuffi Films
- Dot Productions
- Koju Film Company
- Endemol Shine Finland
- Vallilan Vaara
- Bob the Robot
- Warner Bros. International Television Production
- Lucid Helsinki
- DigiPeople Studio
- Aito Media
- jne
Yllä on tosiaan sekaisin mainostoimistoja ja tuotantoyhtiöitä. Kattele noista toimistoista, että mikä SUA kiinnostais — missä yrityksessä kiinnostais tehä hommia. Ja aina kannattaa pistää viestiä / soittaa ja kysyä, olisko jotakin hommaa — eihän se mitään maksa. Selvitä kuitenkin ensin itsesi kanssa, että minkälaisia hommia osaat JO tehdä ja minkälaista hommaa sua kiinnostais jatkossa tehdä.
Älä lähetä romaaneja
En laittaisi mainostoimistoihin ees CV:tä tai todellakaan PITKIÄ hakemuksia — vaan todella lyhyen ja ytimekkään viestin, tyyliin että ”hei, oon tämmönen innokas tyyppi — vapaudun justiinsa työmarkkinoille ja olisin vailla haasteita. Osaan näitä ja näitä juttuja ja oon tehny tämmösiä juttuja (muutama paras työnäyte). Olisko teillä hommia mun kaltaselle tyypille? Kiitos ajasta ja toivottavasti palataan asiaan. Terkuin, alokas nönnönnöö.” Jos yrityksestä vastataan sun viestiin, niin he voivat sitten itse tiedustella halutessaan CV:tä ja muuta lisäinfoa.
Soita perään
Mainostoimisto-ihmiset ovat yleensä tosi kiireisiä, joten lyhyet ja ytimekkäät viestit kunniaan. Jos ajaudut lähettämään jonkinlaisen viestin / hakemuksen — MUISTA SOITTAA perään (parin päivän / viikon / kahden sisään). Jäät mieleen paremmin.
6. Facebook -ryhmät
Pari hyvää FACEBOOK-ryhmää on tullut matkan varrella vastaan, jotka kannattaa pistää korva taa (jos ei jo ole). Mulle näistä on ollut seuraavanlaista hyötyä: on tullut muutamia ”bisnes”puheluita ja ”mahdollisia tulevaisuudessa tapahtuvia keikkahommia”.
TV-friikuille töitä »
Tärkein näistä ryhmistä on ehdottomasti TV-friikuille töitä -facebook -ryhmä. Sinne tulee TV-, MEDIA-, VIDEO-, ELOKUVA -alan työilmoituksia — enkä edes mielestäni valehtele jos sanon että PÄIVITTÄIN! Eli tosi paljon. Katson itse jokaikisen ilmoituksen läpi mitä ryhmään tulee. Joihinkin ilmoituksiin tartun jollain tavalla, joihinkin en. Vahva suositus.
TV-friikuille töitä on myös mesta, johon voit ilmoittaa ”kaipaavasi uusia haasteita” tai ”olen äänimies vapaalla jalalla ja uudet prokkikset kiinnostaisi”. Sinne vaan huutelemmaan, mutta ole ytimekäs ja asiallinen.
Videokuvaus & editointi »
Videokuvaus- ja editointi -ryhmä on ryhmä, jossa on hyvä olla mukana. Sinne EI tule päivittäin työpaikkailmoituksia, vaan ryhmä on enempi keskittynyt nimenomaan videokuvaukseen ja editointiin yms. (tekniseen puoleen). Mutta, jos teet itsesi ”tunnetuksi” ryhmässä esim. auttamalla muita ongelmissa — saatat jäädä jonkun tekijän / ihmisen / tahon x mieleen, joka voi ehkä ottaa yhteyttä suhun jonkin projektin tiimoilta. Mistä näitä tietää. Ryhmästä saa myös hyviä vinkkejä joskus ja kommentteja omiin ongelmiin ja esim. videokaluston osto-aikeisiin.
Media- & teatterialan harjoittelupaikat »
Harjoittelijoille harjoittelupaikkoja – Harjoittelupaikkoihin harjoittelijoita — ryhmä on tarkoitettu harjoittelupaikkojen tarjoamiseen ja hakemiseen. Tänne tulee suht usein kanssa kaikenlaisia media- ja teatterialan paikkoja auki, joskus myös ihan palkallisia hommia löydät täältä.
Elokuva- ja TV-sarja-avustajat »
Tämä ryhmä on tarkoitettu kaikille jotka ovat kiinnostuneita avustamaan elokuvissa ja / tai TV-sarjojen teossa. Ryhmä tekee avustusta useimmiten 2 leffalipun palkkioina, joskus vain harrastuksena. He ottavat avustamisen lisäksi vastaan tarjouksia myös roolituksissa; pääosat, sivuosat, extrat, musiikkivideoiden teot jne. Nää on ”vaan” avustajan hommia, mutta tutustumalla alan ihmisiin, sulla on tosiaan aina paremmat mahikset saada pikku hiljaa maksullista duunia.
