Etusivu Blogi Sijoittaminen mielessä? — tässä 7 vinkkiä aloittelijalta aloittelijalle

Sijoittaminen mielessä? — tässä 7 vinkkiä aloittelijalta aloittelijalle

kirjoittanut Johe
laita raha kasvamaan arvoaan

Sijoittaminen mielessä? alla mun ajatuksia ja matkaan tarttuneita vinkkejä sijoittamisesta

Moro! Meitsillä on ollu tässä viimeiset puoli vuotta kestänyt SIJOITTAMISEN meininki! Tässä artikkelissa kerron, kuinka lähdin sijoittamis -hommaan mukaan ja mitä palveluita käytän. Jutellaan myös vähän siitä että MIKSI kannattaa sijoittaa ja mitä ajatuksia sijoittamiseen mulla liittyy. Onko sullakin sijoittaminen mielessä? Jatka lukemista.

Sijoittaminen on yllättävän mielenkiintoista

Noin puolisen vuotta sitten tapahtui uusia asioita: aloitin sijoittamaan osakkeisiin. Niinku WTF — en olis ikinä uskonut, että mua kiinnostaa numerot näin paljon. Tai no — kyllähän sen ymmärtää kun laittaa omia vaivalla ansaittujaan pennosia kiinni johonkin esim. osakkeeseen niin kyllähän se alkaa kumma kyllä  kiinnostamaan. Se on jännä. En olis myöskään ikinä uskonu että sitä voi pitää mm. ”kisastudiota” sijoitushommiin liittyen ja seurata monta iltaa putkeen osakkeiden kurssikäyriä (tai kryptovaluuttojen). Eniveis, mulla on ollut sijoittamisen aloittaminen mielessä jo tosi monta vuotta siis, mutta aina asioiden aloittaminen venyy jostain syystä. 😅

Mm. uutisia on tullut luettua aivan täysin eri silmällä kuin aikaisemmin, jos jollakin yrityksellä alkaa menemään hyvin tai huonosti — asian laittaa sillä tavalla merkille että sitä menee heti lukemaan yrityksestä lisää siinä mielessä, että olisikohan kyseinen yritys mahdollisesti hyvä sijoituskohde.

En ole sijoitusneuvoja

Pieni discleimeri tähän väliin, että EN OLE SIJOITUSNEUVOJA — eikä näitä mun juttuja täällä todellakaan kannata ottaa sijoitusvinkkeinä. En ole ollenkaan ammattilainen tässä hommassa, vaan itsekin vasta aloittelen. En ole sponsoroitu minkään yrityksen puolesta sanomaan näitä tässä artikkelissa mainittuja asioita. Tee AINA omat tutkimuksesi ennen kuin sijoitat.

I'm Beginner!

Vielä painotan sitä, että OLEN ALOITTELIJA. Pidä siis tämä mielessä, kun luet tätä artikkelia. Haluan silti jakaa sen tiedon joka on tarttunut puolen vuoden aikana matkaan.

 

Sijoittaminen on kuin pelaisi peliä

Jos tykkää pelata pelejä (niin kuin itse tykkään) — on suuri todennäköisyys, että pitää myös sijoittamisesta, koska se on mun mielestä nimenomaan eräänlainen (raha)peli. Enkä nyt tarkoita missään nimessä uhkapelaamista — vaan tämän rahapelaamisen pitäisi olla ainoastaan laskettuja ja peleistä tuttuja strategisia siirtoja. Mikäli sijoittamisella haluaa tehdä oikeasti rahaa — rahan tekeminen on periaaatteessa kiinni (ainakin osittain) siitä kuinka hyvä olet sijoitus-peliä pelaamaan. Äkki-rikastuminen mielessä ei kuitenkaan sijoittamista kannata missään nimessä aloittaa! — vaan sijoita mieluummin rauhallisesti & pitkäjänteisesti. Voit nimittäin suurellakin todennäköisyydellä pettyä — jos teet hätiköityjä päätöksiä.

läppäri sijoittaminen osakekurssitTottakai tässä pelissä on sellaisia tekijöitä johon itsellä ei ole minkäänlaista vaikutusvaltaa, mutta sitähän yrittää vaikuttaa toki niihin asioihin mihin pystyy. Tarkoitan esim. sellaisia asioita, että kuinka AJOISSA olet sijoitustesi kanssa, miten kartalla olet yrityksen tilanteesta johon olet sijoittamassa, seuraatko uutisia ja osaatko hyödyntää näitä tietoja kun teet sijoituksia. Onnistunut sijoittaminen on paljolti tilanteiden oikeaoppista ennakoimista.

