Etusivu Blogi 5G-verkko tulee ja muuttaa maailmaa — oletko valmis?

5G-verkko tulee ja muuttaa maailmaa — oletko valmis?

kirjoittanut Johe

5G:n myötä maailman pitäisi muuttua

Yksi isoimmista — jopa maailmaa muuttavista asioista on tulossa rakenteilla oleva 5G-verkko! Sen pitäisi valmistua tässä ihan näillä näppäimillä ja saada ”valjastettua” käyttöön tänä vuonna (2019) ja täysin viimeistään parin vuoden sisään. 5G-yhteyksien pitäis käytännössä tosiaan muuttaa maailmaa ja kaikkea siistiä — ja ilmeisesti jotakin huonoakin. Katsotaampa asiaa hieman lähemmin muutaman videon kautta ja puretaan niitä alle.

Ennen kuin aletaan 5G-verkoista puhumaan; niin laitan lyhyen kontekstipläjäyksen alle.

Mistä ollaan lähdetty liikkeelle?

G = Generation = Sukupolvi

  • 1G = Pystyttiin soittamaan puheluita
  • 2G = Pystyttiin lähettämään tekstiviestejä
  • 3G = Ihan OK netti puhelimessa, kuvaviestit, tekstiviestit ja puhelut
  • 4G = nyt ollaan menossa 4G-aikakaudella vielä hetki, ja kaikki (toivottavasti) tietää mitä tämä tarkoittaa. Netin nopeus on nyt suhteellisen siedettävää tasoa ja toimivuus hyvä. Voidaan soittaa puheluita, lähettää tekstareita (vaikka kuka niitä enää oikeasti lähettää?), käyttää nettiä sujuvasti ja about kaikkeen mitä teemme yms.
  • 5G — WTF?

Eli 1G:stä ollaan lähdetty liikkeelle. Tuolloin ollaan eletty aikoja, joista minä esimerkiksi en juurikaan muista mitään — 2G:stä muistaa jo jotakin ja 3G:stä eteenpäin muistaa jo hyvinkin miten asiat ovat kehittyneet. 3G- ja 4G-verkot tulivat vielä aika omalla painollaan ja ”huomaamattomasti”, mutta nyt 5G:n myötä tapahtuu mitä oletettavasti paljon muutoksia jopa jokapäiväisessäkin elämässä. Ainakin näin on uumoiltu.

Siksi myös tästä ylipäätään kirjoitan.

TELIAN sivuilla sanotaan esimerkiksi näin:

”Jo parin vuoden sisällä yleistyvä 5G-mobiiliverkko ei ole vain 4G:n parempi versio vaan kokonaan uusi maailma, jossa yhteydet toimivat ihmisaivojakin nopeammin. Pysy kuulolla, sillä aloitamme 5G:n käyttöönoton vielä tämän vuoden aikana (2019).”

Noniin, riittää hypetys — mennään asiaan.

Ensinnä — mikä on 5G?

Katso ensin Techquickien selitys aiheesta:

5G:llä siis tarkoitetaan viidennen sukupolven uutta, joka käyttää millimetritaajuuksia. Kun tieto kulkee näissä millimetritaajuuksissa, päästään 4G:tä paljon nopeampiin nopeuksiin. Käytännössä 5G:n nopeus voi olla kymmeniä — ellei jopa sata kertaa nopeampi kuin 4G-verkossa (lte-verkko). Puhutaan nopeuksista vielä lisää alempana.

Sitten alla CNBC:n selitys 5G:stä — tässä on vähän enempi kuvituskuvaa.

Infrat uusiksi

Ympäri maailmaa joudutaan rakentamaan käytännössä infrastruktuurit uusiksi — uusia tukiasemia siis koska 5G tarvitsee kaikkia aikaisempia yhteyksiä laajemman kapasiteetin ja entistä ”korkeamman” taajuuden: superkorkea taajuus (SHF) eli 3,5–30 gigahertsiä. Korkeasta taajuudesta johtuen, 5G:tä varten joudutaan rakentamaan vastaanottimia ja lähettimiä paljon tiuhemmin kuin esim. 4G-verkkoja varten, eli jopa muutamien kymmenien ja satojen metrien välein.

10 – 100x nopeampi Internet = 10 Gbit/s

5G:n nopeuksista on ollut eri videoissa ja artikkeleissa vähän ERI tietoa: siksi kirjoitankin tähän että 5G verkossa voi kulkea about 10 – 100 kertaa enemmän dataa kuin 4G-verkossa, joten se mahdollistaa paljon isommat internet-nopeudet. Jos 3G-verkossa 2 tunnin elokuvan lataaminen kesti 26 h, 4G-verkossa 6 minuuttia — 5G-verkolla sama kestää 3,6 SEKUNTIA! Huhhuh. Se on nopeampi kuin kuitukaapeli.

Pienempi ”vasteaika” / reaktionopeus

Vasteaika on tavallaan REAKTIONOPEUS: Jos 4G-verkolla menee 50 – 100 millisekuntia reagoida pyyntöösi — 5G-verkolla menee tähän enää 0.001 MILLISEKUNTIA. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että voit pelata esim. kännykällä nettipelejä reaaliajassa kaverin kanssa & voit toimia robottien kanssa reaaliajassa. Toinen HUHHUH.