Elokuva- / TV-esiintyjät & avustajat »
Täällä voit ilmoittaa tulevista työkeikoista sekä vapaasti aloittaa keskustelun liittyen avustajan työhön. Sanalla avustaja tarkoitetaan tässä ryhmässä kuvissa näkyvää henkilöä, eli extraa, ei siis teknisen puolen avustavia työtehtäviä. Ryhmä on pääsääntöisesti tarkoitettu palkkiolisille keikoille.
7. Freelancer -verkostot
Oletko enemmän itsenäinen työntekijä ja haluat esim. työllistää itsesi etänä? Sitten ehkä nää verkostot ovat enemmän sua varten.
Itse en näistä paikoista projekteja ole toistaiseksi löytänyt (en toki aktiivisesti etsikään), mutta laitan sivustot alle, koska olen niitä joskus käyttänyt ja hyvä tarkoitushan (työllistymisen edistäminen) näillä ainakin on jos ei muuta. Nämäkin kuuluvat kategoriaan; että tsekkailen niitä aina aina kun muistan, josko niissä jotain mielenkiintoista tulisi vastaan.
Indeed.com »
Indeed on maailmanlaajuinen työllistymisen edistämiseen tarkoitettu ”hakukone”. Se on tällä hetkellä saatavilla yli 60 maassa ja 28 kielellä — myös siis Suomeksi. Lokakuussa 2010 Indeed.com ohitti Monster.comin ja siitä tuli ”korkeimman liikenteen” työpaikkasivu Yhdysvalloissa. Tämän mestan kautta olen löytänyt montakin juttuja / projektia joihin olen pistänyt viestiä, että josko johonkin tarvittaisiin apukäsiä.
Freelancer.com »
Freelancer on mesta, jossa työnantajat ja työntekijät voivat löytää toisensa. Sivustolla pystyy houstaamaan ja osallistumaan kilpailuihin, joista saa ihan oikeaa rahaa palkinnoksi. Sivustolle täytyy tehdä profiili, jonka kautta pääset markkinoimaan itseäsi ja kysymään mahdollisia keikkahommia.
Upwork.com »
Upwork on about samanlainen kuin Freelancer.com. Järjestelmään tuli jokin aika sitten chatti, jonka tarkoituksena on nopeuttaa freelancereiden löytämistä.
Lopun sanoja
Semmosta! Tässä nyt mun ajatuksia työllistymisestä ja tän alan töistä ylipäätään. Valmiita töitä tai vastauksiahan en tietenkään voi antaa, vaan tässä artikkelissa on periaatteessa ”mentaalisia” juttuja ja vinkkejä. Tarinaa riittäisi aiheesta vielä paljonkin, mutta on yritettävä pitää tämä kuitenkin tiiviinä ja eikä-liian-jaarittelevana.
Mutta, saas nähdä missä oon vuoden, kahden tai kolmen päästä ja mitä ajatuksia silloin on. Kirjoittelen jossain vaiheessa siis lisää.
Tässä vielä (hassunhauska) 221 tapaa tehdä rahaa videoilla:
Olisko sulla lisättävää tähän artikkeliin? Jäikö mulla joku asia kertomatta? Kysy & kommentoi tuonne alapuolelle kommentti-kenttään! Kiitos lukemisesta!
Lue aikaisempia artikkeleitani:
- 8 vinkkiä kuinka saat Premierestä enemmän tehoja irti
- Vuoden 2018 inspiroivin Youtubevideo
- Video- ja elokuvantekijän termistö haltuun osa 1: Resoluutio ja kuvanopeus
- Editoi videoitasi nopeammin: pari käytännön vinkkiä videoeditointiin liittyen
TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN
Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen.
ADOBEN OHJELMISTOT: Adoben Creative Cloud »
Loistava lisäosa Adobe Premiereen & After Effectsiin: Animation Composer (Mister Horse)
🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »
🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:
VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »
PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »
KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »
Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »
Seuraile Johea:
Kiitos lukemisesta
Tsekkaile alta muita kirjoittamiani artikkeleita ja muista myös kommentoida tätä artikkelia!
Muista TILATA meitsin YouTube-kanava!
Hei, kiitos että luit tämän artikkelin! Saa jakaa ja tykätä, jos tällä artikkelilla oli esim. jotakin positiivista vaikutusta elämääsi. Seuraavaan kertaan!