Etusivu Blogi Teetkö videoita ja kuvaat järjestelmäkameralla? Näiltä Youtube-kanavilta saat kovia vinkkejä!

Teetkö videoita ja kuvaat järjestelmäkameralla? Näiltä Youtube-kanavilta saat kovia vinkkejä!

kirjoittanut Johe

Järkkäri on kova juttu

Nykypäivän järkkärillä pärjää monenlaisissa kuvaustilanteissa — sillä voi kuvata kokonaisia elokuvia, lyhäreitä, sketsejä, vlogeja, matkavideoita, Youtubevideoita ja lista sen kun jatkuu. Jos vasta aloitat, järjestelmäkameralla pääset ihan varmasti videohommissa alkuun ja vielä todella — todella pitkälle. Itse aloitin tekemään hommia järkkärillä (Canon 650D) vuosia sitten ja sillä tiellä ollaan vieläkin — tosin nyt on toki paljon muutakin ns. ”gearia” tullut järjestelmäkameran kaveriksi, mutta silti järkkäri on se päävehje, millä tekee töitä edelleen. Oli sitten kyse harraste- tai työhommista.

Miksi järjestelmäkamera?

Itselleni tähän on kaksi selkeää syytä; sillä voit ottaa sekä suhteellisen hyviä still-kuvia, että laadukasta videota. Jos haluat tehdä elokuva- & lyhärihommia — järkkäreissä on vielä suhteellisen hyvä hinta-laatu-suhde, eli saat suhteessa halvemmalla järkkärin (ja sen mukana stillkuva- sekä video-ominaisuudet (Full-HD ja 4k)) kuin jos ostat ihan pelkän elokuva-videokameran. Tottakai elokuva-kamera on äärimmäisen hyvä siihen hommaan, mihin se on tehtykin. Jokaisella on ihan varmasti omat syynsä ja tarkoituksensa, MIKSI kameraa on ostamassa.

Budjeteista

camera gearKun äsken puhuin ”hyvästä hinta-laatu-suhteesta” niin, tarkoitin budjetteja luokkaa 1000€ – 3500€, joka on mielestäni vielä paljon puhutun ”nollabudjetin” elokuvanteon rajoissa — koska jokainen saa tuollaisen rahasumman kasaan jos on halua ja  jaksaa tehdä sen eteen hetken aikaa töitä. Tuolla hinnalla saat jopa yleensä vielä koko paketin, tai ainakin suuren osan paketista; eli pari akkua, objektiivin, kameran rungon, muistikortin(t) sekä mahdollisesti jotain lisäkilkettä kylkeen.

Itselläni on siis Panasonic GH5 -kamera ja sen mukana kulkee paljon muuta kilkettä; kuten GH5:sen metallikehikko (johon saa halutessaan kiinni esim. ulkoista mikkiä ja näyttöä), pari kamerajalkaa (Manfrotto & Benro) & Manfrotton videopää, kuvaslideri, kameravakautin, pari lisävaloa ja dialoginauhotus-mikkejä.

Kun puhutaan budjeteista luokkaa 5000€ – 10 000€, se on mielestäni jo aika haastava summa kerätä, tai ylipäätään iso raha yhtäkkiä laittaa vaan ”palamaan” (ihan mihin tahansa asiaan). Ei ole enää pikkurahoista kyse.

Jes, mutta mennäämpä asiaan — eli järkkäri-video-yms-aiheisiin Youtube-kanaviin!

1. Film Riot

Film Riotin arvostelin ytimekkäästi edellisessä artikkelissani jo — joten jos sen luet — tiedät, että listaan Film Riotin tänne monestakin syystä. Film Riotista en sen enempää puhu — over & out.

2. Peter McKinnon

Peter on kova äijä – tekee videoita laidasta laitaan, vlogeja, vertailuja, laitearvosteluita, vinkkejä ja tutoriaaleja. Peterillä on yli 2 miljoonaa tilaajaa ja eikä syyttä; hän on hullun energinen, innostava, kertoo todella selkeästi asiat ja tekee oikeasti hienoa ja hyvää sisältöä, josta hyötyy moni.

Ja tässä vielä toinen video Peteriltä:

3. Fenchel & Janisch

Fenchel & Janisch oli ensimmäisiä Youtube-kanavia, joita muistan katsoneeni kun tarvitsin apuja & vinkkejä järkkärillä (video)kuvaamiseen. Muistan myös, että olen katsonut tämän alla olevan tutoriaalin monta kertaa, kun elokuvahommia aloittelin ja silloinen Canonin järkkäri oli käytössä. Heillä on mieleenpainuva germaaninen aksentti.

Tässä vielä toinen vähän samanlainen ”How to get the Filmlook” -tutoriaali (vanha video), mutta silti ihan ytimekäs ja pätevä:

Hekin siis tekevät paljon esim. laitearvosteluita ja erilaisia tutoriaaleja aiheesta kuin aiheesta. Hyvä kanava — kannattaa seurata!

4. Matti Haapoja

Matti on suomalainen kaveri, joka lähti Jenkkeihin tekemään ihan eri juttua millä elättää itsensä nyt; hän perusti Youtube-kanavan ja nyt tekee pääsääntöisesti videoita sinne. Kanava on levinnyt positiivisella tavalla ”käsiin” ja nyt hänellä on yli 400 000 tilaajaa kanavallaan. Matti tekee erittäin laadukkaita videoita — taas kerran; tutoriaaleja, laitearvosteluita ja ”how to” -videoita — vlogeja myös. Ja onhan se nyt hienoa seurata kun suomalainen tyyppi menestyy maailmalla!