Sijoittaminen ja sisäinen motivaatio

Tämän takia mulle on herännyt aivan uudenlainen motivaatio esimerkiksi lukea ihan normaaleja jokapäiväisiä uutisia — ja kyllä, myös TALOUSuutisia + ja jos mulla ei oo tarpeeksi aikaisemmin ollut mun selaimissa välilehtiä, niin nyt siellä on kymmenkunta lisää: eli monen yrityksen ja kryptovaluutan kurssikäyrät 😂 — WTFSe on kyllä jännä, että heti kun on itsellä sisäinen motivaatio johonkin, niin mitenkä hyvin tietoa tarttuu päähän — asiasta kuin asiasta. Ei mua ennen kiinnostanu pätkääkään, että mikähän mahtaa esim. Finnairin osakkeen arvo olla(?) No way. — mutta nyt muistan vaikka kuinka monen yrityksen osakkeen arvon ulkoa ja missä arvot ovat viime viikot/kuukaudet pyörineet — ja mikä olis tavallaan hyvä tai huono aika esim. ostaa osaketta. Haha!

 

7 vinkkiä & ajatusta sijoittamiseen liittyen

Noniin, tässä alla ajatuksia ja juttuja joihin itse olen nojannut koko sen ajan kun olen sijoituksia tehnyt. Listaan osan niistä tähän alle, josko niistä tarttuisi jotakin sullekin matkaan. Lue huolella. Muista, etten ole edelleenkään sijoitusneuvoja! Nämä ovat vain mun omia päätelmiä ja juttuja + olen aloittelija. Yess!

1. Aloita sijoitamalla muutama prosentti palkasta

Jotta sijoittamisen makuun pääsee, olis hyvä ottaa itselleen jonkinlainen tavoite — että kuinka paljon rahaa laittaa sijoituksiin/rahastoihin/säästöön joka kuukausi. Sellainen hyvältä tuntunut prosentti on omalla kohdalla ollut about 5-10% palkasta.

Mikäli rahat ovat kokoajan tiukilla, niin sitten sijoittamisesta tuskin kannattaa haaveilla hetkeen. Ennen sijoittamisen aloittamista, oma rahatilanne toki täytyy saada tietenkin sellaiseen kuntoon, että sijoittaminen on ylipäätään mahdollista. No eniveis, itse pyrin nykyisin sijoittamaan noin 5-10% kaikesta palkasta, jonka saan. En ole enää puoleen vuoteen pistänyt rahaa sinänsä ”säästöön” (eli vaan tavallaan ”seisomaan tilille”), koska tietenkin nuo rahat jotka ”vaan seisovat tilillä” eivät hirveästi voi kasvaakaan. Pistetään mieluummin raha siis kasvamaan niin sanotusti.

rahan arvon kasvattaminen sijoittaminen

Sijoittaminen — lähde pienestä liikkeelle

Eniveis, pienestä tämä lähtee liikkeelle. Jos et voi tuhansia tai satasiakaan sijoittaa, niin sijoita kymppejä — vaikka 50€ kuukaudessa. Tällä tavoin pääset sijoittamisen makuun ja saat tuon pienenkin summan (toivottavasti tottakai) kasvattamaan arvoaan. Hyvässä lykyssä tuo 50€ on muutaman kuukauden sisään tuplannut tai vaikka triplannut arvonsa. Mistä näitä koskaan tietää, ei voi muuta kuin yrittää.