Tässä itseasiassa NOKIAN demonstraatio reaktioajan erosta (4G versus 5G) ja miten se käytännössä näkyy:

Milloin 5G-asioiden pitäisi olla käytössä?

Aikajanalta nähdään mitä vuosien varrella on tapahtunut 5G:n kehityksen suhteen ja missä ollaan nyt menossa. 2020 on uumoiltu tosiaan, että ollaan kunnolla 5G-laitteita käyttämässä. Tänä vuonna (2019) tulee ensimmäiset 5G-laitteet — kännykät esimerkiksi.

5g-aikajana-telia
[Tämä on tosiaan Telian sivuilta otettu kuva, ja jos tämä kuva halutaan pois tästä niin viestiä mulle niin poistan sen]

 

Internet of THINGS

Oletko kuullut vielä sanonnasta ”Internet of Things”? Se on kanssa yksi iso ”asia” minkä 5G:n pitäisi mahdollistaa; eli koska 5G verkkoihin pystyy liittymään PAAAAALJON enemmän laitteita kerralla (kuin 4G-verkkoon) ja ne pystyvät about reaaliaikaisesti ”keskustelemaan” toistensa kanssa — puhutaan ”the Internet of Thingsistä”.

Miten 5G toimii puhelimessasi (teknisesti)?

Katso suosiolla alla oleva video niin selevijää paremmin tämä homma, en siis edes ala purkamaan tätä tekstiksi tähän koska on liian teknistä asiaa.

5G:n mahdollisia terveysvaikutuksia

”Kiva kuulla”, että 5G-teknologiasta ei tiedetä vielä tarpeeksi. Sen on mm. arvioitu aiheuttavan syöpää ja reagoivan ihmisen IHON kanssa jollain ei-niin-toivotulla-tavalla.

Eli aika näyttää mitä hyviä ja huonoja juttuja 5G tuo tullessaan. Toivottavasti enempi niitä hyviä.

Tässä vielä eräs Jenkki-uutinen terveys-aiheesta

Tämä nyt pisti silmään kun on JeNkki-tyyliin kauhu-otsikkolla ”A Dangerous experiment on humanity” varusteltu video.  En ota kantaa tähän sen enempää kun en ole terveysviranomainen tai alalla töissä, mutta hullultahan tuo kuulostaa että 5G:n mukana tulee noita säteilyvaaroja.

Toivon kyllä, että 5G-verkkoja testataan kunnolla ennen kuin ne ”vaan” laitetaan kaikkialle käyttöön. Eipä sen tuloa enää voi estääkään, että parempi vaan toivoa sen olevan turvallinen asia.

Viimeiseksi Digital Trendsin video aiheesta

Video on suht samanlainen kun (tämän artikkelin) toinen CNBC:n video, mutta tässä kerrotaan hyvin kuitenkin minkälaista tulevaisuutta 5G voi tuoda tullessaan: itseohjautuvat autot ja julkinen liikenne, reaaliaikaisesti reagoivat pelit ja robotit, nopeus on omaa luokkaansa ja kaikenlaista muuta.

Lopuksi

5G on JO tulossa ja sitä on vaikea tai mahdoton enää estääkään vaikka jotkut (esim. terveys-tahot) ehkä haluaisi — joten kaikista uhkakuvista huolimatta, eiköhän toivota että 5G on HYVÄ JUTTU! Ainakin itse näin toivon.

Jees, muista lukea aikaisempia artikkeleitani:


TYÖKALUT, JOITA KÄYTÄN & SUOSITTELEN

Tässä listaa työkaluista, joita voin suositella. Alla on linkkejä suoraan sivuille, joista voit ostaa kyseisen tuotteen. Näet suhteellisen kätevästi hintahaarukan eri tuotteille Hintaoppaasta.

MUN PUHELIN: OnePlus -puhelin »

VIDEOKUVAUS: Sony A7 SIII »

LOISTAVA TIETOKONEEN PÖYTÄMIKKI: Røde NT-USB & PÖYTÄTELINE: Røde PSA 1 »

BUDJETTILUOKAN PUHEMIKKI: Røde SmartLav+ »

PC:n NÄYTÖN NAUHOITUS: OBS Studio »

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ: Windows 10 Pro OEM »

🔰 PEITÄ JÄLKESI NETISSÄ:

🎵 MUSIIKKIA VIDEOIHIN: Tsekkaa Artlist.io »

JÄLKITYÖSTÖ-OHJELMISTO (PC): Adoben Creative Cloud »

Tässä on itseasiassa vain muutama suosittelemani tuote, joten lue lisää osto- ja hankintasuosituksistani täältä »

Seuraile Johea:

Kiitos lukemisesta

Tsekkaa ihmeessä myös kirjoittamani artikkelit: 5 PARASTA sivustoa & tässä 8 LOISTAVAA sivustoa — joissa on vinkkejä paikoista, mistä voit ladata ILMAISEKSI kuvia henkilökohtaiseen tai kaupalliseen käyttöön!

Muista TILATA mun YouTube-kanava!

Kiitos lukemisesta! Jaa ihmeessä artikkelia, jos sillä oli esim. jotakin positiivista vaikutusta elämääsi. Toivottavasti oli ja seuraavaan kertaan! Cheers!

Hei, tästä saat ILMAISIA efektejä Action VFX:ltä!

free-dust-waves

Voit tykätä myös näistä