5. Joo.Works

Joonas on vasta aloittanut Youtubettamisen, mutta tekkee todella laadukkaita ja opettavaisia videoita. Seuraan häntä suurilta osin myös siksi, koska hän kuvaa samalla kameralla kuin minä (Panasonic GH5) ja Joonas tekee paljon nimenomaan GH5:seen liittyviä tutoriaaleja ja muuta.

Tässä ensimmäisiä Joonaksen tutoriaaleja, jossa hän kertoo kuinka ”stabiloit”, eli tasapainoitat kuvaamaasi videokuvaa ammattimaisesti. Hyviä juttuja.

6. DSLRguide

DSLRguide tekee hyviä videoita liittyen elokuvantekoon, käsikirjoittamiseen, kuvaamiseen, valosuunnitteluun ja laitteisiin liittyen. Varteenotettava & seurattava kanava.

Tässä vielä DSLRguidelta ”nollabudjetilla” tekeville vinkkejä:

7. Tom Antos

Tom Antos on hardcore video-kuvaaja-tekijä. Hän tekee suhteellisen pitkiä videoita — joita ei jaksa suoraan sanottuna ihan aina katsoa loppuun — mutta hän on erittäin perinpohjainen esim. arvostellessaan kameroita ja muita vehkeitä ja TIETÄÄ niistä oikeasti todella paljon. Hän ei siis jauha todellakaan palturia videoissaan (eivätkä ne siksi ole pitkiä) — päin vastoin. ”Pitkiä” ne ovat siis verrattuna moniin muihin Youtube-kanaviin, joissa oikein panostetaan siihen että videot ovat lyhyitä ja ytimekkäitä. Tomilla on oma rauhallinen tyylinsä, jota täytyy arvostaa.

Pakko mainita, että Tom näyttää etäisesti Walking Deadin Rick Grimesilta. Tai ehkä Rick pitää Youtube-kanavaa aina kun zombi-hommiltaan kerkeää..

Jees — tässäpä muutama kanava näihin asioihin liittyen, mitä itse seurailen. Eikä tässä ole todellakaan kaikki järjestelmäkamera-aiheiset Youtube-kanavat, vaan niitä on paaaljon enemmän. Tässä artikkelissa on vasta pintaraapaisu kanaviin.

Oman perseen turvaamista —!

Itsehän olen suhteellisen perinpohjainen aina kun esimerkiksi ostan jotain uutta laitetta — tutkin sitä ennen ostoa monelta kantilta, katson arvosteluita (videoita) ja luen artikkeleita — eli pyrin tietämään tasan mitä olen ostamassa. Varsinkin jos on kyse kalliista asiasta — kuten uudesta kamerasta.

*Nimimerkillä taisin tutkia ja vertailla kameroita varmaan vuoden päivät, kun olin viimeksi hankkimassa uutta kameraa. Ugh.*

En halua missään nimessä heittää isoja rahoja niin sanotusti kankkulan kaivoon. Asioiden tutkimiseen Youtube-kanavat ovat korvaamattomia. Jos joku (esim.) Tom Antos on arvostellut jonkin laitteen jota olen ostamassa — hänen sanaansa pystyy luottamaan, koska on seurannut häntä jo niin pitkään. Ainakin pers-tuntumalta. Tottakai katson monia (kymmeniä) arvosteluita asiasta kuin asiasta ja eri henkilöiltä — riippuu nyt vähän minkä hintainen tuote on kyseessä. Oman perseen turvaamisestahan tässä on kyse.

Ei saa olla gearista kiinni asiat

Ainiin hei! Vaikka on ollut paljon puhetta laitteista ja vehkeistä ja kaikenlaisesta gearista ja blaa blaa — ÄLÄ ANNA SEN OLLA ESTE SUN TEKEMISELLE. Älä siis sano että et voi tehä jotakin hommaa kun et omista kalliita laitteita. Nykyään saa nimittäin jopa oikeesti ”halvalla hyvää”  kun tarpeeksi tutkii. Ja paljon on myös kyse siitä, miten jo olemassa olevilla laitteilla osaa kuvata. Surkealla kameralla osaa taitava kuvaaja ottaa todella hienoja kuvia — You know. Ja sulla on esimerkiksi koko ajan taskussa mukana yks pirun kova laite: älypuhelin! Alkuun sillä ainakin pääsee.

Tässä vielä rohkaisun sananen — no keltäs muultakaan kuin — Film Riotilta:

Jees, multa on voinut jäädä jokin kanava huomaamatta, joten onko sinulla suosikki – Youtube-kanavaa, jota katsot (järkkäri-video-aiheista)? Kommentoi ihmeessä alle.


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen. Näet suhteellisen kätevästi hintahaarukan eri tuotteille Hintaoppaasta.

MUN PUHELIN: OnePlus -puhelin »

VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

LOISTAVA TIETOKONEEN PÖYTÄMIKKI: Røde NT-USB & PÖYTÄTELINE: Røde PSA 1 »

BUDJETTILUOKAN PUHEMIKKI: Røde SmartLav+ »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

JÄLKITYÖSTÖ-OHJELMISTO (PC): Adoben Creative Cloud »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Seuraile Johea:

Kiitos lukemisesta

Tsekkaa ihmeessä myös kirjoittamani artikkelit: 5 PARASTA sivustoa & tässä 8 LOISTAVAA sivustoa — joissa on vinkkejä paikoista, mistä voit ladata ILMAISEKSI kuvia henkilökohtaiseen tai kaupalliseen käyttöön!

Muista TILATA mun YouTube-kanava!

Kiitos lukemisesta! Jaa ihmeessä artikkelia, jos sillä oli esim. jotakin positiivista vaikutusta elämääsi. Toivottavasti oli ja seuraavaan kertaan! Cheers!

Hei, tästä saat ILMAISIA efektejä Action VFX:ltä!

free-dust-waves

Voit tykätä myös näistä