 

 

2. Raha tulee rahan luo

Näin se vaan menee. Jos sijoitat 10€ ja osakkeen arvo tuplaantuu — olet tietenkin tuplannut sijoituksesi arvon, eli nyt se on 20€. Jos sijoititkin 1000€, niin osakkeen arvon tuplaantumisen jälkeen sulla on 2000€. Jos sijoitat 50 000€ ja osakkeen arvo triplaantuu, niin sen jälkeen sulla on tietty 150 000€. Ja niin edelleen.

eurot säästöönToisin sanoen siis mitä enemmän sijoitat, sitä enemmän voit voittaa — ja tottakai hävitä. Pidä tämä mielessä aina kun teet mitä tahansa sijoituksia. Tämä ajatus toisaalta alitajuisesti ja tietoisestikin ”kannustaa” siihen, että sitä yrittää laittaa enemmän ja enemmän rahaa kiinni osakkeisiin tai muihin sijoituskohteisiin. Koska, tosiaan mitä enemmän saa sijoitettua rahaa, sitä enemmän voi tulla voittojakin. 😅

 

3. Sijoita vain sen verran rahaa, jonka olet valmis häviämään

Kyllä, juuri näin — eli jos en tätä jo tarpeeksi selkeästi ole vielä todennut: sijoita aina vain sen verran rahaa, mitä ILMAN pystyt elämään. Tämä tarkoittaa siis sitä, että laske kuinka paljon sulla menee rahaa kuukaudessa esim. vuokraan, ruokaan, vapaa-aikaan ja muihin tarpeisiin — ja jos sulle jää näiden jälkeen paljonkin ylimääräistä, niin sijoita vasta näistä rahoista osa eteenpäin. Muista siis aina tämä: sulla on aina mahdollisuus HÄVITÄ se summa, jonka sijoitat — eli sijoita aina ainoastaan se summa, jonka olet valmis häiviämään!

Mikäli toimit tämän ohjeen mukaan, sulle ei käy välttämättä niin huonosti. Jos lähdet nimittäin ensimmäistä kertaa sijoitushommiin ”all in” -meiningillä — sitten kun/jos sun ensimmäinen sijoitus menee aivan puihin, voisin todeta että aika #EPICFAIL. Ei se vaan kannata. 😂 Muista, että sijoittaminen on aina rahallinen riski. Älä anna sen ”riskin” kuitenkaan pelottaa liikaa, vaan laskelmoi, tutki, mieti, tutki lisää, hengitä ja sijoita.

raha palaa sijoittaminen

 

4. Kotiuta voittoja 1000€:n verovapaasti

Kun myyt osakkeita ja teet voittoa, Suomen valtio perii näistä voittosummista tietenkin — no mitäs muutakaan kuin VEROA. Sijoitushommissa verottaja hengittää niin sanotusti niskaan vähän joka hetki, PAITSI jos olet tehnyt voittoa alle tuhat euroa! Eli, voit myydä osakkeita ja kotiuttaa näistä voittoja (vuoden sisällä) tuhanteen euroon asti verovapaasti. Pikkujuttuja, mutta silti aika tärkeitä pitää mielessä näin pien-sijoittajan näkökulmasta.

Tässä vielä lainaus Nordnetin sivuilta:

”Oletko pitänyt kiinni voitollisista osakkeistasi koko vuoden? Nyt voi olla hyvä hetki tehdä pieni myynti, jos haluat vaikka tasapainottaa salkkuasi. Jos koko vuoden aikana myymiesi arvopaperien tai muun omaisuuden yhteenlasketut myyntihinnat ovat enintään 1 000 euroa, niin voittoa ei veroteta. Tuhannen euron myynnit voivat olla hyvä tapa realisoida voitollisia osakkeita vaikka joka vuosi ja täydentää näin pääomatulovirtaa salkussasi verotehokkaasti. Pienten luovutusvoittojen verovapaus koskee vain arvo-osuustiliä (AOT).”

Itsehän olen niin vähän aikaa vasta sijoittanut, että en ole sinänsä kerinnyt vielä MYYMÄÄN mitään (eli tekemään voittoja) – joten tästä asiasta ei vielä käytännön kokemusta ole. Eniveis, pidän ton ajatuksen alituisesti mielessä kun jos täytyy jossain kohtaa jotakin osakkeita myydä.

 

5. Sijoita silloin kun markkinat ovat alhaalla

Ei kannata tietenkään sijoittaa silloin kun markkinat ovat hullun ylhäällä, vaan yritä ajoittaa sijoituksesi siten, että markkinat ovat mahdollisimman alhaalla. Näin sulla on parempi todennäköisyys tehdä voittoa sijoituksellasi. Itseäni on mietityttänyt aika paljon jopa se, että EN OLLUT aloittanut sijoittamista tasan vuosi sitten (keväällä 2020) kun korona pisti about kaikki markkinat aivan pohjamutiin. Silloin siis todella moni yritys menetti suuren osan arvostaan — (mikä ei tietenkään ole hyvä juttu), mutta jos ajattelen asiaa piensijoittajan näkökulmasta: jos olisin tuolloin sijoittanut muutaman yritykseen esim. vaikka 1000€ — niin tuo tonni voisi olla nyt helposti moninkertainen.

sijoittaminen nordnet norvegian osakekurssiVielähän tämä maailman tilanne vaikuttaa tiettyihin yrityksiin paljonkin: esim. monen lentoyhtiön kurssit todella alhaalla — tietenkin siksi, että ihmiset eivät nyt vielä lennä. Tästä esimerkkinä oon itse sijoittanut esim. Finnairiin ja Norvegianiin (NAS) nyt kun niiden kurssit ovat vielä toistaiseksi alhaalla.

Meneekö yritys konkurssiin vai pilviin?

Kutsun itse tuota Norvegianin sijoitusta ”lotto-osakkeeksi” — eli Norvegianhan on ollut vuoden 2020 maaliskuusta lähtien ikään kuin tekohengityskoneessa — siinä mielessä, että se voi mennä melkein minä hetkenä hyvänsä konkurssiin. Eniveis — Norvegianiin (NAS) siis sijoitin sen takia, koska yritän pitää katseen tulevaisuudessa — eli mietin pandemian jälkeistä aikaa. Mikäli siis Norvegian selviää tekohengityksestä pandemian yli — on olemassa se pieni mahdollisuus että sen arvo voi kasvaa suht korkeaksi (siihen verrattuna missä se on nyt). Sen mahdollisuuden ajattelin katsoa.

Tämän artikkelin kirjoitushetkellä (helmikuu 2021) Norvegianin osakkeen arvo on 6,5$ — ja se missä se on vuosi-pari sitten ollut on 350$ — 1771$! Jos se josku tuolta pohjamudista nousee edes vähän samoihin lukemiin missä se on ennen ollut niin se on aika kova juttu.

Norvegian tekohengittää

Jos aiot sijoittaa Norvegianiin — muista tosiaan, että Norvegianilla on mennyt pandemian aikana todella huonosti ja se käytännössä tekohengittää juuri nyt — joten sillä on myös hyvät todennäköisyydet mennä konkurssiin. Mikäli alkaa näyttää siltä, että Norvegian (NAS) menee oikeasti konkurssiin, myyn osakkeet ja otan sijoituksistani pois sen minkä voin.

 

 

6. YMMÄRRÄ & tutki sitä mihin sijoitat

En tietenkään ihan huvikseen — (tai pelkästään sen takia, että markkinat ovat alhaalla) esimerkiksi tuota Norvegianin osaketta ole ostanut. Vaan: olen ensin tiiviisti tutkinut & seurannut Norvegianin uutisia ja yrittänyt päätellä, että onko se menossa konkurssiin vai ei — tai että onko yritys saanut mm. ulkopuolisia rahoituksia jotka voisivat mahdollistaa Norvegianin selviämisen pandemian yli.

Katse tulevaisuuteen sijoituksissa

Jos nyt olis lähiaikoina ollut uutisia siitä — että Norvegian menee 100% konkurssiin, en tietenkään Norvegianin osaketta ostaisi. Mutta, niin kuin jo vähän yläpuolella totesin; jos on olemassa pienikin tsäänssi että Norvegian toipuu/selviää pandemiakauden läpi, sen arvo lähtee mitä luultavimmin nousemaan (ainakin itse luulen näin). Eli, olen ostanut osaketta tietoisesti juuri nyt kun sillä menee huonosti — ja katselen pandemian yli tilannetta että miten Norvegianille käy.

lue uutisia tutkiToinen esimerkki on Finnair. Sen arvo on tippunut alle puoleen entisestä ja on lähes varmaa se, että kun korona hellittää — Finnairin arvo lähtee nousemaan (kuten myös varmasti muutkin lentoyhtiöt). Olen kuullut moneen kertaan mm. sanonnan että ”Finnair kaatuu siinä vaiheessa kun jos Suomen valtio kaatuu”. Plus: Finnairin suhteen voisin todeta, että ymmärrän jokseenkin sen että mihin olen sijoittamassa. Luulen siis, että mun muutama satanen (jonka olen Finskiin sijoittanut) on suhteellisen varmalla pohjalla — tuskin Finski ainakaan konkurssiin on ihan äkkiä menossa.

Ja siis niin: on mulla toki muitakin sijoituksia kuin pelkästään Finnair ja Norvegian — ne nyt tuli tässä artikkelissa vaan tekstin yhteydessä kerrottua esimerkkeinä.

ÄLÄ SIJOITA SUMMA MUTIKASSA!

Vielä kerran: just — don’t do it. Tutki ja lue yrityksestä tietoa ensin, jotta tiedät mihin olet rahojasi laittamassa. Kuuntele kavereita, lue uutisia, katsele YouTubea, etsi tietoa Googlesta, käy yrityksen kotisivuilla yms. jne. tee käytännössä kaikkesi, jotta sijoituksesi olisi mahdollisimman varmalla pohjalla. Ne on kuitenkin SUN vaivalla ansaittuja euroja!

 

7. Mitä aikaisemmin aloitat sijoittamisen, sitä parempi

Mitä aikaisemmin aloitat sijoittamisen, sitä enemmän voit tehdä omalla sijoittamisella rahaa. Miksi? Koska sijoittaminen ja sijoitusten arvon kasvaminen vaatii AIKAA — ja AIKAA sulla nimenomaan on nuorempana paljon enemmän. Mikäli olisin aloittanut pitkäjänteisesti sijoittamaan vaikka 15 vuotta sitten, voisin kuvitella että olisin tehnyt jo ainakin tuhansia / kymmeniä tuhansia euroja ylimääräistä rahaa pelkästään sijoittamalla. 👀

JOS olisin sijoittanut..

Aina voi jossitella (ja huomasin hyvin äkkiä, että jossittelu onkin sijoittajan lähin ystävä 😆) — mutta eniveis; kuvitellaan että JOS olisin sijoittanut kolme vuotta sitten esim. johonkin rahastoon, minkä arvo kasvaa tasaiseen tahtiin 30% vuodessa. Tuo 1000€ sijoitus olis tällä hetkellä 2190€ arvoinen, jos nyt oikein laskin(?)

JOS sijoittaisin 40 vuoden ajan joka kuukausi esim. 300€ ja se kasvattaisi arvoaan tasaiseen tahtiin, hyvällä lykyllä mulla voisi olla satojen tuhansien eurojen (tai jopa yli miljoonan) suuruinen omaisuus eläkkeelle jäädessä (katso alla oleva video). Aika hullua.

Yksi kuvitelma voisi vielä olla, että JOS olisin sijoittanut esim. Bitcoiniin edes muutaman satasen kymmenkunta vuotta sitten, voisin olla nyt hyvällä lykyllä miljonääri. No eniveis, ärsyttää vaan siis itteäni se, että en ole aloittanut aikaisemmin sijoitushommia. Minkäs teet kun ei ole numerot niin kauheasti kiinnostaneet aikaisemmin. Koskaan ei ole kuitenkaan liian myöhäistä!

⬇️ Jokaisen tulis katsoa tämä Nordnetin YouTube-videon aiheena Suomen eläkejärjestelmä! Herättelevää puhetta. ⬇️

Vaikkei video nyt sinänsä suoraan sijoittamiseen liity (video liittyy Suomen eläkejärjestelmään), niin tää on mun mielestä erittäin mielenkiintoinen video — jonka jokaisen suomalaisen tulisi nähdä. Tän videon kautta sain ainakin itse paljonkin intoa sijoittamiseen. Plus — tämä liittyy hyvinkin vahvasti tähän aiheeseen ”mitä aikaisemmin aloitat, sitä parempi”.

Binancen kautta kryptovaluuttoja

Miten kryptovaluuttoihin sijoittaminen tapahtuu? Olen itse tehnyt sijoituksia kryptoihin Binance -nimisen kryptopörssin kautta. On ollut äärimmäisen hyvä palvelu. Käyttökokemus on kyllä 9,5/10. Ja toi miinus-piste johtuu oikeastaan vaan siitä, etten vielä ihan ymmärrä kaikkea mitä Binancessa voi tehdä.

 

 

Miten sijoittaminen tapahtuu? — Nordnet sijoitusalustana

Se mitä kautta olen sijoituksia tehnyt, niin on Nordnet. Nordnet on pohjoismainen osake- ja rahastovälittäjä. Kaverit sattuivat kyseistä paikkaa kehumaan ja päätin sitä kokeilla. Eikä taida olla sen jälkeen päivääkään, jolloinka en olisi käynyt Nordnetissa katsomassa kuinka numerot siellä muuttuvat.

Nordnettiin rekisteröityminen on helppoa: tee tunnukset ja siinä samalla voit luoda itsellesi Nordnettiin omat salkut, eli arvo-osuus -tilin ja osakesäästötilin. Mitä eroa on arvo-osuus tilillä ja osakesäästötilillä? Käy lukemassa täältä.

Tässä vielä YouTubessa vastaan tullut hyvä (suomenkielinen) video siitä, kuinka perustat Nordnettiin tarvittavat salkut ⬇️

Mikä on Nordnet?

Eniveis, jos lainaan vähän Wikipediasta tekstiä: Nordnet AB on vuonna 1996 perustettu ruotsalainen osake- ja rahastovälittäjä, nettipankki, joka tarjoaa palveluitaan Pohjoismaissa. Nordnetillä oli vuonna 2017 kaikkiaan 669 300 aktiivista asiakastiliä, joista Ruotsissa 302 700, Suomessa 183 800, Norjassa 97 900 ja Tanskassa 84 900. Nordnetin nykyinen omistaja on NNB Intressenter, jonka puolestaan omistavat sijoitusrahasto Nordic Capital Fund VIII ja Öhman-konserni.

Nordnet oli vuonna 2009 Pohjoismaiden suurin osakevälittäjä kauppojen lukumäärällä mitattuna (kauppoja toteutui Pohjoismaisissa pörsseissä 15 937 803 kappaletta). Tammi–kesäkuussa 2011 Nordnetin kautta välitettyjen kauppojen määrä oli 7,3 miljoonaa kappaletta. Yhtiön markkina-osuus Helsingin pörssissä välitetyistä osakekaupoista oli tuolloin 5,7 prosenttia ja osuus euromääräisestä vaihdosta 3,7 prosenttia.”

Nordnet sijoittaminen raha asiakkuus

Nordnetin välityspalkkiot

Ostaessasi osakkeita Nordnetissä, ostotapahtuman lisäksi joudut maksamaan ns. välityspalkkiota 3€ — ja riippuen paljon teet osakeostoksia niin tuo välityspalkkio voi kasvaa. Jos ostat esim. jenkkiosakkeita, välityspalkkio on jopa 16$. Tästä siis vinkkinä vaan niin, kannattaa tehdä vähintään yli 100€ sijoituksia koska tällöin tuo välityspalkkio (3€) ei tunnu niin pahalta. Eli jos ostat 20€:lla osakkeita ja tähän tulee vielä 3€ välityspalkkio päälle, se tuntuu paljon pahemmalta kuin siinä kohtaa jos ostat 500€:lla osakkeita. Kaikki on suhteellista taas kerran.

Nordnettiin tuntuu luottavan monet Suomalaiset sijoittajat ja itsekin nykyään olen Nordnetin puolestapuhuja — tottakai kun itse sitä käytän.

Nordnetin YouTube-kanava

Hei, ettei unohdu niin katnsii laittaa seurantaan Nordnetin oma YouTube-kanava. Aivan loistavaa sisältöä tulee viikottain sijoittamiseen liittyen. Vahva suositus.

Lataa Nordnet-sovellus

Sijoittaminen on tehty nykyään todella helpoksi: voit tottakai ja kannattaakin ladata Nordnetin puhelinsovellus, niin sitä kautta voi todella kätevästi seurata ja tehdä sijoituksia. Pystyt kirjautumaan sovellukseen sormenjäljellä (Touch ID), tai käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Saat kätevästi ilmoitukset toteutuneista kaupoista ja osingoista. Pystyt luomaan myös ns. seurantalistoja, johon siis keräät kiinnostavia yrityksiä.  Sovelluksen lataaminen ja käyttö on täysin maksutonta.

 

 

Omista virheistä oppii

Sellasta tällä kertaa! Olen tehnyt tottakai myös omia virheitä sijoitus-jutuissa tässä puolen vuoden aikana, mutta jos teen niistä asioista jossain kohtaa ihan erillisen artikkelin. Tämä alkaa olemaan jo sen verran pitkä.

Mutta joo, OSAKESIJOITTAMINEN on jäänyt viime viikkoina itseasiassa hieman jopa taka-alalle, koska oon sukeltanut kryptovaluuttojen ihmeelliseen maailmaan — ja alkanut Binancen kautta sijoittamaan kryptoihin. Kryptot ne vasta mielenkiintoisia ovatkin! Kerron kryptovaluuttoihin sijoittamisesta lisää tässä artikkelissa!

Ei mulla muuta, mun mielestä jokaisen kynnelle kykenevät tulisi sijoittaa. Kiitoksia taas katsomisesta ja nähdään seuraavan artikkelin merkeissä!

Lue muita artikkeleitani:

Kiitoksia lukemisesta! Jaa artikkelia eteenpäin jos koet sen hyödylliseksi! Tämä artikkeli sisältää ns. affiliate -linkkejä, eli mikäli päädyt ostamaan tuotteita (tai muita asioita) tämän artikkelin kautta — saan ostotapahtumasta välityspalkkion. Mikäli käytät linkkejä, pystyt tällä tavoin tukemaan mun toimintaa täällä blogissa ja YouTubessa, joten kiitos!


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen. Näet suhteellisen kätevästi hintahaarukan eri tuotteille Hintaoppaasta.

MUN PUHELIN: OnePlus -puhelin »

VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

LOISTAVA TIETOKONEEN PÖYTÄMIKKI: Røde NT-USB & PÖYTÄTELINE: Røde PSA 1 »

BUDJETTILUOKAN PUHEMIKKI: Røde SmartLav+ »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

JÄLKITYÖSTÖ-OHJELMISTO (PC): Adoben Creative Cloud »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Seuraile Johea:

Kiitos lukemisesta

Tsekkaa ihmeessä myös kirjoittamani artikkelit: 5 PARASTA sivustoa & tässä 8 LOISTAVAA sivustoa — joissa on vinkkejä paikoista, mistä voit ladata ILMAISEKSI kuvia henkilökohtaiseen tai kaupalliseen käyttöön!

Muista TILATA mun YouTube-kanava!

Kiitos lukemisesta! Jaa ihmeessä artikkelia, jos sillä oli esim. jotakin positiivista vaikutusta elämääsi. Toivottavasti oli ja seuraavaan kertaan! Cheers!

Hei, tästä saat ILMAISIA efektejä Action VFX:ltä!

free-dust-waves

Voit tykätä myös näistä